Ben je van plan om een huis te kopen? Leuk! Tegelijkertijd is het ook super spannend. Ben je een starter en ga je voor het eerst een huis kopen? Of is het alweer een tijdje geleden dat je een huis hebt gekocht? Geen nood, wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!
Het kopen van je eerste huis wordt beschouwd als één van de grootste mijlpalen – zowel in het leven als in de financiën. Het is een grote verbintenis, en de kans is groot dat dit de grootste aankoop is die je tot nu toe hebt gedaan. Heb je ooit al weleens een huis gekocht, het kan zijn dat dit alweer een tijdje geleden is. In de tussentijd kan er natuurlijk zóveel veranderd zijn. Om je alvast goed op weg te helpen, hebben we een lijst gemaakt met handige tips voor het kopen van een nieuw huis.
1. Waar ben je naar op zoek?
Waarschijnlijk heb je al een idee wat voor huis je wilt kopen. Voor een starter is dat vaak een klein appartementje, en als je gezin hebt met kinderen, dan wil je waarschijnlijk minimaal een eengezinswoning met een tuin. We raden aan om hier goed over na te denken. Bepaal voor jezelf hoeveel vierkante meters je wilt, of je wel of geen buitenruimte nodig hebt, hoeveel slaapkamers je wilt, noem maar op. En kijk ook vooruit. Je hebt nu misschien genoeg aan één slaapkamer, maar wat als je over een tijdje een partner krijgt? Heb je dan een extra kamer nodig voor een grotere kledingkast of een werkplek?
2. Hoeveel kan je lenen?
Één van de belangrijkste onderdelen bij het kopen van een huis is de financieren – hoeveel kan je maximaal lenen? Op basis daarvan, en eventueel gespaard geld, weet je hoeveel de vraagprijs kan zijn van potentiële huizen. Het is ook makkelijker om te filteren op prijs.
Let niet alleen op het maximum bedrag dat je kunt lenen, let vooral ook op de actuele hypotheekrente en alle bijkomende kosten waar je mee te maken krijgt, zoals gas, water en licht, energiekosten, internet- en telefonie kosten, verzekeringen, noem maar op.
3. Aankoopmakelaar
Er komt dus heel wat kijken bij het kopen van en het zoeken naar een huis. Je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf doen, maar soms kan het een goed idee zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen, die je helpt bij het vinden en kopen van een huis. Je betaalt er natuurlijk wel voor, maar een aankoopmakelaar biedt ook veel voordelen:
- Een aankoopmakelaar is vaak op de hoogte van de lokale markt en het aanbod van huizen. Zo weten ze goed met welk bedrag je kan beginnen met bieden;
- Een aankoopmakelaar heeft veel kennis en ervaring, wat erg handig is bij bijvoorbeeld bij inspecties, regels, waardebepaling, noem maar op;
- Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het koopproces. Op die manier kan krijg je een objectieve mening over een huis;
- Met een aankoopmakelaar kan je veel tijd, energie en regelwerk besparen. Zo helpt een aankoopmakelaar je bijvoorbeeld met het koopcontract.
4. Zoeken met Funda
Funda is dé plek om te zoeken naar een nieuw huis. Vrijwel alle makelaars in Nederland bieden de huizen aan op Funda. Kijk niet alleen op de site, maar maak ook een account aan en download de app op je telefoon. Dan kan je namelijk alle interessante woningen bewaren, en kan je op de hoogte blijven door je zoekopdrachten te bewaren. Om ervoor te zorgen dat je je droomhuis mist, kan je instellen dat je dagelijks, wekelijks of maandelijks of zelfs realtime een e-mail ontvangt of een pushbericht krijgt op je smartphone.
5. Volg makelaars op social media
Iedereen zoekt op funda bij het zoeken naar een nieuw huis, maar tegenwoordig is het minstens net zo belangrijk om makelaars te volgen op hun social media kanalen. Bijna alle makelaars plaatsen het nieuwste aanbod namelijk eerst op Facebook en Instagram. Met ‘sneakpreviews’ en ‘stekkies van de week’ teasen ze hun volgers alvast met woningen die binnenkort te koop worden aangeboden. Deze krijg je dus al te zien, voordat ze op Funda geplaatst worden. Altijd leuk!
6. Meerdere huizen bezichtigen
Als je een aankoopmakelaar inschakelt, dan adviseert hij of zij je waarschijnlijk ook om altijd meerdere huizen te bezichtigen. Op die manier kan je de verschillende huizen met elkaar vergelijken en een betere keuze maken. Bezoek ook huizen die wellicht eerst niet je eerste keuze zijn. Let bij de bezichtigen niet alleen op hoe het huis nu is, maar ook hoe het kan worden. Heeft de woning slechts twee slaapkamers? Misschien kan er heel eenvoudig de grote slaapkamer opdelen in twee aparte slaapkamers. Is er geen open keuken? Misschien is de muur tussen de keuken en de woonkamer geen dragende muur, waardoor je het heel eenvoudig kunt verwijderen.
7. Verken de buurt
Een huis kan dan wel zo mooi zijn, de buurt is minstens net zo belangrijk. Voor velen komt de buurt zelfs op nummer één. Heb je met kleine kinderen te maken? Kijk dan of er goede scholen in de buurt zijn. En hoe zit het met de infrastructuur? Is er een metrostation op loopafstand? Is de snelweg dicht in de buurt? Zijn er winkels en supermarkten? Leuke parkjes misschien?
8. Tweede bezichtiging
Hoe enthousiast je ook bent over een woning – we raden aan om altijd een woning twee keer te bezichtigen. Niet alleen om erachter te komen of je het nog steeds zo mooi bent, maar tijdens een tweede bezichtiging kan je ook kritischer naar bepaalde dingen kijken. Je zou ook je ouders, je broer of zus en een goede vriend mee kunnen nemen.
9. Bouwkundige keuring
Oude karakteristieke woningen zijn super mooi, maar er zijn ook nadelen. Daarom raden we aan om bij dit soort huizen altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kost weliswaar wel een paar honderd, maar dat is altijd beter dan achteraf erachter komen dat je te maken hebt met zware lekkages, houtrot of zelfs dat de fundering niet goed is.
10. Bieden met ontbindende voorwaarden
Heb je je droomhuis gevonden? Dan kan je een bod uitbrengen. Ongeacht of je een hoog of laag bod uitbrengt, het is belangrijk om te bieden met ontbindende voorwaarden. Vooral het stukje ‘onder voorbehoud van financiering’ is een belangrijke, waarmee je zonder kosten van van de koop af kunt komen, als je het op de één of andere reden niet lukt om de hypotheek rond te krijgen.
Handige links:
Vereniging eigen huis
Eerste koophuis
2 Comments
Pingback: 5 Tips om je droomhuis te vinden - HOMEASE
Pingback: Hypotheekadvies bij het kopen van een huis – waarom het belangrijk is - HOMEASE