Veranda aan huis


Wil jij graag een veranda aan huis bouwen of laten bouwen? Leuk! Op deze pagina vind je handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van de mooiste veranda’s aan huis. Kijk snel verder en laat je inspireren!

Veranda’s zijn super populair in Amerika, vooral bij mooie landelijke huizen, maar in Nederland komen ze eigenlijk niet zo vaak voor. Erg jammer eigenlijk, want een veranda aan huis zijn super mooi, en geven je huis een bepaalde landelijke romantische sfeer.

Hoewel een typische veranda in de buurt aan de voorkant van een huis wordt gebouwd, is het ook ook mogelijk om het aan de achterkant te bouwen, aan je tuin. Veranda’s maken meestal deel uit van het ontwerp van een huis en zijn daardoor een voortzetting van de bouwstijl. Veranda’s bevinden zich vaak aan de voorkant van een huis, en in sommige gevallen, lopen ze helemaal door naar de achterkant. Zijkanten worden vaak open gelaten, of bieden in ieder geval een ruimte waar mensen van buiten naar binnen en naar buiten kunnen gaan. De meeste mensen gebruiken de veranda aan huis als een soort balkon, waar je lekker op kunt chillen en van het uitzicht kunt genieten. In sommige landen wordt een veranda dan ook vaak openlucht woonkamers genoemd. Je kunt het ook zien als een soort overdekte voortuin.

Ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals baksteen, tegels en steen die over betonnen steunen zijn gelegd en kunnen zelfs van hout zijn. Vaak, als mensen houten vloeren in hun huis hebben, zullen ze proberen het patroon en de afwerking op hun veranda aan te passen voor een meer naadloze look die het interieur en het exterieur met elkaar verbindt. Idealiter zou een veranda worden gebouwd tijdens de eerste bouw of verbouwing van een huis voor consistentie, maar in principe kan het op elk moment worden bijgebouwd aan je huis. Ben je van plan om een uitbouw te realiseren? Dan is dit een geweldig moment om ook een veranda aan huis te bouwen.

Deze super leuke veranda aan de voorkant van het huis hebben we gevonden bij Bria Hammel Interiors | Fotografie: Spacecrafting Photography
Deze super leuke veranda aan de voorkant van het huis hebben we gevonden bij Bria Hammel
Interiors | Fotografie: Spacecrafting Photography

Vergunning om een veranda aan huis te bouwen

Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met het bouwen of laten bouwen van je veranda aan huis, is het belangrijk om te weten of je een vergunning moet aanvragen. In principe valt een veranda in de categorie ‘bijbehorende bouwwerken’. Als de veranda voldoet aan de regels voor het zonder omgevingsvergunning bouwen van een bijbehorend bouwwerk kan je de veranda zonder omgevingsvergunning bouwen. Wil je zeker weten of je een vergunning nodig hebt? Controleer het dan eerst via de checker van het Omgevingsloket online.

Architecteten Nicholas Francoeur en Joel Fontaine Lortie hebben een met staal bekleed huis in Montreal gerenoveerd met een inpandige veranda aan de voorkant van het huis.
Architecteten Nicholas Francoeur en Joel Fontaine Lortie hebben een met staal bekleed huis in Montreal gerenoveerd met een inpandige veranda aan de voorkant van het huis.

Tips voor het bouwen van een veranda

Veranda’s zijn er in alle maten, vormen en stijlen, maar om ervoor te zorgen dat jij straks blij bent met jouw veranda en dat jij ook daadwerkelijk veel gebruik maakt van je veranda, is het belangrijk om te letten op een aantal punten. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:

 • Elk huis is anders, qua ligging, lichtinval, stijl, noem maar op. Een huis met een achtertuin op het westen kan bijvoorbeeld ook een veranda aan de tuin hebben die tijdens de piekuren in de zomer intens zonlicht ontvangt. Dus hoewel schaduw een noodzakelijk element kan zijn in het ontwerp van de veranda van dat huis, zal de behoefte aan beschutting tegen de zon minder zijn in een huis met een tuin op het oosten. Bovendien kunnen sommige locaties hellingen of andere natuurlijke elementen hebben, zoals bomen, waar je omheen moet ontwerpen bij het bouwen van een veranda.
 • Het formaat van de veranda hangt af van het beoogde gebruik: sommige gezinnen willen een extra grote veranda die je als een groot terras kunt gebruiken. Anderen geven de voorkeur aan een meer compacte intieme veranda. Als vuistregel geldt dat een veranda van 1,8 meter diep voldoende vierkante meter biedt voor comfortabele zitplekken.
DDeze veranda aan huis, ontworpen door de architecten van SO&CO, kenmerkt zich met hout en beton.
Deze veranda aan huis, ontworpen door de architecten van SO&CO, kenmerkt zich met hout en beton.
 • Wat heel fijn is, is om de veranda zowel met de tuin als met je huis te verbinden, vooral als het wordt gebouwd aan de woonkamer of de keuken. Daarom is het een goed idee om hier goed op in te spelen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een moderne glazen schuifpui, openslaande deuren of harmonica deuren.
 • Naast de inrichting van je veranda met leuke meubels en decoratie accessoires, is het ook een goed idee om na te denken over andere elementen die voor extra comfort zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een plafondventilator wat heerlijk is in de zomer. En tijdens de koudere maanden in de herfst en winter is het juist fijn om een heater te plaatsen of op te hangen, zodat je ook in die periode op je veranda kunt zitten.
 • Bij het bouwen van een veranda brengen veel mensen veel tijd door buiten rond te lopen en na te denken over hoe de structuur eruit zal zien en zal functioneren. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met het uitzicht van binnenuit. Zal een veranda een mooi uitzicht blokkeren? Of biedt het schaduw voor ramen op het westen? Die overwegingen van binnen en van buiten zijn belangrijke tips voor het plannen van een goed gebruikte veranda.
 • Neem de stijl van je huis als basis voor het ontwerp van de veranda, om ervoor te zorgen dat je huis en veranda een mooi geheel vormen.
De ingang van dit witte huis van de architectuurstudio IZUE uit Osaka bevindt zich in een gat in de houten veranda met latten die een doorkijk naar de zee omlijst
De ingang van dit witte huis van architectuurstudio IZUE uit Osaka bevindt zich in een gat in de houten veranda met latten die een doorkijk naar de zee omlijst

Elementen van de veranda

Zoals gezegd is het belangrijk om een veranda te bouwen die past bij de stijl en architectuur van je huis. De algehele is belangrijk, maar een veranda bevat een aantal standaard elementen die allemaal impact kunnen hebben op de sfeer en uitstraling van deze nieuwe toevoeging aan je huis:

 • Sommige veranda’s zijn gebouwd op platen over verdicht grind. De afgewerkte vloer kan steen, baksteen of tegels zijn. Andere veranda’s hebben een houten frame en worden ondersteund door pieren en balken. Bij de laatste zijn de vloerdelen typisch smalle tand-en-groefplanken die meer op binnenstripvloeren lijken dan op terrasplanken. Het maakt niet uit welk type vloer je kiest, de helling of helling van de vloer moet van het huis weglopen, zodat door de wind opgeblazen regen en gesmolten sneeuw kunnen wegvloeien voordat ze schade veroorzaken.
 • Kies een balustrade uit die past bij de stijl van je huis. Heb je een super strakke moderne villa, dan is het raar om een sierlijke houten balustrade te nemen. En hoewel zwarte stalen balustrades super mooi en stoer kunnen zijn, zal dat geen goede match zijn met een  romantische landelijke woning.
Dit Spaanse huis is ontworpen door Paco Oria Estudio, met een grote open veranda van beton op het zuiden.
Dit Spaanse huis is ontworpen door Paco Oria Estudio, met een grote open veranda van beton op het zuiden.
 • Hetzelfde geldt ook voor steunpilaren. Je hebt niet altijd steunpilaren nodig, maar als je een hele brede en grote veranda wilt bouwen, dan zorgen steunpliaren ervoor dat het stevig en veilig blijft. Net als balustrades, is het een goed idee om steunpliaren te kiezen die aansluit op de stijl van je huis en bijvoorbeeld de gekozen balustrade.
 • Alle veranda’s zijn voorzien van een overdekking of een dak. Soms kan het mooi zijn om dezelfde dakbedekking te nemen als je huis, maar in dit geval kan het ook heel mooi zijn om voor iets anders te kiezen. Wil je bijvoorbeeld een lichte veranda of ervoor zorgen dat de veranda de lichtinval in huis niet blokkeert, dan kan je kiezen voor een glazen dak. Wil je juist meer privacy in huis en op je veranda, ga dan voor een gesloten dakconstructie.
Dit project is gerealiseerd door Logan Architecture - een stoer vrijstaand huis met een grote open veranda.
Dit project is gerealiseerd door Logan Architecture – een stoer vrijstaand huis met een grote open veranda.

Bekijk ook:
Pergola maken
12x Tuin luifels
85x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
Terras leggen? Dat doen we even!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate