Badkamer ventilatie


Badkamer ventilatie is niet het eerste waar je aan denkt bij de inrichting van je badkamer, maar het is een essentieel onderdeel, waar je niet aan ontkomt. In de badkamer heb je altijd te maken met enorme hoeveelheid warm lucht, die afgevoerd moet worden. Als dat niet gebeurt, zal het warm en vochtig blijven in de badkamer. Hierdoor kan er een muffe geur en schimmel ontstaan, en wordt de kans vergroot dat wanden, vloeren, plafonds, meubels én sanitair eerder kapot gaan. En dat wil je natuurlijk niet! Je kunt dit voorkomen door regelmatig een raam op te zetten, maar tegenwoordig is een goede badkamer ventilatie ook een vereiste, die de warme vochtige lucht versneld kan afvoeren.

Lees hieronder hoe een badkamer ventilator werkt, hoe je de benodigde capaciteit moet berekenen en wat voor soorten badkamerventilatoren er verkrijgbaar zijn.

Hoe werken badkamer ventilatoren?

Een badkamer ventilator wordt aangesloten op de standaard 120-volt huishoudelijke elektrische stroom, op vrijwel dezelfde manier als bijvoorbeeld verlichting. De ventilator kan worden aangesloten op hetzelfde elektrische circuit dat een lamp voedt. Een wandschakelaar bedient de ontluchtingsventilator en deze kan ook een timer hebben waarmee de ventilator gedurende een voorgeschreven tijd kan blijven werken. Wanneer de ventilator wordt aangezet, wordt de lucht via de ventilatorbehuizing uit de badkamer gezogen en in een plastic slang of metalen kanaal naar een ventilatieopening op het dak of de zijwand van het huis. Een afdekplaat beschermt het uitgangspunt van de ventilatieopening, waardoor het kanaal gesloten blijft wanneer het niet wordt gebruikt.

badkamer ventilatie plafond

Tips

Het is het beste om de ventilator te installeren in de buurt van het gebied waar het meeste vocht is, zoals boven de gootsteen of in de buurt van de douche. In een open badkamer kunt u de ventilator halverwege tussen douche / bad en toilet plaatsen. In een zeer kleine badkamer is het centreren van de ventilator in de kamer prima. Wanneer het toilet zich in een secundaire behuizing met een deur bevindt, wilt u misschien een tweede ventilator voor dit gebied overwegen.

  • Zorg ervoor dat de buitenste ventilatierooster correct werkt, zodat deze volledig sluit wanneer de ventilator niet in gebruik is. Dit voorkomt dat koude lucht terug het huis binnendringt wanneer de ventilator niet draait;
  • Isoleer rond de flexibele slang of het metalen kanaal dat van het ventilatorhuis naar de buitenafdekking leidt. Dit helpt om het verlies van warmte binnen naar buiten te verminderen;
  • Dicht de opening onder de badkamerdeur niet goed af. Laat een opening aan de onderkant van de deur vrij zodat de lucht die door de ventilator wordt afgevoerd kan worden vervangen door vers lucht;
  • Als je een heel hoog plafond in de badkamer hebt, is het verstandig om een ventilator met een grotere capaciteit te nemen;

Stille badkamerventilator

Ventilatoren produceren altijd geluid. Let daarom op de geluidsclassificaties als je een badkamer ventilator gaat kopen. Ventilatieshop.com heeft onderstaande badkamer ventilatie merken uitgeroepen tot de meest stille badkamerventilatoren:

  1. SILEO serie van Blauberg;
  2. SILENT serie van Soler & Palau;
  3. SILENT Design serie van Soler & Palau;
  4. Pro-Design badkamerventilatoren KW-serie van Awenta;
  5. Nedco Fresh Intellivent.

Capaciteit berekenen

Het is belangrijk om een badkamer ventilator te nemen met een capaciteit die groot genoeg is ten op zichte van de grootte van de badkamer. Ventilatorcapaciteit wordt gemeten door CFM (kubieke voet per minuut), oftewel de hoeveelheid lucht die per minuut wordt verplaatst. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit, hoe beter, maar het is mogelijk dat een ventilator te krachtig is voor de ruimte, wat een negatieve druksituatie in de badkamer kan veroorzaken. Dit kan de werking van de kanalen verstoren of koude lucht door ramen aanzuigen. Daarom is het belangrijk om eerst te berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt. Gebruik onderstaande formule om de benodigde capaciteit te berekenen voor de ventilator in jouw badkamer.

Hoogte x breedte x lengte x 10. Stel dat je een badkamer hebt van drie meter hoog, droe meter breed en drie meter lang, dan heb je dus een badkamer ventilator nodig met een capaciteit van 3x3x3x10= 270 m3/h nodig.

twee badkamer ventilatoren

Soorten badkamer ventilatoren

Er zijn drie soorten badkamer ventilatoren, namelijk plafondventilatoren, wandventilatoren en inline ventilatoren. Lees hieronder wat de verschillen zijn.

1. Plafondventilatoren

Een plafondventilator, zoals de naam al doet vermoeden, is een uitlaatventilator die aan een plafond wordt gemonteerd. Deze ventilatoren verdrijven lucht naar boven door het plafond, die middels een buis of kanaal naar buiten wordt afgevoerd. Een plafondventilator is één van de meest populaire methoden om een ​​ruimte te ventileren. Houd bij het kiezen van een plafondventilator rekening met de benodigde capaciteit, grootte van het gat en de verbinding met het leidingwerk.

badkamer plafondventilator
Bron: www.universalfans.com.au

2. Wandventilatoren

Een wandventilator is met name handig bij beperkte plafond of dakruimte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder wandventilatoren die zich aan de binnenkant van de badkamer bevindt en die aan de buitenkant van de muur wordt gevestigd. Een wandventilator bestaat veelal uit een motoronderdeel (binnen) met leidingen of buizen die naar een externe ventilatie leiden. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het installeren van een wandventilator. Als je een oude ventilator vervangt, moet je de wandventilator eerst verwijderen en de grootte van het gat opmeten. Het is ook belangrijk om de diepte van de muur te meten. Voor een nieuwe installatie moet je er namelijk voor zorgen dat je ventilator geschikt is op basis van de diepte van de muur. Je moet dus een geschikt gat in de muur maken om de ventilator te kunnen plaatsen. Onthoud dat als je niet een ventilator kiest met exacte dezelfde grootte, is het beter en makkelijker om een grotere gat te maken.

badkamer wandventilator
Bron: www.universalfans.com.au

3. Inline ventilator

Een inline ventilator wordt meestal direct in de plafondholte geïnstalleerd en meestal tussen de lengtes van de kanalen gemonteerd. Inline ventilatoren zijn populair voor badkamers zonder vrije ruimte of dakruimte voor een plafondventilator. Een groot voordeel van een inline uitlaatventilator is dat het veel minder lawaaiig is.

badkamer inline ventilator
Bron: www.universalfans.com.au

Axiaal of Radiaal

Naast de verschillende soorten ventilatoren, is er ook een verschil in de manier waarop de lucht verplaatst wordt. Dit kan namelijk axiaal of radiaal> Hieronder kan je zien wat de verschillen zijn.

1. Axiaal

Een axiale ventilator is een ventilator waarin de afgezogen lucht door de waaier wordt getrokken, evenwijdig aan de as waaromheen de bladen roteren. Je zou het kunnen vergelijken met de werking van een vliegtuig propeller. De meeste wandventilatoren werken axiaal en zijn ideaal voor badkamers, toiletten en kleinere ruimtes waar de ventilator rechtstreeks door de muur moet worden geleid of in een raam moet worden geïnstalleerd.

2. Radiaal

Radiale ventilatoren, ook wel centrifugale ventilatoren genoemd, onttrekken lucht loodrecht op de inlaat van de ventilator en draaien de lucht naar buiten naar de uitlaat door afbuiging en middelpuntvliedende kracht. De waaier roteert, waardoor lucht de ventilator nabij de as binnendringt en loodrecht van de as naar de opening in het ventilatorhuis beweegt. Hierdoor kan de ventilator meer druk produceren voor een bepaald luchtvolume en kan de afgezogen lucht dus langs veel langere kanalen worden ‘geduwd’. Centrifugale ventilatoren zijn erg geschikt in ruimtes zonder buitenmuren. In badkamers zonder ramen of natuurlijke ventilatie, vereisen meestal een lange leiding om de buitenkant van de woning te bereiken.

mooie badkamerventilator

badkamer ventilator plafond

Badkamer ventilator bedienen

Badkamer ventilatoren kunnen op verschillende manieren bediend worden. De meest populaire methodes hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Lichtschakelaar: Er zijn ventilatoren verkrijgbaar die aan gaan als je de verlichting in de badkamer of het toilet aanzet met de lichtschakelaar. Zet je de verlichting uit, dan wordt ook de ventilator uitgeschakeld. Het probleem is dat het in de praktijk een tijdje duurt, voordat alle warme en vochtige lucht is afgevoerd. De kans is dus erg groot dat nog niet alles is afgevoerd, terwijl je de badkamer verlaat. Het is natuurlijk ook raar om de verlichting aan te laten.
  • Nalooptimer: Een badkamerventilator met een nalooptimer een oplossing zijn voor bovenstaand ‘probleem’. Het verschil is dat een ventilator met een nalooptimer langer iets langer aan blijft, nadat de verlichting is uitgeschakeld. Bij sommige modellen kan je zelf instellen hoelang de naloop periode is.
  • Hygrostaat: Dan heb je ook nog badkamerventilatoren met een ingebouwde hygrostaat. Dat is een vochtsensor die op basis van het vochtgehalte in de badkamer aan of uit gaat.

badkamer ventilator douche

Bekijk ook:
Luchtvochtigheid in huis
Slimme thermostaat top 5
4x Luchtzuiverende planten

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate