10x Borderrand ideeën voor je tuin


Laat je inspireren door de verschillende mogelijkheden en materialen voor het creëren van de perfecte borderrand voor je tuin. Bekijk onze borderrand ideeën voor je tuin, mooie inspiraite foto’s en handige tips, en ga direct aan de slag!

Borderranden zijn randen die je plaatst of installeert om twee elementen in je tuin te scheiden. Dit kan bijvoorbeeld tussen het gazon en de plantenborder zijn, tussen een tuinpad en het gras, of bijvoorbeeld tussen je terras en een plantenbed. Borderranden worden ook wel tuinranden, kantopsluiting of palissade genoemd. Ze geven je tuin niet alleen een strakke, afgewerkte en nette uitstraling, maar zorgen er ook voor dat alles binnen de perken blijven.

Tuinranden kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, en de keuze van het materiaal zal vooral afhangen van je persoonlijke smaak, het ontwerp van je tuin, maar ook bijvoorbeeld van je budget en of je duurzaamheid belangrijk vindt. Om je een idee te geven van wat de mogelijkheden zijn, vind je hieronder de meest gebruikte en populaire borderranden.

1. Houten borderrand

Één van de meest populaire soorten borderranden zijn houten borderranden. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, zoals Houtblokken, houten latten, palissade, houten planken, noem maar op. Hout is traditioneel, ziet er goed uit, voegt veel charme en karakter toe aan elke tuin – of je nou een strakke moderne tuin, landelijke tuin of een romantische tuin hebt. Hout biedt talloze mogelijkheden om fantastische tuinranden te creëren met een grote visuele aantrekkingskracht en elke vorm – recht, gebogen, geometrisch, hoekig. Bovendien is hout sterk genoeg om grotere stukken rots vast te houden en kunt u houten randen combineren met grind, kiezelstenen, keien, enz. Het is aan te raden aan om onder druk behandeld hout of landschapshout te gebruiken, omdat dit duurzamer is en beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden.

tuin borderrand ideeen hout

2. Bakstenen en klinkers borderrand

Heb je nog bakstenen of klinkers over van je bestrating? Dan zou je ze ook goed kunnen gebruiken voor het creëren van een mooie borderrand in je tuin. Het leuke is dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt ze plat naast elkaar leggen voor een lage rand, een muurtje metselen voor een hoge rand, of bijvoorbeeld staand en schuin tegen elkaar laten leunen voor een speelse look. Daarnaast zijn bakstenen en klinkers natuurlijk ook erg sterk.

border tuin ideeen bakstenen klinkers

3. Natuurstenen borderrand

Geen fan van bakstenen of klinkers, omdat je het iets luxer en chiqur wilt hebben? Een heel mooi alternatief zijn natuurstenen. Er zijn geen strikte regels voor de grootte van stenen en de enige beperking is de verbeelding. Je kunt natuurstenen van verschillende formaten combineren om prachtige borderranden te creëren met een natuurlijk of elegant design. Een bijkomend voordeel is dat je dergelijke borderranden heel eenvoudig zelf kunt aanleggen. Je hoeft geen mortel te gebruiken. Voor het opvullen van de gaten en spleten, zou je zand, grind of kiezelstenen kunnen gebruiken en de tuin een meer artistieke uitstraling geven.

borderrand ideeen tuin natuursteen

4. Metalen borderrand

Metalen borderranden zijn een goed alternatief en kunnen je helpen om de perfecte rand voor je plantenborder te maken. Tuinranden van metaal dragen bij aan de uitstraling van het buitenleven en het belangrijkste is dat je tegen een betaalbare prijs gerecyclede materialen kunt gebruiken. Metalen randen zijn verkrijgbaar in aluminium, RVS of gegalvaniseerd staal. Aluminium is licht van gewicht en werkt prachtig in moderne landschapsarchitectuur. Aluminium randen zijn goedkoper dan ijzer en staal en dit is één van de belangrijkste redenen waarom het een populaire optie is. Metalen randen zijn flexibel en een goede optie als je ronde of gebogen borderranden wilt. Een voordeel van metalen randen in de tuin is dat je niet in de grond hoeft te graven om ze in de grond te plaatsen. Meestal heb je alleen een hamer nodig om de rand gemakkelijk in de grond te tikken. Dit scheelt ook een hoop tijd en moeite. Gebruik een rubberen hamer om beschadiging van het metaal te voorkomen.

borderrand ideeen tuin metaal

5. Cortenstalen borderrand

Cortenstaal is waarschijnlijk het meest onderscheidende materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt bij het creeeren van borderranden. De opvallende kleur van cortenstaal is uniek in elke setting. Rijk en toch ingetogen, voegen cortenstalen borderrenden een totaal unieke en stijlvolle afwerking toe aan je tuin met minimaal onderhoud. Ze zijn extreem sterk en slijtvast, waardoor ze ideaal zijn voor het afkanten van gazons en bloemperken, voor het maken van verhoogde bedden, het vormen van wegen, paden en trappen, noem maar op.

borderrand ideeen tuin cortenstaal

6. Kunststof en rubberen borderrand

Kunststof en rubberen borderranden zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een goedkopere optie. Deze randen worden gemaakt van gerecyclede materialen en biedt kwaliteit en prestaties tegen een lage prijs. Kunststof en rubberen randen geven een afgewerkte look aan de bloembedden en kunnen gemakkelijk in een middag worden geïnstalleerd. Het voordeel van dit type borderrand is de weerstand tegen vocht, sneeuw, regen en zon. Kunststof en rubberen randen roesten niet, maar je moet weten dat materialen van lagere kwaliteit na verloop van tijd kwetsbaar kunnen worden.

border ideeen tuin kunststof rubber

7. Bamboe borderrand

Wil je naast dat een borderrand mlieuvriendelijk is, ook dat het een mooie natuurlijke uitstraling heeft? Dan zou je ook een bamboe borderrand kunnen overwegen. Bamboe is hard en duurzaam, geven je tuin een prachtige natuurlijke look, en is ook CO2 neutraal. Het gebruik van bamboe borderranden in je tuin schaadt het natuur dus niet.

borderrand ideeën tuin bamboe

8. Schanskorf borderrand

Heb je een kleine tuin, en zou het goed uitkomen als je gebruik maakt van multifunctionele elementen in je tuin? Dan klinkt dit idee wellicht als muziek in jouw oren. We hebben het over Schanskorf borderranden. Schanscorven zijn metalen rekken die je kunt opvullen met mooie stenen of natuurstenen. Ze zijn erg populair als tuinafscheiding, maar met lagere schanscorven kan je dus ook hele mooie borderranden creeeren in de tuin. En door de diepte, kan je ze ook als een soort tuinbank gebruiken om erop te zitten.

borderrand ideeen tuin schanskorven

Bekijk ook:
Voortuin ideeën
85x Tuin ideeën
20x Erfafscheidingen inspiratie

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate