Voortuin ideeën opdoen? Op deze pagina laten we zien dat een voortuin ontwerpen niet moeilijk hoeft te zien. Laat je inspireren door de mooiste voortuin inspiratie voorbeelden van binnen- en buitenland, lees de praktische tips en bekijk de ideeën waar je anders nooit op zou komen. Scroll snel naar beneden om direct aan de slag te gaan, want wij zijn erg benieuwd welk voortuin idee jij het leukst vindt!
Update 13 oktober 2022: de pagina is geüpdatet met nog meer mooie voortuin ideeën, inspiratie foto’s en tips!
De voortuin is het visitekaartje van het huis. Het ontwerp van de voortuin is ook een voorproefje op wat er binnen in huis en achter in de tuin te verwachten is. Soms kan de inrichting van de voortuin ook een klus zijn die telkens uitgesteld. Want wat doe je nou eigenlijk in een voortuin? In de meeste traditionele voortuinen niet heel veel. Zonde eigenlijk, want er zijn wel degelijk hele leuke ideeën voor alle soorten en maten voortuinen. Wil jij jouw voortuin ook aanpakken, maar je hebt nog geen idee en inspiratie voor het ontwerp, en je weet niet hoe te beginnen? Lees dan snel verder, want wij hebben een aantal hele leuke voortuin ideeën voor jou op een rijtje gezet, inclusief praktische tips de nieuwste trends van 2023!
Voortuin tips
De meeste mensen die een voortuin ontwerpen en inrichten gaan direct voor het idee wat ze leuk en mooi vinden. Logisch natuurlijk, maar vooral voor een voortuin is het belangrijk om na te denken wat functioneel en praktisch is. Daarom hebben we hieronder een aantal voortuin tips opgesomd, die helpen om niet alleen een mooie voortuin te ontwerpen, maar dat het ook praktisch is:
- Zorg ervoor dat je voortuin ontwerp van binnenuit werkt. Bedenk wat je vanuit de ramen wilt zien en waar je privacy wilt creëren;
- Gebruik oppervlakken die water doorlaten, zoals grind, goed drainerende doorlatende verhardingen of gras gezaaid die in zware plastic modules.
- Creëer geen lastige route van de stoep of weg naar de voordeur – Jij zal misschien netjes het pad volgen, maar bezoekers zullen altijd de bochten afsnijden, inclusief de postbode en maaltijd bezorgers.
- Gebruik geen losse ondergrond zoals fijn grind direct voor de deur, deze neem je eenvoudig mee naar binnen in huis. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.
- Bouw geen bestrating of grondniveaus op tegen de gevel van je huis, omdat deze vochtproblemen kunnen veroorzaken.
1. De stijl: modern, landelijk of minimalistisch?
Welke stijl ga je kiezen voor de voortuin? Wordt het een minimalistische voortuin, die je niet veel hoeft te onderhouden? Een moderne strakke tuin met veel moderne materialen? Een landelijke tuin met veel groen, zoals bomen, bloemen, struiken en gewassen? Je zou zelfs groente en fruit kunnen verbouwen in de voortuin. Er is heel veel mogelijk. Alles is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en behoeften. Maar ook het formaat van je voortuin en de stijl van je woning kunnen een belangrijke rol spelen. Heb je een nieuwbouwwoning? Dan is een strakke moderne voortuin met een oprit of carport een goed idee. Heb je een jaren ’30 woning, dan kan een landelijke voortuin met veel groen heel leuk zijn.
2. Tuintegels
Tuintegels zijn mega hot in de voortuin. Negen van de tien mensen bestraten hun voortuin met tuintegels. Met tuintegels kan je een hele strakke moderne voortuin inrichten. Maar de belangrijkste reden is dat het super onderhoudsvriendelijk is. Tuintegels zijn bovendien super veelzijdig. Je kunt er een terras mee aanleggen, een looppad, een sierpad en tuintegels zijn ook perfect voor bijvoorbeeld een carport.
Leestip: Creëer een onderhoudsvriendelijke voortuin met deze 5 tips!
3. Grind
Wil je meer sfeer en dynamiek creëren in de voortuin, dan zou je ook grind kunnen gebruiken. Grind is erg populair, zowel voor de achtertuin als de voortuin. Het leuke is dat je met grind van alles kunt. Zo kan je met grind een sierpad maken, een looppad of zelfs een compleet terras. Het grote voordeel is dat je het heel eenvoudig zelf kunt aanleggen. Daarbij is het doel wel van groot belang. Bij een looppad is het bijvoorbeeld verstandiger om een dikkere laag grind aan te leggen dan bij een sierpad. Het zelfde geldt ook als je er met je auto op gaat rijden of parkeren in de voortuin. Om ervoor te zorgen dat het mooi egaal wordt en prettiger loopt, kan het een goed idee zijn om grindplaten te gebruiken.
Grind biedt bovendien ook een aantal andere voordelen:
- Zo is grind relatief goedkoop;
- Grind werkt drainerend;
- Je kunt het heel mooi combineren;
- En grind is erg onderhoudsvriendelijk.
Als je naar de bouwmarkt of tuincentra gaat, dan zul je zien dat er een hele afdeling is met verschillende soorten grind, in verschillende formaten en kleuren:
4. Houten vlonders
Houten vlonders kunnen ook een goed idee zijn in de voortuin. De planken geven je voortuin een moderne strakke uitstraling, en omdat het van hout is, straalt het ook vooral heel veel warmte en sfeer uit. Je hebt keuze uit echte houten vlonders, maar je kunt ook kiezen voor composiet vlonderplanken. Het voordeel daarvan is dat je veel minder onderhoud nodig hebt dan de echte houten vlonderplanken. Echte houten vlonderplanken hebben wel meer een natuurlijke uitstraling.
Wil jij houten vlonders in jouw voortuin? Naast het soort hout wat je kiest, zijn er nog een aantal aandachtspunten:
- Profiel: Je hebt gladde vlonderplanken, maar ook vlonderplanken met een profiel, zoals ribbels, groeven, ribbels of scheepsdek.
- Montage: Houten vlonders kan je op verschillende manieren monteren in je voortuin. De meest gebruikelijke manier is met behulp van schroeven. Vind je de schroeven niet mooi? Dan kan je ook kiezen voor een blinde montage met clips.
- Behandelen: Een nadeel van houten vlonders in de voortuin, is dat ze erg glad kunnen worden, door vocht of groene aanslag. Door ze goed te behandelen zorg je niet alleen voor meer grip, maar blijven de houten vlonderplanken ook langer mooi. Je kunt beitsen of lakken om ze antislip te maken. Met nano coating maak je de vlonders waterafstotend. En door de ze te behandelen met een ontgrijzer, krijg je die warme kleur terug.
5. Looppad in voortuin
Als je een grote en vooral brede voortuin hebt, dan zijn er heel veel mogelijkheden. De zijkanten kan je stijlvol decoreren met bomen, bloemen en andere objecten. Daarnaast is het wel handig om een looppad te creëren, die leidt naar je voordeur. Hieronder zie je twee hele leuke voortuinen, waar een looppad is gecreëerd met Portugese tegels.
6. Hekken
In de achtertuin zijn hoge schuttingen erg gewenst, vanwege privacy redenen. Hoewel het in de voortuin iets minder van belang is, kan het wel fijn zijn om je voortuin te kaderen. De meeste mensen gebruiken hier lage hekken voor. Daarmee kan je de voortuin wel mooi omkaderen, terwijl je woning en de voortuin zelf nog wel goed zichtbaar blijven. Je hebt verschillende soorten hekwerken die je daar voor kunt gebruiken. Zo heb je houten tuinhekken van 40cm – 100cm hoog. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor hele mooie stalen sierhekwerken, die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, kleuren en formaten:
- Hekwerk is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, van hout tot metaal. Alle soorten materialen zorgen voor een andere look. Kies een soort materiaal hekwerk dat het beste bij de stijl van je woning past.
- Het hekwerk moet er niet alleen mooi uitzien en passen bij je huis, ook is het belangrijk om na te denken over onderhoud. Net zoals schuttingen in de achtertuin is het belangrijk dat je het hekwerk goed onderhoud. Kies je bijvoorbeeld voor houten hekken? Dan is het belangrijk om ze goed te behandelen.
- Voor de voortuin geldt een maximale vergunningsvrije hoogte van 1 meter.
Hieronder hebben we drie verschillende stijlen hekken op een rijtje gezet met een link naar de leverancier. Klik op de afbeelding voor meer informatie.
7. Vaste plantenbakken
Een ander leuk idee om de voortuin te kaderen, zijn vaste plantenbakken. Daarmee pak je twee vliegen in één klap. Je kunt daarmee namelijk ook je voortuin voorzien van planten en bloemen. Wil je een strakke voortuin? Dan zijn vaste plantenbakken een goed idee. Met vaste plantenbakken, die je bijvoorbeeld kunt maken met tuintegels, beton of houten planken, geef je een voortuin namelijk een een hele moderne strakke uitstraling.
8. Tuinpoort
Wil je dat je voortuin volledig gekaderd wordt, dan zou je dat kunnen doen met een tuinport. Voor de voortuin wordt het ook wel een looppoortje genoemd. Dit zijn vaak lage deurtjes, waarmee je de voortuin kunt afsluiten. Ook daarin zijn heel veel leuke ideeën voor. Voor de postbode zijn tuinpoorten niet heel fijn, omdat ze de deurtjes elke keer moeten openen en weer sluiten. Maar daar hoef je geen rekening mee te houden, toch? Het is natuurlijk het mooist als de tuinpoort in dezelfde stijl en kleur is als de tuinhekken. Maar als je bijvoorbeeld een tuinhek of omheining hebt van steen, dan kan het ook mooi zijn om juist te kiezen voor een andere stijl.
9. Hagen
In plaats van hekwerken van hout of staal, zijn er ook heel veel mensen die kiezen voor hagen om hun voortuin mee te beschutten. Je hebt verschillende soorten hagen, die daar ideaal voor zijn. Zo kan je kiezen voor groenblijvende of een bladverliezende haag, Bladverliezende hagen verliezen in de winter het blad, terwijl bladhoudende hagen gewoon groen blijven in de winter. Je hebt lage hagen tot 75 cm hoog, zoals de Zuurbes Berberis thunbergii, strakke hagen tussen de 75 en 125 cm hoog, zoals de Beuk Fagus sylvatica, en hogen die hoger zijn dan 125 cm, zoals de Veldesdoorn Acer campestre. Hoe hoger de hagen zijn, hoe meer privacy, maar ook onderhoud je hebt. Voor de voortuin worden doorgaans gekozen voor lage groenblijvende hagen van onder de 75 cm.
10. Planten en bloemen
Over groen gesproken, planten zijn natuurlijk ook een heel goed idee voor in de voortuin. Ben je een echte liefhebber van groen, dan kan je bijvoorbeeld denken aan klimplanten, die je langs de voorgevel van je huis laat groeien. Daarnaast kan je ook kiezen voor een lage bordervak met verschillende vaste planten en bloembollen. Wil je het lekker groen houden, dan zijn de Artemisia absinthium, de Fragaria chiloense of de Stachys byzantina erg geschikt. Wil je juist meer kleur in de vorm van kleurrijke bloemen, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden en ideeën. Kies voor de paarse Alpen aster, de gele Alant, de schattige Alpengemkers, de witte Anemoon, noem maar op. De keuze is reuze!
11. Bomen
Houd je juist van bomen in de voortuin? Dat kan natuurlijk ook. Fruitbomen zijn bijvoorbeeld erg populair, zoals de Abrikozenboom, de olijfboom, de appelboom of de vijgenboom. De Cercis siliquastrum, die ook wel bekend staat om de Judasboom is ook heel erg gewild voor in de voortuin.
12. Plantenbakken en plantenpotten
Heb je niet een hele grote voortuin, ook geen probleem? Ook een kleine voortuin kan je heel leuk decoreren met planten en bloemen. Daar zou je losse plantenbakken en/of plantenpotten voor kunnen gebruiken. Het grote voordeel is dat plantenbakken en plantenpotten erg flexibel zijn. Je kunt ze gemakkelijker verplaatsen en afwisselen. Je zit er dus niet aan vast in je voortuin. En plantenbakken en plantenpotten kunnen er zelf ook heel leuk en decoratief uitzien.
- Plantenbakken en potten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Je hebt hele zware betonnen of stenen plantenbakken, maar je hebt tegenwoordig ook polyester plantenbakken die veel lichter en hierdoor eenvoudiger te plaatsen en verplaatsen zijn.
- Kies voor plantenbakken en potten die het gehele jaar door buiten kunnen staan, en vul ze met mooie groenblijvende planten.
- Ken je de regel van twee? Door te kiezen voor niet één plantenbak, maar twee plantenbakken naast elkaar, creëer je symmetrie, stabiliteit en rust in je voortuin.
Tips voor tuinieren in plantenbakken en plantenpotten:
Plantenbakken en plantenpotten kunnen erg mooi zijn, maar wist je dat het tuinieren zelf een stuk moeilijker is? Dat komt omdat er in bakken en potten weinig bodemleven is, wat wel het geval is als je direct in de grond tuiniert. Om ervoor te zorgen dat de planten en bloemen zo goed en mooi mogelijk groeien, hebben we hieronder een aantal praktische tips:
- Kies voor plantenbakken en/of plantenpotten met een drainage gat, zodat overtollig water eruit kan.
- Zet de plantenbakken en potten op een verhoging, voor het creeeren van lucht tussen de pot/bak en de ondergrond.
- Kies voor kwalitatieve potgrond met voldoende lucht, zodat de wortels van de planten op een goede manier voeding en water op zich kunnen nemen.
13. Verlichting
Verlichting kan een heel goed idee zijn in de voortuin. Enerzijds om meer sfeer te creëren, maar verlichting is ook een methode om je huis te beveiligen tegen inbraak. Inbrekers houden namelijk niet van licht. Voor een voortuin kan je denken aan paalverlichting of wandverlichting.
Leestips: 10x Tuinverlichting inspiratie
14. Oprit
Een woning met een eigen oprit is ideaal. Dan heb je namelijk niet het probleem dat je heel lang op zoek moet gaan naar een parkeerplaats dichtbij de voordeur. Zoals boven al aangegeven kan je een oprit op verschillende manieren inrichten. Tuintegels zijn er heel erg geschikt voor, maar je zou de oprit ook aan kunnen leggen met grind.
15. Carport
Als je een oprit hebt, dan kan het geen slecht idee zijn om dan ook meteen een carport in te richten. Het grote voordeel van een carport, is dat je auto lekker droog kan staan. Je auto wordt dus beschermd tegen weer en wind. Maar ook voor jezelf kan een overdekte carport heel fijn zijn, vooral als het wordt ingericht bij de voordeur. Dan hoef je ook nooit meer door de regen te lopen naar je geparkeerde auto.
16. Fietsenstalling
Mensen met een achtertuin met een achterom, kunnen de fietsen in de achtertuin parkeren in de schuur of tuinhuis. Maar het is ook heel fijn als je dat kunt doen in de voortuin, toch? Dan hoef je namelijk niet elke keer achterom te gaan. Met een fietsenhok of fietsenstalling is dat mogelijk. Om een fietsenstalling in te richten, heb je wel wat ruimte nodig in de voortuin. Heb je een grote voortuin? Dan is een fietsenstalling eigenlijk altijd een goed idee, maar ook in een kleine voortuin zijn er goede oplossingen om een compacte fietsenhok te bouwen.
17. Vijver
Heb je een grote voortuin, maar je fietst eigenlijk nooit? Dan zou je de ruimte kunnen benutten door een kleine vijver aan te leggen. Je ziet het niet heel vaak in de voortuin, maar daarmee kan je je wel heel leuk onderscheiden van al je buren. Onderstaande voortuinen met vijvers zijn ontworpen door Hovenier Erik vroege.
18. Kliko
Kliko bakken zijn van die grote groene prullenbakken, die je vaak tegenkomt in voortuinen. Ze zien er niet uit, dus eigenlijk wil je ze het liefst uit het zicht hebben. Dat zou je kunnen doen door een soort ombouw in de voortuin te laten bouwen voor de kliko bakken. Een soort tuinhuis of stalling, waar je de kliko bakken onder kunt plaatsen. Het kan ook een goed idee zijn om dit idee te combineren met een overdekte fietsenstalling.
19. Zitten in de voortuin
Als het lekker weer is, dan zitten de meeste mensen in de achtertuin. Heb je geen achtertuin, maar wel een voortuin, dan kan het een goed idee zijn om een lekker plekje in de voortuin te creëren, zodat je daar kunt zitten en chillen. Plaats een eenvoudig bankje of enkele tuinstoelen. En als je een hele grote voortuin hebt, dan zou je er zelfs een complete loungehoek kunnen maken. Dan kan het wel fijn zijn om je voortuin goed te beschutten. Dit kan overigens ook een goed idee zijn, als je geen zonnige achtertuin hebt, maar wel een zonnige voortuin. In de voortuin is er bovendien veel meer te zien!
20. Spelen in de voortuin
Kinderen kunnen natuurlijk niet stil blijven zitten, die willen alleen maar spelen. Voor hen zou het dus heel fijn zijn als ze dat ook in de voortuin kunnen doen. Een voortuin is natuurlijk niet zo groot als een achtertuin, maar met een trampoline of een schommel in de voortuin zal je ze ongetwijfeld heel blij mee maken.
21. Verticaal tuinieren
De voortuin is meestal kleiner dan de achtertuin. Liever een kleine voortuin dan een kleine achtertuin. De voortuin is over het algemeen namelijk niet echt een buitenruimte waar je gaat zitten, tenzij je een grote voortuin of helemaal geen achtertuin hebt. Het is een ruimte waar je doorheen loopt om bij de voordeur te komen. Hoe klein deze ook is, groen is achter een goed idee. Heb je echt heel weinig ruimte? Dan kan kan verticaal tuinieren de oplossing zijn, waarbij je gebruik maakt van de muur of een schutting. Dit kan een verticale plantenbak zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een leuke decoratieladder tegen de muur, waar je planten aan hangt.
Leestip: Verticaal tuinieren
22. Plantenborder
Een plantenborder is een strook in de vloer, die bedoeld is voor beplanting in de tuin. Dit kan zowel in de achtertuin als in de voortuin. De vorm en het formaat is uiteraard afhankelijk van de ruimte. Het kan een smalle rechthoekige strook zijn, die bijvoorbeeld langs de gevel loopt, maar het kan ook een grote plantenborder zijn, die je midden in een grote voortuin creëert. Met een opsluitband zorg je ervoor dat het allemaal strak eruit ziet. Je kunt ook kiezen voor een opstaande rand, waardoor er een soort vaste plantenbak ontstaat.
23. Afscheiding
Met een tuinafscheiding zorg je ervoor dat jouw tuin gescheiden wordt met de tuin van de buren. In de achtertuin is het een absolute musthave, maar in de voortuin komt het vaak voor dat er helemaal niet gekozen wordt voor een afscheiding. Sommigen vinden een gezamenlijke voortuin fijn of gezellig. Het is altijd iets wat besproken zou moeten worden met de buren. Het voordeel is dat de kosten gedeeld kunnen worden. Er zijn verschillende soorten afscheidingen mogelijk voor de voortuin. Afhankelijk van of je het volledig wilt scheiden, kan je kiezen voor lage of hoge tuinafscheiding. Dit kan een normale houten schutting zijn, hagen, maar een plantenborder met een opstaande rand kan ook een leuk idee zijn.
24. Verrijdbare plantenbak
Wil je planten en bloemen in de voortuin, maar je bent er nog niet helemaal over uit waar je het wilt planten. Met verrijdbare plantenbakken hoef je deze beslissing nog niet te maken. Je kunt het namelijk altijd eenvoudig verplaatsen. Vind je het na een tijdje niet meer leuk, dan zou je het zelfs heel eenvoudig kunnen verwijderen. Verrijdbare plantenbakken zou je ook als tuinafscheiding kunnen gebruiken. Op die manier kan je bij bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als er een gezamenlijk feestje wordt georganiseerd, de twee voortuinen samenvoegen door de plantenbakken te verplaatsen.
25. Stapelblokken
Stapelblokken zijn erg populair voor de voortuin. Het zijn eigenlijk stenen of tegels, die je op elkaar kunt stapelen, zodat je een muurtje kunt creëren. Het muurtje is meestal de opstaande rand van een grote plantenborder of plantenbak. De meeste mensen kiezen voor een strakke rechte muur, maar er zijn nog veel meer leuke ideeën die je kunt creëren met stapelblokken. Het kan een rond muurtje zijn, een muurtje, een hoog muurtje, twee plantenbakken die met elkaar verbonden zijn, een muurtje waarvan de bovenste blokken plantenbakken zijn, noem maar op.
26. Gras
Als je een hele grote voortuin hebt, dan kan het heel mooi zijn om te kiezen voor gras. Een mooi groen gazon geeft je voortuin een prachtige natuurlijke en landelijke uitstraling. Het nadeel is dat je gras regelmatig moet onderhouden. Eens in de zoveel tijd moet je het gras maaien en besproeien, anders kan het er erg onverzorgd uitzien. In de voortuin valt het een stuk meer op dan in de achtertuin. Siergras ook ook super mooi zijn.
27. Garage
Heb je een garage in de voortuin, dan heeft dat absoluut invloed op het ontwerp. Dit is ook afhankelijk van hoe je de garage gebruikt. Gebruik je het om je auto elke dag te parkeren? Of gebruik je de garage meer als een berging of een schuur. Als dat het geval is, dan hoef je ook minder rekening te houden met de ruimte voor de auto. Gebruik je de garage echt om de auto te parkeren, dan heb je vaak voor je gevel ruimte om er wat leuks mee te doen. Het is een beetje vergelijkbaar als je een voortuin hebt met een oprit.
28. Kliko afscheiding
Kliko’s zijn van die grote groene en donkergrijze prullenbakken, die of in de achtertuin of in de voortuin worden geplaatst. Het zijn niet de mooiste objecten, dus je wilt ze het liefst zo min mogelijk in het zicht hebben. Met een afscheiding kan je de kliko’s in de voortuin verbergen. Er zijn Kliko ombouw verkrijgbaar, die speciaal voor de voortuin of achtertuin bedoeld zijn. Dit kan echter ook een eenvoudige schutting zijn, een haag of mooie verrijdbare plantenbakken.
29. Voordeur
Bij het inrichten van de voortuin, gaat het niet alleen om de tuin zelf, maar je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de voordeur. Je denkt er misschien niet als eerst aan, maar een andere deur kan heel veel impact hebben op de uitstraling van je voortuin. Geef je deur een ander kleurtje of ga voor een hele nieuwe deur. Andere leuke details waar je aan kunt denken bij de voordeur, zijn bijvoorbeeld de huisnummerbordjes en de naambordjes. Sommige ontwerpen zijn super mooi!
Leestip: Voordeuren, voortuinen en naambordjes tips 2019
30. Deurmat
Een deurmat, ook wel een schoonloopmat genoemd, is een musthave. De meeste mensen hebben de deurmat binnen in de hal, net na de voordeur. Maar een voordeur in de voortuin kan ook leuk zijn. Dan kan iedereen hun voeten buiten al vegen, voordat ze met hun vieze schoenen naar binnen gaan. Een leuke deurmat geeft je voortuin bovendien een hele leuk en gezellige uitstraling.
Ben je van plan om ook binnenkort je achtertuin te ontwerpen of te verbouwen? Bekijk ook onze 85x Tuin ideeën
Bron: Inrichting-huis.com