Moderne kunst in huis verwerken? 3x tips & inspiratie!


Geen enkel interieur is compleet zonder de nodige kunstwerken. Toch zal iedereen een andere opvatting hebben over wat juist wel of geen kunst is. Natuurlijk kan je eenvoudige kunstwerken in confectiewinkels en budgetzaken halen, maar erg uniek is dat niet. Om écht karakter aan jouw woning te geven is het daarom beter om voor echte moderne kunst te kiezen. Uniciteit in al zijn eenvoud en passend bij jouw eigen smaak en interieur. Maar hoe verwerk je deze moderne kunstwerken toch in jouw eigen woning? Waar moet je op letten? In dit artikel geven we 3 tips en de nodige inspiratie!

1. Laat je niet leiden door de meningen van anderen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om hét perfecte kunstwerk op de kop te tikken. En dat betekent niet dat je je laat leiden door de meningen van anderen. Natuurlijk zal je als je op zoek gaat naar cadeau ideeën afscheid collega en je oog op een kunstwerk is gevallen je eigen mening opzij moeten zetten, maar dit geldt ook zeker andersom. Kunst is heel persoonlijk. Waar jij echt van kan genieten, kan een ander weer ronduit verschrikkelijk vinden. Dat betekent niet dat de één gelijk heeft, maar geeft meer aan hoeveel van je eigen persoonlijkheid en smaak je in een simpel kunstwerk kunt uitdrukken.

Neem daarom voldoende tijd bij het uitzoeken van het perfecte kunstwerk en ga vooral af op je eigen gevoel en smaak. Dan kan je nooit de verkeerde keuze maken. Vind je het moeilijk om een beslissing te maken? Slaap er dan vooral nog één of meerdere nachtjes over. Als je de juiste keuze maakt zal het kunstwerk immers heel wat jaren een belangrijke rol binnen het interieur vervullen. Geen beslissing om overhaast te nemen dus.

moderne kunst in huis beeld

Bij het ophangen van kunst aan de muur gebruiken de meeste mensen spijkers of schroeven. Dit betekent echter wel dat er gaten in je muur komen. Ben je net verhuisd? En wil je jouw nieuw gestuukte muren niet beschadigen? Ophangen zonder boren is mogelijk!

2. Kijk naar de rest van het interieur

Een modern kunstwerk kan een enorme rol spelen in de sfeer binnen de woning. Wel is het belangrijk dat deze dus niet teveel afsteekt van wat je gewoon bent. Unieke bronzen beelden zien er wellicht geweldig uit, maar wat nou als dit helemaal niet bij jouw huidige interieur past? Kijk daarom eerst kritisch naar je eigen woning. Hoe zou jij het interieur en de sfeer in de woning omschrijven? Welke kunstwerken passen hierbij? Welke materialen? Welke kleuren? Pas wanneer je hier echt kritisch naar hebt gekeken, zal het een stuk gemakkelijker worden om een juiste beslissing te maken.

Houd ook rekening met de drukte binnen het interieur. Is je interieur al heel druk? Kies dan voor een kunstwerk met rustige contouren en kleuren. Zou je je interieur als sober omschrijven? Dan mag je gerust een beetje uitpakken. Ook de ruimte in huis speelt hier een belangrijke rol in. Ruimtes waar je maar kort verblijft kunnen bijvoorbeeld best wel een opvallende eyecatcher gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de hal of het toilet. Dat geeft de ruimte nét dat beetje extra sfeer. Wanneer een specifiek kunstwerk dus niet in de woonkamer past, kan je altijd nog kijken of dit in een andere ruimte van de woning wél het geval is.

moderne kunst interieur blikvanger

3. Vergeet ook de tuin niet!

Bij het verwerken van moderne kunst in huis wordt de tuin nog al te vaak vergeten. Dit terwijl ook dit een plek is waar de meeste mensen (vooral gedurende de zomermaanden) veel tijd in doorbrengen. Daarom is het belangrijk om ook hier de nodige kunstwerken aan te brengen. Er zijn bijvoorbeeld speciale schilderijen die ook buitenshuis opgehangen kunnen worden, maar je kunt ook denken aan tuinbeelden of een sculptuur kopen. Wil je een sculptuur kopen? Laat je dan wel informeren welke sculpturen tegen alle weersinvloeden bestand zijn, zo weet je zeker dat deze het gehele jaar door mooi blijft. Mogelijkheden genoeg dus om zowel huis als tuin in één klap een stuk sfeervoller te maken.

kunst in tuin beeld

Bekijk ook:
Haal kunst in huis!
Grote kunstwerken
Woontrends 2021

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate