De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!


De eigenaren van dit 70 vierkante meter grote woning wilden een modern toevluchtsoord creëren in de historische wijk Neve Tzedek in Tel Aviv. De architect, Raz Melamed, werd gekozen voor het project. Melamed had eerdere ervaring met het opknappen en moderniseren van historische panden in de naburige oude stad Jaffa, maar het project in Neve Tzedek bood een hele reeks nieuwe uitdagingen. Binnen enkele maanden hard werken naast creatief ingenieur Buki Snir en aannemer Elad Cohen slaagde Melamed erin de verborgen belofte van het pand te onthullen en nieuw leven in te blazen. Het pand, jarenlang gesloten en verlaten, bestond uit een lappendeken van hutten die samengevoegd waren om een ​​donker en onsamenhangend doolhof met een verborgen patio te creëren. Een schuine muur heeft de hele ruimte afgekapt. Het pand moest grondig worden gerenoveerd, maar de locatie in de historische wijk vereiste een zorgvuldig werk van behoud en bescherming van de buitenste schil.

De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!

Plan van aanpak

Melamed creëerde drie alternatieve plannen voor het interieur. De eerste poging om de illusie te creëren van een open rechthoekige ruimte terwijl de schuine muur werd verborgen, de tweede werkte de schuine muur in het plan en de derde leunde er zwaar op. “We kozen voor het eerste plan om de horizontale en verticale assen te verzachten en verdeelden het interieur in vier rechthoekige ruimtes: slaapgedeelte, woonkamer, keuken en patio”, aldus Melamed. Een kruising van vitrine ramen naar de patio op twee fronten, en super mooie glazen taatsdeuren tussen de slaapkamer en keuken.

De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!

De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!

Open interieur

De architect koos voor houten luiken die typerend zijn voor de buurt voor de ramen aan de straatkant, en hield het interieur open, waardoor er luchtstroom en een duidelijke zichtlijn tussen alle ruimtes van het interieur mogelijk was. Om de open ruimte in het interieur verder te behouden, was de badkamer verborgen achter een deur in de keuken. Hiermee slaagde Melamed erin een gevoel van een stedelijke afgelegen villa te creëren, gebouwd rond een privé-binnenplaats, in een in wezen een klein appartement met een slaapkamer. Maar voordat hij zijn grote plannen kon uitvoeren, moest Melamed nog een aantal uitdagingen aan.

De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!

Complete verbouwing

Na jaren van verwaarlozing, moest het goed eerst grondig worden schoongemaakt. De infrastructuur werd toen vervangen, evenals de rotte balken die het dak ondersteunden. Gelegen op straatniveau, leed het activum aan herhaalde overstromingen in het verleden. De aangetaste muren werden gefixeerd en de hele woning werd afgesloten om herhaalde waterschade te voorkomen. Dit gebeurde zonder de buitengevels of de hoogte van het gebouw te veranderen, zoals vereist door de instandhoudingsinstanties. In overeenstemming met het DNA van de buurt werden twee stalen rails gekozen om de buitenmuur in de patio te ondersteunen en te versterken.

De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!

Modern industrieel interieur

Voor het moderne industriële interieur, en om een ​​schone maar gezellige moderne ruimte te creëren, koos Melamed voor een grijs kleurenpalet, evenals natuurlijke stoffen en blootgestelde grondstoffen. Gepolijste betonnen vloeren werden zowel in het interieur als op de patio gelegd. Grijze tegels werden gekozen voor de badkamer en het houtwerk in de keuken en de slaapkamer was ook grijs geverfd. Het eiland in de keuken was zwart geverfd om een ​​brandpunt in de ruimte te creëren en te matchen met het zwarte granieten aanrecht dat erboven was gekozen. Het smeedwerk in Belgische stijl dat was verwerkt in de draaipoorten, de deuren naar de patio en de ramen, kreeg een laag koolzwart. Houten meubels en groen in de patio maakten het plaatje compleet en zorgden er uiteindelijk voor dat de eigenaren de harmonische ontsnapping kregen waar ze op hoopten in het hart van de stad.

De woning in dit historisch pand is super stoer geworden!

Bron: Melamedarchitect.com

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate