Overweeg je om voor een mooie linoleum vloer te gaan voor jouw woning? Op deze pagina kan je alles lezen over Linoleum vloeren. Wat is linoleum? Wat zijn de voordelen en nadelen? Wat kost linoleum? En bekijk de mooiste inspiratie voorbeelden!
Linoleum is een gladde vloer dat gemaakt is van een mengsel van geoxideerde lijnolie, gommen en harsen en andere stoffen, aangebracht op een rug van vilt of canvas. Linoleum werd in 1863 in Engeland uitgevonden door Frederick Walton die de naam linoleum bedacht van de Latijnse naam linum, wat vlas betekent, en oleum, wat olie betekent. Later in de eeuw perfectioneerde Michael Nairn, een vloerenfabrikant in Kirkcaldy, Schotland, de vloer en introduceerde kwaliteiten zoals ingelegde patronen – een kenmerk dat we tegenwoordig zien.
Linoleum is een vloer die wordt vervaardigd door lijnolie te oxideren tot een dik mengsel dat linoleumcement wordt genoemd. Het cement wordt gekoeld en gemengd met dennenhars en houtmeel om platen te vormen op een juterug. De term linoleum wordt vaak verkeerd gebruikt om een vloerbedekking te beschrijven, terwijl vloeren in feite kunnen worden gemaakt van andere materialen zoals polyvinylchloride.
Hoe wordt Linoleum gemaakt?
In het oorspronkelijke proces voor het maken van linoleum liet men een dun laagje lijnolie oxideren. Aangezien de oxidatie voornamelijk op het oppervlak plaatsvindt, werd er continu verse olie op het oppervlak van de geoxideerde film aangebracht. Na weken van blootstelling, gedurende welke de dikte van de oliefilm een centimeter of meer bereikte, werd de geoxideerde olie gevloeid met een natuurlijke hars. Kurk en andere vulstoffen werden gemengd met de hars en geoxideerde olie.
Dit proces werd uiteindelijk vervangen door een snellere methode waarbij lijnolie wordt geoxideerd in grote cilindrische ketels waar de olie bij verhoogde temperatuur wordt geroerd. De oxidatie wordt voortgezet totdat de olie bij reactietemperatuur nauwelijks stroomt; vervolgens wordt de olie gemengd met hars in verwarmde ketels en wordt het mengsel blootgesteld aan hete lucht. Het kunststofmateriaal met een hoge viscositeit dat zich vormt, wordt gemengd met houtmeel en wijting. Het bindmiddel, de vulstoffen en de pigmenten worden gemengd, vervolgens gekalanderd tot velvorm tussen rollen en aangebracht op een rug van vilt of canvas verzadigd met asfalt. Het linoleum met rug wordt opgehangen in hoge gebouwen of kachels, die worden verwarmd om het linoleum uit te harden. Dit uithardingsproces kan weken duren.
Moderne productiemethoden worden gebruikt om effen en ingelegde of bedrukte decoratieve patronen te produceren. Ingelegde patronen worden gemaakt door vierkanten uit twee verschillend gekleurde linoleumvellen te snijden en deze op het rugmateriaal te bevestigen. Marmereffecten worden bereikt door mengsels van twee of meer kleuren te mengen, en andere effecten worden verkregen door mengsels van verschillend gekleurde vellen te granuleren, deze verkruimelde materialen door stencils op een rug aan te brengen en ze vervolgens weer in velvorm te persen.
Soorten linoleum vloeren
Linoleum vloeren zijn verkrijgbaar in drie soorten, namelijk in de vorm van banen, tegels of panelen. Banen worden geleverd in grote rollen van twee meter breed. Het grote voordeel van banen is dat je daarmee de minste naden krijgt. In ruimtes die smaller zijn dan twee meter, zou je zelfs een complete naadloze vloer kunnen leggen. Het nadeel is dat de installatie van een dergelijke linoleum vloer de nodige vaardigheden vereist. Je zou het dus niet heel eenvoudig zelf kunnen doen.
Linoleum tegels en panelen zijn eenvoudiger zelf te installeren. Hoewel je deze ook op de ondervloer kunt plakken, kiezen de meeste mensen voor linoleum tegels met een kliksysteem. Het groot voordeel van dit kliksysteem, is dat je het heel eenvoudig zelf kunt leggen.
Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum?
Marmoleum en linoleum vloeren worden vaak door elkaar gebruikt. Er is eigenlijk ook geen verschil tussen Marmoleum en linoleum. Marmoleum is namelijk de linoleum merknaam van Forbo, één van de bekendste linoleum merken op de markt. Tarkett is een ander linoleum merk.
Wat is het verschil tussen linoleum en vinyl?
Linoleumvloeren en vinylvloeren worden vaak met elkaar verward. Hoewel ze heel erg op elkaar lijken, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen tussen linoleum en vinyl. Het simpele verschil is dat linoleum is gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen, waaronder lijnolie, kurk en hout, terwijl een vinylvloer is gemaakt van kunstmatige synthetische materialen zoals ethyleen (uit ruwe olie) en chloor (uit zout). Wanneer ze chemisch worden gecombineerd, vormen deze polyvinylchloride (PVC) of zoals gewoonlijk wordt genoemd – vinyl.
Beide zijn populaire vloeren, met name voor badkamers en keukens, maar vinyl zal op korte termijn altijd de goedkopere optie zijn omdat het niet de diepgaande vloervoorbereiding en technische montagevaardigheden vereist die linoleum nodig heeft.
Is linoleum geschikt voor de badkamer?
Een belangrijk nadeel van linoleum is dat het helaas niet geschikt is voor de badkamer. Hoewel het wel waterbestendig is, wat betekent dat het niet erg is als er een beetje water op komt, maar het is niet volledig vochtbestendig. In een vochtige ruimte zoals de badkamer, is de kans groot dat een linoleum vloer gaat kromtrekken en scheuren.
Wat kost een linoleum vloer?
Bij het uitzoeken van een nieuwe vloer, is het belangrijk om te weten wat de prijzen zijn. Voor een goede kwalitatieve linoleum vloer moet je rekening houden met een prijs tussen 40 en 80 euro per vierkante meter exclusief legkosten. Daarnaast moet je dus ook legkosten betalen tussen 30 – 65 per vierkante meter, afhankelijk van of je kiest voor banen, tegels of panelen, en ook aantal vierkante meters.
Voordelen en nadelen van Linoleum vloer
Om te kunnen bepalen of een linoleum vloer de juiste vloer is voor jou, is het belangrijk om te weten wat de voordelen en nadelen zijn. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Kwaliteit
Voordelen: flexibel en zacht
Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen die het flexibel, veerkrachtig en ongelooflijk duurzaam maken. Het kan tot 40 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden. Het is ook erg zacht en comfortabel onder de voeten.
Nadelen: Gevoelig voor krassen
Door zijn zachtheid is een linoleum vloer gevoelig voor krassen of scheuren als je bijvoorbeeld met meubels gaat slepen, of door scherpe objectenn zoals hoge hakken. Bovendien maken de natuurlijke materialen van de vloer het gevoelig voor vochtschade en kan een te hoge luchtvochtigheid ervoor zorgen dat hoeken gaan krullen.
Uiterlijk
Voordelen: kleuren, patronen en installatieopties
In tegenstelling tot vinyl- en laminaatvloeren, wordt linoleumkleurstof door de vloer aangebracht, zodat het de kleur en het patroon beter vasthoudt. Vervolgens is linoleum zeer veelzijdig met een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen beschikbaar. Ten slotte is een linoleum vloer zeer eenvoudig op maat te snijden, zodat je met linoleum tegels unieke mozaïeken kunt maken.
Nadelen: Kwetsbaar in licht
Bij blootstelling aan licht krijgt linoleum een subtiele geelachtige tint.
Onderhoud
Voordelen: Conserveren = Weinig onderhoud
Linoleum is eenvoudig te installeren en heeft minimale onderhoudseisen. Het kan zijn volledige levensduur behouden door regelmatig te vegen en af en toe te dweilen.
Nadelen: Niet conserveren = meer onderhoud
Als je voor een linoleum vloer niet conserveert, moet het mogelijk regelmatig worden gepolijst. En als het niet goed wordt onderhouden, kan linoleum zijn leeftijd tonen door vergeling.
Milieuvriendelijk
Voordelen: hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en schoon
Linoleum is een milieuvriendelijke vloeroptie. Een linoleum vloer maakt gebruik van een hernieuwbare hulpbron dankzij de samenstelling van lijnzaadolie uit vlas. Linoleum is ook biologisch afbreekbaar, niet-toxisch en formaldehyde-vrij en zal, in tegenstelling tot vinylvloeren, ontleden wanneer het wordt weggegooid. Ten slotte stoot het geen vluchtige organische stoffen (VOS) uit, dus het veroorzaakt geen luchtvervuiling binnenshuis.
Nadelen: Installatiegeur
Bij plaatsing geeft linoleumvloer ongeveer een week tot een maand lijnzaaddampen af. Deze geuren kunnen geen kwaad, ze kunnen sommige mensen frustreren.
Bekijk ook:
Terrazzo vloer
Gietvloer
10x Betonvloer in huis