Raambeveiliging tips


Ramen zijn vaak de zwakste schakel van een huis. Daarom kiezen inbrekers vaak een slecht beveiligd raam uit om in te breken. Wil jij voorkomen dat jij hier slachtoffer van wordt? Dan is het tijd om na te denken over de raambeveiliging van jouw huis. Geen idee waar je aan moet denken? Wij hebben de beste raambeveiliging tips voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder en ga zo snel mogelijk aan de slag met het beveiligen van jouw ramen!

Na een aantal jaren een dalende trend gezien te hebben van het aantal woninginbraken in Nederland, hebben we in 2022 helaas weer te maken een stijging. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met de coronamaatregelen, en het feit dat we daardoor minder vaak thuis zitten, vergeleken met vorig jaar. Je kent de slogan vast nog wel van de TV commercial over inbraakpreventie: we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – zorg ervoor dat je jouw huis voldoende beveiligd tegen inbrekers.

Ramen zijn de meest voorkomende toegangspoorten voor inbrekers. Ramen op de eerste begane grond zijn het meest kwetsbaar, maar je moet ook rekening houden met ramen op van de kelder en van de eerste en zelfs tweede verdieping van je huis. De eerste stap is om gewoon je ramen te controleren om er zeker van te zijn dat de sloten goed vastzitten. Doe je ramen op slot en test of je ze van buitenaf kunt openen. Als het een raam op de tweede verdieping is, doe het dan gewoon op slot en kijk of je het kunt forceren.

Goede raambeveiliging omvat echter veel meer dan bovenstaand. Er zijn heel veel extra maatregelen die je kunt treffen om de ramen van je huis nóg beter te beveiligen, en op die manier te voorkomen dat inbrekers via de ramen in jouw huis kunnen komen.

1. Sloten

Een goede slot klinkt logisch, maar bij sloten denken de meeste mensen aan deursloten. Maar goede sloten voor ramen zijn op z’n minst net zo belangrijk. Ramen zijn namelijk zelfs nóg makkelijker te ‘breken’ voor inbrekers. Net als voor deuren, raden we aan om te kiezen voor oplegsloten met een SKG Keurmerk. Er zijn heel veel verschillende soorten ramen, van draaikiepramen tot dakramen. Voor elk soort raam zijn wel passende sloten verkrijgbaar. Met een bijzetslot met tweestaps vergrendeling wordt een raam met twee fasen beveiligd, namelijk de aanwezigheidsbeveiliging en de volledige vergrendeling. Daarnaast kan je denken aan een stangslot voor extra beveiliging tegen openingspogingen via bijvoorbeeld een hefboom van buiten af. Naast de sluitzijde van het raam, is het ook belangrijk om de scharnierzijde te beveiligen. Dit kan je eenvoudig doen met behulp van een raamscharnierkantbeveiliging.

raambeveiliging sloten

2. Rolluiken

Steeds meer mensen kiezen voor rolluiken – niet alleen voor de beveiliging van ramen en deuren van hun winkel of restaurant, maar vooral ook voor hun huis. Rolluiken hebben een afschrikkende functie, maar zorgen er ook voor dat inbrekers veel minder eenvoudig in je huis kunnen breken. Daarnaast hebben rolluiken ook andere voordelen, zoals een betere isolatie van je huis, en het dempen van geluid en licht van buitenaf. Rolluiken kunnen bovendien tegenwoordig erg mooi zijn, zonder afbreuk te doen aan jouw huis. Neem een kijkje bij De Zonwering Fabriek voor rolluiken tegen een lage prijs.

raambeveiliging rolluiken

3. Glasbreukmelder

Sloten kunnen voorkomen dat inbrekers de sloten forceren, zodat ze op die manier een raam kunnen openen om binnen te komen. Maar inbrekers kunnen ook het glas breken van een raam. Gelukkig is ook hier iets tegen te doen. Je kan namelijk overwegen om een glasbreukmelder te monteren aan de muur of het plafond. Een glasbreukmelder zorgt ervoor dat een alarm afgaat, als de melder het geluid van brekend glas detecteert. Dankzij moderne technologie kan de glasbreukmelder ander soort geluid onderscheiden van écht brekend glas.

raambeveiliging glasbreukmelder

4. Inbraakwerend glas

Een andere manier om te voorkomen dat inbrekers het glas breken van een raam, is om te kiezen voor inbraakwerend glas. Inbraakwerend glas bestaat vaak uit meerdere glasplaten, met daartussen een aantal dunne lagen kunststof. Hoewel het glas wel kan barsten, zal het glas niet volledig uit elkaar vallen, omdat de scherven tussen de lagen blijven kleven.

raambeveiliging inbraakwerend glas

5. Barrierestang

Inbrekers kunnen door de kleinste openingen in je huis komen. Dus ook kleine klepramen zijn vaak mogelijkheden voor inbrekers. Klepramen zijn handig omdat je ze kunt openen om een ruimte te luchten. Tegelijkertijd is dit ook inbraakgevoelig. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van een barrierestang. Een barrierestang plaats je tussen de kozijnen, waardoor de overgebleven ruimte niet meer is dan 15 cm.

raambeveiliging barrierestang

Bekijk ook:
8x Zonwering buitenkant
Rolluiken – de voordelen en nadelen
10x Tips tegen inbraak

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate