Tuinmeubelen beitsen handleiding


Houten tuinmeubelen zijn natuurlijk super mooi. De uitdaging is dat ze ook mooi moeten blijven. Het zou super zonde zijn als je mooie houten tuintafel of bank beschadigd of snel verouderd raakt. Daarom is het belangrijk om de houten tuinmeubelen te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden waar we in Nederland mee te maken hebben. Weer en regen hebben er namelijk behoorlijk wat impact op. Dit kan je doen door de houten tuinmeubelen te behandelen met lak, olie of beits.

Het voordeel van beits, is dat het voor een groot deel in het hout trekt. Hierdoor blijven de nerven van het hout mooi zichtbaar. Daarnaast zal beits minder snel barsten in vergelijking met lak en olie. Ben jij van plan om jouw tuinmeubelen te beitsen? Hieronder vind je een uitgebreide stap voor stap handleiding.

Wat heb je nodig?

  • Beits;
  • Harde borstel;
  • Tuinmeubelreiniger;
  • Ammoniak;
  • Emmer met water;
  • Terpentine;
  • Leeg blik;
  • Ronde kwast;
  • Platte kwast;
  • Verfroller.

1. Beits uitkiezen

De eerste stap is het uitkiezen van de beits. Je kunt kiezen uit twee soorten, namelijk dekkende beits of transparante beits. Een dekkende beits is vergelijkbaar met verf, dus de nerven van de houten tuinmeubelen zullen niet meer zichtbaar zijn. Als je kiest voor een transparante beits, dan zullen de nerven wel zichtbaar blijven. Ook zijn er verschillende merken beitsen. Cetabever is bijvoorbeeld een bekende naam onder de beitsen.

2. Tuinmeubelen ontvetten

Voordat je daadwerkelijk begint met het beitsen van de houten tuinmeubelen, is het belangrijk om ze eerst goed te reinigen en te ontvetten. Vooral als de meubels al een tijdje buiten hebben gestaan, en bijvoorbeeld aangetast zijn met groen aanslag. Het reinigen kan je met een harde borstel en tuinmeubelreiniger gebruiken.

3. Tuinmeubelen reinigen ontvetten

Het doel van het ontvetten is om een goede hechting te krijgen tussen het hout en de beits. Voor het ontvetten kan je ammoniak gebruiken. Gebruik het niet puur, maar meng het met een emmer water van ongeveer vijf liter.

4. Beits verdunnen

Om ervoor te zorgen dat de beits dieper in het hout trekt, waardoor de meubelen beter worden beschermd, is het belangrijk om eerst de beits te verdunnen. Dit kan je doen met terpentine. Omdat het vrij sterk spul is, raden we aan om een veiligheidsmasker op te zetten en werkhandschoenen aan te doen. Houdt deze ook op tijdens het beitsen. De beste verhouding is een deel terpentine tegenover drie delen beits. Dit kan je het beste doen in een leeg blik.

5. Beitsen – eerste laag

Nadat de beits verdund is met terpentine, kan je aan de slag met het beitsen van de houten tuinmeubelen. Het beste is om verschillende lagen aan te brengen. De eerste laag breng je aan met een ronde kwast. Om tussen naden te komen, kan je een platte kwast gebruiken. Voor de grotere oppervlakken, zoals de zitting van de bank, kan je een verfroller gebruiken. Omdat beits vrij snel in het hout trekt, is het belangrijk om snel te werken. Laat de gebeitste delen in elkaar overlappen om kleurverschil te voorkomen. Heb je te maken met druipers? Veeg deze dan snel weg met een doekje.

6. Beitsen – tweede laag

Als de eerste laag is voltooid, laat je het 24 uur drogen. Schuur de houten tuinmeubel daarna licht op, om vervolgens een tweede laag onverdunde beits aan te brengen. Voor tuinmeubelen die gemaakt zijn van onbehandeld hout, is het verstandig om een derde of zelfs vierde laag te beitsen.

Lees ook:
Kozijnen verven handleiding

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate