Handleiding trap verven


Wil jij binnenkort jouw trap verven, maar je hebt geen idee hoe je dit het beste kunt doen? Geen nood, op deze pagina vind je een hele praktische handleiding waarbij we laten zien hoe je een trap stap voor stap kunt verven. Heel veel succes met jouw traprenovatie!

Een trap is een functioneel element in huis die het mogelijk maakt om van de ene woonlaag naar de andere te lopen. Maar hoe de trap eruit ziet, is op z’n minst net zo belangrijk – of dat het nou gaat om de trap in de hal of in de woonkamer. De trap kan namelijk de uitstraling van een ruimte compleet veranderen. We hebben hier laten zien hoe je een trap kunt renoveren. En één van de manieren is door de trap te verven. Een geverfde trap ziet er niet alleen mooi uit – de voordelen van verven is dat het relatief goedkoop is en dat je het heel eenvoudig zelf kunt doen. Hoe? Bekijk onderstaande handleiding trap verven!

Wat je moet weten voordat je begint met verven

Een trap bestaat uit vier hoofdonderdelen, die je elk afzonderlijk kunt behandelen. De treden zijn het deel van de trap waar je op loopt, die je het beste met duurzame, slipvaste verf kunt verven. De stootborden – de verticale secties tussen de treden. Omdat deze vaak minder worden aangetast dan de treden, zou je hier een minder duurzame verf voor kunnen gebruiken. Een eventueel bijkomend voordeel is dat je voor de stootborden een andere kleur verf kunt gebruiken als je dat mooi vindt. Dat geldt ook voor de trapbomen, die de zijkanten van de trap vormen. Ten slotte heb je natuurlijk ook de reling.

Of je nu de bestaande afwerking van je trap moet verwijderen of niet, bij het verven van trappen is behoorlijk wat voorbereidend werk nodig. Veel professionals beweren zelfs dat voorbereiding 90 procent is van een kwaliteitsvolle verfklus. Dus haal je schuurmachine en je kwast tevoorschijn om aan de slag te gaan.

Verf kopen

Een trap kan je op verschillende manieren verven. Sommigen vinden het mooi om de hele trap in dezelfde kleur te verven, terwijl anderen de voorkeur geven om twee verfkleuren te gebruiken – één voor de treden en één voor de stootborden. Naast dat een trap met twee kleuren heel chic kan zijn, heeft het ook nog een ander voordeel, vooral als je de treden een in een donkere kleur verft. Bij weinig licht zorgt een contrasterende kleur op de stootborden ervoor dat de treden beter zichtbaar zijn, wat het risico op een misstap verkleint. Een monochroom kleurenschema heeft echter zijn eigen charmes, vooral als je voor een lichte kleur kiest of als de trap goed verlicht is.

Afgezien van kleur, is het soort verf eigenlijk veel belangrijker. Wat is de beste verf voor een trap? Kies bij voorkeur voor een duurzame slijtvaste verf op waterbasis. Naast dat het super sterk is als het is opgedroogd, stinkt verf op waterbasis niet, en is ook nog eens beter voor het milieu. Let wel dat verf op waterbasis langer de tijd nodig heeft om helemaal door te harden. Houd rekening met een periode van twee weken, voordat je met je schoenen op de geverfde trap kunt lopen. Hieronder vind je drie goede verven waar mensen goede ervaringen mee hebben gehad.

 

Naast de verf, is het ook aan te raden om een primer te gebruiken. De primer zorgt ervoor dat de verf goed kan hechten, wat vooral vooral een trap erg belangrijk is, omdat het veel voetverkeer heeft. Hieronder hebben we twee goede primers op een rijtje gezet van Sigma en Sikkens.

 

 

Wat heb je nodig?

Voor het verven van een trap heb je natuurlijk meer nodig dan alleen verf en primer. Hieronder vind je een complete lijst met alle benodigdheden voor deze klus:

Tip: Zoals gezegd moet de trap goed gedroogd en uitgehard zijn voordat je er echt op kunt lopen. Weet je dat je de trap nodig hebt, schilder het dan om de traptrede. Sla dus elke keer een traptrede over. Op die manier kan je de ongeverfde traptreden gebruiken om naar boven en naar beneden te lopen. Zijn de traptreden goed gedroogd en uitgehard, dan kan je de overige traptreden verven.

1. Ontvetten

Als je gaat verven, is het ontvetten altijd de eerste stap, ongeacht wat je verfklus is. Met ontvetten maak je de trap eerst goed schoon. Dit zorgt ervoor dat de primer en de verf beter kan hechten, en voorkom je dat de verf gaat afbladderen of verkleuren. Gebruik een doekje met de ontvetter en maak daarmee de trap goed schoon.

2. Schuren

Nadat de trap is ontvet, kan je beginnen met het schuren van de trap. Ook dit zorgt ervoor dat de verf beter kan hechten, en dat je daardoor minder last krijgt van druipers. Het makkelijkste en snelst is om een elektrische schuurmachine te gebruiken, in combinatie met een kleine korrel, zoals P320. Neem de trap daarna af met een droge doek, zodat het volledig stofvrij is.

trap verven schuren
Fotografie: Pete Helme Photography / Rust-Oleum

3. Aanbrengen van de primer

In deze stap breng je de primer aan op de trap, die er dus voor zorgt dat de verf goed kan hechten. Roer de primer goed door. Breng de primer aan met de roller (op de grote oppervlakken) en met de kwast (voor de hoeken en kleine oppervlakken). Zorg ervoor dat het niet te dik of te dun wordt aangebracht. Laat de primer daarna goed drogen. Als je de Sigma S2U Nova Primer gebruikt, dan is de primer na vier uur al overschilderbaar. Met de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer kan je na zes hier verven.

4. Eerste verflaag aanbrengen

Als de primer goed is gedroogd, kan je beginnen met het daadwerkelijk verven van de trap. Roer de verf goed door, en gebruik net als het aanbrengen van de primer, de roller voor de grote oppervlakken en de kwast voor de hoeken en kleine oppervlakken. Laat de verflaag daarna goed drogen voordat je begint met de tweede laag. Droogtijd voor de Sigma S2U Nova Traplak is vijf uur en voor de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin minstens zes uur.

trap verven roller
Fotografie: Pete Helme Photography / Rust-Oleum

5. Tussenlaag schuren

Deze stap is niet perse vereist, maar door de eerste laag op te schuren, zal je tweede verflaag een nóch betere hechting krijgen, en zal je trap nóg duurzamer zijn. Schuur de eerste laag op met een nog fijnere korrel en neem het daarna af met een droge doek zodat het stofvrij wordt voor de tweede verflaag.

6. Tweede verflaag aanbrengen

Dan is het tijd voor de tweede en tevens laatste verflaag. Deze kan je op exact dezelfde manier aanbrengen als de eerste verflaag. Als je klaar bent, dan is het belangrijk om de trap goed te laten drogen en uit te harden. Je moet rekening houden met ongeveer twee weken voordat je echt met je schoenen op de trap kan lopen.

trap verven drogen
Fotografie: Pete Helme Photography / Rust-Oleum

Fotografie: Pete Helme Photography / Rust-Oleum

Bekijk ook:
Trapkast inspiratie
12x Soorten trapleuningen
Een open trap dicht maken

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate