Prefab woning


Heb je kavel gekocht, waar je jouw droomhuis op wilt bouwen? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Een prefab woning is één van die mogelijkheden. Prefab woningen zijn woningen waarvan de onderdelen vooraf in een fabriek worden gebouwd, en op bestemming worden afgeleverd, in elkaar gezet en afgewerkt. Het is dus een soort bouwpakket die je bij verschillende leveranciers kunt bestellen. Een prefab woning laten bouwen heeft verschillende voordelen ten op zichte van traditionele woningbouw, waaronder betaalbaarheid en snellere bouwtijden. Naar zoals met alles zijn er ook nadelen.

Overweeg jij een prefab woning te laten bouwen? Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk om zowel alle voordelen en nadelen te kennen van prefab woningen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Bekijk ook de mooie inspiratie voorbeelden, zodat je een idee hebt van wat er allemaal mogelijk is.

Bekijk onderstaande video hoe Janssen-bouw een prefab woning in twee dagen heeft opgebouwd op locatie.

Voordelen

1. Betaalbaarheid

Het bouwen van een prefab woning is over het algemeen goedkoper dan een woning die op de traditionele manier is gebouwd. Een deel van de besparingen heeft te maken met arbeid. Er zijn minder mensen nodig die in minder dagen werken om een ​​prefab woning intrekklaar te maken. Dat bespaart je dus heel veel geld. Daarnaast is de verspilling van materialen een stuk minder dan traditioneel bouw. Met het bouwen van een prefab woning wordt er veel minder materialen verspild. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een prefab woning is al verkrijgbaar vanaf €180.000. Uiteraard is de prijs afhankelijk van verschillende factoren, zoals het formaat van de woning, de materialen en de afwerking.

2. Energie-efficiëntie

Een ander groot voordeel van prefab woningen, is dat ze vaak super energiezuinig zijn. Onder andere de strakke luchtdichte aansluitingen en moderne ramen zorgen ervoor dat een prefab woning heel goed geïsoleerd is. En dat levert op termijn uiteraard een besparing op op je energierekening.

3. Snelle constructie

We hebben het hierboven al over gehad, de snelheid waarmee een prefab woning intrekklaar wordt gemaakt, is natuurlijk ook een heel belangrijk voordeel. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de onderdelen van een prefab woning binnen in een fabriek worden gemaakt, waar je geen last hebt van verschillende weersomstandigheden die de bouw kunnen vertragen. Dat levert ook een hogere kwaliteit op van de onderdelen.

Het bouwen van een traditionele woning kan maanden, en soms zelfs jaren duren. Een prefab woning kan binnen vanaf de eerste fase tot het intrekklaar is, binnen zes weken voltooid worden. De voorbereiding van de locatie, inclusief het verkrijgen van vergunningen, neemt de meeste tijd in beslag. Als het bouwpakket op bestemming is afgeleverd, kan de woning al binnen twee dagen in elkaar gezet worden.

Moderne prefab woning select haus
Moderne prefab woning select haus

4. Veel verschillende mogelijkheden

Een groot misverstand dat heel veel mensen hebben over prefab woningen, is dat je niet heel veel keuze hebt. Het klopt dat je vroeger minder opties had, maar tegenwoordig heb je het bouwen van een prefab woning juist heel veel mogelijkheden. Sowieso mag je helemaal zelf bepalen hoe je woning wordt afgewerkt, als in stijl, kleur en details. Zo kan je bijvoorbeeld uit verschillende typen woningen kiezen, van strakke moderne villa’s met een plat dak tot landelijke woonboerderijen met een rieten dak. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een jaren ’30 woning of een karakteristieke notariswoning. Daarnaast zijn er ook partijen waarbij je bijvoorbeeld de indeling kunt bepalen, de hoogte van het plafond, en nog veel meer. Ook met een prefab woning kan je dus absoluut je droomhuis realiseren.

5. Vooraf bezichtigen

Wat erg fijn is van een prefab woning, is dat je bij heel veel partijen de woning of een soortgelijke woning vooraf te bezichtigen. Dit kan bijvoorbeeld op bepaalde beurzen, en sommige partijen hebben een showroom waar je de verschillende typen prefab woningen kunt bekijken en voelen. Dan krijg je ook een goed idee van de gebruikte materialen en de kwaliteit ervan.

6. Transparantie in prijs

Omdat je een prefab woning als het ware uit een catalogus shopt, weet je van tevoren wat de prijs wordt. De kans is klein dat je voor verrassingen komt te staan, wat natuurlijk super fijn is als je zo’n groot project aangaat.

Vrijstaande prefab woning van Livingstone
Vrijstaande prefab woning van Livingstone

Nadelen

1. Beperkte mogelijkheid in aanpassingen

Hoewel je tegenwoordig heel veel mogelijkheden hebt om te bepalen hoe je prefab woning eruit komt te zien, zijn de mogelijkheden beperkt als de woning eenmaal is gebouwd. Zo is het bijvoorbeeld voor een prefab woning om een uitbouw te realiseren, vergeleken met een traditionele woning. Soms is dat zelfs helemaal niet meer mogelijk. Hetzelfde geldt voor het aanleggen van leidingen en contactdozen. Daarom is het belangrijk om op lange termijn te denken, zodat je een toekomstbestendig woning bouwt.

2. Extra transportkosten

Over het algemeen kan de prefab woning zonder problemen en extra kosten vervoerd worden van de fabriek naar de bestemming. Maar als je bijzondere wensen hebt, waardoor je te maken krijgt met onderdelen die niet op een openbare weg vervoerd kunnen worden. Dan moet je rekening houden met extra kosten voor aangepast vervoer.

3. Niet 100% naar wens

Hoewel je met een prefab woning heel veel vrijheid hebt om te bepalen hoe het eruit komt te zien, zijn de keuzes nog steeds beperkter in vergelijking met een traditionele woning, die je volledig op maat laat ontwerpen en bouwen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een kamer met ronde muren te nemen.

Moderne prefab villa van Janssen-bouw
Moderne prefab villa van Janssen-bouw

Inspiratie voorbeelden

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is met prefab woningen, hebben we hieronder een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden op een rijtje gezet. Alle voorbeelden zijn echte prefab woningen, die je door Nederlandse leveranciers kunt laten bouwen. Bij elke foto kan je lezen wat voor soort prefab woning het is, en bij welke leverancier je terecht kunt om zoiets te laten bouwen.

1. Jaren ’30 woning

Deze jaren ’30 woning uit Spijkenisse is gebouwd door Janssen-Bouw uit Etten-Leur. Het is een prachtige woning met karakteristieke rode stenen, brede goten, en karakteristieke details, zoals het dakpannen puntdak en de authentieke dakkapel. De jaren ’30 woningen van Janssen-Bouw kenmerken zich met een klassieke bouw, gecombineerd met een moderne tintje. Klik hier voor meer informatie en om meer inspiratie voorbeelden te bekijken.

Prefab woning jaren '30

2. Herenhuis

Ben je liefhebber van statige herenhuizen? Ook dat is mogelijk met prefab woningen. Deze prefab woning is ook gerealiseerd door Janssen-Bouw. Een mooi karakteristiek herenhuis met lichte stenen, rode dakpannen en karakteristieke ramen. Het is bovendien een hele ruime vrijstaande woning met drie woonlagen én een garage. Klik hier om meer prefab herenhuizen te bekijken.

prefab woning herenhuis

3. Moderne witte villa

Deze moderne witte villa is gebouwd door Livingstone. Zij bouwen geen standaard prefab woningen, maar zogenaamde prefab casco woningen, die aan de buitenkant op een traditionele manier worden afgewerkt. De bouwperiode duurt wel langer, maar het voordeel is dat je heel veel vrijheid hebt om je droomhuis te realiseren. Deze moderne witte villa uit Den Haag is daar een heel mooi voorbeeld van. Klik hier voor meer te lezen over deze woning.

prefab woning moderne witte villa

4. Woonboerderij met rieten dak

Altijd al in een woonboerderij met een rieten dak willen wonen? Deze woonboerderij uit Pijnacker, gebouwd door Livingstone, heeft een prachtige landelijke uitstraling, maar is tegelijkertijd ook erg strak en modern. Dit is te danken aan de strakke witte buitengevel, die gecombineerd is met een traditionele landelijke rieten kap. Lees hier meer over deze woonboerderij.

Prefab woning Woonboerderij met rieten dak

5. Notariswoning

Livingstone realiseerde ook Villa Patijn, een super mooie karakteristieke notariswoning. Het bijzondere is dat de oude woning die voorheen op de kavel stond, als inspiratiebron werd gebruikt voor de bewoners van deze gloednieuwe notariswoning. De authentieke details komen heel mooi naar voren, terwijl de bewoners wel kunnen genieten van het genot van een moderne woning. Perfect! Klik hier voor meer info.

prefab woning notariswoning

6. Droomhuis

Dit is villa Hustinx, een ruime moderne villa, afgewerkt met een rieten kap. En de contrasterende zwarte kozijnen, ten op zichte van de strakke witte gevel, geven de woning ook een heel stoer tintje. Dit is allemaal te danken aan ontwerper Richard Martens van Livingstone.

prefab woning droomhuis

7. Kavelwoning

Hier zie je het Datcha house, een moderne kavelwoning die is geïnspireerd op de typisch Russische datcha’s. Deze kavelwoningen zijn weliswaar geen typische prefab woningen, maar kunnen al redelijk snel worden gerealiseerd. Ze kenmerken zich met een rechthoekige plattegrond, waardoor je het heel praktisch kunt inrichten. Het is bovendien ook mogelijk om ze op verschillende manieren af te werken. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

prefab woning kavelwoning

8. Bungalow

Voor senioren is het fijn om in een eenlaagse woning te wonen, zodat ze geen trappen hoeven te lopen. Een bungalow woning is daarom ideaal. Selekt Huis is gespecialiseerd in woningbouw, waarbij traditioneel bouw met prefab wordt gecombineerd. Onderstaande bungalow, Granada, is daar een mooi voorbeeld van. Het uitgangspunt is een seniorenwoning, waarbij alle voorzieningen zich op de begane grond bevinden. Indien gewenst, is het wel mogelijk om er een verdieping aan toe te voegen. Lees hier alles over deze moderne bungalow.

prefab woning bungalow

9. Schuurwoning

Een schuurwoning klinkt niet echt aantrekkelijk, totdat je deze schuurwoning ziet, ontworpen door Selekt Huis. Trentino is een super mooie landelijke woning, die dankzij de zwarte houten gevel en de zwarte dakpannen een hele stoere uitstraling heeft. De bewoners van deze woning hebben er extra zonnepanelen op geplaatst, waardoor het nóg duurzamer is geworden. Lees hier alles over deze semi prefab woning.

Prefab woning schuurwoning

10. Landelijke prefab woning

Ook deze laatste woning hebben we gevonden in de portfolio van Selekt Huis. Deze landelijke semi prefab woning heeft Selekt Huis voor Dhr. en mevr. de Vries ontworpen en gebouwd. De combinatie van de bakstenen en de houten bekleding aan de buitengevel is erg bijzonder. Wil je meer weten over het moden Weisshorn woning? Klik hier!

landelijke prefab woning

Bekijk ook:
23x Containerwoningen
De tiny house trend
Duurzaam wonen in drie maanden

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate