Bio ethanol haard


Een bio ethanol haard is een erg populair alternatief voor een gashaard, waarbij je kunt genieten van heel veel voordelen. Overweeg jij ook een bio ethanol haard kopen voor binnen in huis? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of dit de juiste keus is. Scroll verder naar beneden voor alle voordelen en nadelen en veelgestelde vragen over deze bio sfeerhaarden. Natuurlijk laten we ook een aantal mooie inspiratie voorbeelden zien!

Bio ethanol haarden, ook wel alcohol haarden genoemd, zijn een nieuwkomer in de wereld van haarden. In tegenstelling tot gashaarden, gebruikt het ethanol als brandstof om warmte te produceren. Ethanol is een zeer efficiënte vloeistof die wordt verkregen door de fermentatie van planten zoals sojabonen, maïs, aardappelen, noem maar op. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, is ethanol brandstof hernieuwbaar en stoot het geen gevaarlijke rook of gas uit.

Hoe werkt een bio ethanol haard?

Een bio ethanol is een moderne haard die ethanol brandstof verbrandt als brandstof in plaats van hout, waardoor het ook erg gebruiksvriendelijk is. De haard is voorzien van een brander, die je kunt vullen met ethanol brandstof. Vervolgens kan je de haard met een speciale aansteker aansteken, zodat er een mooie vlam ontstaat. Afhankelijk van de inhoud van de brander, is de brandtijd ongeveer vier uur. Voeg daarna meer brandstof toe om hem draaiende te houden of schuif het deksel erover om de vlammen te doven.

bio-ethanol haard ombouw

Is een bio ethanol haard moeilijk te monteren?

Bio ethanol haard kunnen eenvoudig worden geplaatst en gemonteerd in de gewenste ruimte. Er is geen schoorsteen, rookkanaal, gas- of elektriciteitsleiding nodig. De meeste haarden komen kant-en-klaar uit de doos, maar sommige hebben een eenvoudige montage nodig, wat een paar minuten van je tijd in beslag neemt. Wandhaarden worden met behulp van een meegeleverde beugel aan de muur opgehangen. De montage hiervan zou je kunnen vergelijken met het ophangen van een TV aan de muur. Indien gewenst, zou je een bio-ethanol haard ook kunnen combineren met een strakke cinewall.

Is het gebruik van bio ethanol haard veilig binnen in huis?

Een van de meest gestelde vragen over het gebruik van bio ethanol haarden is of ze veilig zijn. Het is begrijpelijk dat dit bovenaan je prioriteitenlijst staat, of de haard nu binnen of buiten wordt geplaatst. Zoals bij elk type haard dat vuur en warmte produceert, moeten bio ethanol haarden op de juiste manier worden gebruikt. Hoewel ze erg gebruiksvriendelijk zijn, is het altijd belangrijk om de handleiding te lezen voordat je het gaat gebruiken.

Kooldioxide en koolmonoxide zijn aanwezig in elke vuurbron, zelfs theelichtjes. De Europese norm voor biobranden stelt dat de uitstoot van biobranden binnen een toegestaan ​​niveau moet blijven. Hoewel kwalitatieve bio ethanol haarden goed getest zijn en aan alle eisen voldoen, is ventilatie van de ruimte erg belangrijk. Daarnaast kan het verstandig zijn om ook een koolmonoxide/dioxide melder in de ruimte te plaatsen.

Dus is een bio ethanol haard gevaarlijk? Niet meer dan een gewone haard. Zolang je je gezonde verstand gebruikt, de instructies opvolgt en voorzichtig met het open vuur omgaat, hoef je niet bang te zijn om een bio ethanol haard te gebruiken binnen in huis.

bio-ethanol haard woonkamer

Geeft de bio ethanol haard warmte af?

Met een bio ethanol haard ziet er niet alleen mooi, knus en warm uit, het geeft ook daadwerkelijk warmte af. Hoewel de meeste bio ethanol haarden niet voldoende zijn als primaire verwarmingsbron in de woonkamer, zal je absoluut merken dat de ruimte warmer wordt als de haard aan staat. Hoeveel warmer het wordt is echter afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan hoe groot de kamer is, hoe goed het geïsoleerd is, wat het formaat van de bio ethanol haard is, wat de capaciteit is van de brander, noem maar op.

Stinkt het?

Nee, het gebruik van een bio ethanol haard stinkt niet. Natuurlijk produceert het wel een bepaalde geur, die je vooral ruikt wanneer de aangestoken brandstof het einde van het verbrandingsproces bereikt. Maar de meeste mensen zullen dit niet als ‘stank’ omschrijven. Let wel op dat de de geur van ethanol brandstof per merk kan verschillen.

Wat kost een bio ethanol haard?

Wat kost een bio ethanol haard? Dit is natuurlijk ook geen onbelangrijke vraag. Het goede nieuws is dat bio ethanol haarden over het algemeen goedkoper zijn dan andere soorten haarden. Je kunt al een bio ethanol haard kopen vanaf 1200 euro. Het verbruik is wel iets duurder vergeleken met andere haarden. Gemiddeld kan je met tien liter brandstof ongeveer 20 uur branden, wat neerkomt op een gemiddelde van een halve liter per uur. Onderstaande luxe doorkijk bio ethanol haard is verkrijgbaar voor 2029 euro.

inbouw bio ethanol haard

Voordelen

Hieronder vind je een overzicht van alle voordelen van bio ethanol haarden:

  • Geen warmteverlies. Met een traditionele haard met schoorsteen verlies je een groot deel van de warmte. Met een bio ethanol haard blijft het grootste gedeelte van de warmte juist binnen in huis.
  • Hernieuwbare bronnen. Ethanol brandstof wordt gemaakt van duurzame bronnen zoals rietsuiker, bieten, aardappelen en maïs. Dit betekent dat er geen bomen voor gekapt hoeft te worden.
  • Geen luchtvervuiling. Traditionele open haarden brengen veel verontreinigende stoffen in de lucht, waaronder chemicaliën, rook en gifstoffen. Een bio ethanol haard heb je niet te maken met luchtvervuiling in de vorm van rook of roet.
  • Design. Er zijn heel veel bio ethanol haarden verkrijgbaar, die er stuk voor stuk super mooi uitzien. Naast dat het sfeer en warmte toevoegt aan de ruimte, kan het ook een blikvanger vormen in je interieur.
  • Gebruiksvriendelijk. Een bio ethanol haard is super gebruiksvriendelijk. Het vullen van de ethanol brandstof duurt slechts enkele seconden. Ook het instellen is erg eenvoudig.

moderne vrijstaande bio-ethanol haard

Nadelen

Naast alle voordelen is het ook verstandig om bewust te zijn van onderstaande nadelen:

  • Bio ethanol haarden niet bedoeld om je primaire warmtebron te vervangen, maar om deze aan te vullen.
  • Het verbruik is iets duurder vergeleken met andere haarden.
  • Nadat de brandstof is opgebrand, heeft de bio ethanol haard even tijd nodig om af te koelen, voordat je het weer kunt bijvullen.

hangende bio-ethanol haard

Bekijk ook:
Elektrische sfeerhaard: duurzaam alternatief voor de houtkachel
TV en open haard combineren
Open haard of houtkachel? De voor- en nadelen
Cinewall

1 Comment

  1. Pingback: Efficiënt verwarmen: hoe werken infrarood kachels? - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate