PVC vs laminaat


Houten vloeren zijn door de jaren heen ontzettend populair onder andere vanwege de mooie natuurlijke uitstraling. Iedere ruimte kun je namelijk sfeer en warmte geven met zo’n prachtige vloer. Een houten vloer is natuurlijk wel een natuurproduct. Daarom moet je rekening houden met het feit dat dit soort vloeren relatief iets meer onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn houten vloeren over het algemeen duurder. Daarbij komt nog eens dat installatie niet altijd mogelijk is.

Tegenwoordig zijn er genoeg stijlvolle alternatieven verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan PVC vloeren of laminaat. PVC en laminaat zijn ook nog eens verkrijgbaar in ontelbaar veel varianten en structuren. Dat maakt deze types vloerbedekking voor veel mensen erg interessant. Zoals je wellicht weet hebben deze twee vloersoorten veel overeenkomsten, maar weet je ook wat de verschillen zijn? Daarom zetten we vandaag PVC tegenover laminaat.

PVC
Het eerste dat je moet weten over dit type vloerbedekking is dat PVC een afkorting is voor Poly Vinyl Chloride. Omdat PVC vloeren relatief goedkoop en eenvoudig te maken zijn, zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende soorten, maten en designs. Een voorbeeld is een prachtige PVC met een houten look. Dit wordt regelmatig als een goed alternatief beschouwd voor houten vloeren. Sommigen PVC vloeren met zo’n houten look zien er zó echt uit, dat ze bijna niet te onderscheiden zijn van een echte houten vloer.

PVC

PVC

PVC

Laminaat
Natuurlijk gaan we het niet alleen over PVC hebben. Laminaat is ook zeer populair als alternatief voor houten vloeren. Dit type vloerbedekking bestaat uit drie tot vier lagen die samengeperst worden. Zo bestaat laminaat onder andere uit een laag uit High Density Fibreboard (HDF) en een toplaag kunststof. Net zoals PVC is laminaat verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en designs. Daarbij is het laminaat met een houten look veruit het populairst.

Laminaat

Laminaat

Laminaat

De verschillen tussen PVC en laminaat
PVC en laminaat lijken dus heel erg op elkaar. Welke vloer het beste bij je past, is daarom eigenlijk erg afhankelijk van jouw smaak. Gelukkig kunnen we wel een aantal verschillen tussen PVC en laminaat opnoemen. Hopelijk helpen de volgende punten je bij het maken van een keuze:

– Zowel PVC als laminaat zijn goedkoper dan houten vloeren. Daarnaast liggen de prijzen van PVC en laminaat redelijk gelijk. Het verschil tussen de twee zit vooral in het werk om PVC vloeren te egaliseren en te plakken. Hierdoor zijn PVC vloeren uiteindelijk iets duurder dan laminaat;

– Zowel laminaat als PVC kunnen tegen water. Alleen PVC wordt als een geschikte badkamervloer gezien, mits de juiste materialen worden gebruikt;

– PVC kan direct aan de ondergrond bevestigd worden;

– PVC kan gecombineerd worden met vloerverwarming. Vloerverwarming is tevens mogelijk met laminaat, maar dan moet je nog met een aantal zaken rekening houden.

Wil je graag meer te weten komen over PVC en laminaat? Neem dan een kijkje op Laminaatenparket.nl.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate