Huis inrichten online: Ontdek de beste tools en apps voor plattegronden en 3D-ontwerpen


Wil je je huis inrichten en ben je op zoek naar handige online tools en apps? In dit artikel vind je een overzicht van de beste gratis tools en apps waarmee je plattegronden kunt maken en zelfs 3D-ontwerpen kunt creëren. Ontdek handige tips en vind de perfecte tool om je droomhuis te visualiseren.

Het inrichten van je huis kan een spannend, maar uitdagend proces zijn. Gelukkig bieden online tools en apps tegenwoordig een geweldige manier om je huis te plannen en te visualiseren voordat je ook maar een meubelstuk koopt. Of je nu een nieuw huis bouwt, je huidige huis renoveert of gewoon je interieur wilt veranderen, het gebruik van online tools maakt het gemakkelijker dan ooit om je ideeën om te zetten in realiteit.

In dit artikel ontdek je de beste online tools en apps die je kunt gebruiken om plattegronden te maken en zelfs 3D-ontwerpen te creëren. Of je nu een do-it-yourself-enthousiasteling bent of een professionele ontwerper, deze tools bieden alles wat je nodig hebt om je huis perfect in te richten. Bovendien zijn er gratis opties beschikbaar voor degenen met een beperkt budget.

We zullen je ook voorzien van handige tips om het meeste uit deze tools te halen. Van het meten van je ruimte tot het experimenteren met verschillende indelingen, deze tips helpen je bij elke stap van het proces. Dus waar wacht je nog op? Laten we beginnen met het verkennen van de opwindende wereld van huisinrichting online!

Online tools vergelijken

Het kiezen van de juiste online tool voor het inrichten van je huis kan een uitdaging zijn, gezien de verscheidenheid aan opties beschikbaar. Elk van deze tools heeft zijn unieke functies, voordelen en nadelen. Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we een vergelijkingstabel samengesteld. Deze tabel biedt een overzicht van enkele van de meest populaire huisinrichtings-tools, waaronder Planner 5D, RoomSketcher, Floorplanner, SketchUp, Sweet Home 3D en Homestyler.

We hebben deze tools vergeleken op basis van hun platformcompatibiliteit, prijs, beschikbaarheid van 2D en 3D weergaven, meubelbibliotheken en ondersteuning voor Virtual Reality (VR) of Augmented Reality (AR). Hieronder vind je de details van elk van deze aspecten voor elke genoemde tool.

ToolsPlatformPrijs2D/3D-weergaveBibliotheek met MeubelsVR/AR-ondersteuning
Planner 5DOnline, iOS, AndroidGratis (Basis), Betaald (Premium)BeideJaJa
RoomSketcherOnline, Windows, MacGratis (Basis), Betaald (VIP, Pro)BeideJaJa
FloorplannerOnlineGratis (1 project), Betaald (Plus, Pro)BeideJaNee
SketchUpOnline, Windows, MacGratis (Web), Betaald (Shop, Pro, Studio)BeideJaNee
Sweet Home 3DOnline, Windows, Mac, LinuxGratisBeideJaNee
HomestylerOnline, iOS, AndroidGratisBeideJaJa

Let op: De prijzen en functies kunnen variëren, dus het is belangrijk om altijd de officiële websites van deze tools te bezoeken voor de meest accurate informatie. Deze tabel is bedoeld als een algemene gids en de kenmerken van elke tool kunnen veranderen na verloop van tijd.

1. Planner 5D

Planner 5D is een populaire online tool voor het maken van plattegronden en 3D-ontwerpen. Het is geliefd bij zowel beginnende ontwerpers als ervaren professionals vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de uitgebreide functionaliteiten.

huis inrichten online tools planner5d

Voordelen van Planner 5D:

 1. Gebruiksvriendelijk: Een van de grootste voordelen van Planner 5D is de gebruiksvriendelijkheid. De tool is ontworpen met intuïtieve drag-and-drop functies, waardoor je gemakkelijk kamers kunt ontwerpen en meubels kunt plaatsen. Zelfs als je geen ervaring hebt met ontwerpen, kun je snel vertrouwd raken met de interface en aan de slag gaan met het creëren van je droomindeling.
 2. Uitgebreide meubelbibliotheek: Planner 5D biedt een uitgebreide bibliotheek met meubels, decoratieve objecten en materialen. Je hebt toegang tot een breed scala aan stijlen en opties, waardoor je je ontwerp kunt aanpassen aan je persoonlijke smaak en voorkeuren. Van moderne minimalistische ontwerpen tot klassieke en vintage stijlen, Planner 5D heeft voor elk wat wils.
 3. Realistische visualisatie: Met Planner 5D kun je je ontwerpen zowel in 2D als in 3D bekijken. Dit betekent dat je een realistisch beeld krijgt van hoe je interieur eruit zal zien. Je kunt door je ontwerp wandelen, de ruimte vanuit verschillende hoeken bekijken en zelfs virtueel meubels en decoratie plaatsen. Deze functie helpt je bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het visualiseren van het eindresultaat.
 4. Mogelijkheid tot delen en samenwerken: Met Planner 5D kun je je ontwerpen delen met anderen en zelfs samenwerken aan projecten. Dit is handig als je feedback wilt ontvangen van vrienden, familie of professionals. Je kunt je ontwerpen gemakkelijk exporteren en delen via sociale media of directe links.

Nadelen van Planner 5D:

 1. Beperkte functies in de gratis versie: Hoewel Planner 5D een gratis versie biedt, zijn sommige geavanceerde functies alleen beschikbaar in de betaalde versie. Dit kan beperkend zijn als je toegang wilt hebben tot alle mogelijkheden van de tool. Het is belangrijk om te begrijpen welke functies wel en niet beschikbaar zijn in de gratis versie voordat je aan de slag gaat.
 2. Leercurve voor complexere ontwerpen: Hoewel Planner 5D over het algemeen gebruiksvriendelijk is, kan het ontwerpen van complexere indelingen en het aanpassen van geavanceerde instellingen en afmetingen enige tijd kosten om onder de knie te krijgen. Als je een zeer gedetailleerd of complex ontwerp wilt maken, moet je mogelijk wat meer tijd investeren in het leren van de meer geavanceerde functies van de tool.

Hoewel Planner 5D enkele nadelen heeft, wegen de voordelen over het algemeen zwaarder. Het is een veelzijdige en intuïtieve tool die je helpt bij het maken van gedetailleerde plattegronden en realistische 3D-visualisaties. Of je nu een beginner bent of een ervaren ontwerper, Planner 5D kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het realiseren van je huisinrichtingsprojecten.

2. RoomSketcher

RoomSketcher is een krachtige online tool voor het maken van plattegronden en het ontwerpen van interieurs. Het biedt een uitgebreid scala aan functies en mogelijkheden om je te helpen bij het visualiseren en plannen van je ideale ruimte.

huis inrichten online tools roomsketcher

Voordelen van RoomSketcher:

 1. Gedetailleerde plattegronden: Met RoomSketcher kun je gedetailleerde plattegronden maken van je huis, inclusief de afmetingen van de kamers, deuren, ramen en andere elementen. Je kunt nauwkeurige metingen invoeren of eenvoudigweg slepen en neerzetten om de ruimte op te bouwen. Dit helpt je om een goed beeld te krijgen van de lay-out en de beschikbare ruimte in je huis.
 2. Uitgebreide objectbibliotheek: RoomSketcher biedt een uitgebreide bibliotheek met meubels, apparaten, decoratieve objecten en afwerkingen. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen en opties om je ontwerp aan te passen aan je persoonlijke smaak en behoeften. Met de objecten kun je je ruimte tot in de kleinste details inrichten en de sfeer creëren die je wilt bereiken.
 3. 3D-visualisatie: RoomSketcher stelt je in staat om je plattegronden om te zetten naar 3D-visualisaties, waardoor je een realistisch beeld krijgt van hoe je interieur eruit zal zien. Je kunt door je ontwerp navigeren, vanuit verschillende perspectieven bekijken en zelfs virtueel door de ruimte lopen. Dit helpt je om de ruimte beter te begrijpen en eventuele ontwerpbeslissingen te nemen.
 4. Gebruiksvriendelijke interface: RoomSketcher heeft een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, waardoor het gemakkelijk is om te leren en te gebruiken, zelfs als je geen ervaring hebt met ontwerpen. Met de drag-and-drop functie kun je objecten gemakkelijk plaatsen en verplaatsen, en met de beschikbare hulpmiddelen kun je nauwkeurige aanpassingen maken aan je ontwerp.

Nadelen van RoomSketcher:

 1. Beperkte mogelijkheden in de gratis versie: Hoewel RoomSketcher een gratis versie biedt, zijn sommige geavanceerde functies en objecten alleen beschikbaar in de betaalde versie. Als je toegang wilt hebben tot alle mogelijkheden en objecten, moet je upgraden naar een betaald abonnement. Het is belangrijk om de verschillen tussen de gratis en betaalde versies te begrijpen voordat je aan de slag gaat.
 2. Leercurve voor geavanceerde functies: Hoewel RoomSketcher over het algemeen gebruiksvriendelijk is, kan het leren van de meer geavanceerde functies en het maken van complexere ontwerpen enige tijd en oefening vergen. Als je een zeer gedetailleerd of complex ontwerp wilt maken, moet je bereid zijn om te investeren in het leren van de meer geavanceerde aspecten van de tool.

Over het algemeen is RoomSketcher een krachtige tool die je helpt bij het maken van gedetailleerde plattegronden en realistische 3D-visualisaties van je interieur. Het biedt een uitgebreide objectbibliotheek en gebruiksvriendelijke functies om je te helpen bij het ontwerpen van je droomruimte. Het is belangrijk om de mogelijkheden en beperkingen van de gratis en betaalde versies te begrijpen voordat je RoomSketcher gaat gebruiken.

3. Floorplanner

Floorplanner is een veelzijdige online tool waarmee je plattegronden kunt maken en je interieur kunt ontwerpen. Met zijn intuïtieve interface en uitgebreide functies is Floorplanner een populaire keuze voor zowel particuliere gebruikers als professionals.

huis inrichten online tools floorplanner

Voordelen van Floorplanner:

 1. Gebruiksvriendelijk: Een van de belangrijkste voordelen van Floorplanner is de gebruiksvriendelijkheid. De interface is intuïtief en gemakkelijk te begrijpen, zelfs als je geen ervaring hebt met het maken van plattegronden. Met de drag-and-drop functie kun je eenvoudig kamers toevoegen, muren tekenen en meubels plaatsen, waardoor je snel en efficiënt je ontwerpen kunt creëren.
 2. Uitgebreide objectbibliotheek: Floorplanner biedt een breed scala aan objecten, meubels, apparaten en afwerkingen om je ontwerp tot in de kleinste details aan te passen. Van keukenapparatuur tot verlichting en decoratie, je hebt toegang tot een uitgebreide bibliotheek met verschillende stijlen en opties. Hierdoor kun je je ontwerp personaliseren en de gewenste sfeer creëren.
 3. Realistische 3D-visualisatie: Floorplanner biedt de mogelijkheid om je plattegronden om te zetten naar realistische 3D-visualisaties. Dit stelt je in staat om je ontwerp tot leven te brengen en een realistisch beeld te krijgen van hoe je interieur eruit zal zien. Je kunt door je ontwerp navigeren, vanuit verschillende hoeken bekijken en zelfs materialen en texturen toepassen om een nauwkeurige weergave te creëren.
 4. Mogelijkheid tot samenwerken en delen: Met Floorplanner kun je je ontwerpen delen met anderen en zelfs samenwerken aan projecten. Dit is handig als je feedback wilt ontvangen van familieleden, vrienden of professionals. Je kunt je ontwerpen gemakkelijk delen via directe links of ze insluiten op je website of blog.

Nadelen van Floorplanner:

 1. Beperkingen in de gratis versie: Hoewel Floorplanner een gratis versie aanbiedt, zijn sommige geavanceerde functies en objecten alleen beschikbaar in de betaalde versie. Als je toegang wilt hebben tot alle functies en objecten, moet je upgraden naar een betaald abonnement. Het is belangrijk om te begrijpen welke functies wel en niet beschikbaar zijn in de gratis versie voordat je aan de slag gaat.
 2. Leercurve voor complexere ontwerpen: Hoewel Floorplanner gebruiksvriendelijk is, kan het leren van de meer geavanceerde functies en het maken van complexere ontwerpen enige tijd en oefening vergen. Als je zeer gedetailleerde of complexe ontwerpen wilt maken, moet je bereid zijn om te investeren in het leren van de meer geavanceerde aspecten van de tool.

Ondanks enkele beperkingen is Floorplanner een krachtige tool waarmee je gedetailleerde plattegronden kunt maken en je interieurontwerpen kunt visualiseren. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide objectbibliotheken en realistische 3D-visualisaties. Zorg ervoor dat je de mogelijkheden en beperkingen van de gratis en betaalde versies van Floorplanner begrijpt voordat je aan de slag gaat met je huisinrichtingsproject.

4. SketchUp

SketchUp is een krachtige 3D-modelleringstool die veel gebruikt wordt voor het ontwerpen van interieurs, architectuur en andere ruimtelijke concepten. Het biedt een scala aan geavanceerde functies en mogelijkheden om gedetailleerde 3D-modellen te maken.

huis inrichten online tools sketchup

Voordelen van SketchUp:

 1. Geavanceerde 3D-modellering: SketchUp staat bekend om zijn geavanceerde 3D-modelleringsmogelijkheden. Het biedt een breed scala aan tools en functies waarmee je gedetailleerde en complexe 3D-modellen kunt maken. Hiermee kun je nauwkeurig objecten, kamers en meubels modelleren en realistische interieurontwerpen tot leven brengen.
 2. Uitgebreide objectbibliotheek: SketchUp heeft een grote gemeenschap van gebruikers die objecten, meubels, materialen en andere elementen delen die je kunt importeren en gebruiken in je ontwerpen. Dit biedt een enorme bibliotheek van objecten in verschillende stijlen en variaties, waardoor je je ontwerpen kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en voorkeuren.
 3. Krachtige presentatiemogelijkheden: SketchUp biedt uitgebreide tools en functies om je ontwerpen op professionele wijze te presenteren. Je kunt hoogwaardige renderings maken, animaties creëren, camera’s instellen om door je ontwerp te navigeren en zelfs virtual reality (VR) ervaringen maken. Deze functies helpen je om je ontwerpen overtuigend en indrukwekkend te presenteren aan klanten, stakeholders of gewoon voor jezelf.
 4. Gemeenschap en ondersteuning: SketchUp heeft een grote en actieve gemeenschap van gebruikers, waardoor er veel ondersteuning, tutorials, bronnen en plug-ins beschikbaar zijn. Dit betekent dat je kunt profiteren van de kennis en ervaring van andere gebruikers, waardoor je je vaardigheden kunt verbeteren en nieuwe technieken kunt leren om je ontwerpen naar een hoger niveau te tillen.

Nadelen van SketchUp:

 1. Leercurve voor complexe ontwerpen: SketchUp heeft een redelijk steile leercurve, vooral als je complexe ontwerpen wilt maken. Het vereist enige tijd en oefening om vertrouwd te raken met de verschillende tools, functies en workflows. Als je geen ervaring hebt met 3D-modellering, kan het nodig zijn om te investeren in het leren van de basisprincipes van SketchUp.
 2. Hogere systeemvereisten: Het uitvoeren van SketchUp op oudere of zwakkere computers kan problematisch zijn vanwege de hogere systeemvereisten. Om vloeiend te kunnen werken en complexe ontwerpen te kunnen maken, heb je mogelijk een krachtige computer en grafische kaart nodig.

Ondanks de leercurve en systeemvereisten is SketchUp een zeer krachtige tool voor het maken van gedetailleerde 3D-modellen en het ontwerpen van interieurs. Het biedt geavanceerde mogelijkheden en een actieve gemeenschap van gebruikers die je kunnen ondersteunen en inspireren. Als je bereid bent te investeren in het leren en verkennen van de mogelijkheden van SketchUp, kun je verbluffende interieurontwerpen creëren met een hoog niveau van detail en realisme.

5. Sweet Home 3D

Sweet Home 3D is een gebruiksvriendelijke en intuïtieve online tool voor het ontwerpen van interieurs en het maken van plattegronden. Het is speciaal ontwikkeld voor huiseigenaren en doe-het-zelvers die op zoek zijn naar een eenvoudige en effectieve manier om hun ruimtes te visualiseren en te plannen.

huis inrichten online tools sweethome3d

Voordelen van Sweet Home 3D:

 1. Eenvoudige interface: Sweet Home 3D biedt een eenvoudige en intuïtieve interface die gemakkelijk te begrijpen is, zelfs voor beginners. De drag-and-drop functie maakt het eenvoudig om muren, deuren, ramen en meubels toe te voegen en te plaatsen. Dit maakt het proces van het maken van plattegronden en interieurontwerpen snel en moeiteloos.
 2. Uitgebreide objectbibliotheek: Sweet Home 3D wordt geleverd met een grote bibliotheek van objecten, waaronder meubels, apparaten, decoratieve items en afwerkingen. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen en opties om je ontwerp aan te passen aan je persoonlijke smaak. Daarnaast kun je ook je eigen objecten importeren of downloaden vanuit de gemeenschap.
 3. Realistische 3D-visualisatie: Sweet Home 3D biedt de mogelijkheid om je plattegronden om te zetten naar realistische 3D-visualisaties. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van hoe je interieur eruit zal zien en kun je door je ontwerp navigeren vanuit verschillende perspectieven. Dit helpt je bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het visualiseren van het eindresultaat.
 4. Makkelijk delen en exporteren: Met Sweet Home 3D kun je je ontwerpen eenvoudig delen met anderen. Je kunt je ontwerpen exporteren als afbeeldingen, PDF’s of interactieve 3D-modellen. Dit is handig als je feedback wilt ontvangen van familieleden, vrienden of professionals, of als je je ontwerpen wilt presenteren aan anderen.

Nadelen van Sweet Home 3D:

 1. Beperkte geavanceerde functies: Sweet Home 3D is meer gericht op huiseigenaren en doe-het-zelvers en biedt daarom minder geavanceerde functies in vergelijking met professionele ontwerpsoftware. Als je complexe ontwerpen wilt maken of zeer gedetailleerde aanpassingen wilt doen, kunnen de mogelijkheden van Sweet Home 3D beperkt zijn.
 2. Minder uitgebreide aanpassingsmogelijkheden: Hoewel Sweet Home 3D een grote bibliotheek met objecten biedt, kan het zijn dat je bepaalde specifieke meubels of objecten niet kunt vinden. In vergelijking met andere tools is de aanpassingsmogelijkheid van objecten beperkt. Dit kan invloed hebben op de nauwkeurigheid en personalisatie van je ontwerpen.

Sweet Home 3D is een geweldige keuze voor huiseigenaren en doe-het-zelvers die op zoek zijn naar een eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool voor het maken van plattegronden en het ontwerpen van interieurs. Met zijn intuïtieve interface, uitgebreide objectbibliotheek en realistische 3D-visualisatie kun je je ruimtes gemakkelijk visualiseren en experimenteren met verschillende ontwerpopties. Hoewel het beperkt is in geavanceerde functies, biedt Sweet Home 3D nog steeds een solide oplossing voor het creëren van mooie en functionele interieurontwerpen.

6. Homestyler

Homestyler is een populaire online tool voor het ontwerpen van interieurs en het maken van plattegronden. Het biedt een uitgebreid scala aan functies en mogelijkheden om je te helpen bij het visualiseren en plannen van je ideale ruimte.

huis inrichten online tools homestyler

Voordelen van Homestyler:

 1. Gebruiksvriendelijk: Homestyler heeft een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, waardoor het gemakkelijk is om plattegronden te maken en interieurontwerpen te creëren. Met de drag-and-drop functie kun je eenvoudig muren, deuren, ramen en meubels toevoegen en plaatsen. Dit maakt het proces snel en moeiteloos, zelfs voor beginners.
 2. Uitgebreide objectbibliotheek: Homestyler biedt een brede selectie aan objecten, meubels, apparaten en decoratieve items om je ontwerp aan te kleden. Je hebt toegang tot een grote bibliotheek met verschillende stijlen en opties, waardoor je je ontwerp kunt personaliseren en de gewenste sfeer kunt creëren. Bovendien kun je je eigen objecten uploaden en gebruiken in je ontwerpen.
 3. Realistische 3D-visualisatie: Met Homestyler kun je je plattegronden omzetten naar realistische 3D-visualisaties. Hierdoor krijg je een levendig beeld van hoe je interieur eruit zal zien en kun je door je ontwerp wandelen vanuit verschillende perspectieven. Dit helpt je bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het visualiseren van het eindresultaat.
 4. Mogelijkheid tot delen en samenwerken: Homestyler biedt de mogelijkheid om je ontwerpen te delen met anderen en zelfs samen te werken aan projecten. Je kunt je ontwerpen eenvoudig delen via sociale media, e-mail of directe links. Dit is handig als je feedback wilt ontvangen van familieleden, vrienden of professionals, of als je wilt samenwerken met anderen aan een ontwerpproject.

Nadelen van Homestyler:

 1. Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Hoewel Homestyler een uitgebreide objectbibliotheek biedt, kan het zijn dat je beperkte aanpassingsmogelijkheden hebt voor objecten. Het kan moeilijk zijn om specifieke meubels of objecten te vinden die precies aan je wensen voldoen. Hierdoor kan het zijn dat je concessies moet doen bij het personaliseren van je ontwerpen.
 2. Minder geavanceerde functies: In vergelijking met professionele ontwerpsoftware heeft Homestyler minder geavanceerde functies. Het biedt een solide basis voor het maken van plattegronden en interieurontwerpen, maar als je complexe ontwerpen wilt maken met geavanceerde aanpassingsmogelijkheden, kan het zijn dat Homestyler beperkt is.

Over het algemeen is Homestyler een gebruiksvriendelijke en handige online tool voor het ontwerpen van interieurs en het maken van plattegronden. Met zijn intuïtieve interface, uitgebreide objectbibliotheek en realistische 3D-visualisatie kun je je ruimtes gemakkelijk visualiseren en experimenteren met verschillende ontwerpopties. Hoewel het beperkt is in aanpassingsmogelijkheden en geavanceerde functies, biedt Homestyler nog steeds een waardevolle oplossing voor het creëren van mooie en functionele interieurontwerpen.

Bekijk ook:
Zelf je tuin ontwerpen? Tips, tools en inspiratie!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate