Vetplanten


Vetplanten, ook wel bekend als succulent planten zijn populairder dan ooit. Ze zien er super mooi uit, onderhoudsarm en enorm veelzijdig. Lees hier wat vetplanten zijn, welke soorten er zijn, hoe je ze moet verzorgen, en hoe je vetplanten kunt stekken!

Wat zijn vetplanten?

In de plantkunde zijn vetplanten, ook bekend als succulent planten, planten met delen die verdikt, vlezig en gezwollen zijn, meestal om water vast te houden in droge klimaten of bodemomstandigheden. Het woord succulent komt van het Latijnse woord sucus, wat ‘sap’ betekent. Vetplanten kunnen water opslaan in verschillende structuren, zoals bladeren en stengels. In de tuinbouw wordt de term succulent soms gebruikt op een manier die planten uitsluit die botanici als vetplanten zouden beschouwen, zoals cactussen. Vetplanten worden vaak als sierplant gekweekt vanwege hun opvallende en ongebruikelijke uiterlijk en hun vermogen om te bloeien met minimale verzorging.

Soorten vetplanten?

Zoals gezegd zijn er heel veel verschillende soorten vetplanten, die er allemaal anders uitzien. Wij hebben de populairste vetplanten voor je op een rijtje gezet.

soorten vetplanten

1. Donkey’s Tail

Bekend als Burro’s Tail of Donkey’s Tail, is deze Mexicaanse vetplant perfect voor planthangers, met zijn zwaar beladen stengels die naar beneden slepen. Het heeft dikke, taps toelopende blauwgroene bladeren die op de touwachtige stelen zitten die tot 30 cm lang worden. Er groeien bovendien prachtige roze bloemen aan. Deze ventplant is zeer winterhard en zal gedijen bij verwaarlozing, maar het heeft bescherming nodig in koudere klimaten. De meeste sedums geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw en moeten regelmatig worden bewaterd met een goede afvoer.

Vetplanten Donkey's Tail

2. Aloë Vera

De Aloë Vera is super populair. Deze aantrekkelijke planten hebben niet alleen verbazingwekkende helende eigenschappen, ze zijn ook heel gemakkelijk te kweken. Mensen gebruiken het sap van de Aloë-plant om brandwonden, schaafwonden en beten te kalmeren. Aloë Vera wordt het best geplant in vorstvrije zones en houdt van volle zon of lichte schaduw. Semi-frequent water geven is vereist, maar je kunt de grond tussendoor laten drogen zonder dat de plant te veel lijdt. Ze zijn er in vele maten, inclusief miniatuurversies. Aan de grotere soorten kunnen bladeren groeien die tot een meter lang worden. Zorg er dus voor dat je het juiste type kiest voor jouw huis.

vetplanten aloe vera

3. Agave attenuata

Agave kan worden gekweekt in potten of in tuinbedden en is droogtetolerant, dus het is de perfecte plant voor de luie tuinman. Het zijn één van de meest architecturale planten. Agaves hebben gewaagde, sappige bladeren die de toon zetten voor waar ze ook worden geplant. Veel variëteiten hebben scherpe stekels langs de bladranden en aan de bladpunt, wat bijdraagt ​​aan hun dramatische presentatie. De blauwgroene rozetten verspreiden zich van nature door offsets aan de basis van de plant te produceren.

Vetplanten Agave attenuata

4. Echeveria

Beschouwd als een één de meest aantrekkelijke vetplanten, vanwege hun kleuren en variaties. Echeveria’s zijn extreem winterhard en ze kunnen langere perioden zonder water verdragen. Zorg ervoor dat de grond volledig uitdroogt voordat je weer water geeft. Ze doen het goed in ongeglazuurde kleipotten, waardoor het water kan verdampen. Hun rozetten kunnen slechts 2 cm groot zijn, tot een diameter van 50 cm. Kleur kan variëren van wit tot oranje en roze tot rood. Deze laagblijvende groenblijvende vetplanten vallen onder een categorie genaamd kippen-en-kuikens. Deze vetplanten hebben een originele rozet genaamd de ‘Hen’, die kleine rozet-offsets produceert die bekend staan ​​als de ‘Chicks’.

vetplanten Echeveria

5. Sempervivum tectorum

Sempervivum tectorum – ook de Gewone huislook genoemd – wordt vaak vergeleken met rubberachtige rozen. Ze staan ​​ook bekend als kippen en kuikens en lijken op de Echeveria-variëteit. Hun zorgbehoeften zijn echter heel anders – Sempervivum is een taaie, winterharde plant die de voorkeur geeft aan koud weer. Hun bladeren zijn smaller dan die van Echeveria en hebben puntige uiteinden. Ze produceren kleine roze, rode of oranje stervormige bloemen.

Vetplanten Sempervivum tectorum

6. Blauwe krijtstokken (Senecio serpens)

Deze vetplanten kunnen tot 30 cm hoog worden en produceren in de zomer gele madeliefachtige bloemen. Ze zijn perfect als bodembedekker en doen het goed op zonnige plaatsen. Het heeft een dichte groeiwijze en groeit zeer snel over een groot gebied, dus het is perfect voor die delen van de tuin die je onderhoudsvrij wilt houden. Om de bossige klomp te behouden, moet je hem een ​​beetje snoeien nadat hij bloeit.

Vetplanten Senecio serpens

7. Jadeplant

De jadeplant – ook wel een geldboom genoemd – wordt beschouwd als een symbool van geluk. De Zuid-Afrikaanse inwoner wordt gekenmerkt door dikke stengels en dikke glanzende groene bladeren en kan tot anderhalve meter hoog worden. De belangrijkste overweging bij de verzorging van een Jade Plant is een goede bewatering. Je moet een jade nooit laten uitdrogen, maar te veel water zal wortelrot veroorzaken. Plaats de plant in een goed doorlatende terracotta pot voor een goede luchtcirculatie door de grond, op een lichte, zonnige plek.

vetplanten jadeplant

8. Vrouwentong

De Vrouwentong is een vetplant die iedereen met minimale inspanning in leven kan houden. De plant komt oorspronkelijk uit het tropische West-Afrika en dankt zijn naam aan de lange, puntige bladeren met patronen. Het is een geweldige kamerplant, verdraagt ​​weinig licht (maar groeit het best met gemiddeld tot hoog licht) en moet tussen de gietbeurten uitdrogen. Uit onderzoek door NASA is gebleken dat deze vetplanten één van de beste luchtzuiverende planten zijn voor in huis, waarbij ze gifstoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht die je inademt verwijderen.

vetplanten vrouwentong

9. Erwtenplant

De Erwtenplant kenmerkt zich met kleine groene parelachtige balletjes langs bungelende stengels. Het is een opvallende toevoeging aan elke ruimte, vooral wanneer deze in een planthanger wordt gedrapeerd. Zoals de meeste vetplanten zijn ze zeer droogtetolerant en hebben ze fel licht, goed doorlatende grond en minimale watergift nodig. Een ander bijkomend voordeel is dat ze snel groeien (bungelend tot ongeveer 60 centimeter) en gemakkelijk kunnen worden gestekt.

vetplanten erwtenplant

10. Zebraplant (Haworthia fasciata)

De Zebraplant doet een beetje denken aan de Aloë Vera. Het grote verschil is dat de bladeren van de Zebraplant gkenmekerkt worden door decoratieve witte strepen. Dit verklaart meteen ook waarom het de Zebraplant wordt genoemd. Hij groeit niet meer dan 10 tot 15 centimeter. Plaats de plant in de volle zon en laat de grond tussen de gietbeurten bijna uitdrogen.

vetplanten zebraplant

Verzorging

Vanwege hun speciale vermogen om water vast te houden, gedijen vetplanten meestal in warme, droge klimaten. Hierdoor zijn ze ideaal als je op zoek bent naar onderhoudsvriendelijke planten. Heb je voor het eerst vetplanten in huis en wil je er zo lang mogelijk van genieten? Lees dan onderstaande verzorging tips.

Kies een geschikte vetplant

De meeste vetplanten houden van direct zonlicht, maar als je weinig zonlicht hebt in huis, ga dan voor licht-tolerante planten zoals de Dracaena trifasciata. Als je van plan bent de vetplant in een planthanger te laten groeien, is een hangende variëteit zoals een Senecio Peregrinus (Dolfijnenplant) een goede keuze. Lees altijd de plantetiketten om de zonlichtbehoeften, grootte en verspreiding van de vetplanten te bepalen.

Zorg voor een goed doorlatend potmedium

Kwekerijen planten hun vetplanten altijd in grond die te rijk is en te veel vocht vasthoudt. Daarom is het een goed idee om de vetplant direct te verpotten als je thuis bent. Begin met een grove potmix met goede drainage en beluchting. Je kunt speciale cactus- en mixen vinden bij de kwekerij. Om de drainage verder te verbeteren en verdichting te voorkomen, voeg je perliet of puimsteen toe aan de mix van cactussen of Afrikaanse viooltjes. Maak de mix altijd nat voor gebruik om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig vochtig is.

Kies je container

Gebruik bij het verpotten een container met een afvoergat. Vermijd glazen containers (zoals metselaarpotten of terraria) als een potgrondoplossing voor de lange termijn, omdat ze de wortels niet laten ademen en na verloop van tijd wortelrot kunnen veroorzaken. Vul het onderste een derde deel van de container met voorbevochtigde potmix, plaats de plant vervolgens binnen en vul opnieuw met meer voorbevochtigde potmix.

Zet de vetplant op een zonnige plek

De meeste vetplanten geven de voorkeur aan minimaal 6 uur zon per dag, dus probeer ze bij een raam op het zuiden of oosten te plaatsen. Je merkt misschien dat je vetplanten spichtig worden of naar het licht uitrekken als ze niet genoeg zon krijgen.

Laat de potmix tussen de gietbeurten uitdrogen

De grootste fout die veel mensen maken met vetplanten, is ze te veel water geven. Het is het beste om meer water te geven, maar minder vaak. Verzadig de potmix grondig (terwijl je ervoor zorgt dat het water goed uit het afvoergat stroomt), maar laat de mix iets uitdrogen voordat je weer water geeft. Als de potmix elke dag constant nat blijft, kan de plant uiteindelijk afsterven.

Bemest de vetplanten minstens één keer per jaar

De planten profiteren het meest van kunstmest in het voorjaar (wanneer de dagen langer worden en de nieuwe groei begint) en opnieuw in de nazomer. Gebruik een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof voor alle doeleinden (zoals 8-8-8 of 10-10-10) verdund tot de helft van de sterkte die wordt aanbevolen op de instructies op de verpakking. Het is niet nodig om vetplanten in de winter te bemesten als ze semi-slapend zijn. Ze hebben de voedingsstimulatie niet nodig omdat ze niet actief groeien.

vetplanten verzorging

Vetplanten stekken

Vetplanten zijn niet alleen super onderhoudsvriendelijk, ze zijn ook heel eenvoudig te stekken. Krijg jij niet genoeg van vetplanten of vind je het leuk om ze cadeau te geven aan vrienden en familie? Bekijk hieronder hoe je vetplanten heel eenvoudig kunt stekken!

vetplanten stekken

Stap 1
Knip voorzichtig een blad af van waar het aan de hoofdstam is bevestigd. Het blad moet schoon en heel afbreken. Als alternatief kan je ook een stengel netjes afknippen.

Stap 2
Je kunt stekken in een tijdelijke pot laten groeien terwijl ze wortels vestigen of ze direct in een permanente container planten. Hoe dan ook, gebruik een pot met een afvoergat. Vul de pot container met een korrelige, goed doorlatende grond om je vetplanten te beschermen tegen stilstaand water en wortelrot.

Stap 3
Verwijder de bladeren aan het onderste gedeelte van de stengel. Plant daarna het afgesneden uiteinde van de stengel 3-5 centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de onderste bladeren net boven de grond zitten zonder deze aan te raken. Druk de grond licht samen om het stek rechtop te laten staan.

Stap 4
Kies een locatie voor de jonge vetplanten die helder, indirect licht krijgt (niet vol, buitenzon) en veel luchtstroom. Stekken hebben zonlicht nodig om nieuwe wortels te laten groeien, maar ze kunnen snel uitdrogen in de volle zon. Een goede luchtstroom helpt plagen van wolluis en muggen op vetplanten binnenshuis te voorkomen.

Stap 5
In tegenstelling tot volwassen vetplanten, hebben stekken regelmatig vocht nodig totdat ze wortels kunnen laten groeien. Geef regelmatig water om te voorkomen dat de grond uitdroogt, maar niet zo vaak dat je stilstaand water ziet. Afhankelijk van temperatuur en vochtigheid is de werkelijke frequentie meestal 2-4 keer per week.

Stap 6
Na 2-4 weken kan je controleren of de vetplant goed is geworteld door voorzichtig eraan te trekken. Langzamerhand hoef je minder frequent water te geven. Geef pas water als de grond volledig is opgedroogd, ongeveer 2-4 keer per maand. Verpot indien gewenst opnieuw en verplaats de vetplant geleidelijk naar de gewenste lichtomstandigheden. Neem 1-2 weken om de blootstelling aan licht te verhogen, zodat de plant de tijd heeft om zich aan te passen. Blijf zorgen voor de vetplant en let op de bovengrondse groei in de komende maanden.

Bekijk ook onderstaande video handleiding:

Bekijk ook:
18x Plantenstandaards
5x Grote plant in huis
Planten in fles of glazen pot
4x Luchtzuiverende planten
Planten in manden

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate