Wat zijn de maandlasten voor een starter die een woning huurt?


Het is nog steeds een lastige woningmarkt, met nog steeds stijgende prijzen voor koopwoningen en hoge rentelasten. Voor veel starters is huren vaak de enige optie. Maar een huurhuis is tegenwoordig natuurlijk ook niet goedkoop. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden? Wij hebben een kleine begroting voor je gemaakt, zodat je hier een beter beeld bij hebt.

De stap zetten naar je eigen plekje is voor veel starters op de woningmarkt een spannend moment. Het huren van een woning lijkt in eerste instantie een eenvoudige oplossing, gezien de uitdagingen en de kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis. De prijzen van koopwoningen blijven stijgen en de rentelasten zijn hoog, waardoor huren vaak de enige haalbare optie lijkt. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het huren van een woning? En belangrijker nog, wat zijn de maandlasten voor een starter die deze route inslaat?

Het vinden van een geschikte huurwoning is slechts de eerste stap. Daarna volgt het inzichtelijk maken van de maandelijkse lasten die je als huurder kunt verwachten. Deze lasten bestaan niet alleen uit de huur zelf, maar ook uit een aantal vaste en variabele kostenposten die soms over het hoofd worden gezien. Daarom hebben we alles op een rij gezet, om jou een duidelijk beeld te geven van wat je kunt verwachten, zodat je goed voorbereid jouw huuravontuur tegemoet kunt gaan.

Lees ook: 28x Studentenkamer inrichten

1. Huur

De huurprijs is natuurlijk de grootste maandelijkse kostenpost voor iedereen die een woning huurt. Deze kosten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van een aantal factoren zoals de locatie, grootte en de staat van de woning. Vooral in grote steden kan de huurprijs aanzienlijk hoger liggen dan in kleinere steden of dorpen, voornamelijk vanwege de hoge vraag en het beperkte aanbod.

In steden zoals Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag is de huurmarkt bijzonder competitief. De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van het land. Voor een appartement in de stad kun je een gemiddelde vierkante meterprijs verwachten die kan oplopen tot wel €25 tot €35. De exacte prijs hangt af van de locatie binnen de stad en de kwaliteit van de woning. In Rotterdam liggen de prijzen iets lager dan in Amsterdam, maar zijn nog steeds aanzienlijk. De gemiddelde vierkante meterprijs voor een huurwoning in Rotterdam varieert van €15 tot €25.

Daarnaast is de locatie een bepalende factor voor de huurprijs. Een woning in het centrum van een grote stad zal doorgaans duurder zijn dan een vergelijkbare woning in een buitenwijk of in een kleinere stad.

Een derde belangrijke factor die invloed heeft op de huurprijs is de staat van de woning; een nieuw of recent gerenoveerd appartement zal meer kosten dan een ouder appartement dat minder goed onderhouden is.

Ook de grootte van de woning is belangrijk; meer vierkante meters betekent over het algemeen een hogere huurprijs.

Het is belangrijk om te realiseren dat bovenstaande prijzen indicaties zijn en kunnen variëren. De huurmarkt is altijd in beweging, en prijzen kunnen fluctueren op basis van de vraag en aanbod. Daarom is het essentieel om zelf onderzoek te doen naar de actuele huurprijzen in de regio waar je wilt wonen. Dit geeft je een realistischer beeld van wat je kunt verwachten en helpt je bij het opstellen van je budget.

2. Gas, Water en Elektriciteit (GWE)

Naast de huur zijn de kosten voor gas, water en elektriciteit essentiële maandelijkse uitgaven waar huurders rekening mee moeten houden. Deze kosten worden ook wel aangeduid als de GWE-kosten. Het bedrag dat je maandelijks aan GWE kwijt bent, kan aanzienlijk variëren en is sterk afhankelijk van je persoonlijke verbruik, het type woning, en of deze kosten al dan niet in de huurprijs zijn inbegrepen.

Je persoonlijke verbruik speelt een grote rol in de hoogte van je GWE-kosten. Factoren zoals de grootte van je huishouden, hoe vaak je thuis bent, en hoe energiezuinig je leeft, hebben allemaal invloed. Een alleenstaande die veel buitenshuis werkt, zal over het algemeen minder verbruiken dan een gezin van vier die veel tijd thuis doorbrengt.

Ook het type woning is van invloed op je GWE-kosten. Een goed geïsoleerde woning zal in de winter minder stookkosten hebben dan een slecht geïsoleerd huis. Daarnaast kan de aanwezigheid van energiezuinige apparatuur en verlichting de elektriciteitskosten drukken.

Soms zijn de kosten voor gas, water en elektriciteit inbegrepen in de huurprijs. Dit is vooral het geval bij sommige appartementen of studentenhuisvesting. Het is belangrijk om dit bij het tekenen van je huurcontract na te gaan, zodat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Indien deze kosten niet inbegrepen zijn, dien je zelf contracten af te sluiten met energieleveranciers en waterbedrijven.

Gemiddeld kunnen de kosten voor GWE variëren van ongeveer €100 tot €200 per maand voor een één- of tweepersoonshuishouden in een appartement of kleine woning. Voor grotere woningen of gezinnen kunnen deze kosten oplopen. Het is raadzaam om bij je energieleverancier te informeren naar een schatting op basis van je woonsituatie, zodat je een realistischer beeld krijgt van de te verwachten kosten.

Om op je GWE-kosten te besparen, kun je verschillende maatregelen nemen. Denk hierbij aan het investeren in energiezuinige apparaten, het verminderen van watergebruik, en het bewust omgaan met verwarming en koeling. Kleine aanpassingen in je dagelijks leven kunnen op de lange termijn een groot verschil maken in je energieverbruik en -kosten.

3. Gemeentelijke belastingen

Naast de kosten voor huur en GWE krijgen huurders ook te maken met gemeentelijke belastingen. Deze belastingen worden geheven door de gemeente waarin je woont en kunnen bestaan uit verschillende componenten, zoals de afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de huurprijs en dienen door de huurder zelf betaald te worden. De hoogte van deze belastingen kan aanzienlijk verschillen per gemeente.

  • Afvalstoffenheffing: De afvalstoffenheffing is een belasting die wordt geheven voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. De hoogte van deze heffing kan variëren afhankelijk van de gemeente waar je woont en soms ook van de grootte van je huishouden of de hoeveelheid afval die je produceert. In sommige gemeenten betaal je een vast bedrag per jaar, terwijl in andere gemeenten de kosten afhankelijk zijn van het aantal personen in het huishouden.
  • Waterschapsbelasting: Naast de afvalstoffenheffing krijg je als huurder ook te maken met waterschapsbelasting. Deze belasting bestaat uit twee delen: de watersysteemheffing, die bijdraagt aan het beheer van waterkeringen, waterwegen en waterzuivering, en de zuiveringsheffing, die wordt gebruikt voor het zuiveren van afvalwater. De hoogte van de waterschapsbelasting is afhankelijk van de regio waar je woont en de samenstelling van je huishouden.

De gemiddelde kosten voor gemeentelijke belastingen kunnen uiteenlopen van enkele honderden tot meer dan duizend euro per jaar, afhankelijk van de gemeente en je persoonlijke situatie. Het is belangrijk om bij het plannen van je budget rekening te houden met deze kosten. Je kunt de exacte bedragen vinden op de website van je gemeente of door direct contact op te nemen met de gemeente.

4. Internet en TV

In de hedendaagse samenleving zijn een internet- en televisieaansluiting bijna onmisbare voorzieningen geworden. Voor veel mensen vormen de kosten voor deze diensten een vast onderdeel van de maandelijkse uitgaven. Net als bij andere vaste lasten, kunnen de kosten voor internet en TV aanzienlijk variëren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, het gekozen pakket, en de provider.

In Nederland is er een breed aanbod van providers die verschillende pakketten voor internet en televisie aanbieden. De keuze voor een provider hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid in jouw regio, de snelheid van het internet, het aantal zenders dat je wilt ontvangen, en eventuele extra diensten zoals on-demand films en series of uitgebreidere sportpakketten.

De kosten voor een basispakket met internet en televisie starten vanaf ongeveer €40 tot €50 per maand. Voor pakketten met hogere internetsnelheden, uitgebreidere zenderpakketten of extra diensten kunnen de kosten oplopen tot €75 of meer per maand. Sommige providers bieden de mogelijkheid om internet, televisie en vaste telefonie in één pakket te combineren, wat soms voordeliger kan zijn dan het afnemen van losse diensten.

5. Woonverzekeringen

Wanneer je een woning huurt, is het belangrijk om na te denken over de huisverzekering. Hoewel je als huurder geen opstalverzekering nodig hebt – die de eigenaar van het pand afsluit voor schade aan de woning zelf – zijn er andere verzekeringen die je beschermen tegen financiële risico’s gerelateerd aan je huurwoning en je persoonlijke bezittingen.

  • Inboedelverzekering: Een inboedelverzekering dekt de schade aan of het verlies van je persoonlijke bezittingen in je huurwoning door bijvoorbeeld brand, diefstal, wateroverlast en storm. Het is belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten die past bij de waarde van je bezittingen, zodat je in geval van schade niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking als je per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een dure vaas omstoot tijdens een bezoek of als iemand door jouw schuld letsel oploopt. Hoewel deze verzekering niet specifiek is voor huurders, is het een essentiële verzekering voor iedereen.

De kosten voor een inboedelverzekering hangen af van verschillende factoren, zoals de waarde van je inboedel, het eigen risico dat je kiest, en de dekkingsgraad. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag van €10 tot €25 per maand. De kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren liggen gemiddeld tussen de €3 en €5 per maand. Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie en de gekozen verzekeraar.

Woonverzekeringen voor een huurhuis zijn anders dan die van een koophuis. Heb je dus een koophuis? Klik voor meer informatie.

Lees ook: Met welke verzekeringen heb je te maken bij een koophuis?

6. Variabele kosten

Naast de vaste lasten die direct gerelateerd zijn aan het huren van een woning, is het essentieel om ook rekening te houden met variabele kosten. Deze kosten, die niet direct verband houden met de huurwoning zelf, vormen een significant deel van het maandelijkse budget van een huishouden. Onder variabele kosten vallen uitgaven zoals boodschappen, telefoonabonnementen, vervoerskosten, kleding, uitgaan, en andere persoonlijke uitgaven. Hoewel deze kosten per maand kunnen variëren, is het belangrijk om hier een realistische inschatting van te maken en ze mee te nemen in je maandelijkse budgetplanning.

  • Boodschappen: De kosten voor boodschappen kunnen sterk variëren, afhankelijk van je eetgewoonten, of je al dan niet buiten de deur eet, en de supermarkt waar je winkelt. Gemiddeld besteedt een persoon in Nederland ongeveer €200 tot €300 per maand aan boodschappen.
  • Telefoonabonnement: Een mobiel telefoonabonnement is voor velen een onmisbare uitgave. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van je bel- en datagebruik, en de keuze voor een eventuele nieuwe telefoon bij het abonnement. Gemiddeld liggen de kosten voor een mobiel abonnement tussen de €15 en €50 per maand.
  • Persoonlijke uitgaven: Onder persoonlijke uitgaven vallen kosten zoals kleding, hobby’s, uitgaan, sportabonnementen, en andere vrijetijdsbestedingen. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke levensstijl en keuzes. Het is raadzaam om voor jezelf een maandelijks budget vast te stellen voor deze uitgaven, om te voorkomen dat ze je financiële situatie negatief beïnvloeden.

Lees ook: Huishoudelijke apparaten huren

Deel je ervaring en tips

Heb jij als starter ook in een huurhuis gewoond, en zou jij jouw ervaringen en tips willen delen? Deel het, door hieronder een reactie te plaatsen. Je kunt jouw tips en ervaringen ook naar ons mailen, door ons contactformulier in te vullen. Wij, en alle startende huurders, zullen je erg dankbaar zijn!

 

 

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate