Bakstenen muur


Bakstenen muren zijn stoer, rauw en ze geven elk interieur een industrieel tintje. Vooral de echte oude originele bakstenen muren, die je vaak aantreft in stoere loft woningen, karakteristieke herenhuizen of jaren ’30 panden. Denk je, ‘He! Ik woon in zo’n woning, maar ik heb nog nooit een baksteen gezien bij mij thuis!’, dan heb je kans dat het verstopt zit achter het stucwerk. Een verborgen schat! Woon je in een nieuwbouwhuis of appartement, dan zijn er andere mogelijkheden om een bakstenen muur in huis te creëren. Ook deze manieren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet!

Bakstenen muur

Bakstenen muur inspiratie

Een bakstenen muur kan een echte blikvanger worden in een ruimte. Of het nou gaat om de muur in de woonkamer, de muur in de slaapkamer of de keukenwand. De bakstenen muur kan je heel goed combineren met strak afgewerkte muren. Juist het contrast tussen het rauwe en het strakke is vaak erg bijzonder. Hieronder vind je een aantal hele mooie en vooral erg stoere inspiratie voorbeelden van bakstenen muren in huis.

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Een onbewerkte bakstenen muur is super stoer, maar voor sommigen is het net iets te rauw, te industrieel of te druk. Je zou de muur volledig strak kunnen stuken en wit kunnen schilderen schilderen, maar dan verdwijnt het gehele stoere karakter. Zonde! Wat veel leuker is, is om direct over de bakstenen muur te schilderen. Door de muur wit te schilderen, creëer je meer rust in je interieur, terwijl je wel het stoere industriële karakter behoudt. Een witte bakstenen muur is daarom super hot. Het wit zorgt voor een frisse en heldere uitstraling, maar tegelijkertijd is de muur ook erg stoer. Wit kan je bovendien veel makkelijker combineren met andere kleuren.

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Witte bakstenen muur

Bakstenen muur schilderen

Wil jij jouw bakstenen muur ook schilderen. Hieronder hebben we beschreven wat je hiervoor nodig hebt en kan je stap voor stap zien hoe je de muur moet schilderen.

Wat heb je nodig?

  1. Stofborstel
  2. Afplaktape
  3. Blokborstel
  4. Ronde borstel
  5. Langharige muurrol
  6. Levis Absorprim
  7. Muurverf

Bakstenen muur schilderen

Stap 1 – Afborstelen

Voor de voorbereiding heb je een stofborstel nodig. Begin met het grondig afborstelen van de bakstenen muur.

Stap 2 – Absorptieremmende grondlaag aanbrengen

Plak de randen af en breng vervolgens met een blokborstel op de ongeschilderde bakstenen muur Levis Absorprim aan.
Dat is een kleurloze absorptieremmende grondlaag, die het oppervlak voedt en verstevigt. Deze laag vergemakkelijkt het aanbrengen van de eindlagen en verhoogt het rendement.

Stap 3 – Eerste eindlaag

Wanneer de Primer droog is, breng je de eerste eindlaag aan. Gebruik de borstel langs de randen en om de voegen te schilderen. De grote oppervlakken verf je met de muurrol. Hierbij is het belangrijk dat je altijd in twee richtingen werkt. Zet eerst enkele verticale strepen en rol deze horizontaal uit. Zo wordt het verf goed verdeeld over het oppervlak. Rol een laatste keer van onder naar boven zachtjes uit voor een egaal resultaat. Om homogeen kleurresultaat te voorkomen is het belangrijk vooraf de verf goed door te roeren.

Stap 4 – Tweede en derde eindlaag

Als de eerste laag droog is, dan kan de tweede en derde eindlaag aangebracht worden. Doe dat altijd op dezelfde manier. De verf kruisen en eindigen in dezelfde richting, Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is. Als de verf nat is, kan je de verf beschadigen.

Bakstenen muur imitatie

Industriële loft appartementen, pakhuizen, herenhuizen en jaren ’30 woningen zijn vaak voorzien van oude originele bakstenen muren, maar in nieuwbouwwoningen en appartementen zijn alle muren meestal van beton. Dat is ook stoer natuurlijk, maar met een bakstenen muur heb je natuurlijk een hele andere sfeer. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om een stoere bakstenen muur na te bootsen, zogenaamde bakstenen muur imitaties. Dat zou je kunnen doen met behang en met bakstenen muur strips.

Bakstenen muur behang

De meest makkelijke en goedkope manier om een bakstenen muur na te boosten, is met behulp van behang. Behang met een bakstenen muur print. Het is eenvoudig aan te brengen, en het is ook weer heel eenvoudig van de muur te verwijderen. Het nadeel van een behang, is dat je direct kunt zien dat het gaat om een echte imitatie. Natuurlijk zijn er ontwerpen met een industriële look die best echt lijken, maar het blijft wel behang. Klik hier om verschillende bakstenen muur ontwerpen te bekijken.

Bakstenen muur behang

Bakstenen muur strips

Wil je een bakstenen muur imitatie die super echt lijkt, dan zijn bakstenen muur strips de beste keuze. Bakstenen muren strips zijn vooral bedoeld om een levensechte industriële bakstenen muur na te bootsen. Het zijn strips die gemaakt zijn van echte bakstenen. Het verschil is dat de bakstenen strips een stuk dunner (2-2.5 cm) en dus veel lichter zijn dan echte bakstenen. Hierdoor zijn ze veel eenvoudige aan de muur te monteren. Echte bakstenen muren zien er allemaal anders uit. Er kunnen kleurverschillen zijn, de ene bakstenen muur is roder, terwijl de andere muur meer gelig is.

Bakstenen strips keuken

Bakstenen strips woonkamer

Daarnaast kunnen sommige bakstenen beschadigd zijn of scheuren bevatten. Deze effecten kunnen met behulp van een straathamer ook met bakstenen strips gerealiseerd worden, waardoor de muur nóg realistischer zijn. Er zijn rechte stukken strips, maar er zijn ook hoekstukken voor als je muren wilt bekleden die de hoek om gaan. De strips worden stuk voor stuk aan de muur gebracht met behulp van een speciaal ontworpen lijm. Als alle stenen strips aan de muur zijn geplakt, wordt het geheel ook nog eens gevoegd. Tot slot wordt het voeg ook nog eens een beetje eraf ‘verouderd’ door er met een stokje en een borstel over heen te gaan.

De prijzen van bakstenen muur strips bij Natuurstenenstrips.nl variëren van €59,85 – €87,60 excl. btw per m2.

Bekijk onderstaande video om te zien wat bakstenen trips zijn.

In onderstaande video kan je zien hoe de bakstenen muur strips wordt geplakt en gevoegd.

Navigate