In een Japans interieur draait alles om zen. Zen komt van de school van het Mahayana-boeddhisme en benadrukt de waarde van meditatie en intuïtie. De kamers in Japanse stijl stimuleren een rustige eenvoud rondom de bescheiden ontwerpen van de Japanse cultuur. De Japanse interieurstijl omarmt balans, orde, oude gebruiken en liefde voor natuurlijke schoonheid. En omdat vrede en harmonie ons allemaal aanspreken, is deze stijl wereldwijd erg populair geworden. Wil jij jouw huis ook inrichten met een Japans interieur? Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden!
De sleutel tot de Japanse interieurstijl staat bekend als ‘Ma’. Dit concept streeft naar een balans tussen de beschikbare ruimte die aan de ene kant kan worden gebruikt en meubels en andere objecten aan de andere kant. Ma wordt gebruikt om ruimtes helder en overzichtelijk te houden, om een speciaal en rustig huis te creëren voor zowel de bewoners als de bezoekers.
Natuurlijke elementen
De Japanse cultuur is doordrenkt van liefde en respect voor de natuur. Japanse huizen kenmerken zich bijvoorbeeld vaak met grote raampartijen, waarmee ze de de natuur naar binnen halen. Maar er zijn ook natuurlijk ook mogelijk heden waarbij je dat op een fysieke manier kunt doen. Een eenvoudige manier om je interieur een Japans tintje te geven, zijn traditionele Japanse planten, zoals zoals bonsai of bamboe. Ook een mooie palm of orchidee zijn een heel goed idee, die eenvoudig maar wel erg mooi zijn.
Hout
Naast bomen en planten, zijn houten elementen ook erg populair in een Japans interieur. Denk aan houten vloeren, wandbekleding, deuren en kozijnen. Allemaal elementen die je eenvoudig kunt toepassen. En natuurlijk mogen er geen mooie houten meubelen ontbreken. Houten tafels, houten kasten, houten stoelen, noem maar op.
Kleuren
In een Japans interieur wordt de basis gevormd door lichte en neutrale kleuren. Wit, lichtgrijs en lichte houttinten zijn vaak standaard kleuren voor de vloer en wanden. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen andere kleuren kunt gebruiken, maar laat het subtiel terugkomen in kleine details, zoals een kunstwerk aan de muur of een mooie vaas.
De esthetische theorie van Shibui is een traditionele Japanse manier om een ruimte in te richten. Als het op kleur aankomt, betekent shibui in wezen dat de tonen in de kamer de natuur moeten weerspiegelen. Bij het schilderen van een kamer om aan shibui te voldoen, moeten donkere kleuren dicht bij de grond worden gehouden, met lichtere kleuren hoger in de ruimte. Het merendeel van de kleuren moet gedempt en neutraal zijn met hooguit hier en daar subtiele kleuraccenten.
Minimalistisch
De Japanse stijl houdt echt vast aan de uitdrukking ‘less is more’. Een minimalistische benadering van styling creëert een ruimte die in zekere zin onbewoond, vrij en open is. Het is de bedoeling dat je huis een gewenste mentale toestand creëert. Wat is een betere manier om helderheid in de geest te brengen dan helderheid in huis te hebben? Een minimalistisch interieurontwerp is ongelooflijk populair in moderne woningen en is een eerbetoon aan de basis van Japans design.
Japanse schuifdeuren en schermen
Een authentiek Japans scherm wordt een Shoji genoemd en is een essentieel ontwerpelement in Japanse huizen. Vanwege de hoge kosten van huisvesting zijn Japanse huizen meestal klein, dus is het essentieel goed met elke vierkante meter om te gaan. Daarom zijn Shoji’s de perfecte oplossing voor hen, waarmee je veel meer ruimte kunt besparen dan normale deuren.
Een authentiek Japans scherm is meestal gemaakt van fijn doorschijnend papier dat in een houten frame wordt gehouden. Moderne versies van deze schermen zijn echter online te vinden en zijn meestal gemaakt van glaspanelen in een houten rooster. Een ander belangrijk element van deze schermen is dat ze, in tegenstelling tot deuren, het natuurlijke licht en het uitzicht op de natuur niet blokkeren.
Deze schermen kan je op verschillende manieren in je interieur terug laten komen. Zo kan je kiezen voor een kamerscherm die je als roomdivider gebruikt in een ruimte. Maar je kunt ook denken aan mooie paneelgordijnen. In de woonkamer zijn lichtdoorlatende paneelgordijnen erg mooi, terwijl voor de slaapkamer verduisterende paneelgordijnen een beter idee zijn. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar hebben ook een isolerende werking. In de woonkamer geeft het gefilterde licht, waardoor je de sfeer en rust krijgt zoals in een Japans huis.
Tatami matten
Tatami matten zijn een traditionele vloer die uniek is in Japan. Deze matten zijn gemaakt van geweven stro en vormen een belangrijk onderdeel van de traditionele Japanse architectuur. Terwijl moderne huizen tegenwoordig verschillende soorten vloeren gebruiken, hebben veel huizen ten minste één tatami-ruimte die kan worden gebruikt als zitkamer of als slaapkamer door een tatami-matras uit te spreiden en als een bed te gebruiken. Als je een echt Japans interieur wilt creëren, dan mogen tatami matten dus absoluut niet ontbreken. Wat dacht je van een meditatie of yoga kamer? Tatami matten kunnen ook een leuk idee zijn voor de slaapkamer.
Japans bed
Traditioneel gezien slapen de mensen in Japan op een Futon, die bovenop tatami matten zijn gelegd. Deze bestaat uit drie delen, namelijk een ondersteunende laag, een matraslaag en een toplaag. Alles lagen bij elkaar is een traditioneel Japans bed nog steeds een stuk lager dan die we hier zijn gewend. Tegenwwoordig zijn er ook heel veel mooie platform bedden verkrijgbaar in Japanse stijl. Wil je jouw slaapkamer dus inrichten in een Japans tintje? Dan kan je denken om een Japans bed te nemen.
Japans bad
Ook voor de badkamer hebben Japanners een typisch element, de Ofuro. Ofura is een traditioneel Japans bad, die meestal van hout zijn gemaakt, en vrij diep zijn. Vaak is een Japans bad rond, maar ze kunnen ook vierkant, ovaal of rechthoekig zijn. Ze zijn ergonomisch ontworpen om ondersteuning en ontspanning te bieden. Afgezien van hun fysieke gezondheidsvoordelen, ziet een Japans bad er ook gewoon heel mooi en bijzonder uit.
In Japan moet je je eerst wassen voordat je in bad gaat. Hiervoor zit je op een krukje en maak je jezelf schoon. Om af te spoelen, neem je water uit het bad met een kom of emmer en giet je het helemaal over jezelf. Tegenwoordig spoelen veel mensen in plaats daarvan met een douchekop. Eenmaal schoon en gespoeld, kun je het bad in.