Retro interieur


Ben jij een liefhebber van de retro interieurstijl, en houd je van ronde vormen, grafische prints en warme kleuren? Op deze pagina kan je alles lezen over het creëren van een retro interieur in huis. Lees snel verder en bekijk leuke ideeën, mooie inspiratie voorbeelden en handige tips!

Vaak worden designtijdperken herkauwd. Een flits uit het verleden duikt weer op met een moderne twist. Dit wordt vaak de vintage of retro stijl genoemd. Een retro interieur is een eclectische mix van oude stijlen en nieuwe vormen, of nieuwe vormen met oude materialen en afwerkingen. Elk tijdperk kan hier worden aangeboord, met de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 de meest voorkomende. Het omvat een caleidoscoop van contrasterende ontwerpkenmerken, kleuren, vormen en patronen. De verhouding tussen oud en nieuw zorgt voor een meer intens en gedefinieerd begrip van deze stijl. Het kleurenpalet kan een diverse mix zijn van felle of modderige, gedempte neutrale tinten of een monotoon schema uit de jaren 60. Motieven komen uit de art deco, nouveau, oversized en psychedelisch.

De smeg koelkast is een all time favourite van liefhebbers van de retro interieurstijl.
De smeg koelkast is een all time favourite van liefhebbers van de retro interieurstijl.

De retro interieurstijl verscheen voor het eerst uit de Scandinavische landen en begon te overheersen in de jaren ’50 – ’80 van de vorige eeuw. Retro is een acroniem voor Retrospectief, wat herinneringen ophalen aan het verleden betekent. Deze stijl heeft dan ook een nostalgisch karakter, maar ontwikkelt zich toch volgens de moderne trend.

Zodra je dit huis binnenkomt, vang je de essentie en de manier van leven erin: een elegante, retro-sfeer en een filosofie van 'slow life' waarbij de breedste en verlichte ruimte is waar alles gebeurt. Een project van studioLARQ.
Zodra je dit huis binnenkomt, vang je de essentie en de manier van leven erin: een elegante, retro-sfeer en een filosofie van ‘slow life’ waarbij de breedste en verlichte ruimte is waar alles gebeurt. Een project van studioLARQ.

Retro meubels van jaren ’50 tot ’80

In een retro interieur mogen retro meubels natuurlijk niet ontbreken. Maar wat zijn retro meubels eigenlijk? Hoe herken je ze en hoe omschrijf je ze? Om te onderscheiden wat retro meubelen zijn, is het belangrijk om aan te geven wat het niet is. Antiek is niet retro. Antiek wordt doorgaans gedefinieerd als minstens 100 jaar oud, terwijl retro meubels meestal uit de jaren ’50 tot ’80 dateren. Er zijn echter ook nieuwe meubels verkrijgbaar uitgevoerd in retro stijl en opzettelijk verwijzen naar de trends van dit tijdperk. Een goed voorbeeld zijn de op de jaren ’50 geïnspireerde keukenapparatuur van het merk SMEG. Lees hieronder hoe de retro stijl zich in van de jaren ’50 tot ’80 heeft ontwikkeld.

Jaren ’50: De jaren ’50 zagen een grote overgang in het ontwerp en de productie van meubels vanwege de nieuwe materialen die toegankelijk waren. Kunststof, vinyl, multiplex en laminaat waren allemaal nieuw ontwikkelde materialen die radicale ontwerpontwikkelingen mogelijk maakten. Meubels werden slanker en strakker. Niet-gestoffeerde stukken hoefden niet langer uitsluitend van hout te worden gemaakt. Veel ontwerpen die ons nog steeds “modern” lijken (à la het ruimtetijdperk) zijn uit dit decennium geboren toen Amerika naar de toekomst keek.

Jaren ’60: Door de decennia heen brachten de trends van de jaren zestig een grillige stijl in moderne meubels. Heldere, psychedelische patronen en gedurfde uitbarstingen van kleur waren mainstream. De strakke en lage stijl van de jaren vijftig was nog steeds populair, maar trendy meubels zoals uit één stuk gegoten of opgeblazen stoelen waren nieuwe innovaties.

Dit is de super leuke retro slaapkamer van Emma van freelance kunstconsulent, interieurstylist en meermaals bekroonde blogger die woonachtig is in de mooie Costa del Margate. Naast prachtige roze muren met vintage gekleurde lijnen en mooie meubels, heeft ze ook een geweldige retro platenspeler in haar slaapkamer. Klik hier voor meer foto's.
Dit is de super leuke retro slaapkamer van Emma van freelance kunstconsulent, interieurstylist en meermaals bekroonde blogger die woonachtig is in de mooie Costa del Margate. Naast prachtige roze muren met vintage gekleurde lijnen en mooie meubels, heeft ze ook een geweldige retro platenspeler in haar slaapkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Jaren ’70: Toen we de jaren 70 binnengingen, begonnen de vormen van meubelen te verschuiven, waarbij omvangrijkere ontwerpen weer in de mode kwamen. Het kleurenpalet veranderde ook veel: meer gedempte, op de natuur geïnspireerde tinten zoals olijfgroen, guldenroede geel, elke bruintint en natuurlijk oranje, waren allemaal erg groot en werden op grote impact manieren gebruikt.

Jaren ’80: Wat de jaren ’80 betreft, had art deco een grote invloed op de decoratiestijl, net als de zuidwestelijke motieven. Country stijlen waren ook gebruikelijk. Teal en mauve, kleuren die doen denken aan het zuidwesten, zijn twee kleuren die prominent aanwezig waren in veel ontwerpschema’s, waaronder patronen variërend van geometrie tot bloemen. Spiegels en gespiegelde meubels, zoals dressoirs of dressoirs, waren ook een terugkerend kenmerk van meubels uit de jaren 80.

Tip: De sleutel om een mooi retro interieur te creëren, is om outside the box te denken. Kies bij het kiezen van een zitplaats bijvoorbeeld voor zitzakken, hangende pod-stoelen, ligstoelen en extra grote voetenbankjes.

De Canadese studio Ménard Dworkind heeft een koffiebar met retro-thema onthuld, met Rubik's Cube-spiegels en een vloer die lijkt op dambordschoenen van Vans.  Caffettiera Caffé Bar ligt in het centrum van Montreal en beschikt over een monolithische bar van zwart terrazzo die mensen verwelkomt in de open ruimte.
De Canadese studio Ménard Dworkind heeft een koffiebar met retro-thema onthuld, met Rubik’s Cube-spiegels en een zwart wit geblokte vloer.
Caffettiera Caffé Bar ligt in het centrum van Montreal en beschikt over een monolithische bar van zwart terrazzo die mensen verwelkomt in de open ruimte.

Retro kleuren

Retro kleuren zijn er in verschillende tinten, maar zijn meestal meer gedempt. Ze putten niet uit primaire kleuren, maar variëren van neutrale tinten zoals crèmes en vergeeld bruin tot blauw, saliegroen, groenblauw en pastelkleuren in art-decostijl, zoals perzik of lichtroze.

Kleurinvloeden variëren van de jaren ’50 tot de jaren ’80. Naarmate de tijd verstreek, werden de kleuren helderder. Het grote tijdsbereik gaf ontwerpers echter een enorme verscheidenheid aan invloeden om uit te putten.

Retro gaat over het geven van ruimte aan het verleden, of het nu gaat om het gebruik van funky psychedelica uit de jaren zeventig, de oversized lampen die populair waren in de jaren zestig, of stoelen in de stijl van het midden van de eeuw, retro is helemaal terug. Textuur wordt vaak gebruikt om een ​​korrelig gevoel te geven, waarbij populaire druktechnieken van die tijd worden nagebootst.

De super mooie retro lobby van The Dwell hotel in Chattanooga.
De super mooie retro lobby met kleurrijk retro behang in The Dwell hotel in Chattanooga.

Retro behang

Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor neutrale muurkleuren zoals wit, grijs of beige – Iets wat totaal niet past bij een retro interieur. Ben jij op zoek naar een wandafwerking met meer karakter? Retro behang kan de perfecte oplossing zijn, waarmee jij jouw interieur die echte retro uitstraling kunt geven.

De meest populaire prints voor retro behang zijn geometrische en bloemen- of botanische prints – deze patronen schreeuwen gewoon retro. Ze kunnen gedurfd of neutraler zijn, de prints kunnen groot of klein zijn. De kleurencombinaties zijn vaak nogal gedurfd en zeer in het oog springend. Als je een rustigere sfeer wilt, kies dan voor slechts één accentmuur met retro behang.

Bloemen- en botanische behang

Bloemen- en botanische prints zijn kenmerkend in een retro interieur – Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten: delicate blush en blauwe bloemen, gigantische palmbladeren, verschillende kruiden en bladeren die eruitzien als echte, bijna of gestileerd. Dergelijk behang is geweldig voor een slaapkamer, een woonkamer, een keuken, en ook voor de badkamer.

Ook in een van de slaapkamers zijn de muren bekleed met opvallend en leuk retro behang, gecombineerd met mooie vintage meubels en accessoires.
Ook in een van de slaapkamers van The Dwell hotel zijn de muren bekleed met opvallend en leuk retro behang, gecombineerd met mooie vintage meubels en accessoires.

Geometrisch behang

Geometrische patronen passen ook helemaal in een retro interieur. Deze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende tinten, van oranje en bruin tot groen, geel en rood. Het grote aanbod geldt ook voor de geometrische patronen zelf, van vierkanten en cirkels tot meer opvallende combinaties die een statement maken.

Bekijk ook:
Deze kleine badkamer is ingericht in een industriële retro stijl
Retro badkamer van Chase en Lauren
Vintage badkamer met groene cementtegels en gouden details

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate