Plaktegels zijn de perfecte oplossing voor mensen die hun huis willen verbouwen met een laag budget. Denk bijvoorbeeld aan huurwoningen, studentenkamers of gewoon omdat je niet zoveel geld wilt uitgeven aan de verbouwing. Of het nou gaat om de woonkamer, keuken, toilet of zelfs de badkamer. Naast dat het goedkoop is, hebben plaktegels ook een aantal andere praktische voordelen.
Zoek jij een mooi alternatief voor traditionele tegels? Lees hier alles over plaktegels, inclusief de voordelen en nadelen, verschillende plaktegels van verschillende merken, en hoe je plaktegels kunt installeren. Heel veel succes met dit project!
Voordelen van plaktegels
Traditionele tegels kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo heb je natuursteen tegels, keramische tegels of cementtegels. Al deze soorten tegels kunnen zowel voor de vloer als de wand gebruikt worden. Naast dat je tegellijm nodig hebt, waarmee de tegels gezet worden, moeten alle tegels ook gevoegd worden. Plaktegels biedt een aantal hele praktische voordelen ten op zichte van de traditionele tegels.

Geen voegwerk
Plaktegels zijn gemaakt van kunststof, en worden daarom ook wel kunststofpanelen of PVC tegels genoemd. Hierdoor zijn ze een stuk lichter. Je kunt ze heel eenvoudig met tegellijm op de vloer of aan de muren lijmen. Daarnaast zijn er ook zelfklevende tegels verkrijgbaar, waarbij je helemaal geen lijm nodig hebt. De meeste plaktegels zijn bovendien voorzien van haken aan de randen, waarmee je de tegels aan elkaar kunt bevestigen. Het is dus niet nodig om achteraf de tegels te voegen.

Waterdicht
De plaktegels zijn volledig waterdicht. Ze zijn dus geschikt voor vochtige en natte ruimtes zoals de keuken achterwand, het toilet of in de badkamer. Je zou zelfs de vloer en de wanden in de inloopdouche met plaktegels kunnen bekleden. Let dan wel op dat je siliconenlijm gebruikt voor de naden, zodat de wanden en vloeren 100% waterdicht worden.

Over bestaande tegels of andere egale ondergronden
Een ander groot voordeel van plaktegels, is dat ze gewoon aangebracht kunnen worden op bestaande tegels. Het is dus niet nodig om eerst de oude tegels te verwijderen. Dat scheelt dus enorm veel tijd, arbeid én geld. Ook kan je de plaktegels zonder problemen aanbrengen op andere ondergronden, zoals gipswanden, gestuukte wanden of een houten wand. Het belangrijkste is dat de oppervlakken egaal zijn.

Nadelen van plaktegels
Het gebruik biedt veel praktische voordelen. Hierdoor zijn ze een heel goed alternatief voor traditionele tegels – vooral als je te maken hebt met een laag budget, bijvoorbeeld als je een oude badkamer, keuken of toilet leuker wilt maken van een huurwoning of een studentenkamer. Er zijn echter ook een aantal nadelen van plaktegels waar je rekening mee moet houden:
- Plaktegels kunnen er goedkoop uitzien;
- Plaktegels zijn minder duurzaam.
Plaktegels kopen
Wil je plaktegels kopen voor jouw badkamer, keuken of toilet? Dan kan je bij verschillende partijen terecht. Zo heeft Praxis bijvoorbeeld Dumawall wandtegels die je eenvoudig kan verlijmen. Bij IKEA kon je terecht voor MARKYTA, stoere rechthoekige plaktegels die geschikt zijn voor zowel vloeren als wanden. Ze hebben hele stoere betonlook tegels, maar bijvoorbeeld ook hele leuke patroontegels. Helaas zijn deze IKEA plaktegels voorlopig niet meer verkrijgbaar. Voor alternatieven raden we aan om op Etsy te kijken, waar het aanbod van plaktegels super groot is.






Plaktegels leggen
Zoals gezegd worden de meeste plaktegels met lijm aan de vloeren en wanden vastgemaakt. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger dan het traditionele tegels zetten. Dumawall heeft een handige video handleiding gemaakt, waarin ze stap voor stap uitleggen hoe je hun Dumaplast tegels kunt tegelen. Bekijk de video en de instructie stappen voor je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.
Wat heb je nodig?
- Zeemdoekje;
- Waterpas;
- Meetlint;
- Winkelhaak;
- Lijmkam;
- Troffel;
- MARKYTA lijm;
- Stanleymes;
- Werkhandschoenen;
- Kitpistool.
1. Maak de vloer of wand schoon en droog
De MARKYTA tegels kunnen over bestaande vloer of tegels geplakt worden. Belangrijkste is dat de ondergrond goed schoongemaakt wordt. Dit kan je eenvoudig doen met een vochtige doek.
2. Meet de lengte van de muur en bepaald het midden
Je kan zowel met een halve als een hele tegel starten.
3. Lijm aanbrengen
Smeer met een toffel MARKYTA lijm op de lijmkam. Smeer vervolgens de lijm van beneden naar boven. Daarna kan je hetzelfde doen van links naar rechts.
4. Plaktegels plaatsen
Nadat de lijm is aangebracht, kunnen de plaktegels geplaatst worden. Begin in de hoek, en plaats de eerste tegel onderaan. Plaats de tegel met uitstekende kant naar buiten. Plaats daarna de rest van de tegels van rechts naar links op de muur. Druk de tegels goed aan. In de instructie video worden de tegels in halfsteensverband gelegd in plaats van recht boven elkaar.
5. Plaktegels snijden
Net als met de traditionele tegels, is het noodzakelijk om de plaktegels te snijden om het bij de hoeken van de muren te laten passen. Gebruik de winkelhaak zodat je zeker weet dat je recht snijdt. Snijd twee tot drie keer met een scherp stanleymes op dezelfde plek, zodat je het daarna eenvoudig kan breken.
6. Gaten maken
Gaten in de plaktegels voor kranen en leidingen kunnen met een gatenboor gemaakt worden.
7. Randen kitten
Als alle plaktegels gezet zijn, kan je beginnen met het kitten van de randen. Voor afkitten kan je 5 mm ruimte tussen de vloer en wandtegel houden. Verwijder de lijmresten van de wand en vloer met een vochtige doek.
That’s it! De tegels kan je eenvoudig reinigen me een vochtige doek. Belangrijk is om geen schuurmiddel of chloor te gebruiken. Daarmee kunnen de plaktegels beschadigd raken.
Bekijk ook:
Keuken achterwand tegels tot het plafond
Metrotegels
Legpatroon tegels