Betonstuc


Betonstuc op vloeren en wanden zijn super populair. Naadloze afwerkingen die elke ruimte in huis een stoere en strakke uitstraling geven. Het wordt vaak toegepast in natte ruimtes zoals de badkamer en toilet, maar je ziet het ook regelmatig in andere ruimtes in huis. Op de vloer en wanden in de woonkamer bijvoorbeeld of aan de keuken achterwand. Je zou het zelfs op een trap of meubels kunnen toepassen. Wil je ook betonstuc in jouw huis? Lees dan eerst dit artikel. We leggen uit wat het verschil is tussen betonstuc, béton ciré en tadelakt. Een vraag die velen bezighoudt. Daarnaast bespreken we wat de kosten zijn, hoe je het zelf kunt aanbrengen, en we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien!

Verschil tussen betonstuc, béton ciré en tadelakt

Betonstuc is eigenlijk een ander woord voor béton ciré. Het is een gewreven afwerking met typerende zichtbare vegen. Het komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar het wordt nu wereldwijd toegepast. Het materiaal wordt meestal samengesteld uit kalk, cement/beton en hars. Dit is afhankelijk van het merk. De twee meest populaire merken op dit moment zijn VERBAU-betonstuc en Beal Mortex.

De uitstraling van betonstuc is vergelijkbaar met tadelakt. Tadelakt is een volledig natuurlijk pleistermateriaal, dat afkomst is uit Marokko. Je ziet het bijvoorbeeld vaak aan de wanden en op de vloeren in Marokkaanse badhuizen. Het pleistermateriaal wordt na het aanbrengen op de muur, op traditionele wijze gepolijst met een speciale polijststeen. Daarna wordt het ingewreven met olijfolie-zeep. Dit verklaart ook de naam tadelakt, wat ‘inwrijven’ betekent. Vergelijken met betonstuc, is het aanbrengen van tadelakt een stuk arbeidsintensiever en hierdoor vaak ook duurder. De voornaamste reden waarom mensen de voorkeur geven aan Tadelakt, is de meer natuurlijkere uitstraling.

Betonstuc en tadelakt zijn beiden waterbestendig. Daarom is het ook geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer en het toilet. Zowel betonstuc als tadelakt is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Grijs is het meest populair, maar ook andere kleuren kunnen erg mooi zijn, zoals wit, zwart en beige.

Betonstuc badkamer

Betonstuc

Stoer en natuurlijk

Wat erg bijzonder is van betonstuc en tadelakt is dat het stoer en industrieel kan zijn, maar tegelijkertijd ook natuurlijk. Daarom past het zowel mooi in een modern en industrieel interieur als een landelijk interieur. Wat dat betreft zou je deze mooie wandafwerkingen kunnen vergelijken met stalen kozijnen en deuren. Als je van de Ibiza bohemien en hammam stijl houdt, dan is betonstuc en tadelakt ook een heel goed idee.

Betonstuc

Betonstuc

Kosten

De kosten voor zowel Beton Ciré als Tadelakt zijn per bedrijf verschillend. Bij de een betaal je iets meer dan de ander, zoals eigenlijk met alle klussen in huis. Over het algemeen betaal je voor Beton Ciré tussen €80 – €130 per vierkante meter inclusief arbeidskosten. Voor Tadelakt moet je rekening houden met een prijs tussen €100 – €140. Let wel goed op de prijs-kwaliteitverhouding. De goedkoopste optie is vaak niet de beste optie. Ons advies is om altijd reviews te bekijken, vooral van mensen die resultaat hebben meegemaakt van meerdere jaren.

Beton Ciré zelf aanbrengen

Beton Ciré en Tadelakt zien er super mooi uit, maar zoals je boven kan zien, is het niet heel goedkoop. De hoge kosten hebben vooral te maken met arbeid. Het werk voor een gespecialiseerde Beton Ciré stucadoor is best intensief. Daar betaal je dan ook voor. Als je naar de prijsopbouw van Beton Ciré kijkt, dan is 2% voor voorrijkosten, 60% materiaal en 38% arbeid.

Wil je super graag Beton Ciré, maar je vindt het net iets te duur? Dan kan je ook Beton Ciré zelf aanbrengen. Door het zelf te doen, kan je die 38% aan arbeid en 2% aan voorrijkosten besparen. Als je bijvoorbeeld vergelijkt met een stukadoor die een prijs hanteert van €100 per vierkante meter, dan kan je €38 per vierkante meter besparen. Voor een muur van 5×3 meter, scheelt dat meer dan €500,-.

Beton Ciré zelf aanbrengen is geen hogere wiskunde. Als je een beetje handig bent, dan is het geen slecht idee om het zelf te doen. Hieronder kan je zien hoe je sap voor stap Beton Ciré kunt aanbrengen. Dit kan op de muur (mogelijk op bijvoorbeeld tegels, begon, steen, watervast plaatmateriaal, gipsbeton, etc.), maar je kunt het ook aanbrengen op meubels, trappen en zelfs vloeren. Het belangrijkste is dat de ondergrond, vormvast, droog en vlak is. Bekijk onderstaande instructie video voor het zelf aanbrengen van Beton Ciré.

Wat heb je nodig?

 • Afplakfolie en afplaktape;
 • Muurvuller;
 • Primer en plamuurmes;
 • Een grote emmer met garde;
 • Opzetspaan, troffel, roller en een fijne zeef;
 • Kwast, verfbak en een Spackmes;
 • Schuurmachine of schuurpapier;
 • Handschoenen, spons en doekjes.

Stap 1 – Afplakken

Bij elke verf en stucklus, is het aan te raden om de omgeving goed af te plakken. Als het bijvoorbeeld gaat om de muur in de woonkamer, dan moet je denken de plinten, het plafond, de vloer en de muren die niet met Beton Ciré bewerkt moeten worden. Op die manier blijven die onderdelen netjes. Hier kan je afplaktape en afplakfolie voor gebruiken.

Stap 2 – Ondergrond voorbereiden

Voor het beste resultaat, en om ervoor te zorgen dat het Beton Ciré goed hecht, is het belangrijk om de ondergrond schoon, vetvrij, strak en egaal te maken. Vul gaten en scheuren op met een muurvuller, die je met een plamuurmes kan aanbrengen. Daarnaast is het aan te raden om de muur voor te bereiden met een geschikte primer, waardoor de ondergrond zijn zuigende werking verliest en het beton ciré optimaal kan hechten. De primer heeft ongeveer 15 – 30 minuten nodig om te drogen. Daarna kan je beginnen met de volgende stap.

Stap 3 – Beton Ciré aanmaken

Beton Ciré is een mengel van verschillende elementen, bestaande uit cementpoeder, pigmentpoeder en een vloeibare hars. Op de verpakking kan je zien wat de verhouding is van deze elementen. Het is belangrijk om je aan deze verhoudingen te houden. Voor het afwegen van de elementen, zou je een weegschaal kunnen gebruiken. Als de juiste verhoudingen zijn gecreëerd, dan kan je het geheel mixen met een elektrische mixer. Gebruik een kort en langzaam toerental. Let op dat je niet méér Beton Ciré aanmaakt dan dat je in een half uur kan aanbrengen.

Stap 4 – Beton Ciré aanbrengen

Als de Beton Ciré is aangemaakt, dan kan je beginnen met het aanbrengen. Het aanbrengen van Beton Ciré gebeurt in twee lagen. Omdat de eerste laag een ondergrond is, hoeft deze laag niet super dik te zijn. Gebruik een opzetspaan voor de eerste laag en zorg dat je een dunne, maar wel dekkende laag aanbrengt. De eerste laag heeft een droogtijd nodig van 2 – 4 uur. Als de eerste laag droog is, dan kan je de twee laag Beton Ciré aanbrengen. Een betonstuc muur is nooit helemaal egaal, maar bevat juist stoere vegen. Deze vegen kan je creëren door het Beton Ciré met bewegingen met een bocht aan te brengen aan de muur. Wissel grote en kleine bewegingen af voor een optimaal resultaat. De tweede laag heeft een droogtijd nodig van ongeveer 24 uur.

Stap 5 – Schuren en impregneren

Nadat het geheel droog is, kan je de betonstuc muur schuren met een schuurmachine. Gebruik hier schuurpapier voor met een korrelgrootte van 120 of meer. Het schuren zorgt ervoor dat de betonlook effect nóg beter wordt. Daarna kan je het geheel stofvrij maken met een doek. Het laatste wat je moet doen, is de betonstuc muur impregneren met een speciaal meegeleverde sealer/coating. Deze zorgt ervoor dat het Beton Ciré beschermd wordt tegen vocht en vuil.

Vind je het een beetje te spannend om het allemaal zelf te doen? Probeer het dan eerst uit op iets anders uit, zoals een plank. Daar kan je risicoloos op oefenen. Het je het resultaat die je mooi vindt, dan kan je aan de slag met het echte project.

Wil je tóch eerst van een professional leren hoe je Beton Ciré zelf kunt aanbrengen? Je kunt bij BonCreations terecht voor een gratis workshop Beton Ciré zelf aanbrengen. In een dagdeel leer je hoe je aan de slag kan met voorbewerken, smeertechnieken en afwerkingstechnieken.

Betonstuc

Betonstuc

Betonstuc

Betonstuc

Betonstuc

Betonstuc

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

Tadelakt

8 Comments

 1. Pingback: Stoere vrouwelijke keuken | HOMEASE

 2. Pingback: In deze badkamer is stoer met chic gecombineerd | HOMEASE

 3. Pingback: Stoere industriële woonkamer met bakstenen muren | HOMEASE

 4. Pingback: Stoere kinderkamers met entresol slaapplekken | HOMEASE

 5. Pingback: Deze slaapkamer is ingericht als de kamer van een luxe boutique hotel! | HOMEASE

 6. Pingback: Muur kleuren | HOMEASE

 7. Hallo, wat zijn de bekendste Tadelakt merken in NL? Er zijn zo veel aanbieders maar ik zie nergens staat hoe het zit met de kwaliteit ten opzichte van andere merken ( bijvorbeed huismerk, proffesionele markt etc.). Bent u bekend met al die merken?

 8. Pingback: Betonlook in jouw woning | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate