30x Containerwoningen


Overweeg je om een containerwoning te kopen of te huren in Nederland of België, maar zit je nog met vragen over bijvoorbeeld wetgeving, kosten en locaties? Lees dan dit uitgebreide artikel dat alle belangrijke informatie bevat.

Ben je op zoek naar een unieke en duurzame manier van wonen? Heb je altijd al gedroomd van een huis dat anders is dan de standaard stenen huizen in de straat? Dan is een containerwoning misschien iets voor jou. Containerwoningen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland en België, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

Met hun industriële uitstraling en moderne design zijn containerwoningen niet alleen betaalbaar, maar ook een ecologisch verantwoorde optie voor degenen die willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Maar voordat je besluit om een containerwoning te kopen of te huren, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld op de hoogte zijn van de wetgeving en vergunningen die van toepassing zijn op containerwoningen, moet je weten wat de kosten zijn en waar je een containerwoning mag plaatsen.

In dit artikel zullen we alle belangrijke informatie over containerwoningen in Nederland en België bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het kopen of huren van een containerwoning. Of je nu geïnteresseerd bent in de duurzaamheid van een containerwoning, de kosten of de praktische zaken rond het plaatsen van een containerwoning, wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet. Lees verder om alles te weten te komen over containerwoningen!

Deze mooie containerwoning is ontworpen door Wiercinski Studio, die uit twee lagen bestaat, en een geweldig dakterras heeft.
Deze mooie containerwoning is ontworpen door Wiercinski Studio, die uit twee lagen bestaat, en een geweldig dakterras heeft.

Wat zijn containerwoningen? Definitie en kenmerken

Een containerwoning is een woning die is gemaakt van een of meerdere gebruikte zeecontainers. Deze containers worden vaak gebruikt voor het transport van goederen over de hele wereld en zijn gemaakt van staal, waardoor ze zeer sterk en duurzaam zijn. Omdat de containers vaak overblijven na gebruik in het transport, bieden ze een betaalbare en duurzame manier om huizen te bouwen. Het is echter ook mogelijk om nieuwe zeecontainers te gebruiken.

De belangrijkste kenmerken van containerwoningen zijn hun industriële uitstraling en moderne design. Omdat de containers van staal zijn gemaakt, hebben ze een robuuste en stoere look die veel mensen aanspreekt. Bovendien zijn containerwoningen zeer flexibel in ontwerp en kunnen ze op maat worden gemaakt om aan de specifieke behoeften van de bewoners te voldoen. Containers kunnen bijvoorbeeld worden gestapeld om extra ruimte te creëren of worden aangepast om aan specifieke eisen te voldoen, zoals isolatie tegen kou en geluid.

Containerwoningen hebben ook een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele huizen. Zo zijn ze vaak goedkoper dan traditionele woningen, omdat de kosten van materialen en arbeid lager zijn. Bovendien zijn containerwoningen duurzaam en milieuvriendelijk omdat ze hergebruik maken van bestaande materialen. Ze zijn ook zeer energie-efficiënt vanwege hun compacte formaat en kunnen vaak worden uitgerust met duurzame technologieën zoals zonnepanelen en regenwateropvangsystemen.

Hoewel containerwoningen nog steeds relatief nieuw zijn in Nederland en België, worden ze steeds populairder vanwege hun unieke ontwerp, duurzaamheid en betaalbaarheid. Als je op zoek bent naar een woning die anders is dan de rest en die tegelijkertijd milieuvriendelijk en efficiënt is, is een containerwoning zeker iets om te overwegen.

En zo ziet de door Wiercinski Studio ontworpen containerwoning er van binnen uit.
En zo ziet de door Wiercinski Studio ontworpen containerwoning er van binnen uit.

Voordelen en nadelen van containerwoningen

Containerwoningen bieden verschillende voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Hieronder hebben we alle voordelen en nadelen van een containerwoningen op een rijtje gezet:

Voordelen

 1. Duurzaamheid: Een van de grootste voordelen van containerwoningen is dat ze een duurzaam alternatief bieden voor traditionele woningen. Containers zijn namelijk gebouwd om zware ladingen te vervoeren en zijn dus bestand tegen weer en wind. Hierdoor hebben ze een lange levensduur en kunnen ze hergebruikt worden.
 2. Flexibiliteit: Containers zijn relatief eenvoudig aan elkaar te koppelen en kunnen worden omgevormd tot verschillende soorten gebouwen, zoals woningen, kantoren en winkels. Daarnaast kunnen containerwoningen gemakkelijk verplaatst worden, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting.
 3. Kosten: Zoals eerder genoemd zijn containerwoningen over het algemeen goedkoper dan traditionele woningen. Dit komt omdat de containers al gemaakt zijn en dus niet op maat gemaakt hoeven te worden.
 4. Snelheid: Containerwoningen kunnen relatief snel gebouwd worden, omdat de containers al bestaan en als bouwsteen gebruikt kunnen worden. Hierdoor kan de bouwtijd verkort worden en kan de woning sneller bewoonbaar zijn.

Nadelen

 1. Beperkte ruimte: Containers hebben een beperkte breedte en hoogte, waardoor er minder ruimte is dan bij traditionele woningen. Dit kan een uitdaging zijn bij het ontwerpen en inrichten van de woning.
 2. Isolatie: Containers zijn gemaakt om goederen te vervoeren en hebben daarom van nature minder goede isolatie dan traditionele woningen. Om de isolatie te verbeteren moeten extra kosten gemaakt worden.
 3. Stigmatisering: Er bestaat nog steeds een stigma rondom containerwoningen, wat kan leiden tot negatieve reacties van de omgeving en potentiële kopers. Het is belangrijk om rekening te houden met deze mogelijke stigma’s en te werken aan het veranderen van de perceptie van containerwoningen.
 4. Wetgeving en vergunningen: Je hebt te maken met speciale wetgeving en vergunningen voor containerwoningen, waardoor het proces langer kan duren dan het bouwen van traditionele woningen.
Het Griekse Cocoon Modules bieden een complete kant-en-klare oplossing voor het bouwen van een moderne en comfortabele containerwoning.
Het Griekse Cocoon Modules bieden een complete kant-en-klare oplossing voor het bouwen van een moderne en comfortabele containerwoning.

Wetgeving en vergunningen

In Nederland en België gelden er verschillende wet- en regelgeving voor het bouwen en plaatsen van een woning. Dit geldt ook voor containerwoningen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze regelgeving bij het plannen en bouwen van een containerwoning, om problemen en boetes te voorkomen.

Nederland

In Nederland valt de bouw en plaatsing van containerwoningen onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit houdt in dat er een omgevingsvergunning nodig is om een containerwoning te bouwen of te plaatsen. De aanvraag van deze vergunning kan gedaan worden bij de gemeente waar de containerwoning geplaatst zal worden. Bij de aanvraag moet onder andere worden aangetoond dat de containerwoning veilig en duurzaam is, en dat deze voldoet aan de geldende regels en voorschriften.

België

In België wordt de bouw en plaatsing van containerwoningen geregeld door de wetgeving inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw. Ook hier is een vergunning nodig voor het bouwen en plaatsen van een containerwoning. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente waar de containerwoning geplaatst zal worden. Bij de aanvraag moet onder andere worden aangetoond dat de containerwoning voldoet aan de geldende bouw- en veiligheidsvoorschriften.

Bij het plaatsen van een containerwoning is het ook belangrijk om rekening te houden met de locatie. In Nederland en België gelden er namelijk verschillende regels voor het plaatsen van een containerwoning op een privéterrein of op een openbare plaats. Bij het plaatsen van een containerwoning op een openbare plaats is vaak ook een vergunning nodig van de lokale autoriteiten.

Een moderne glazen schuifpui is natuurlijk ook mogelijk bij een containerwoning met Cocoon Modules.
Een moderne glazen schuifpui is natuurlijk ook mogelijk bij een containerwoning met Cocoon Modules.

Waar mag je een containerwoning plaatsen?

Het is belangrijk om te weten dat de locaties waar containerwoningen geplaatst mogen worden verschillen per gemeente en provincie. Er zijn echter wel een aantal algemene richtlijnen waar je rekening mee kunt houden bij het bepalen van een geschikte locatie.

Geschikte locaties voor containerwoningen:

 1. Een eigen perceel: Als je een eigen perceel hebt, kan je overwegen om hierop een containerwoning te plaatsen. Het is belangrijk om te controleren of je perceel geschikt is voor bewoning en welke regels er gelden voor de plaatsing van een containerwoning.
 2. Een recreatiepark: Containerwoningen kunnen ook geplaatst worden op een recreatiepark. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met eventuele regels en vergunningen van de gemeente.
 3. Tijdelijke locatie: Containerwoningen kunnen ook tijdelijk geplaatst worden op een locatie, bijvoorbeeld als tijdelijke huisvesting voor een project of als vakantiehuisje. Hierbij moeten wel eventuele vergunningen en regels gecontroleerd worden.

Locaties waar containerwoningen niet geplaatst mogen worden:

 1. Beschermd stads- of dorpsgezicht: Containerwoningen mogen niet geplaatst worden in een beschermd stads- of dorpsgezicht.
 2. Natura 2000-gebied: Containerwoningen mogen niet geplaatst worden in een Natura 2000-gebied. Dit zijn beschermde natuurgebieden in Europa.
 3. Industriegebied: Containerwoningen mogen niet geplaatst worden in een industriegebied, tenzij er specifieke regels en vergunningen gelden.
Deze HO3 containerwoning van Honomobo bestaat uit drie modules, en is gebouwd op eigen perceel.
Deze HO3 containerwoning van Honomobo bestaat uit drie modules, en is gebouwd op eigen perceel.

Regels per gemeente of provincie:

Zoals eerder vermeld, verschillen de regels voor het plaatsen van een containerwoning per gemeente of provincie. Het is daarom belangrijk om altijd eerst bij de gemeente of provincie te informeren welke regels en vergunningen er gelden. Over het algemeen zijn er regels met betrekking tot:

 • De maximale hoogte en breedte van de containerwoning.
 • De afstand tot de buren en eventuele openbare wegen.
 • De fundering van de containerwoning.
 • De aansluiting op nutsvoorzieningen, zoals water en elektriciteit.
 • De veiligheid en gezondheid van de bewoners en omgeving.

Kosten van containerwoningen

De kosten van een containerwoning kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen is een containerwoning goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning, maar het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende kostenposten die bij de bouw en plaatsing van een containerwoning komen kijken.

De gemiddelde prijs van een container varieert van € 2.000 tot € 4.000, afhankelijk van de grootte, de kwaliteit en de staat van de container. Voor een kleine containerwoning van ongeveer 30 vierkante meter kan de totale kostprijs ongeveer € 30.000 bedragen, terwijl de kosten voor een grotere containerwoning van 100 vierkante meter kunnen oplopen tot € 150.000 of meer.

Factoren die de prijs van een containerwoning bepalen:

 • Grootte van de containerwoning: De grootte van de containerwoning is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten voor materialen en arbeid.
 • Aantal containers: De meeste containerwoningen bestaan uit één of meerdere containers die aan elkaar worden gekoppeld. Het aantal containers dat wordt gebruikt, beïnvloedt ook de totale kosten van de woning.
 • Materiaalkeuze: De materiaalkeuze kan sterk variëren en beïnvloedt ook de prijs van de containerwoning. Bijvoorbeeld, de keuze voor hoogwaardige isolatiematerialen kan de kosten van een containerwoning verhogen, maar kan ook zorgen voor energiebesparingen op lange termijn.
 • Afwerking en inrichting: Net als bij traditionele woningen, zijn er verschillende opties beschikbaar om een containerwoning af te werken en in te richten. Afwerkingen zoals vloeren, muren, keuken- en badkamerinrichting, en verlichting zijn allemaal kostenfactoren die de prijs van de woning kunnen verhogen.
 • Transport en plaatsing: Het transport en de plaatsing van de containerwoning is ook een belangrijke kostenpost. De locatie van de bouwplaats, de afstand tot de leverancier en de moeilijkheidsgraad van het transport kunnen allemaal de kosten beïnvloeden.
 • Vergunningen en architectenkosten: Zoals eerder vermeld, zijn er vaak vergunningen nodig voor de bouw en plaatsing van een containerwoning. Ook de kosten voor de architect die het ontwerp maakt en eventuele aanpassingen doet aan het basisontwerp kunnen de kosten van de woning verhogen.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van de bouw van een containerwoning. Een goede planning kan helpen om onverwachte kosten te voorkomen en ervoor zorgen dat de totale prijs binnen het budget blijft.

De prijzen van de upcycle zeecontainers van Luckdrops beginnen vanaf $38.000 voor een kleine containerwoning van 26m2.
De prijzen van de upcycle zeecontainers van Luckdrops beginnen vanaf $38.000 voor een kleine containerwoning van 26m2.

Het bouwen en inrichten van een containerwoning

Als je besluit een containerwoning te bouwen, dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Sommige bedrijven bieden kant-en-klare containerwoningen aan, terwijl andere bedrijven zich richten op het op maat maken van een woning die precies aan jouw wensen voldoet. Het is ook mogelijk om zelf een containerwoning te bouwen als je handig bent en over de juiste kennis beschikt.

Hoe verloopt het bouwproces?

Het bouwproces van een containerwoning verschilt enigszins van dat van een traditionele woning. Een groot voordeel van containerwoningen is dat het grootste deel van de constructie al in de fabriek plaatsvindt. De containers worden daar geconstrueerd en vervolgens naar de bouwlocatie vervoerd. Dit betekent dat er minder bouwtijd nodig is op de locatie zelf.

Het bouwproces van een containerwoning begint vaak met het opstellen van een ontwerp. Dit kan worden gedaan door een architect of ontwerper, of door het containerbouwbedrijf zelf. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met jouw wensen en de technische mogelijkheden van de containers.

Vervolgens worden de containers op de bouwlocatie geplaatst en aan elkaar bevestigd. Hierbij wordt gekeken naar de gewenste indeling van de woning. De containers worden vaak gestapeld om meerdere verdiepingen te creëren. De containers worden vervolgens water- en winddicht gemaakt door middel van het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van ramen en deuren.

Als de buitenkant van de containerwoning klaar is, kan worden begonnen met de afwerking van de binnenkant. Dit omvat onder andere het plaatsen van elektriciteit, waterleidingen, sanitair en ventilatie. Ook kan er worden begonnen met het aanbrengen van de wand- en vloerafwerking.

Tot slot kan de containerwoning worden ingericht. Dit is het moment waarop je de sfeer en stijl van je woning bepaalt. Je kunt ervoor kiezen om de woning zelf in te richten of dit over te laten aan een professional. Door goed na te denken over de inrichting kun je optimaal genieten van je containerwoning.

Inspiratie voorbeelden

Containerwoningen werden vroeger vooral gebruikt als tijdelijke woningen. Daaruit is gebleken dat de zeecontainers ook best wel als woningen ingericht en gebruikt kunnen worden om er permanent in te wonen. Maar wat komt eigenlijk kijken bij het kopen of bouwen van een containerwoning? Discover Containers, een specialist op het gebied van zeecontainers, heeft 23 bewoners en bouwers van containerwoningen één interessante vraag gesteld, namelijk: Wat zou je geweten willen hebben, voordat je dit project aanging?

Het gaat om verschillende soorten containerwoningen, van kleine tiny homes tot grote luxe containerwoningen. Hieronder kunnen jullie alle interessante antwoorden zien, met leuke ideeën, handige tips en vooral heel veel informatie over het bouwen en wonen in een containerwoning.

1. PV14 huis

Matt Mooney, een directeur van Corgan, gevestigd in Texas, besloot om zeecontainers te gebruiken voor het bouwen van zijn droomhuis. In totaal zijn er meer dan veertien containers gebruikt om een gigantisch huis te bouwen van bijna 350m2. Het heeft drie slaapkamers, 3,5 badkamers én een buitenzwembad, om maar een paar ruimtes op te noemen.

Containerwoning pl14 huis

Het antwoord van Matt:

Wat ik wou dat ik zou hebben geweten, is heel moeilijk te zeggen. Ik wilde het al 25 jaar. Natuurlijk heb ik er lang over nagedacht en bestudeerd. We hadden gelukkig heel weinig verrassingen. Als ik iets moest kiezen, zou ik zeggen dat eigenlijke het proces van het kopen en verzenden van een container een interessante ervaring was. We moesten leren hoe we de gebruikte containermarkt hier in de regio moesten navigeren voordat we besloten uiteindelijk besloten één te kopen. Voor de rest moet ik vooral zeggen dat we hebben genoten van elke minuut van de ervaring van het bouwen van de containerwoning.

2. Kleine containerwoning van 6m2

Brenda Kelly van iqcontainerhomes droomde ervan om in een containerhuis te wonen sinds ze 13 was. Ze heeft modellen ontworpen en ontwerpen gemaakt voor het verzenden van containerwoningen zolang ze zich kan herinneren! Haar nieuwe huis werd gemaakt van een enkele container van slechts 6m2.

Kleine containerwoning van 6m2

Het antwoord van Brenda:

Ik heb grondig onderzoek gedaan voordat ik aan mijn eerste containerwoning begon, dus ik weet niet zeker of ik iets wou dat ik wist dat ik dat niet deed. Dit was echter een niet-toegestaan model dat, vanwege zijn omvang, geen vergunning nodig had.

Voor het bouwen van een grotere containerwoning, waar je wel een vergunning voor moet aanvragen, wil ik graag meer weten over het aanvraagproces voor een bouwvergunning.

3. Nomad Living Guesthouse

Deze containerwoning, de Nomad Living Guesthouse, is ontworpen en gebouwd in 2013 door Arnold Aarssen van Studio ArTe. Het is gevestigd in de Algarve in Portugal. Er werd slechts één container gebruikt, die in totaal een woonoppervlakte had van 28m2.

Containerwoning Nomand living guesthouse

Het antwoord van Arnold:

Ik wou dat ik wist hoe ik de container moest isoleren. We eindigden met soldeerelementen op de muren en bespoten ze vervolgens met een schuimstof tegen vuurisolatie.

Ook wilde ik weten hoe ik de zon van het dak kon houden. Uiteindelijk hebben we dit gedaan door het dak dubbel te ventileren.

Tot slot, hoe kunnen we passieve zonne-energie gebruiken voor de container. Dit hebben we gedaan door grote ramen in de container op het zuidwesten te plaatsen.

4. Containerwoning van Larry

Larry Wade bouwde zijn containerwoning voor een prijs van ongeveer $35.000. Larry gebruikte twee zeecontainers van 12 mteter lang, om zijn nieuwe thuis te maken. Het beschikt over zonnepanelen op het dak, die worden gebruikt om elektriciteit te leveren en om water te verwarmen.

containerwoning larry

Antwoord van Larry:

Alles over bouwen met een container was nieuw voor mij en er was geen bruikbare informatie die ik kon vinden. Voor mij kan ik echt niets bedenken dat zich onderscheidt van de rest. Ik kan zeggen dat het enige dat ik wenste dat ik niet had gedaan, was mijn containers kopen zonder ze te zien. Ik nam het woord van het bedrijf dat ze in goede vorm zouden zijn, maar de staat van de zeecontainers was heel slecht.

Het mooie was dat de meeste echt gedeukte plekken uiteindelijk toch uit de containers zouden worden gehaald. Ik wou dat ik had geweten dat nieuwe zeecontainers niet veel duurder zijn dan gebruikte zeecontainers.

5. Landhuis van zeecontainers

Robyn Volker uit New York, wilde een klein landhuis. Ze nam contact op met Tim Steele van Timsteeledesign.com, die een kleine, maar wel ruimtelijke containerwoning voor haar had ontworpen. Twee containers van 12 meter zijn een paar meter van elkaar geplaatst, om een buitenruimte te creeeren van van maar liefst 75m2.

landhuis zeecontainers

Antwoord van Robyn:

Ik bouwde mijn huis vóór 2009, toen er nog niet heel veel bekend was over containerwoningen. Wat ik wenste dat ik had geweten, is dat het bouwen van een huis uit zeecontainers me een soortgelijk bedrag kost als een houten huis.

6. Manifest House

Het Manifesto House is tot nu toe verreweg een van de beroemdste containerwoningen. Het is gemaakt met behulp van 85% gerecycleerde en milieuvriendelijke materialen en is ontworpen door James & Mau.

Manifesto house

Antwoord van James & Mau:

We zouden willen toendertijd willen weten dat je voor koude temperaturen, je ervoor moet zorgen dat je de juiste isolatie hebt om de containerwoning te beschermen tegen condensatie. Met Manifesto House in Chili hadden we goede resultaten. Het klimaat is daar niet echt koud of warm. We hoefden alleen wat pallets op de buitenmuren te plaatsen om de zon en wat isolatie te beheersen.

7. Containers of Hope

Misschien net zo beroemd als het Manifesto House, is Containers of Hope ontworpen door Benjamin Garcia Saxe voor de Peralta-familie. De containerwoning kostte $40.000 om te bouwen en biedt meer dan 55m2 aan leefruimte.

containerwoning containers of hope

Antwoord de Peralta’s:

We hadden niet zo veel wind verwacht. Daarom moeten we nu de wind afschermen met begroeiing omdat de container een beetje lawaai maakt als er grote windstoten zijn.

8. Containerwoning van Kam & Connie

Kam Kasravi en Connie Dewitt zijn de eigenaren van deze bijzondere containerwoning. De woning is ontworpen door Modulus met behulp van vier high cube zeecontainers. De containers werden op een externe locatie geprefabriceerd en vervolgens aan Californië geleverd voordat ze opnieuw werden samengesteld. Op de bovenste verdieping bevinden zich negen dakramen, die in het dak zijn geplaatst, wat zorgt voor een enorme hoeveelheid natuurlijk licht.

Containerwoning kam connie

Antwoord van Kam & Connie:

Het enige wat we anders hadden gedaan, zou zijn geweest om een aannemer te vinden die in het hele proces zou helpen, in plaats van er één te hebben om de containers te krijgen en te wijzigen, en een andere om het interieur te voltooien. Het zou waarschijnlijk bepaalde dingen een beetje gemakkelijker gemaakt hebben.

9. Strandhuis van containers

Dit is The Beach Box, een super mooi strandhuis, dat gebouwd is van zeecontainers. Het is ontworpen en gebouwd in de Hamptons, een van de duurste gebieden van New York. Het huis werd gebouwd door Andrew Anderson met behulp van zeecontainers gekocht van SG Blocks.

De containers op het maaiveld worden gebruikt om vier slaapkamers te creëren. Op de tweede verdieping bevinden zich de keuken, de eetkamer en de woonkamer. Voor het geval dit niet genoeg is, beschikt de woning ook over een dakterras van 120m2 met een zwembad!

strandhuis containerwoning

Antwoord van Andrew:

Zorg ervoor dat de aannemer de modulaire of containerafwerking begrijpt. Dit heeft invloed op de prijs en kwaliteit van de containerwoning.

10. Containerwoning in New Orleans

Deze containerwoning is gebouwd voor Seth Rodewald-Bates en heeft in totaal ongeveer $200.000 gekost. Seth en een team van vrienden en familie brachten twee jaar door met het bouwen van het huis, werkend in de avonden en in het weekend. De voltooide voltooide containerwoning bevat een slaapkamer, een badkamer, een keuken, een kantoor en een woongedeelte.

containerwoning new orleans

Antwoord van Seth:

Het belangrijkste zou zijn dat er in dit voorbeeld geen significante kostenbesparingen waren. Dat gezegd hebbende, genoot ik van het upcyclen van de containers. Het ging minder om de prijs voor mij.

11. Casa Incubo

Casa Incubo is een ander geweldig voorbeeld van containerwoning gelegen in Costa Rica. Zoals te zien is op de foto hieronder, is het huis gebouwd rond de bestaande cederboom en ontworpen door architect Maria José Trejos. Het huis werd gebouwd met acht 12 meter hoge containers. Hierdoor hadden ze maar liefst 20% minder bouwtijd nodig.

casa incubo

Antwoord van Maria:

Aangezien dit huis in Costa Rica is gelegen, waar te maken hebt met tropisch weer, wou ik dat ik extra voorzichtig was geweest om het te beschilderen met de sterkste verf om te beschermen tegen de regen.

12. Vakantiehuis – The Campo Cinco Retreat

Roger Black is de trotse eigenaar van het Cinco Camp, dat meer dan 300 kilometer van de dichtstbijzijnde luchthaven ligt. Het is gebouwd op een onverharde weg, waardoor het onbereikbaar was voor voor iedereen zonder een auto met vierwielaandrijving. Mark Wellen, van Rhotenberry Wellen Architects, ontwierp de retraite en zei dat het hele ding ongeveer $200.000 USD kostte. Hij zei dat het rond de $100.000 zou zijn geweest als het kamp in een toegankelijker gebied was gebouwd!

vakantiehuis the campo cinco retreat

Antwoord van Mark:

1. Ik wou dat ik had geweten dat er kwalitatieve containers te koop zijn voor bijna net zo veel geld.
2. Ik wou dat ik had geweten dat er containers waren die langer waren dan 2.5 meter.

13. WFH House

Deze containerwoning is een van de eerste in China en werd gebouwd door Mads Møller van Aarcgency. Je kunt op de foto zien dat de woning een enorm schuin dak heeft met een woon-tuin erboven. Dit filtert regenwater en voorziet het huis ook van extra isolatie. De buitenmuren van de containers zijn bekleed met bamboe, die de containers beschermt tegen de natuurlijke elementen. Bovendien voorzien deze de containers ook van isolatie.

wfh house

Antwoord van Mads:

Slechts één ding: bouwcode! Wat is toegestaan? Elk land heeft zijn eigen set van regels en normen. Dit betekent dat een containerwoning in de VS er niet hetzelfde eruit ziet als een containerhuis in Denemarken. Dat is iets waar de meeste mensen niet over nadenken. De container is een generiek product, maar het klimaat, brandvoorschriften, etc. zijn niet standaard in alle landen.

14. Containerwoning van 46m2 in Colorado

Hier hebben we een prachtig huis van 46m2 vierkante in Colorado. Het huis is ontworpen door Brad Tomecek van Tomecek Studio, als een experiment om de omvang van het gemiddelde Amerikaanse huis te verkleinen, en ook zo milieubewust en vriendelijk mogelijk te maken. De containers zijn vastgemaakt aan de bestaande rots en dit geeft de eigenaren een prachtig uitzicht.

Containerwoning van 46m2 in Colorado

Antwoord van Brad:

Lassen duurt lang en is duur, dus probeer het tot een minimum te beperken. Deze containerwoningen zijn bedoeld voor klanten die van containers houden of een tastbare behoefte hebben die containers bieden, zoals duurzaamheid. De projecten waar we bij betrokken zijn, zijn zeker altijd uniek geweest.

15. Containerwoning Kuziel Residence

Al in 2008 had Marek Kuziel het idee om een containerwoning te bouwen. Pas in 2009 werden de zaken serieus en Marek kocht een stuk grond net buiten Christchurch, Nieuw-Zeeland. Het huis werd gebouwd met behulp van drie 12 meter lange en één 6 meter lange container. Het heeft zelfs genoeg ruimte voor het kantoor van Marek, die vanuit huis werkt.

Containerwoning Kuziel Residence

Antwoord van Marek:

Om eerlijk te zijn heb ik niet echt één ding dat ik wou dat ik wist over het verschepen van containers voordat ik ermee begon. Ik heb veel onderzoek gedaan voordat ik ervan overtuigd was dat ik dit wilde doen. Mijn advies zou zijn om zoveel mogelijk onderzoek te doen vóór de start van het project. Het draait allemaal om voorbereiding. Er is geen silver bullet-benadering voor onderzoek. Ik denk dat hoe meer je weet en leert over het verzenden van containerwoningen voordat je beslissingen gaat nemen, je minder kunt falen. Maar nogmaals, er is geen zilveren benadering. Mislukkingen onderweg zijn onvermijdelijk.

16. Broadmeadow containerwoningen

Hoewel dit niet precies één huis is, is het bouwproces vergelijkbaar en zijn er nog steeds veel lessen die we van Broadmeadow kunnen leren! Broadmeadow is ontworpen en eigendom van Christian Salvati van Marengo Structures. Deze megastructuur werd gebouwd met 27 containers, is vier verdiepingen hoog en bevat zes appartementen.

Broadmeadow containerwoningen

Antwoord van Christian:

Bouwen met zeecontainers kan een uitdaging zijn en de verergering is nog steeds hetzelfde als traditionele constructie, hoewel de kosten een stuk lager zijn.

17. Mobiele containerwoning van G-Pod

G-Pod heeft onlangs haar gloednieuwe prototype genaamd Dwell geïntroduceerd. Dit prototype is een duurzame en milieuvriendelijke containerwoning, gemaakt om gemakkelijk te verhuizen. Het is gebouwd met behulp van een enkele zeecontainer en heeft verschillende uittrekbare en neerklapbare secties om de totale grootte van de woning te vergroten.

Mobiele containerwoning van G-Pod

Antwoord van Dan:

Een goede vraag. Ik heb van tevoren veel onderzoek gedaan, dus het was niet alsof ik erin sprong en iets ontdekte dat de bouw bemoeilijkte. Ik denk echter dat het begrijpen van de structurele integriteit erg belangrijk is, dat wil zeggen dat de twee lange wanden zowel dragende als verstevigende zijn, dus als je een gat in een gaat snijden, moet dit worden gecompenseerd. Isolatie is ook iets dat waar je veel aandacht aan moet besteden.

18. Tiny Home containerwoning

Zoals de G-Pod Dwell hierboven, is deze Tiny Home zeecontainer ook een prototype. Het huis is gebouwd door Steve Sawyer en is gemaakt met behulp van een zes meter lange zeecontainer. Het heeft een woonkamer met volledige keuken, een badkamer een slaapkamer.

Tiny Home containerwoning

Reactie van Steve:

Dat is een moeilijke vraag, waar ik geen antwoord op heb. Ik ben tien jaar geleden begonnen met het aanpassen van zeecontainers. Ik heb zoveel fouten gemaakt dat ik ze niet allemaal kan onthouden, maar ik ben geneigd de meeste slechte beslissingen te vergeten en de goede beslissingen te onthouden. Het aardige aan dit bedrijf is dat we altijd leren. Het advies dat ik elke nieuwe persoon geef, is om met de plaatselijke bouwafdeling te praten voordat het stuk grond wordt gekocht.

19. Gezinswoning van containers

Ook deze containerwoning is een prototype, de Cargotecture C192 Nomad. De Nomad is gemaakt door Cargotecture, die gemaakt is voor een gezin van vier. Joel Egan, de eigenaar van Cargotecture, zegt dat de Nomad is ontworpen als een op zichzelf staand achtertuinhuisje of een toevluchtsoord op afstand.

Gezinswoning van containers

Antwoord van Joel:

Ik wou dat ik had geweten hoe belangrijk het is om een ontwerpexpert bij de voorkant te betrekken. Het is geen goed idee om het alleen te doen als het gaat om een op maat gemaakte woning. Schakel professionals in, die vooral belangrijk zijn op het gebied van structurele engineering.

20. Kantoor van zeecontainers

De Box Office is de creatie van Truth Box. Peter Gill Case, de eigenaar van Truth Box, zei dat de ramen strategisch zijn geplaatst om maximale daglicht te bieden tijdens het gebruik van de kleinste ramen. Bovendien zijn de studio’s uitgerust met energieterugwinningsventilatoren, die helpen energie te besparen en het blok van verse lucht te voorzien.

kantoor zeecontainers

Antwoord van Peter:

Het vinden van een balans tussen een goed ontwerp van een gebouw en de totale bouwkosten is de sleutel tot het gebruik van containerwoningen.

21. Zeecontainer appartementen in het SeaUA gebouw

Deze appartementen zijn de eerste containerwoningen in het Washington D.C.gebied. Ze zijn ontworpen door Travis Price en Kelly Davies van Travis Price Architects. Het gebouw werd gebouwd met behulp van tweedehands containers, waardoor ze de kosten van de bouw konden drukken.

Zeecontainer appartementen in het SeaUA gebouw

Antwoord van Kelly:

Er zijn ontelbare dingen waarvan ik wou dat we het hadden geweten voorafgaand van dit project. De containers zijn erg dicht naast elkaar en in de ontwerpfase hebben we een extra centimeter toegevoegd aan de breedte van de basis voor het geval ze niet strak tegen elkaar aan kwamen te zitten. Achteraf gezien hadden we het een centimeter minder moeten ontwerpen voor een betere aansluiting van de druppelrand. Denk ook goed na over de riolering!

22. Containerwoning Cordell House

Cordell House is ontworpen door Katie Nichols van Numen Development. Christopher Robertson, een lokale architect, heeft de mooie containerwoning ontworpen en de resultaten zijn verbluffend! De woning beslaat ongeveer 140m2. Het is ingericht met twee slaapkamers, een kantoor, een speelkamer, een keuken en een wasruimte. Aan de achterzijde van de woning is een extra container geplaatst, die ingericht is als logeerkamer voor gasten.

Containerwoning Cordell House

Antwoord van Katie:

Er zijn veel dingen die ik zou kunnen zeggen, maar ik denk dat het grootste ding dat in al die tijd heb geleerd, is dat zeecontainers zijn zoals mijn favoriete mensen. Over het algemeen zijn ze heel eenvoudig, maar ze hebben intense stukjes van complexiteit. Het kennen en begrijpen van die complexiteiten is echt de sleutel tot succes bij het bouwen van een containerwoning. Het is zeker de moeite waard om met iemand samen te werken die ervaring heeft met containerstructuren.

23. Containerwoning SurfShack

Hartman Kable van Kable Design Build bouwde deze strandhuisjes voor surfers van gerecyclede zeecontainers. Hartman wilde een vakantiehuis op het strand waarvan hij in het weekend kon genieten!

containerwoning surfshack

Antwoord van Hartman:

Bedankt voor het vragen. Ik denk dat het enige dat ik wou dat ik had geweten was dat de wanden van de container ruw zijn. Ze moeten dus worden ingelijst zodat de binnenwanden plat en glad zijn.

24. Containerwoning Kangarilla

Saffy en haar man Dom hebben een prachtige, moderne containerwoning in de buurt van Adelaide in Australië. Hun verhaal is inspirerend, niet alleen vanwege de hoogwaardige esthetiek van hun gebouw, maar ook vanwege de manier waarop het gebruik ervan als kortetermijnverhuur de financiële situatie van hun gezin volledig heeft veranderd.

Antwoord van Saffy:

Ik denk dat het belangrijk voor ons was om grote ramen te gebruiken en slim gebruik te maken van de buitenruimte. Hierdoor voelt de container veel ruimer aan dan hij is. Denk goed na over verwarming/koeling/isolatie, het is aan het eind van de dag een grote metalen doos en in het Australische klimaat is dit in ieder geval een heel belangrijke factor. We zouden graag zien dat het volledig off-grid gaat en zonne-energie heeft, wat misschien iets is waar we in de toekomst over zullen nadenken.

containerwoning kangarilla

25. Containerwoning San Antonio

De oorspronkelijke eigenaar, Stacey Hill, had wat extra ruimte nodig op haar perceel om te dienen als speelhuis voor haar dochters, een pension voor bezoekende kunstenaars, een opslagschuur voor haar tuin en een toevluchtsoord van het hoofdgebouw. Ze benaderde een lokale ontwerper om een ​​structuur te bedenken om die verschillende gebruiksscenario’s aan te kunnen, en ze was geïnteresseerd in het gebruik van een zeecontainer als bouwsteen nadat ze deze op televisie had gezien. In die tijd had niemand kunnen vermoeden dat foto’s van dit achtertuingebouw de hele wereld over zouden gaan naar miljoenen mensen. Maar dankzij enkele slimme ontwerpideeën die door de ontwerper zijn verwerkt, kunnen mensen gewoon geen genoeg krijgen van deze containerwoning.

Binnen werd polyurethaan sproeischuim gebruikt voor isolatie, bedekt met bamboe multiplex op de muren en vloeren. De container werd vervolgens uitgerust met een split-unit airco, een Sun-Mar composttoilet, een douche en een kleine wastafel.

containerwoning san antonio

27. Containerwoning Wattle Bank

In de meeste containerwoningen met meer dan één containers worden de containers allemaal bij elkaar geplaatst. Maar wat als je in plaats daarvan de containers met een beetje scheiding van elkaar plaatst? De Wattle Bank Container Home beantwoordt die vraag met een verrassend fris ontwerp dat drie zeecontainers gebruikt voor drie afzonderlijke ruimtes in het huis. Als je het huis van buitenaf bekijkt, is het laatste waar je aan denkt de plattegrond. In plaats daarvan zul je waarschijnlijk het algemene uiterlijk van het landschap en de algehele structuur opmerken, die enkele kenmerken heeft die je normaal niet aantreft op containerwoningen. Om te beginnen is de voorkant van het huis versierd met een massief houten terras aan de linkerkant, plus een groot grindbed met plantenbakken en stoelen aan de rechterkant.

Isolatie buiten de container helpt bij condensatie zonder de binnenruimte te verminderen. Een ander klein detail dat helpt bij het verminderen van condensatie, is het gebruik van houten kozijnen die zijn afgezet met lokale silvertop-as, die er niet alleen geweldig uitziet tegen de stalen panelen, maar ook een veel betere thermische onderbreking vormt.

containerwoning waffle bank

28. Containerwoning Chelan

Het Chelan Container House is een luxe containerwoning, perfect gelegen buiten het kleine bergstadje Leavenworth. Hoewel dit schilderachtige toeristengebied is gemodelleerd naar een oud Beiers dorp, is het huis prachtig en modern. Deze containerwoning huis met twee verdiepingen is gemaakt van zes 40ft zeecontainers. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat het eenvoudig is, met twee niveaus van drie containers die naast elkaar zijn geplaatst en een grote rechthoekige vorm vormen. Aan de andere kant, dankzij strategische uitsparingen voor veranda’s die profiteren van negatieve ruimte, plus een overvloedig gebruik van ramen, is dit huis allesbehalve een eenvoudig ogende doos.

Let ook op de vloeren door het hele huis. Een dunne laag cement werd gebruikt om dat loftachtige uiterlijk te geven in plaats van het containermultiplex op de begane grond, terwijl tegels op de tweede verdieping werden gebruikt.

containerwoning chelan

29. Containerwoning Eco Relax

De Eco Relax Container ligt buiten een klein dorp, ongeveer 2 uur rijden ten oosten van Porto, en is een Portugees juweeltje. Deze betaalbare containerwoning heeft lovende recensies op AirBnB en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Het huis is gebouwd uit een enkele container, die een 40-voet lang model lijkt te zijn. De zeecontainer zelf lijkt een wat ouder model te zijn, met een iets ander golfpatroon dat je misschien gewend bent te zien. De buitenkant van het huis heeft een verhoogd terras met ruimte om te loungen en een houten pad dat de hangmat verbindt met de parkeerplaats. Gelegen in een bosrijk gebied met nabijgelegen boerderijen, wil je hier zeker wat tijd buiten doorbrengen.

Klimaatbeheersing wordt verzorgd door de houtoven voor verwarming en een kleine, kanaalloze mini-split AC-unit voor koeling. En leuke accenten zoals de boekenplanken boven de bank en de kast die het slaapgedeelte gedeeltelijk van het woongedeelte scheidde, zijn verwerkt met een designtoets. De meubels door het hele huis zijn modern en toch gedempt en geven echt een stem aan de term ‘less is more’.

containerwoning eco relax

30. Containerwoning Manton

Een jachthut met containers op 1000 hectare ongerepte wildernis in Californië. Dit huis is opgebouwd uit twee 40ft zeecontainers die aan elkaar zijn gekoppeld. De idyllische locatie van de hut ligt naast een oude kreekbedding met een prachtig uitzicht op de zonsondergang over de omgeving. In tegenstelling tot sommige luxe containerwoningen van tegenwoordig, was deze containerwoning bedoeld om de basis te bieden en de focus op de perfecte setting te houden. Een van de coolste kenmerken van deze containerwoning is dat hij volledig off the grid is en goed kan worden afgesloten wanneer hij niet in gebruik is. Het compacte interieur van de cabine is spaarzaam ingericht met een kleine lounge, een stalen kitchenette en een slaapkamer met een groot raam dat een fantastisch uitzicht op het landschap biedt. Twee schuifdeuren aan weerszijden van het huis rollen open op wielen. Dit geeft een open woonsfeer aan de cabine.

Voor stroomvoorziening is een reeks zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, maar het huis gebruikt propaan voor de meeste verlichtings- en verwarmingsbehoeften. Voor water wordt de aangrenzende kreek gebruikt. De vloeren en wanden zijn gemaakt van hergebruikt hout.

containerwoning manton

Conclusie

Hopelijk hebben jullie veel aan de tips, ideeën en inspiratie voorbeelden. Uit de antwoorden van de bewoners kunnen we drie belangrijke conclusies trekken, die betrekking hebben tot het bouwen en wonen in een containerwoning:

 • Doe goed onderzoek waar zeecontainers te koop zijn. Vergelijk gerecyclede en nieuwe zeecontainers op prijs en kwaliteit;
 • Voorschriften, regels en vergunningen zijn per land verschillend. Laat je hier goed over informeren;
 • Werk samen met een aannemer die ervaring heeft met het bouwen van containerwoningen.

Naast bovenstaande containerwoningen, hebben we hieronder nog meer inspirerende containerwoningen voor je op een rijtje gezet.

4 Comments

 1. Maurits van Hellenberg Hubar Reply

  Geachte heren ,

  Ik ben bezig met een project waar ik 6 containerwoningen op wil plaatsen .ALLEEN ….de grote vraag die ik heb , wie bouwt deze in Nederland ? Hebben jullie een adres of een contactpersoon die alles weet over containerwoningen , wie ze bouwt , inricht en dergelijke ?

  • Hoi

   heeft u daar al meerduidelijkheid over? wil ook graag een containerwoning bouwen.

   groetje

 2. Hoi,

  Ik ben op zoek naar een architect die ervaring heeft met het ontwerpen van container woningen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 3. Ik wil graag 3×3 container nodig Voor de tuin als woning. Kunnen jullie dit voor mij maken. Hij moet raam hebben en deur …. Soort tuin huisje

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate