De verschillen tussen een boiler, cv-ketel, doorstromer en combiketel


Elke woning wordt voorzien van warm water – voor de verwarming en voor het gebruik in de badkamer en de keuken. Om warm water mogelijk te maken, heb je een boiler, een cv-ketel, doorstromer of combiketel nodig. Deze termen heb je vast weleens gehoord, maar wat is eigenlijk het verschil? En wat is de beste keus voor jouw woning? In dit artikel leggen we dit haarfijn aan jou uit. Lees snel verder!

Het verschil tussen een boiler en een cv-ketel

Zoals gezegd, heb je warm water nodig voor zowel de verwarming als tapwater in de badkamer en keuken. Dit onderscheid is meteen ook het verschil tussen de functie van een boiler en een cv-ketel. Een boiler zorgt voor warm tapwater in de badkamer en keuken, zodat je warm kunt douchen en met warm water kunt afwassen. En met een cv-ketel (cv is de afkorting van centrale verwarming) zorg je ervoor dat je verwarming werkt. Met een thermostaat regel je de temperatuur, en de cv-ketel doet de rest.

Wat is dan een combiketel?

De moderne woningen zijn tegenwoordig voorzien van een combiketel. Misschien kon je het al raden, een combiketel is eigenlijk een combinatie van een boiler en een cv-ketel. Met een combiketel in huis, kan je dus zowel gebruik maken van je verwarming als warm tapwater in de badkamer en keuken. Omdat het slechts één apparaat is, kan je met een combiketel flink besparen op onderhoudskosten.

Combiketel Remeha Avanta 35C CW5 - A label
Combiketel Remeha Avanta 35C CW5 – A label

Er zijn verschillende combiketels verkrijgbaar, waarvan de nieuwste HR-ketel of hoogrendementsketel worden genoemd. Door condensatie van de waterdamp uit de rookgassen, hebben HR-ketels een hogere rendement dan de traditionele combiketels. Om je een idee te geven – een HR-ketel zet meer dan 100% van de energie om in warmte die benut wordt in de rest van het huis. Wil je dus jouw stookkasten laag houden? Dan is een HR-ketel de beste keuze.

De hr-ketel Nefit 9000i excelleert op het gebied van comfort en design
De hr-ketel Nefit 9000i excelleert op het gebied van comfort en design

Soorten boilers

Boilers heb je ook in verschillende soorten. Zo heb je warmwaterboilers, die werken met een voorraadvat waarin opgewarmd water wordt opgeslagen. Het grote voordeel is dat je altijd direct warm water kunt gebruiken, maar het nadeel is wel dat die voorraad beperkt is. Daarnaast kost het onnodig veel energie omdat het water de hele dag warm gehouden wordt.

Dan heb je ook nog doorstroomboilers, ook wel bekend als een geiser. Met een doorstroomboiler wordt wordt het water pas opgewarmd als je er daadwerkelijk gebruik van maakt. Hoewel het water niet heel de dag warm gehouden moet worden, wordt er wel meer energie verbruikt bij het snel opwarmen van het water bij gebruik.

Zowel warmteboilers als doorstromboilers werken op traditionele energiebronnen zoals aardgas, stookolie of elektriciteit. Dit werkt prima, maar heel milieuvriendelijk is het natuurlijk niet. Daarom kiezen mensen tegenwoordig steeds vaker voor een zonneboiler of een warmtepompboiler.

Een zonneboiler halen hun energie uit zonlicht dat wordt opgevangen door zonnepanelen. Deze energie wordt vervolgens omgezet in warmte en overgebracht naar een watertank, waardoor de watervoorziening van een huis effectief wordt verwarmd. Hoewel een zonneboiler duurder in aanschaf duurder is dan een doorstroomboiler of een warmteboiler, kan je op lange termijn flink besparen op energiekosten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar dus ook goed voor je portemonnee.

zonneboiler

Een alternatief van de zonneboiler is de warmtepompboiler. Een warmtepompboiler onttrekt latente warmte aan de grond of aan de lucht (of natuurlijke watermassa’s) en gebruikt deze om een ​​element te verwarmen dat deze warmte aan een koelmiddel overdraagt. Deze koelvloeistof of gekoelde vloeistof wordt samengeperst totdat deze een temperatuur heeft bereikt die hoog genoeg is om water voor je huis te verwarmen. Deze werking zorgt ervoor dat een warmtepompboiler tot 70% zuiniger is dan een klassieke boiler. Let wel dat veel warmtepompboilers slechts geschikt zijn voor of de verwarming of voor warm tapwater. Als je dit wilt combineren, dan moet je dus op zoek gaan naar en warmtepompoboiler die beide functies combineert.

warmtepompboiler

Omdat de overheid duurzame oplossing ondersteunt, krijg je wel tot € 2.188,- subsidie voor een zonneboiler of een warmtepompboiler. Klik hier voor meer informatie.

Boiler of cv-ketel kapot?

Over het algemeen gaan boilers en cv-ketels 10-15 jaar mee. Maar wat als het zo ver is en je boiler of cv-ketel is kapot – wat kan je dan het beste doen? Laat je het repareren of vervangen? Of is het verstandiger om voor een andere nieuwe oplossing te gaan? Wat de beste keus is, is voor iedereen persoonlijk. De beste keuze voor zowel je portemonnee als het milieu op lange termijn is natuurlijk een nieuwe zuinige hr-ketel, in combinatie met een slimme thermostaat. Deze kan je zelfs koppelen aan een warmtepomp, zodat je ook flink kunt besparen op gasverbruik. Tóch kan een andere keuze beter zijn voor bepaalde situaties. Wil je hierin geadviseerd worden? Neem een kijkje op de website van Milieu centraal.

Bekijk ook:
Slimme thermostaat top 5
Makkelijk thuis energie besparen? Hier zijn 10 tips!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate