Verticaal tuinieren


Verticaal tuinieren is een uitvinding die helemaal past in deze tijd, waarin heel veel mensen kampen met ruimte tekort. Hoe kan tuinieren als je een kleine tuin of een klein balkon hebt? Juist, door verticaal te tuinieren en de hoogte goed te benutten. En dat geldt niet alleen voor buiten, dit idee is ook heel goed toepasbaar binnen in huis. Creëer een kleine plantenwand als decoratie aan de muur of maak je eigen moestuin. Je zou zelfs een complete muur vol met planten kunnen bekleden. Hieronder laten we tien handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden zien, die ideaal zijn om aan de slag te gaan met verticaal tuinieren!

1. D&M Depot verticale plantenbak

Dit is D&M Depot, een verticale plantenbak die het heel eenvoudig maakt om zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op het balkon vertical te tuinieren. Omdat het modulair systeem, kan je met één of meerdere basiselementen naast en/of boven elkaar van 40×40 cm, zelf bepalen hoe groot jouw verticale tuin wordt. Elk basiselement heeft negen vakken, waar je dus negen plantjes in kunt planten. Er wordt potgrond bijgeleverd, die speciaal ontworpen is voor verticaal tuinieren. Het is hier verkrijgbaar voor element €59.99.

D&M Depot verticale plantenbak

dm plantenwand

2. Gardena NatureUp! verticale plantenbakken

Dit zijn de Gardena NatureUp! verticale plantenbakken. Het zijn drie weerbestendige kunststof plantenbakken, die op elkaar zijn gestapeld. Elke plantenbak bevat drie gaten, in totaal heb je er dus negen. Het handige is dat je het heel eenvoudig kunt uitgebreiden door meerdere sets aan te schaffen. De Gardena NatureUp! is hier verkrijgbaar voor €49.95. Voor 32,95 kan je er ook een handige bewateringsset erbij nemen, die het verticaal tuinieren nóg makkelijker maakt.

Gardena NatureUp! verticale plantenbakken

3. Verticaal tuinieren met een houten pallet

Houten palletten kan je voor van alles en nog wat gebruiken. Je kunt er een loungebank mee maken, een salontafel en met een houten pallet kan je ook verticaal tuinieren. Het enige wat je nodig hebt is een houten pallet, een jute zak, potgrond en planten. Super easy! Bekijk onderstaande instructie video.

Verticaal tuinieren met een houten pallet

4. DIY trellis plantenwand

Dit super leuke idee hebben we gevonden bij Vintage Revivels, waar Mandi laat zien hoe je een super leuke DIY houten trellis plantenwand kunt maken. Zij heeft deze plantenwand in de eethoek van haar keuken gemaakt, maar je zou dit in principe overal in huis of in de tuin kunnen realiseren. Klik hier om de handleiding te bekijken.

DIY trellis plantenwand

5. DIY verticale tuin met gaas

Deze verticale tuin is geweldig. Shannon van Home Made Lovely laat zien hoe ze deze verticale tuin heeft gemaakt voor haar patio tuin. Met cederhout heeft ze een frame gemaakt, en met zeshoekige hexagon gaas heeft ze het systeem gecreëerd, waar kleine terracottapotten aan gehangen kunnen worden. Klik hier voor de hele handleiding.

DIY verticale tuin met gaas

6. DIY Verticale plantenzakken

Megan Gilger van The Fresh Exchange zijn dol op tuinieren. Door gebrek aan tijd komt ze momenteel niet toe om haar tuin goed te verbouwen, zodat ze daar helemaal los kan gaan met tuinieren. Daarom had ze samen met haar man Mike een tijdelijk idee bedacht met kruidenplantjes in plantenzakken, die ze aan de houten schuttingen had opgehangen. Op die manier kon ze tóch verticaal tuinieren! Bekijk hier de volledige handleiding.

Verticale plantenzakken

7. Verticale plantenzak kopen

Ben je niet zo creatief of heb je geen zin om de verticale plantenzakken zelf te maken? Dan kan je ze natuurlijk ook gewoon kopen. Deze mooie zwarte plantenzaak is 28 cm breed en 100 cm hoog en heeft in totaal zeven vakken. Je kunt het gebruiken voor leuke plantjes, maar je kunt er ook een echte moestuin in kweken. Wat fijn van deze verticale plantenzak is, is dat het waterresistent, duurzaam, ademend en water absorberend is. Klik hier om het te kopen voor €17.99.

verticale plantenzak kopen

8. DIY Verticale tuin met druppelbewateringssysteem

Dit is een doe-het-verticale-tuin voor mensen met een kleine tuin of een klein balkon. Het is een hele leuke manier om verticaal tuinieren mogelijk te maken, en elke dag verse kruiden tot je beschikking te hebben, ondanks dat je niet heel veel ruimte hebt. Het bijzondere is dat deze verticale tuin een ingebouwde druppelbewateringssysteem heeft. Klik hier om te zien hoe je het zelf kunt maken.

DIY Verticale tuin met druppelbewateringssysteem

9. DIY plantenhanger

Deze DIY plantenhanger bestaat uit vijf houten planken met openingen, waar je potten in kunt plaatsen. De planken zijn gelijk verdeeld tussen twee stukken touw en worden vastgezet met ritssluitingen voor een uniform uiterlijk. Super leuk voor buiten in de tuin of balkon, maar ook voor binnen is het een geweldig idee. Het is bijvoorbeeld een leuk idee om een verse kruidenrek in de keuken te realiseren met deze plantenhanger.

DIY plantenhanger

10. DIY Verticale houten plantenbak

En last but nog least, deze super stoere DIY verticale houten plantenbak van Popsugar. Bekijk de video hieronder om te zien hoe Justina een levendige plantenwand creëert door kleur, patroon en textuur te combineren. Alle planten worden eerst horizontaal in de bak geplaatst, bijvoorbeeld op een tafel. Let op wat ze aan het einde van de video zegt. Laat de planten op z’n minst een week op tafel staan, voordat je het daadwerkelijk aan de muur hangt.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate