25x Studentenkamer inrichten


Ga je voor het eerst op kamers wonen, en ga voor de eerste keer een studentenkamer inrichten? Dat je hier terecht gekomen bent, betekent het dat je er in ieder geval over na wilt denken, of op zoek bent voor leuke ideeën, handige tips of mooie inspiratie voorbeelden. Goed bezig! Een studentenkamer inrichten kan namelijk best een uitdaging zijn. Studenten gebruiken hun kamer voor twee dingen: studeren en ontspannen. Om beide op een fijne manier te kunnen doen, moet een studentenkamer goed georganiseerd en uitnodigend zijn. En voor een kleine ruimte, wat vaak het geval is voor een studentenkamer, is dat zéker geen gemakkelijke taak. Er zijn veel suggesties over wat studenten wel en niet moeten meenemen als ze op kamers gaan. Uiteindelijk zijn de keuzes afhankelijk van je behoeftes en je budget. Er zijn natuurlijk wel een aantal handige richtlijnen voor de inrichting van een studentenkamer, die iedereen goed kan gebruiken.

Wij hebben de mooiste inspiratie voorbeelden van leuke studentenkamers voor je op een rijtje gezet, met leuke ideeën en handige tips. Heel veel succes!

1. TV aan de muur

De grootste uitdaging bij de inrichting van een studentenkamer is hoe je om moet gaan met de kleine ruimte. Een handige tips die je ook vaak hoort bij het inrichten van kleine appartementen, is dat je gebruik moet maken van de muren. In plaats dat je iets op de vloer plaatst, ga je de hoogte in aan de muren. De TV is daar een goed voorbeeld van. Een TV meubel neemt best wel veel ruimte in beslag. Je kunt dat oplossen door de TV aan de muur op te hangen. Het ziet er ook nog eens super strak en mooi uit.

studentenkamer inrichten tv aan muur

2. Keuken scheiden

De meeste studentenkamers zijn één open ruimte, die ingericht wordt met het bed, een bureau en een klein keukentje. Een open indeling zorgt weliswaar voor ruimtelijkheid, maar het kan ook rommelig worden, bijvoorbeeld door de vuile vaat op het aanrecht van de keuken. Soms Weet jij van jezelf dat je niet tegen rommel kan? Dan kan het een goed idee zijn om een aparte keuken in te richten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een muurtje te plaatsen.

studentenkamer inrichten keuken scheiden

studentenkamer inrichten keuken scheiden

3. Roomdivider

Geen zin om te klussen? Je zou hetzelfde resultaat kunnen bereiken met een roomdivider. Roomdividers heb je in heel veel verschillende soorten en maten. Smal, breed, laag, hoog, en in heel veel verschillende materialen. Hier hebben ze een super mooie houten scheidingswand geplaatst voor het bed, die tussen de vloer en het plafond zijn gespannen. Zo simpel kan het zijn om een aparte slaapkamer te creëren in een studentenkamer.

studentenkamer inrichten roomdivider

4. Gordijn voor het bed

Het kan zelfs nóg eenvoudiger dan een roomdivder. In deze kamer zijn gordijnen vóór het bed opgehangen aan het plafond, waardoor het afgesloten kan worden ten op zichte van de rest van de kamer. Het voordeel is dat je zelf kan beslissen wanneer de gordijnen gesloten of geopend worden. Overdag kan je de gordijnen openen en het natuurlijke licht toelaten in de kamer, in de avond kan je het knus maken door de gordijnen te sluiten.

studentenkamer inrichten gordijnen voor bed

5. Opklapbed

Het bed neemt vaak de meeste ruimte in beslag in een studentenkamer, vooral omdat de meeste studenten de voorkeur geven aan een groot tweepersoonsbed. Je kunt daarom heel veel ruimte besparen als je daar een goede oplossing voor hebt. Een opklapbed is daar een heel goed voorbeeld van. Een bed dat je op opklappen als het niet in gebruik is. In deze leuke kamer kan je zien wat voor effect zo’n opklapbed heeft. Met gordijnen kan het ingeklapte bed zelfs helemaal verborgen worden. Dan heb je opeens een volwaardige woonkamer!

studentenkamer inrichten opklapbed

studentenkamer inrichten opklapbed

studentenkamer inrichten opklapbed

6. Slaapbank

Een andere oplossing is een slaapbank. Een bank die je in een handomdraai kunt transformeren tot een bed. Met een slaapbank kan je dus nóg meer ruimte in beslag nemen, omdat het een twee-in-één meubel is. Er zijn hele eenvoudige slaapbanken verkrijgbaar, maar je hebt ook hele luxe en comfortabele slaapbanken, waar je zowel comfortabel op zitten als liggen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet lekker kunt slapen op een slaapbank. Deze zolderkamer is super stijlvol ingericht met de VALLENTUNA, een mooie comfortabele IKEA slaapbank.

studentenkamer inrichten slaapbank

7. Hoogslaper

Een hoogslaper is niet alleen leuk voor de kinderkamer? Het is ook een heel goed idee voor volwassenen die te maken hebben met klein wonen. Kleine appartementen, maar ook studentenkamers. Met een hoogslaper creëer je extra vloeroppervlakte onder het bed, die je op heel veel verschillende manieren kunt inrichten. Leuke ideeën voor de inrichting van een studentenkamer is een zithoek met een comfortabele bank, een werkplek met een fijn bureau of kastruimte. Een gouden tip!

studentenkamer inrichten hoogslaper

8. Grote kast

Opbergruimte is sowieso altijd belangrijk, vooral in een kleine studentenkamer. Het klinkt misschien raar, maar ondanks de beperkte ruimte, is het verstandig om een grote kast te nemen. Je kunt er namelijk van alles en nog wat in, van kleding tot boeken. Als alles op een nette en georganiseerde manier opgeborgen kan worden, zal de kamer een stuk netter, fijner en comfortabeler worden. Hieronder zie je dat er een open kast is gebruikt. Wil je liever een gesloten kast? Neem bij voorkeur een kast met schuifdeuren. Daarmee kan je ook heel veel ruimte besparen.

studentenkamer inrichten grote kast

9. Kledingrek

Heb je heel veel kleding? Dan is het ook leuk om naast een grote kledingkast, ook een aparte kledingrek te nemen. Het neemt niet heel veel ruimte in beslag, maar je kunt er wel heel veel kledingstukken en accessoires aan hangen. Een kledingrek is bovendien relatief goedkoop.

studentenkamer inrichten kledingrek

10. Kledingroede

Een kledingroede monteren aan de muur is ook een heel leuk idee, waar je kleding aan kunt hangen. Het grote voordeel ten op zichte van een vrijstaande kledingrek, is dat je met een kledingroede aan de muur geen vloeroppervlakte inneemt. Kledingroedes kan je kant en klaar online kopen, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een kledingroede maken. In deze studentenkamer hebben ze de kledingroedes gemaakt met stoere steigerbuizen en bijbehorende koppelingen. Ze hebben er zelfs twee boven elkaar opgehangen. Dat ziet er toch super stoer uit?!

studentenkamer kledingroede

11. Gaatjesbord

Een gaatjesbord is een groot bord waar allemaal gaten in zitten. Deze gaten kunnen gebruikt worden om er objecten aan te hangen middels pinnen en/of haken. Je hebt kleine gaatjesborden, maar ook hele grote. In deze kamer hebben ze de hele muur ingericht als één groot gaatjesbord. Het ziet er niet alleen heel leuke en stoer uit, het wordt gebruikt om er verschillende vakjeskasten en aan te hangen kleding.

studentenkamer inrichten gaatjesbord

studentenkamer inrichten gaatjesbord

12. Stapels boeken op de vloer

Studenten hebben te maken met boeken, heel veel boeken. Deze plaats je normaal gesproken in een boekenkast of op een boekenplank. Zoek je een leuk en budgetvriendelijk alternatief? Het is ook leuk om stapels boeken te creëren op de vloer. Je kunt meerdere stapels naast elkaar maken, en ook de hoogte bepaal je helemaal zelf.

Tip: Maak ook een stapel met boeken die je bijna nooit gebruikt. Daar kan je dan iets leuks op plaatsen als decoratie, zoals een leuk plantje.

studentenkamer inrichten stapels boeken op vloer

13. Grote spiegel

De grote uitdaging bij het inrichten van een studentenkamer is om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk merkt van de kleine ruimte. Er zijn verschillende ideeën die je kunt gebruiken om het ruimtelijk te maken. Een eenvoudige manier is met behulp van een grote spiegel. Een spiegel heb je sowieso nodig, kies bij voorkeur een grote spiegel. Hoe groter hoe beter. Met een grote spiegel kan je de kamer optisch groter en ruimtelijker maken.

studentenkamer inrichten grote spiegel

14. Lichte muren

Net als bij het inrichten van een kleine woonkamer of een kleine slaapkamer, wordt er altijd aangeraden om te kiezen voor lichte muren. Lichte muren maken een ruimte licht en ruimtelijk, terwijl donkere muren een ruimte juist optisch kleiner maken. Witte muren doen het altijd goed. Ze zijn licht, neutraal en je kunt het met alle kleuren en materialen combineren.

studentenkamer inrichten lichte muren

15. Muurkleur

Lichte muren zijn verstandig, maar dit betekent niet dat alle muren licht en wit moeten zijn. Het is juist ook leuk om één bepaalde muur te kiezen en deze op een andere manier te behandelen. Verf het bijvoorbeeld in jouw lievelingskleur. In deze studentenkamer hebben ze witte muren gecombineerd met een hele mooie blauwe muurkleur. Daarmee creëer je meteen het focuspunt van het hele interieur geworden, waar alle aandacht naartoe gaat.

studentenkamer inrichten muurkleur

16. Lambrisering verven

Een leuke manier om de muren op te pimpen is door een lambrisering te verven. Echte houten lambrisering zijn mooi, maar ook vrij duur. Een lambrisering verven is een stuk goedkoper, en je kunt het heel eenvoudig zelf doen. Kies een mooie kleur voor de lambrisering, en combineer het met een lichte muurkleur voor de bovenkant. Hier hebben ze gekozen voor een lichtgrijze lambrisering. Op die manier blijft het tóch lekker licht.

studentenkamer inrichten lambrisering verven

17. Betonlook verf

Betonlook muren zijn super populair. Ze geven elke ruimte een stoer en industrieel tintje. Er zijn verschillende manieren om een betonlook muur te creëren. Je zou dit bijvoorbeeld met behang kunnen doen, met betonstuc, maar er bestaat ook betonlook verf. Super stoer!

studentenkamer inrichten betonlook verf

18. Krijtbord muur

Als student zijnde heb je vaak heel veel dingen aan je hoofd. En soms kan het voorkomen dat je sommige dingen vergeet. Dit kan je voorkomen door dit op een opvallende manier in de studentenkamer te noteren. Ook daar zijn heel veel leuke ideeën voor te bedenken. In deze studentenkamer is een grote krijtbord muur gecreëerd achter het bed, waar je heel veel dingen op kunt schrijven. Het ziet er ook nog eens super leuk en decoratief uit.

studentenkamer inrichten krijtbord muur

19. Prikbord

Een alternatief van een krijtbord muur is een prikbord. Een ouderwets prikbord waar je alles aan kunt vastprikken. Dit kan een boodschappenlijst zijn, een todo lijst, maar ook kaarten, brieven, foto’s, noem maar op. Je kunt een kant en klare prikbord kopen in de winkel, maar je zou ook een hele muur kunnen bekleden met prikbord of kurk sticker. Super leuk!

studentenkamer inrichten prikbord

20. Behang

Behang blijft ook altijd leuk. Met behang kan je een bepaalde sfeer toevoegen in de kamer, die je met andere ideeën niet zo snel kunt realiseren. In deze lichte studentenkamer hebben ze de strakke witte muren gecombineerd met een muur die bekleed is met het populaire Cole and Son Woods behang. Nice!

studentenkamer behang

21. Muurdecoratie

Sommigen vinden strakke witte muren een beetje saai. Maar dat hoeft zéker niet zo te zijn, vooral niet als je het decoreert met leuke muurdecoratie. Hang een mooie schilderij op of leuke posters. Wil je een persoonlijk tintje geven aan je kamer? Maak een collage van lijsten aan de muur met persoonlijke foto’s!

studentenkamer muurdecoratie

22. Vloerkleed

De vloer is net als de muren een belangrijk onderdeel van een interieur. Een groot verschil is dat je met een laag budget iets heel leuks kunt doen met de muren. Dat hebben we hierboven laten zien. Voor een vloer is dat een ander verhaal. Voor een nieuwe vloer ben je al snel een paar honderd euro kwijt, zelfs als je zelf je laminaat kunt leggen. Een hele leuke manier en goedkoper manier om tóch iets leuks te doen met je vloer, zijn vloerkleden. Neem een groot leuk vloerkleed waarmee je een groot gedeelte van de vloer bedekt. Hoe groter hoe beter. Nog steeds veel zichtbaar van die lelijke vloer? Dan zou je zelfs meerdere vloerkleden met elkaar kunnen combineren. Hieronder kan je zien hoe leuk dat kan zijn!

studentenkamer inrichten vloerkleed

23. Bed van houten pallets

Over budget gesproken, je kunt heel veel geld besparen door zelf meubels te maken. Het klinkt moeilijk, maar het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig een bed van houten pallets maken. Het is een kwestie van het de pallets naast elkaar neerleggen, aan elkaar vastmaken, waar je vervolgens een groot matras op plaatst. De hoogte kan je bepalen door de houten pallets op elkaar te stapelen. Je zou het zelfs in een leuke kleur kunnen verven.

studentenkamer inrichten houten pallets

24. Planten

Planten zijn een absolute musthave in elk interieur, ook in een studentenkamer. Planten zijn namelijk goed voor de luchtcirculatie en je gezondheid. En ze zien er natuurlijk ook gewoon heel leuk uit. Heb je geen groene vingers? Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals een Cactus, Pannenkoekplant, Rubberboom of een stoere Yucca plant. Heb je geen ruimte? Kies dan voor hangplanten die je aan de muur of het plafond kunt hangen.

studentenkamer inrichten planten

25. Inklapbaar bureau

Iets wat niet mag ontbreken in de inrichting van een studentenkamer, is natuurlijk een fijne werkplek. Een fijne werkplek hoeft niet altijd veel ruimte in beslag nemen. Je zou bijvoorbeeld een strak wandbureau kunnen nemen die je ook nog eens kunt inklappen. Strak, mooi en super ruimtebesparend!

studentenkamer inrichten inklapbaar wandbureau

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate