10x Woningisolatie tips


Woningisolatie is een absolute musthave. Door je woning te isoleren zorg je ervoor dat je het meest effectief stookt. De warmte blijft beter binnen en huis, waardoor je minder hoeft te stoken. Hieronder lees je wat de voordelen van goede woningisolatie is, en we geven de beste tips om je woning te isoleren.

Waarom zou je je woning isoleren?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je je woning zou moeten isoleren. Bekijk hieronder wat goede woningisolatie kan opleveren:

  1. Je kunt er thuis enorm veel energie mee besparen, wat jaarlijks natuurlijk ook behoorlijke geldbesparing oplevert;
  2. Energiebesparing is natuurlijk ook goed voor het milieu;
  3. Goede woningisolatie zorgt voor een comfortabel warm huis;
  4. De meeste woningen zijn eenvoudig te isoleren zonder enorme verbouwing;
  5. Je hebt de investering snel terugverdient;
  6. Je kunt aardgasvrij wonen, en kan je overgaan tot een nieuwe manier van verwarmen;
  7. Je kunt subsidie krijgen om je woning te isoleren.

Tips voor het isoleren van je woning

Zoals kan goede woningisolatie heel veel opleveren. Tóch zijn lang niet alle huizen goed geïsoleerd. Sterker zelfs, maar liefst driekwart van de woningen in Nederland hebben een betere isolatie nodig. Dit geldt vooral voor oude woningen, maar ook nieuwe woningen kunnen beter geïsoleerd worden. Wil jij ermee aan de slag? Hieronder vind je de beste tips!

1. Inventarisatie

Voordat je begint met woninginsolatie, is het belangrijk om er eerst achter te komen wat de status is van je woning. Dus wat kan je nog verbeteren aan de isolatie van je woning. Verbeterjehuis.nl is hier een handige website voor.

2. Goedkope maatregelen

Woon je in een oude woning? Met een aantal goedkope maatregelen kan je al heel veel geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren, het isoleren van cv-leidingen in onverwarmde ruimten of de radiatoren aan de achterkant voorzien van plakfolie.

woningisolatie tips radiator folie

3. Ventilatie is minstens net zo belangrijk

Goede woningisolatie betekent niet dat je huis volledig dicht moet. Ventilatie is minstens net zo belangrijk. Ventilatie zorgt ervoor dat schadelijke stoffen binnen in huis naar buiten worden afgevoerd, en dat vochtige lucht uit huis verdwijnt. Daarmee krijg je dus een gezonde luchtkwaliteit in huis.

4. Dak isolatie

Omdat warmte altijd stijgt, kan je met een slecht geïsoleerd dak heel veel warmte verliezen. Daarom is dak isolatie één van de eerste maatregelen voor veel mensen die hun woning willen isoleren. Dit kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het dak. Je kunt een dak isoleren met verschillende soorten materialen, zoals glaswol, steenwol, piepschuim platen of XPS platen. Het belangrijkste is dat het materiaal 10 cm dik is. Met goede dakisolatie kan je jaarlijks meer dan 700m3 gas en €200,- besparen.

dakisolatie

5. Spouwmuur isolatie

De spouw is de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning. Deze smalle ruimte van een paar centimeter voorkomt dat vocht wordt doorgegeven van de buiten muur naar de binnenmuur. Huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, is de spouwmuur vaak niet geïsoleerd. Het opvullen van die ruimte met speciaal materiaal – glas- en steenwol, isolatiekorrels of PUR-schuim, wordt spouwmuur isolatie genoemd. Daarmee kan je enorm besparen op energie en geld.

Om je een idee te geven, voor een rijtjeshuis, kan je met goede spouwmuur isolatie €200,- per jaar besparen. De gemiddelde investering is €750,-, wat betekent dat je het in je vierde jaar al hebt terugverdient.

spouwmuurisolatie

6. Vloer isolatie

De derde ‘grote’ vorm om een woning te isoleren is vloerisolatie. Ook dat levert een flinke energie- en geldbesparing op. Een ander groot voordeel om je vloer goed te isoleren, is dat je veel minder last zult hebben van koude voeten. Net als dakisolatie en spouwmuurisolatie, kan je ook een vloer isoleren met verschillende soorten materialen. Denk aan glaswol, EPS-platen, houtvezel platen, PUR-schuim, geëxpandeerde kurkplaten, steenwol, vlasplaten of Polyurethaan schuimplaten. Wat voor materiaal het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je wel of geen kruipruimte? Is die kruipruimte eenvoudig te bereiken? Heb je een betonnen of een houten vloer? Deze factoren hebben ook invloed op de kosten. Gemiddeld kan goede vloerisolatie voor €25,- per vierkante meter gerealiseerd worden.

vloerisolatie

7. Dubbele beglazing

Als je een woning bezichtigt tijdens je zoektocht naar een nieuwe woning, dan let je vaak op de ramen. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar vooral ook of het enkel of dubbel glas heeft. Dit heeft zowel te maken met isolatie als het comfort. Met enkele beglazing heb je namelijk te maken met koudestraling, een onaangename koud via de ramen. Dankzij de isolerende luchtspouw van dubbele beglazing, zal je daar veel minder last van hebben. Tegenwoordig is triple glas zelfs mogelijk. Daarnaast kan je ook kiezen voor hoogrendementsglas, die nóg beter isoleert.

8. Kozijnen

Niet alleen het glas heeft invloed op de isolatie van de ramen in huis, maar ook de kozijnen spelen een belangrijke rol. Kozijnen die nog niet kapot zijn vervang je niet zo snel, maar als ze wel aan vervanging toe zijn, is het belangrijk om te kiezen voor isolerende kozijnen. Let daarbij vooral op de isolatiewaarde (U-waarde) van de kozijnen, die 1,3 of lager zou moeten zijn voor de beste isolatie.

woningisolatie kozijnen

9. Zelf woning isoleren of laten doen?

De kosten van woningisolatie bestaat uit materiaal, arbeid en machines. Door je woning zelf te isoleren, kan je dus besparen op arbeid. Kleine maatregelen kan je prima zelf uitvoeren, ook als je het nog nooit hebt gedaan. Gaat het om grote maatregelen, dan is zelfkennis belangrijk. Weet je dat je zelf niet zo handig bent, laat het dan door een vakman doen. Bij woningisolatie is het namelijk belangrijk dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt aangebracht. Dit heeft te maken met veiligheid en duurzaamheid.

10. Subsidie

Hoewel je jaarlijks heel veel energie en geld kunt besparen met woningisolatie, schrikken heel veel mensen wel van de investering. Bij vloer- muur- en dakisolatie gaat het al snel om duizenden euro’s. Je verdient het op termijn weliswaar terug, waardoor woningisolatie vrijwel altijd een goede investering is, maar je moet het natuurlijk wel in één keer uitgeven. Het goede nieuws is dat je subsidie kunt krijgen van de overheid. Als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren om je dak, buitenmuren, vloer of ramen te isoleren, kan je ongeveer 20% subsidie krijgen, met een maximum van €10.000. Daarnaast kan je ook subsidie krijgen als je een aantal extra maatregelen neemt om energie te besparen.

Bekijk ook:
Makkelijk thuis energie besparen? Hier zijn 10 tips!
Slimme thermostaat top 5
Duurzaam wonen in drie maanden

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate