Voortuin ideeën


De voortuin is het visitekaartje van het huis. De voortuin is ook een voorproefje op wat er binnen in huis en achter in de tuin te verwachten is. Soms kan de voortuin ook een klus zijn, die telkens uitgesteld. Want wat doe je nou eigenlijk in een voortuin? In de meeste traditionele voortuinen niet heel veel. Zonde eigenlijk, want er zijn wel degelijk hele leuke ideeën voor de voortuin. Wil jij jouw voortuin ook aanpakken, maar je hebt geen inspiratie en je weet niet hoe te beginnen? Lees dan snel verder, want wij hebben een aantal hele leuke voortuin ideeën voor jou op een rijtje gezet.

1. De stijl: modern, landelijk of minimalistisch?

Welke stijl ga je kiezen voor de voortuin? Wordt het een minimalistische voortuin, die je niet veel hoeft te onderhouden? Een moderne strakke tuin met veel moderne materialen? Een landelijke tuin met veel groen, zoals bomen, bloemen, struiken en gewassen? Je zou zelfs groente en fruit kunnen verbouwen in de voortuin. Er is heel veel mogelijk. Alles is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en behoeften. Maar ook het formaat van je voortuin en de stijl van je woning kunnen een belangrijke rol spelen. Heb je een nieuwbouwwoning? Dan is een strakke moderne voortuin met een oprit of carport een goed idee. Heb je een jaren ’30 woning, dan kan een landelijke voortuin met veel groen heel leuk zijn.

voortuin inspiratie bloesem

2. Tuintegels

Tuintegels zijn mega hot in de voortuin. Negen van de tien mensen bestraten hun voortuin met tuintegels. Met tuintegels kan je een hele strakke moderne voortuin inrichten. Maar de belangrijkste reden is dat het super onderhoudsvriendelijk is. Tuintegels zijn bovendien super veelzijdig. Je kunt er een terras mee aanleggen, een looppad, een sierpad en tuintegels zijn ook perfect voor bijvoorbeeld een carport.

Voortuin ideeën tuintegels

voortuin carport ideeën

3. Grind

Wil je meer sfeer en dynamiek creëren in de voortuin, dan zou je ook grind kunnen gebruiken. Grind is erg populair, zowel voor de achtertuin als de voortuin. Het leuke is dat je met grind van alles kunt. Zo kan je met grind een sierpad maken, een looppad of zelfs een compleet terras. Het grote voordeel is dat je het heel eenvoudig zelf kunt aanleggen. Daarbij is het doel wel van groot belang. Bij een looppad is het bijvoorbeeld verstandiger om een dikkere laag grind aan te leggen dan bij een sierpad. Het zelfde geldt ook als je er met je auto op gaat rijden of parkeren in de voortuin. Om ervoor te zorgen dat het mooi egaal wordt en prettiger loopt, kan het een goed idee zijn om grindplaten te gebruiken. Grind biedt bovendien ook een aantal andere voordelen. Zo is grind relatief goedkoop, grind werkt drainerend, je kunt het heel mooi combineren, en grind is erg onderhoudsvriendelijk.

Voortuin ideeën

Voortuin ideeën grind

4. Houten vlonders

Houten vlonders kunnen ook een goed idee zijn in de voortuin. De planken geven je voortuin een moderne strakke uitstraling, en omdat het van hout is, straalt het ook vooral heel veel warmte en sfeer uit. Je hebt keuze uit echte houten vlonders, maar je kunt ook kiezen voor composiet vlonderplanken. Het voordeel daarvan is dat je veel minder onderhoud nodig hebt dan de echte houten vlonderplanken. Echte houten vlonderplanken hebben wel meer een natuurlijke uitstraling.

Voortuin ideeën houten vlonders

5. Looppad in voortuin

Als je een grote en vooral brede voortuin hebt, dan zijn er heel veel mogelijkheden. De zijkanten kan je stijlvol decoreren met bomen, bloemen en andere objecten. Daarnaast is het wel handig om een looppad te creëren, die leidt naar je voordeur. Hieronder zie je twee hele leuke voortuinen, waar een looppad is gecreëerd met Portugese tegels.

Portugese tegels voortuin looppad

Looppad in voortuin

6. Hekken

In de achtertuin zijn hoge schuttingen erg gewenst, vanwege privacy redenen. Hoewel het in de voortuin iets minder van belang is, kan het wel fijn zijn om je voortuin te kaderen. De meeste mensen gebruiken hier lage hekken voor. Daarmee kan je de voortuin wel mooi omkaderen, terwijl je woning en de voortuin zelf nog wel goed zichtbaar blijven. Je hebt verschillende soorten hekwerken die je daar voor kunt gebruiken. Zo heb je houten tuinhekken van 40cm – 100cm hoog. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor hele mooie stalen sierhekwerken, die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, kleuren en formaten.

landelijke voortuin witte hekken

voortuin sierhekken

Voortuin ideeën stalen hekken

Voortuin ideeën composiet houten hekken

7. Vaste plantenbakken

Een ander leuk idee om de voortuin te kaderen, zijn vaste plantenbakken. Daarmee pak je twee vliegen in één klap. Je kunt daarmee je voortuin ook voorzien van planten en bloemen. Wil je een strakke voortuin? Dan zijn vaste plantenbakken een goed idee. Met vaste plantenbakken, die je bijvoorbeeld kunt maken met tuintegels, beton of houten planken, geef je een voortuin namelijk een een hele moderne strakke uitstraling.

Voortuin ideeën

Voortuin ideeën

8. Tuinpoort

Wil je dat je voortuin volledig gekaderd wordt, dan zou je dat kunnen doen met een tuinport. Dit zijn vaak lage deurtjes, waarmee je de voortuin kunt afsluiten. Ook daarin zijn heel veel leuke ideeën voor. Voor de postbode zijn tuinpoorten niet heel fijn, omdat ze de deurtjes elke keer moeten openen en weer sluiten. Maar daar hoef je geen rekening mee te houden, toch?

voortuin poortje ideeën

landelijke tuinpoortje ideeën

voortuin met poort

9. Hagen

In plaats van hekwerken van hout of staal, zijn er ook heel veel mensen die kiezen voor hagen om hun voortuin mee te beschutten. Je hebt verschillende soorten hagen, die daar ideaal voor zijn. Zo kan je kiezen voor groenblijvende of een bladverliezende haag, Bladverliezende hagen verliezen in de winter het blad, terwijl bladhoudende hagen gewoon groen blijven in de winter. Je hebt lage hagen tot 75 cm hoog, zoals de Zuurbes Berberis thunbergii, strakke hagen tussen de 75 en 125 cm hoog, zoals de Beuk Fagus sylvatica, en hogen die hoger zijn dan 125 cm, zoals de Veldesdoorn Acer campestre. Hoe hoger de hagen zijn, hoe meer privacy, maar ook onderhoud je hebt. Voor de voortuin worden doorgaans gekozen voor lage groenblijvende hagen van onder de 75 cm.

voortuin ideeën hagen

10. Planten en bloemen

Over groen gesproken, planten zijn natuurlijk ook een heel goed idee voor in de voortuin. Ben je een echte liefhebber van groen, dan kan je bijvoorbeeld denken aan klimplanten, die je langs de voorgevel van je huis laat groeien. Daarnaast kan je ook kiezen voor een lage bordervak met verschillende vaste planten en bloembollen. Wil je het lekker groen houden, dan zijn de Artemisia absinthium, de Fragaria chiloense of de Stachys byzantina erg geschikt. Wil je juist meer kleur in de vorm van kleurrijke bloemen, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden en ideeën. Kies voor de paarse Alpen aster, de gele Alant, de schattige Alpengemkers, de witte Anemoon, noem maar op. De keuze is reuze!

Voortuin ideeën

Voortuin ideeën oprit bloemen en planten

11. Bomen

Houd je juist van bomen in de voortuin? Dat kan natuurlijk ook. Fruitbomen zijn bijvoorbeeld erg populair, zoals de Abrikozenboom, de olijfboom, de appelboom of de vijgenboom. De Cercis siliquastrum, die ook wel bekend staat om de Judasboom is ook heel erg gewild voor in de voortuin.

Voortuin ideeën

Voortuin ideeën

12. Plantenbakken en plantenpotten

Heb je niet een hele grote voortuin, ook geen probleem? Ook een kleine voortuin kan je heel leuk decoreren met planten en bloemen. Daar zou je losse plantenbakken en/of plantenpotten voor kunnen gebruiken. Het grote voordeel is dat plantenbakken en plantenpotten erg flexibel zijn. Je kunt ze gemakkelijker verplaatsen en afwisselen. Je zit er dus niet aan vast in je voortuin. En plantenbakken en plantenpotten kunnen er zelf ook heel leuk en decoratief uitzien.

voortuin ideeën potten

voortuin planten

voortuin ideeën plantenpotten

13. Verlichting

Verlichting kan een heel goed idee zijn in de voortuin. Enerzijds om meer sfeer te creëren, maar verlichting is ook een methode om je huis te beveiligen tegen inbraak. Inbrekers houden namelijk niet van licht. Voor een voortuin kan je denken aan paalverlichting of wandverlichting.

voortuin ideeën verlichting

14. Oprit

Een woning met een eigen oprit is ideaal. Dan heb je namelijk niet het probleem dat je heel lang op zoek moet gaan naar een parkeerplaats dichtbij de voordeur. Zoals boven al aangegeven kan je een oprit op verschillende manieren inrichten. Tuintegels zijn er heel erg geschikt voor, maar je zou de oprit ook aan kunnen leggen met grind.

Voortuin ideeën oprit met tegels

15. Carport

Als je een oprit hebt, dan kan het geen slecht idee zijn om dan ook meteen een carport in te richten. Het grote voordeel van een carport, is dat je auto lekker droog kan staan. Je auto wordt dus beschermd tegen weer en wind. Maar ook voor jezelf kan een overdekte carport heel fijn zijn, vooral als het wordt ingericht bij de voordeur. Dan hoef je ook nooit meer door de regen te lopen naar je geparkeerde auto.

Voortuin ideeën met carport

16. Fietsenstalling

Mensen met een achtertuin met een achterom, kunnen de fietsen in de achtertuin parkeren in de schuur of tuinhuis. Maar het is ook heel fijn als je dat kunt doen in de voortuin. Dan hoef je namelijk niet elke keer achterom te gaan. Om een fietsenstalling in te richten, heb je wel wat ruimte nodig in de voortuin. Heb je een grote voortuin? Dan is een fietsenstalling eigenlijk altijd een goed idee.

overdekte fietsenstalling voortuin

fietsenstalling ideeën voortuin

17. Vijver

Heb je een grote voortuin, maar je fietst eigenlijk nooit? Dan zou je de ruimte kunnen benutten door een kleine vijver aan te leggen. Je ziet het niet heel vaak in de voortuin, maar daarmee kan je je wel heel leuk onderscheiden van al je buren. Onderstaande voortuinen met vijvers zijn ontworpen door Hovenier Erik vroege.

voortuin vijver ideeën

vijvertuin voortuin

18. Kliko

Kliko bakken zijn van die grote groene prullenbakken, die je vaak tegenkomt in voortuinen. Ze zien er niet uit, dus eigenlijk wil je ze het liefst uit het zicht hebben. Dat zou je kunnen doen door een soort ombouw in de voortuin te laten bouwen voor de kliko bakken. Een soort tuinhuis of stalling, waar je de kliko bakken onder kunt plaatsen. Het kan ook een goed idee zijn om dit idee te combineren met een overdekte fietsenstalling.

voortuin kliko ideeën

kliko bak ombouw

overdekte kliko voortuin

19. Zitten in de voortuin

Als het lekker weer is, dan zitten de meeste mensen in de achtertuin. Heb je geen achtertuin, maar wel een voortuin, dan kan het een goed idee zijn om een lekker plekje in de voortuin te creëren, zodat je daar kunt zitten en chillen. Plaats een eenvoudig bankje of enkele tuinstoelen. En als je een hele grote voortuin hebt, dan zou je er zelfs een complete loungehoek kunnen maken. Dan kan het wel fijn zijn om je voortuin goed te beschutten. Dit kan overigens ook een goed idee zijn, als je geen zonnige achtertuin hebt, maar wel een zonnige voortuin. In de voortuin is er bovendien veel meer te zien!

Voortuin ideeën

voortuin terras

Voortuin ideeën

20. Spelen in de voortuin

Kinderen kunnen natuurlijk niet stil blijven zitten, die willen alleen maar spelen. Voor hen zou het dus heel fijn zijn als ze dat ook in de voortuin kunnen doen. Een voortuin is natuurlijk niet zo groot als een achtertuin, maar met een trampoline of een schommel in de voortuin zal je ze ongetwijfeld heel blij mee maken.

Voortuin ideeën trampoline

Voortuin ideeën schommel

De foto’s van bovenstaande voortuin ontwerpen hebben we gevonden op deze websites:
Erikvroege.nl | Gardini.nl | Vandenbroekbestratingen.nl | Verpalenhoveniers.nl | Rolandvanboxmeer.nl | Detuintekenaar.nl | Interboom.nl | Interboom.nl | Vanveentuinontwerpen.nl | Revetuinaanleg.nl | Rijktuinen.nl | Londonfrontgardencompany.co.uk

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate