10x Bartafel in de keuken


Wil jij een mooie bartafel in de keuken hebben, maar je wilt eerst wat leuke ideeën opdoen en inspiratie voorbeelden bekijken? Scroll snel verder naar beneden, want wij hebben tien keukens voor je op een rijtje gezet, waar de bartafel de show steelt!

Een bartafel is zoals de benaming al omschrijft een kruising tussen een bar en een tafel. Het heeft de hoogte van een bar, terwijl het ook als een tafel kan worden gebruikt. Door de hoogte, wordt een bartafel altijd gecombineerd met barkrukken in plaats van normale eetkamerstoelen. Misschien vraag je je af wat het nut is van een bartafel, en waarom het een beter idee is dan bijvoorbeeld een normale eettafel? Allereerst is het goed om te weten dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. Als je een bartafel hebt, betekent niet dat je geen eettafel kunt hebben. Sterker zelfs, in heel veel woningen worden beiden soorten tafels gebruikt. Maar als je te maken hebt met ruimte tekort, dan zou je de bartafel wel als alternatief kunnen zien van de eettafel.

Naast dat een bartafel er heel leuk en mooi uit kan zien, bieden ze ook een aantal hele fijne voordelen. Één van die voordelen is het sociale karakter – als je een bartafel op de rand van de keuken plaatst, kunnen mensen eraan zitten, terwijl jij aan het koken bent. Het klinkt misschien een beetje gek, maar een bartafel nodigt meer uit dan een normale eettafel.

Een ander voordeel van een bartafel, is dat het multifunctioneel is – je kunt het voor van alles en nog wat gebruiken. Zo kan je een bartafel in de keuken gebruiken voor een snelle ontbijt of een kopje koffie in de ochtend – je kunt er even snel aan werken op je laptop. En als je in een klein appartement woont, kan een bartafel dus ook als een volwaardige eettafel gebruikt worden, om ruimte te besparen tussen je kleine open keuken en woonkamer.

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, en hoe je een bartafel in de keuken of woonkamer kunt gebruiken en positioneren, vind je hieronder de mooiste inspiratie voorbeelden. Hier zitten op maat gemaakte bartafels bij die aan een kookeiland vastzitten. Maar ook een losse bartafel behoort tot de mogelijkheid die je kant en klaar in de winkel kunt kopen.

1. Schiereiland bartafel

Dit is de keuken van een klein appartement van 65m2. Hoewel er een aparte eethoek is ingericht tussen de woonkamer en open keuken, met een mooie vierkante houten eettafel met bijpassende leren industriële eetkamerstoelen, is er in de keuken ook een schiereiland bartafel gecreëerd. De moderne witte keuken is ingericht met zowel lage kasten als hoge wandkasten, en daarnaast is er een schiereiland gecreëerd, die aan de keukenkant als een werktafel wordt gebruikt, terwijl het aan de kant van de woonkamer een bartafel is. De twee industriële barkrukken vormen een stoer contrast ten op zichte van de strakke witte tafel, en past perfect bij de rest van het industriële interieur. Klik hier voor meer foto’s.

schiereiland bartafel keuken

2. Bartafel l-vormige keuken

Je hoeft niet altijd een open keuken te hebben voor een bartafel. Ook in een aparte keuken kan een bartafel een goed idee zijn. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld. Hoewel het appartement van 62m2 niet heel groot is, is de keuken wel erg ruim. Naast een hoge wandkast met veel opbergruimte, is er ook gekozen voor een l-vormige keukenopstelling. De lange zijde bevat lage grijze keukenkasten met onder andere het fornuis, en de bartafel vormt de korte kant van de l-vorm. Zowel de keukenkasten als de bartafel zijn afgewerkt met een super chique marmeren werkblad. Het werkblad van de bartafel steekt iets uit, zodat je comfortabel en praktisch aan de bartafel kunt zitten op de leuke barkrukken. Klik hier voor meer foto’s.

bartafel l-vormige keukenopstelling

3. Bartafel aan keukeneiland

Keukeneilanden zijn erg populair, die je op heel veel verschillende leuke en praktische manieren kunt inrichten. Architectenbureau Elizabeth Roberts uit New York had een typisch karakteristiek herenhuis in Brooklyn volledig gerenoveerd. Een stoere stalen trap is gebruikt als een soort scheidingswand tussen de woonkamer en open keuken. In de woonkeuken zijn wandkasten en lage witte kasten gecombineerd met een keukeneiland, waar aan één kant een bartafel is gecreëerd, waar je op stoere industriële barkrukken aan kunt zitten. Daarnaast vind je ook een mooie ronde eethoek met normale eetkamerstoelen. Klik hier voor meer foto’s.

bartafel aan keukeneiland

4. U-vormige keuken met bartafel

We hebben hierboven een l-vormige keuken met bartafel laten zien, en hieronder vind je een heel mooi voorbeeld van een u-vormige keuken met bartafel. Hierdoor bevat de keuken niet alleen heel veel kast-en werkruimte, maar heeft het ook een heel leuk sociaal karakter gekregen. De bartafel is namelijk ideaal om aan te zitten, als de kok bezig is met koken. En ook hier vind je een aparte eethoek met een grote ovale eettafel met eetkamerstoelen. Klik hier voor meer foto’s.

u-vormige keuken bartafel

5. Smalle bartafel

Interieurontwerper Denis Krasikov had een hét perfecte appartement voor een gamer ontworpen, genaamd ‘A Gamer’s Dream’. Om ruimtelijkheid en licht te creëren is er gekozen voor een open keuken. In plaats van een eettafel met eetkamerstoelen, vind je tussen de woonkamer en keuken een smalle bartafel, die ook als een soort scheidingswand fungeert. Aan de kant van de woonkamer is de bank tegen de bartafel geplaatst, en aan de kant van de keuken vind je twee stoere industriële barkrukken. Klik hier voor meer foto’s.

smalle bartafel

6. L-vormige bartafel

De bartafels die we hierboven hebben laten zien hebben een rechthoekige vorm, maar er zijn ook andere vormen mogelijk. Hieronder zie je de super mooie keuken van Erin, die naast een l-vormige keukenopstelling tegen de wand, ook een l-vormige bartafel keukeneiland heeft gecreëerd. Hierdoor kan je dus aan twee zijden aan de bartafel zitten op barkrukken. Klik hier voor meer foto’s.

l-vormige bartafel

7. L-vormige bartafel

Deze landelijke keuken staat op een kleine boerderij midden in het mooie heuvelachtige landschap in Australië. Opvallend is dat er bewust gekozen is voor geen dure oplossingen. De meeste meubels zijn gerecycled of gemaakt door lokale ambachtslieden. In de keuken is een grote stoere werktafel van hout geplaatst, met opbergruimte voor potten en pannen aan de onderkant. Tegelijkertijd wordt het ook als een bartafel gebruikt met een mix van verschillende leuke barkrukken.

werktafel bartafel keuken

8. Bartafel in eiland

We hebben hele mooie voorbeelden laten zien waar keukeneilanden aan één of twee zijden als bartafel worden gebruikt. XS Studio, een interieur- en designbureau uit Israel heeft voor een klein appartement van slechts 44m2 een heel bijzonder ontwerp bedacht voor de bartafel. Hij heeft een eiland ontworpen in de keuken, waar een bartel in verwerkt is. Dankzij het verschil in materiaal, tussen het strakke witte eiland, en de industriële bartafel met houten werkblad en zwarte stalen onderstel, valt het ontwerp meteen op.

bartafel in eiland

9. Houten bartafel met veel zitplekken

De meeste bartafels biedt beperkt aantal zitplekken, vooral omdat er in dezelfde woning ook een aparte eethoek is ingericht met een normale eettafel en eetkamerstoelen. Deze bartafels worden meer als ‘erbij’ gebruikt, voor het leuke en sociale karakter. Is de bartafel ook meteen de eethoek, dan kan het een goed idee zijn om meerdere zitplekken te creëren aan meerdere zijden van de tafel. De barkrukken van HAY staan super mooi bij de houten bartafel.

houten bartafel meerdere zitplekken

10. Bartafel op wielen

In deze Scandinavische loft is er gekozen voor een hele stoere roestvrijstalen keuken. Naast een aparte eethoek met eettafel en eetkamerstoelen, is er in de keuken ook een bartafel geplaatst – een bartafel op wielen. Naast dat het wordt gebruikt als extra werkruimte, kan je er ook aan zitten, aan de stoere bijpassende krukken. De wielen zien er niet alleen leuk uit, maar zorgen er ook voor dat de bartafel eenvoudig door de ruimte verplaatst kan worden.

bartafel op wielen

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate