Hoe worden Oosterse tapijten gemaakt?


Ik ben een echt binnenmens. Ik geniet altijd enorm van de winters waarin ik met een wollen trui, een warm deken en een goeie kop thee op de bank plof in mijn woonkamer. Daarom vind ik het ook belangrijk dat mijn woonkamer een warme uitstraling heeft. Zo voelt het nog meer als mijn plekje om tot rust te komen. Bij de inrichting van mijn woonkamer was dit wel een grote uitdaging, want warm betekent niet altijd even stijlvol. Vooral als het gaat om tapijten. Vaak kom je dan namelijk uit bij eentonige dikke wollen tapijten. Daar zat ik alleen niet op te wachten. Ik wilde juist iets unieks, iets warms en een kleed dat een verhaal vertelde. En toen stuitte mijn oog op Oosterse tapijten.


Deze prachtige en unieke tapijten raakten me toen ik ze voor het eerst zag. Ze hadden iets bijzonders en iets eigens. En elk tapijt is weer uniek! Vanaf moment één dacht ik: ‘een Oosters tapijt,

Ik dacht met mij zelf ik moet ook zo’n Oosters tapijt hebben. Tapijtenkelim.nl heeft mooi tapijten in voorraad en met voordelige prijzen in vergelijking met de andere aanbieders.

Een stukje geschiedenis

Dat is de beste aanvulling voor mijn woonkamer!’ Wel wilde ik me eerst meer in deze kleden en haar geschiedenis verdiepen, voordat ik er één zou gaan aanschaffen. En ik kan je vertellen dat ik hierdoor alleen maar enthousiaster werd. Oosterse tapijten hebben namelijk een onwijs grote geschiedenis!

De tapijten komen oorspronkelijk uit de vlakten van Oost-Azië. Hier leefden ongeveer 1.000 jaar geleden nomaden. Op deze vlaktes kon het in de winter extreem koud worden en ze hielden zich vaak warm met schapenvachten. Al snel groeide de behoefte om een ander product te maken om zichzelf warm te houden en zo begonnen deze nomaden met het knopen van tapijten. Deze eerste tapijten werden gemaakt vanuit twee simpele houtjes en ze hadden eenvoudige geometrische motieven. Ze werden in die tijd gebruikt als vloerverwarming of als decoratie voor de tent. Tegenwoordig een aanraden bij vloerverwarming is een wol of oosters tapijt.oosterse tapijt productie

Deze kunst ontwikkelde zich snel en in de 16e eeuw werd in deze regio het knopen van een tapijt tot het vakgebied van kunstenaars. Door nieuwe handelsroutes kwamen landen in Europa ook in contact met deze kunstenaars, waardoor veel Europeanen ook graag zo’n tapijt in hun huis wilden hebben. Sindsdien zijn deze tapijten niet meer uit Europa weg te denken.

Daarnaast zijn de tapijten natuurlijk ook bekend geworden door de sprookjes van 1001 nachten en natuurlijk Aladin. Films en verhalen die ik als kind al hoorde en zag. Ik kan me nog als de dag van gister herinneren hoe ik deze tapijten voorbij zag vliegen met hun prachtige printen en kleuren. En ik was niet de enige die hiervan onder de indruk raakte. Sinds de films en verhalen schijnt de interesse van Nederlanders in Oosterse tapijten flink te zijn toegenomen.

Printen, kleuren en stijlen

Inmiddels is de markt van deze tapijten zo groot geworden dat er nu duizenden keuzes in printen, kleuren en stijlen van Perzische tapijten zijn. Voor ieder wat wils dus. Als je het liefst een rustige woonkamer hebt met effen kleuren, dan kun je gaan voor een effen print tapijt die mooi opgaat in de ruimte. Als je liever een drukke en vrolijke kamer hebt, ga dan voor een tapijt met een kleurrijke en opvallende print. Daarnaast is er ook nog veel voldoende keuze in het materiaal van je tapijt. Bijvoorbeeld van wol. Dit materiaal voelt altijd zacht en warm aan en blijft daarnaast ook nog is erg lang goed. Of een katoenen kleed. Deze geeft in de winter warmte, maar in de zomer juist verkoeling. Ook erg handig. Veel verschillende keuzes dus, maar in de basis zijn ze net als 1.000 jaar geleden nog steeds bedoeld om warmte te geven en te dienen als decoratie.oosterse tapijten soorten

Wil je nou liever niet zo’n kleed op de grond? Dan kan ik je iets leuks vertellen: je kunt een tapijt ook ophangen. Deze trend neemt steeds meer toe en vrolijkt daarmee veel woonkamers in Nederland op. Het ophangen zorgt nog steeds voor warmte, maar brengt vooral een goeie en bijzondere sfeer en geschiedenis met zich mee.

Ik ben er ondertussen uit. Bij mij ligt nu een Oosters tapijt voor de bank met vrolijke en opvallende kleuren. En ik kan je vertellen: ik heb in lange tijd niet zo blij in mijn woonkamer gezeten. De warmte, de sfeer en de cultuur die dit tapijt met zich meebrengt is precies wat mijn woonkamer nodig had. Neem dus snel een kijkje in een tapijtenzaak en laat je betoveren door deze mooie kunstwerken!

Bekijk ook:
Vloerkleed aan de muur
Vloerkleed in huis
3x Wanneer een rond vloerkleed

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate