Kweekkas in de tuin


Een kweekkas in de tuin is de enige manier om heel het jaar door groente, fruit, kruiden en bloemen te kunnen kweken. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over kweekkassen. Lees snel verder!

Het plaatsen van een tuinkas of kweekkas in de tuin is de perfecte manier om tuinieren naar een hoger niveau te tillen. Veel mensen denken dat een kweekkas alleen bestemd is voor de professionele tuinier, maar ook als je net begonnen bent met deze hobby, kan het een heel goed idee zijn om te investeren in een kweekkas. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Wat zijn de voordelen van een kweekkas? Wat voor soort kweekkassen zijn er? Wat voor formaat heb je nodig? Wat heb je nog meer nodig? Hoeveel kost het? Wat is de beste plek in de tuin om de kweekkas te plaatsen? Na het lezen van dit artikel ben je perfect voorbereid op dit leuke nieuwe project voor jouw tuin!

kweekkas aluminium

Wat is een kweekkas?

Laten we eerst maar beginnen bij het begin, wat is een kweekkas eigenlijk? Een kweekkas is een houten of metalen constructie, die licht doorlaat en lucht laat circuleren. Het heeft over het algemeen de vorm van een klein gebouw met vier muren van glas of polycarbonaat, een dak en een enkele ingang/uitgang. Een kweekkas verkleint de kans dat wisselende weers- en seizoensproblemen de groei van groente, fruit, kruiden en bloemen belemmeren. Niet alleen tijdens het ontkiemen van zaden, maar ook tijdens het cruciale groeiseizoen. Sommige mensen bouwen hun eigen kweekkas van scratch, maar een kweekkas kan je ook gewoon kant en klaar kopen.

Kweekkassen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende formaten. Wat het beste formaat is, is natuurlijk afhankelijk van je tuin. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kweekkas je hele tuin inneemt, waardoor je niet eens meer normaal in je tuin kunt lopen. Daarnaast moet je ook nadenken wat en hoeveel je wilt kweken. Veel tuiniers komen later erachter dat ze eigenlijk een grotere kas willen hebben. Daarom is onze tip om een zo groot mogelijke kweekkas te nemen die in jouw tuin past.

tuinkas tuin

Wat kost een kweekkas?

Kweekkassen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het materiaal, soort kas en natuurlijk het formaat. Hoe groter een kweekkas, hoe duurder het logischerwijs is. De prijzen van een kweekkas bij L’orangerie beginnen rond 2,500 euro en kunnen oplopen tot meer dan 15,000 euro. Het is dus best een investering. Maar zoals gezegd, is een kweekkas eigenlijk de enige manier om heel het jaar door gewassen te kweken in je eigen tuin. Als je dat dus echt leuk vindt, dan is het absoluut de moeite waard.

Hoe werkt een kweekkas?

De eenvoudigste manier om uit te leggen hoe een kweekkas werkt, is door te zeggen dat het lichtenergie omzet in warmte-energie. De zonnestralen schijnen door het glas in de kas. Gewassen in de kas, zoals planten en groente, nemen het zonlicht op en zetten dit om in warmte. En dankzij het glas blijft de warmte binnen in de kas. Waarom de warmte niet gewoon weer de kas uitgaat?

Ten eerste geven gewassen die het licht absorbeerden de warmte aanvankelijk heel langzaam af. Het duurt niet lang voordat planten en voorwerpen warm worden, ,aar het duurt wel lang voordat ze weer zijn afgekoeld.

Als de gewassen afkoelen, geven ze hun warmte-energie weer af aan de lucht. De warmere lucht is lichter en stijgt op naar het dak van de kas. Koelere lucht valt terug naar de grond en de gewassen, waar het de afgegeven warmte absorbeert.

Als de warme lucht eenmaal boven in de kas is, kan deze eigenlijk nergens meer heen. Hoewel licht gemakkelijk door glas kan, gaat de warmte er niet zo goed door. Glas en polycarbonaat zijn misschien niet de beste isolatoren, maar ze helpen wel om de warmte in de kweekkas enigszins vast te houden. In combinatie met een goede beluchting, creëer je dus een perfecte klimaat voor gewassen om te groeien.

hoe werkt een kweekkas

Hoe werkt een kweekkas in de winter

Zoals je weet kan het erg koud worden in Nederland tijdens het herfst- en winterseizoen. Als de kweekkas in de winter niet verwarmd wordt, ook wel bekend als een koude kweekkas, is het niet geschikt om bijvoorbeeld exotische planten te laten groeien. Wel biedt het bescherming aan een moestuin tegen wind en regen.

Wil je dus wel exotische planten laten groeien in jouw tuin? Dan zou je een warme kas moeten nemen – een geïsoleerde kweekkas met verwarming. Overdag zorgt natuurlijk zonlicht voor temperaturen van 10 – 15 graden, wat prima is voor het kweken van planten en groente. ‘s Nachts kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een kacheltje op petroleum of elektra.

De keuze of je een koude of warme kweekkas moet nemen, is dus afhankelijk van wat je wilt verbouwen. Als je alleen groente en semi-winterharde planten wilt laten overwinteren, dan is een koude kweekkas voldoende. Wil je echter tropische en winterharde planten kweken, dan is een warme kweekkas de betere optie.

Ventilatie

Beluchting en ventilatie zijn erg belangrijk in een kweekkas. Veel kassen zijn voorzien van ventilatiesystemen om de temperatuur onder controle te houden. Sommige gebouwen hebben ramen die open kunnen om een deel van de warmte naar buiten te laten. Anderen gebruiken ventilatoren om de lucht over de kas te blazen. Naast het voorkomen dat de temperatuur te hoog wordt, helpt een goed geventileerde kas het risico op schimmelinfecties bij planten te verminderen.

Een kas die aan een gebouw is bevestigd, ook wel bekend als een muurkas, kan warmte en isolatie uit de gedeelde muur halen, vooral als de gedeelde muur overdag wordt blootgesteld aan zonlicht. De muur absorbeert het licht van de zon, zet de energie om in warmte en straalt deze ’s nachts weer uit, waardoor de temperatuur op peil blijft.

kleine kweekkas tuin

Waar plaats je de kweekkas in de tuin

Waar je de kweekkas in de tuin plaatst, heeft niet alleen invloed op hoeveel licht het kan opnemen, maar ook hoeveel warmte het kan uitstralen. Het beste is de ​​kas ten zuiden van een gebouw of andere structuur te plaatsen. Een kas op het zuiden krijgt de maximale hoeveelheid zonlicht. De volgende beste optie is om de kas in het oosten of zuidoosten te plaatsen. Hij krijgt minder zon, maar de hoeveelheid licht die hij krijgt, zou voor de meeste planten voldoende moeten zijn.

Soorten kassen

Er zijn heel veel verschillende soorten kassen verkrijgbaar. Hieronder vind je de meest populaire kassen voor de tuin van een hobby tuinier.

  • Vrijstaande kweekkas: Vrijstaande kweekkassen zijn het meest populair, voor als je heel het jaar door een beveiligde en gecontroleerde omgeving wilt creëren voor het kweken van planten en groente.
  • Muurkas: Muurkassen, zijn zoals het woord al omschrijft, kassen die tegen een wand of muur worden bevestigd. Het werkt gewoon op dezelfde manier als vrijstaande kweekkassen. Het formaat is het grootste verschil. Omdat ze over het algemeen kleiner zijn, is een muurkas ideaal als je beperkte ruimte hebt in een kleine tuin.
  • Oranjerie: Heb je een grote tuin en genoeg ruimte? Dan zou je een oranjerie kunnen overwegen. Dit soort kassen zijn groter en bieden naast het kweken van niet-winterharde planten, boompjes en bloemen, ook plek om bijvoorbeeld een tuinkamer met een zithoek in te richten. Op die manier kan je optimaal genieten van alles wat je in je tuin kweekt.

    muurkas tuin

    Bekijk ook:
    85x Tuin ideeën
    Verticaal tuinieren
    Katten in de tuin houden

1 Comment

  1. Pingback: Off grid wonen in Nederland: De ultieme gids voor een zelfvoorzienend en autarkisch levensstijl - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate