Keukenkastjes verven tips


Ben je van plan om je keuken te verven in een mooie nieuwe kleur? Leuk! Maar lees wel eerst onze handige tips voor dat je met deze uitdagende klus begint!

Als je uitgekeken bent op je oude keuken, maar je hebt geen budget om een nieuwe keuken te kopen, dan kan het een heel leuk en goed idee zijn om je keuken een andere kleur te geven. Je kunt dit door een professionele schilder laten doen, maar je kan je keuken ook zelf verven. Daarmee kan je ook heel veel geld besparen. Om je alvast de goede weg op te helpen, hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet. Heel veel succes!

1. Houten keukenkasten zijn het best om te verven

Als het gaat om het verven van kasten, dan zit je altijd goed met houten kasten. Onbewerkt, geverfd en gekleurd hout werken allemaal goed, net als MDF. Maar eigenlijk kan je alles wel redelijk goed verven, zolang je het goed kunt opschuren met schuurpapier zodat het goed kan hechten. Daarom is het geen goed idee om gelamineerde kasten te verven. Je kunt ze wel verven, maar je zult zien dat dit niet lang mooi zal blijven. het gaat niet lang mee. Let ook op dat gebeitst hout en glanzende afwerkingen eerst ontglanst moeten worden.

houten keuken verven

2. Ja, schuren is noodzakelijk

Het is dus noodzakelijk om de keukenkasten goed te schuren. Zelfs als de keukenkasten in bijna perfecte staat verkeren, moet je ze nog steeds schuren zodat de verf goed kan hechten. Gebruik schuurpapier in het midden van het spectrum (korrel 150 of 200 is goed) en schuur alle oppervlakken snel op.

keukenkastjes verven schuren
Bron: Familyhandyman.com

3. Schoonmaken is een must

Hoe schoon je keuken ook is, het is van groot belang dat je de keuken eerst schoonmaakt met een ontvetter. Anders, wanneer je verf op waterbasis gebruikt op een met olie bedekte deur, zal de verf niet hechten. We raden aan om een goede ontvetter, en een niet-krassende, delicate scrubspons te gebruiken om alles goed schoon te maken voordat je überhaupt met verven begint.

4. Keukendeurtjes labelen

Om de keukendeurtjes goed en mooi te kunnen verven, is het belangrijk om ze eerst los te maken. En om ervoor te zorgen dat je onthoud, welke deurtjes bij welke kasten horen, is het aan te raden om de keukendeurtjes te labelen. Maak een ruwe schets van de keuken. Dit hoeft geen kunstwerk te zijn – het belangrijkste is dat jij begrijpt wat je tekent. Geef alle deuren op de schets een nummer. Nummer al je bovenkasten en begin dan met het nummeren van de onderste laden en kasten. Dezelfde nummers zet je op de bijbehorende deur. Je zou dat kunnen doen in de gaten, waar de scharnieren op geschroefd moeten worden. Op deze manier kan je alle keukendeurtjes gemakkelijk weer op de juiste kast monteren ze eenmaal droog zijn.

keukenkastjes verven labelen
Bron: Familyhandyman.com

5. Dit is het moment om de keukenkasten opnieuw te organiseren

Nee, je kunt geen eten in de keukenkasten bewaren terwijl je de buitenkant aan het verven bent. Maar dit hoeft geen slecht nieuws te zijn, dit is namelijk het perfecte moment om de keukenkasten opnieuw te organiseren en in te richten. Gooi alles weg wat je niet nodig hebt. Je zou hier de populaire Marie Kondo methode voor kunnen gebruiken.

Daarnaast is dit ook het moment om de kasten grondig schoon te maken, van binnen en van buiten. Gebruik een een ontvettende reinigingsmiddel, om eventuele resten of gemorste vloeistoffen te verwijderen die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt aan de binnenkant van de kasten. Bewaar levensmiddelen in een aparte ruimte tijdens het verven, en breng ze opnieuw georganiseerd terug, zodra de kasten klaar en volledig droog zijn.

keukenkasten organiseren

6. Gebruik kwaliteitsproducten

Goedkoop is duurkoop – dat geldt absoluut ook als je jouw keukenkastjes wilt verven. Om ervoor te zorgen dat je niet uiteindelijk tóch meer geld kwijt bent, omdat je de klus opnieuw moet uitvoeren, volg dan deze tip: gebruik kwaliteitsproducten! Ga voor verfmerk die bekend staat om hun kwaliteit, zoals Farrow & Ball, Sigma of Sikkens. Hetzelfde geldt ook voor de verfkwasten.

7. Van donkere naar lichte keuken

Je witte- of lichtgekleurde kasten verf je natuurlijk gemakkelijk in een donkere kleurtint. Maar als je het donkergrijs beu bent of uitgekeken bent op je donkerblauwe keuken, wees dan ook niet bang: je kunt, met enige moeite, je donkere keukenkasten naar een lichtere tint verven. De oplossing zit in de primer: Overweeg om de primer te kleuren zodat deze overeenkomt met de uiteindelijke kleur. Als de kleurovergang extreem is, kan je in plaats daarvan ook een onderlaag aanbrengen. Een dikkere, minder transparante primer kan namelijk meer verbergen.

keukenkastjes donkerblauw verven

8. Gebruik een kast of een kleine verfoller

Een verfroller lijkt misschien handig, maar voor het verven van de keukenkasten is het aan te raden om kwasten te gebruiken. Voor het mooiste resultaat raden we aan om een kwast met fijne haren van vijf tot zes cm te gebruiken. Daarmee kan je namelijk goed bij de kleine hoeken en details komen. Als je tóch een verfroller wilt gebruiken, ga dan voor een kleine roller die meer geschikt voor kleine oppervlakken zijn. Ga er vervolgens met een borstel overheen om rolsporen te verwijderen.

keukenkastjes verven roller
Bron: Familyhandyman.com

9. Wit is altijd een goed idee

Niets voor niets zijn witte keukens het populairst. Wil je jouw keuken een makeover geven door het opnieuw te verven, maar je hebt geen idee voor welke kleur je moet gaan? Kies dan voor wit! Wit is niet alleen een makkelijke en neutrale kleur, die je eenvoudig met andere kleuren kunt combineren. Witte keukenkasten zorgen er ook voor dat de hele keuken fris en helder wordt. Wit is bovendien ook een eenvoudige kleur om eroverheen te verven, voor als je tóch voor een andere kleur wilt kiezen.

keuken wit verven

10. Binnenkant van de kasten verven

Het mooie van keukenkasten met glazen deuren en open rekken is dat je kunt laten zien wat je in de kasten hebt geplaatst. Maar vergeet niet dat hierdoor ook de binnenkant van de kasten zichtbaar zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, bijvoorbeeld als je een neutrale binnenkant hebt. Maar als de nieuwe keukenkleur met de kleur aan de binnenkant vloekt, dan is het natuurlijk het mooist als je ook de binnenkant van de kasten verft.

11. Spuiten

Met een beetje oefening en een goede spuitmachine kan je de kwaliteit van de fabrieksafwerking bereiken door de keukendeuren te spuiten. Een airless spuittoestel van professionele kwaliteit werkt het beste om onverdunde aflakken op waterbasis te spuiten. Maar je kunt ook geweldige resultaten behalen met een hoogvolume lagedrukspuit (HVLP). Zorg ervoor dat je de verf verdunt volgens de instructies en breng meerdere dunne lagen aan in plaats van één dikke.

keukenkastjes verven spuiten
Bron: Familyhandyman.com

12. Laat de verf goed drogen en uitharden

Ja, het is super vervelend om dagen te wachten totdat de verf is uitgehard. Maar als je per ongeluk een nog natte kastdeur aanraakt, dan zit er niks anders op dan het opnieuw te schuren en te verven. Laat het dus goed drogen, in een goed geventileerde ruimte. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat kleine kinderen er niet bij kunnen.

Bekijk:
Kleurinspiratie
Keuken met een andere kleur plint
Lambrisering verven doe je zo – 5 tips!

1 Comment

  1. Beste
    Kan U mij aub. informeren weke verf en welke kleur gebruikt werd op de keukenkastjes onder de tekst van rubriekje nr. 1 (ik bedoel wat er voor mij donker beige/champignon, uitziet) ?
    Dank voor de feedback en groetjes,
    Reinhilde

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate