23x Containerwoningen


Containerwoningen werden vroeger vooral gebruikt als tijdelijke woningen. Daaruit is gebleken dat de zeecontainers ook best wel als woningen ingericht en gebruikt kunnen worden om er permanent in te wonen. Maar wat komt eigenlijk kijken bij het kopen of bouwen van een containerwoning? Discover Containers, een specialist op het gebied van zeecontainers, heeft 23 bewoners en bouwers van containerwoningen één interessante vraag gesteld, namelijk: Wat zou je geweten willen hebben, voordat je dit project aanging?
Het gaat om verschillende soorten containerwoningen, van kleine tiny homes tot grote luxe containerwoningen. Hieronder kunnen jullie alle interessante antwoorden zien, met leuke ideeën, handige tips en vooral heel veel informatie over het bouwen en wonen in een containerwoning.

1. PV14 huis

Matt Mooney, een directeur van Corgan, gevestigd in Texas, besloot om zeecontainers te gebruiken voor het bouwen van zijn droomhuis. In totaal zijn er meer dan veertien containers gebruikt om een gigantisch huis te bouwen van bijna 350m2. Het heeft drie slaapkamers, 3,5 badkamers én een buitenzwembad, om maar een paar ruimtes op te noemen.

Containerwoning pl14 huis

Het antwoord van Matt:

Wat ik wou dat ik zou hebben geweten, is heel moeilijk te zeggen. Ik wilde het al 25 jaar. Natuurlijk heb ik er lang over nagedacht en bestudeerd. We hadden gelukkig heel weinig verrassingen. Als ik iets moest kiezen, zou ik zeggen dat eigenlijke het proces van het kopen en verzenden van een container een interessante ervaring was. We moesten leren hoe we de gebruikte containermarkt hier in de regio moesten navigeren voordat we besloten uiteindelijk besloten één te kopen. Voor de rest moet ik vooral zeggen dat we hebben genoten van elke minuut van de ervaring van het bouwen van de containerwoning.

2. Kleine containerwoning van 6m2

Brenda Kelly van iqcontainerhomes droomde ervan om in een containerhuis te wonen sinds ze 13 was. Ze heeft modellen ontworpen en ontwerpen gemaakt voor het verzenden van containerwoningen zolang ze zich kan herinneren! Haar nieuwe huis werd gemaakt van een enkele container van slechts 6m2.

Kleine containerwoning van 6m2

Het antwoord van Brenda:

Ik heb grondig onderzoek gedaan voordat ik aan mijn eerste containerwoning begon, dus ik weet niet zeker of ik iets wou dat ik wist dat ik dat niet deed. Dit was echter een niet-toegestaan model dat, vanwege zijn omvang, geen vergunning nodig had.

Voor het bouwen van een grotere containerwoning, waar je wel een vergunning voor moet aanvragen, wil ik graag meer weten over het aanvraagproces voor een bouwvergunning.

3. Nomad Living Guesthouse

Deze containerwoning, de Nomad Living Guesthouse, is ontworpen en gebouwd in 2013 door Arnold Aarssen van Studio ArTe. Het is gevestigd in de Algarve in Portugal. Er werd slechts één container gebruikt, die in totaal een woonoppervlakte had van 28m2.

Containerwoning Nomand living guesthouse

Het antwoord van Arnold:

Ik wou dat ik wist hoe ik de container moest isoleren. We eindigden met soldeerelementen op de muren en bespoten ze vervolgens met een schuimstof tegen vuurisolatie.

Ook wilde ik weten hoe ik de zon van het dak kon houden. Uiteindelijk hebben we dit gedaan door het dak dubbel te ventileren.

Tot slot, hoe kunnen we passieve zonne-energie gebruiken voor de container. Dit hebben we gedaan door grote ramen in de container op het zuidwesten te plaatsen.

4. Containerwoning van Larry

Larry Wade bouwde zijn containerwoning voor een prijs van ongeveer $35.000. Larry gebruikte twee zeecontainers van 12 mteter lang, om zijn nieuwe thuis te maken. Het beschikt over zonnepanelen op het dak, die worden gebruikt om elektriciteit te leveren en om water te verwarmen.

containerwoning larry

Antwoord van Larry:

Alles over bouwen met een container was nieuw voor mij en er was geen bruikbare informatie die ik kon vinden. Voor mij kan ik echt niets bedenken dat zich onderscheidt van de rest. Ik kan zeggen dat het enige dat ik wenste dat ik niet had gedaan, was mijn containers kopen zonder ze te zien. Ik nam het woord van het bedrijf dat ze in goede vorm zouden zijn, maar de staat van de zeecontainers was heel slecht.

Het mooie was dat de meeste echt gedeukte plekken uiteindelijk toch uit de containers zouden worden gehaald. Ik wou dat ik had geweten dat nieuwe zeecontainers niet veel duurder zijn dan gebruikte zeecontainers.

5. Landhuis van zeecontainers

Robyn Volker uit New York, wilde een klein landhuis. Ze nam contact op met Tim Steele van Timsteeledesign.com, die een kleine, maar wel ruimtelijke containerwoning voor haar had ontworpen. Twee containers van 12 meter zijn een paar meter van elkaar geplaatst, om een buitenruimte te creeeren van van maar liefst 75m2.

landhuis zeecontainers

Antwoord van Robyn:

Ik bouwde mijn huis vóór 2009, toen er nog niet heel veel bekend was over containerwoningen. Wat ik wenste dat ik had geweten, is dat het bouwen van een huis uit zeecontainers me een soortgelijk bedrag kost als een houten huis.

6. Manifest House

Het Manifesto House is tot nu toe verreweg een van de beroemdste containerwoningen. Het is gemaakt met behulp van 85% gerecycleerde en milieuvriendelijke materialen en is ontworpen door James & Mau.

Manifesto house

Antwoord van James & Mau:

We zouden willen toendertijd willen weten dat je voor koude temperaturen, je ervoor moet zorgen dat je de juiste isolatie hebt om de containerwoning te beschermen tegen condensatie. Met Manifesto House in Chili hadden we goede resultaten. Het klimaat is daar niet echt koud of warm. We hoefden alleen wat pallets op de buitenmuren te plaatsen om de zon en wat isolatie te beheersen.

7. Containers of Hope

Misschien net zo beroemd als het Manifesto House, is Containers of Hope ontworpen door Benjamin Garcia Saxe voor de Peralta-familie. De containerwoning kostte $40.000 om te bouwen en biedt meer dan 55m2 aan leefruimte.

containerwoning containers of hope

Antwoord de Peralta’s:

We hadden niet zo veel wind verwacht. Daarom moeten we nu de wind afschermen met begroeiing omdat de container een beetje lawaai maakt als er grote windstoten zijn.

8. Containerwoning van Kam & Connie

Kam Kasravi en Connie Dewitt zijn de eigenaren van deze bijzondere containerwoning. De woning is ontworpen door Modulus met behulp van vier high cube zeecontainers. De containers werden op een externe locatie geprefabriceerd en vervolgens aan Californië geleverd voordat ze opnieuw werden samengesteld. Op de bovenste verdieping bevinden zich negen dakramen, die in het dak zijn geplaatst, wat zorgt voor een enorme hoeveelheid natuurlijk licht.

Containerwoning kam connie

Antwoord van Kam & Connie:

Het enige wat we anders hadden gedaan, zou zijn geweest om een aannemer te vinden die in het hele proces zou helpen, in plaats van er één te hebben om de containers te krijgen en te wijzigen, en een andere om het interieur te voltooien. Het zou waarschijnlijk bepaalde dingen een beetje gemakkelijker gemaakt hebben.

9. Strandhuis van containers

Dit is The Beach Box, een super mooi strandhuis, dat gebouwd is van zeecontainers. Het is ontworpen en gebouwd in de Hamptons, een van de duurste gebieden van New York. Het huis werd gebouwd door Andrew Anderson met behulp van zeecontainers gekocht van SG Blocks.

De containers op het maaiveld worden gebruikt om vier slaapkamers te creëren. Op de tweede verdieping bevinden zich de keuken, de eetkamer en de woonkamer. Voor het geval dit niet genoeg is, beschikt de woning ook over een dakterras van 120m2 met een zwembad!

strandhuis containerwoning

Antwoord van Andrew:

Zorg ervoor dat de aannemer de modulaire of containerafwerking begrijpt. Dit heeft invloed op de prijs en kwaliteit van de containerwoning.

10. Containerwoning in New Orleans

Deze containerwoning is gebouwd voor Seth Rodewald-Bates en heeft in totaal ongeveer $200.000 gekost. Seth en een team van vrienden en familie brachten twee jaar door met het bouwen van het huis, werkend in de avonden en in het weekend. De voltooide voltooide containerwoning bevat een slaapkamer, een badkamer, een keuken, een kantoor en een woongedeelte.

containerwoning new orleans

Antwoord van Seth:

Het belangrijkste zou zijn dat er in dit voorbeeld geen significante kostenbesparingen waren. Dat gezegd hebbende, genoot ik van het upcyclen van de containers. Het ging minder om de prijs voor mij.

11. Casa Incubo

Casa Incubo is een ander geweldig voorbeeld van containerwoning gelegen in Costa Rica. Zoals te zien is op de foto hieronder, is het huis gebouwd rond de bestaande cederboom en ontworpen door architect Maria José Trejos. Het huis werd gebouwd met acht 12 meter hoge containers. Hierdoor hadden ze maar liefst 20% minder bouwtijd nodig.

casa incubo

Antwoord van Maria:

Aangezien dit huis in Costa Rica is gelegen, waar te maken hebt met tropisch weer, wou ik dat ik extra voorzichtig was geweest om het te beschilderen met de sterkste verf om te beschermen tegen de regen.

12. Vakantiehuis – The Campo Cinco Retreat

Roger Black is de trotse eigenaar van het Cinco Camp, dat meer dan 300 kilometer van de dichtstbijzijnde luchthaven ligt. Het is gebouwd op een onverharde weg, waardoor het onbereikbaar was voor voor iedereen zonder een auto met vierwielaandrijving. Mark Wellen, van Rhotenberry Wellen Architects, ontwierp de retraite en zei dat het hele ding ongeveer $200.000 USD kostte. Hij zei dat het rond de $100.000 zou zijn geweest als het kamp in een toegankelijker gebied was gebouwd!

vakantiehuis the campo cinco retreat

Antwoord van Mark:

1. Ik wou dat ik had geweten dat er kwalitatieve containers te koop zijn voor bijna net zo veel geld.
2. Ik wou dat ik had geweten dat er containers waren die langer waren dan 2.5 meter.

13. WFH House

Deze containerwoning is een van de eerste in China en werd gebouwd door Mads Møller van Aarcgency. Je kunt op de foto zien dat de woning een enorm schuin dak heeft met een woon-tuin erboven. Dit filtert regenwater en voorziet het huis ook van extra isolatie. De buitenmuren van de containers zijn bekleed met bamboe, die de containers beschermt tegen de natuurlijke elementen. Bovendien voorzien deze de containers ook van isolatie.

wfh house

Antwoord van Mads:

Slechts één ding: bouwcode! Wat is toegestaan? Elk land heeft zijn eigen set van regels en normen. Dit betekent dat een containerwoning in de VS er niet hetzelfde eruit ziet als een containerhuis in Denemarken. Dat is iets waar de meeste mensen niet over nadenken. De container is een generiek product, maar het klimaat, brandvoorschriften, etc. zijn niet standaard in alle landen.

14. Containerwoning van 46m2 in Colorado

Hier hebben we een prachtig huis van 46m2 vierkante in Colorado. Het huis is ontworpen door Brad Tomecek van Tomecek Studio, als een experiment om de omvang van het gemiddelde Amerikaanse huis te verkleinen, en ook zo milieubewust en vriendelijk mogelijk te maken. De containers zijn vastgemaakt aan de bestaande rots en dit geeft de eigenaren een prachtig uitzicht.

Containerwoning van 46m2 in Colorado

Antwoord van Brad:

Lassen duurt lang en is duur, dus probeer het tot een minimum te beperken. Deze containerwoningen zijn bedoeld voor klanten die van containers houden of een tastbare behoefte hebben die containers bieden, zoals duurzaamheid. De projecten waar we bij betrokken zijn, zijn zeker altijd uniek geweest.

15. Containerwoning Kuziel Residence

Al in 2008 had Marek Kuziel het idee om een containerwoning te bouwen. Pas in 2009 werden de zaken serieus en Marek kocht een stuk grond net buiten Christchurch, Nieuw-Zeeland. Het huis werd gebouwd met behulp van drie 12 meter lange en één 6 meter lange container. Het heeft zelfs genoeg ruimte voor het kantoor van Marek, die vanuit huis werkt.

Containerwoning Kuziel Residence

Antwoord van Marek:

Om eerlijk te zijn heb ik niet echt één ding dat ik wou dat ik wist over het verschepen van containers voordat ik ermee begon. Ik heb veel onderzoek gedaan voordat ik ervan overtuigd was dat ik dit wilde doen. Mijn advies zou zijn om zoveel mogelijk onderzoek te doen vóór de start van het project. Het draait allemaal om voorbereiding. Er is geen silver bullet-benadering voor onderzoek. Ik denk dat hoe meer je weet en leert over het verzenden van containerwoningen voordat je beslissingen gaat nemen, je minder kunt falen. Maar nogmaals, er is geen zilveren benadering. Mislukkingen onderweg zijn onvermijdelijk.

16. Broadmeadow containerwoningen

Hoewel dit niet precies één huis is, is het bouwproces vergelijkbaar en zijn er nog steeds veel lessen die we van Broadmeadow kunnen leren! Broadmeadow is ontworpen en eigendom van Christian Salvati van Marengo Structures. Deze megastructuur werd gebouwd met 27 containers, is vier verdiepingen hoog en bevat zes appartementen.

Broadmeadow containerwoningen

Antwoord van Christian:

Bouwen met zeecontainers kan een uitdaging zijn en de verergering is nog steeds hetzelfde als traditionele constructie, hoewel de kosten een stuk lager zijn.

17. Mobiele containerwoning van G-Pod

G-Pod heeft onlangs haar gloednieuwe prototype genaamd Dwell geïntroduceerd. Dit prototype is een duurzame en milieuvriendelijke containerwoning, gemaakt om gemakkelijk te verhuizen. Het is gebouwd met behulp van een enkele zeecontainer en heeft verschillende uittrekbare en neerklapbare secties om de totale grootte van de woning te vergroten.

Mobiele containerwoning van G-Pod

Antwoord van Dan:

Een goede vraag. Ik heb van tevoren veel onderzoek gedaan, dus het was niet alsof ik erin sprong en iets ontdekte dat de bouw bemoeilijkte. Ik denk echter dat het begrijpen van de structurele integriteit erg belangrijk is, dat wil zeggen dat de twee lange wanden zowel dragende als verstevigende zijn, dus als je een gat in een gaat snijden, moet dit worden gecompenseerd. Isolatie is ook iets dat waar je veel aandacht aan moet besteden.

18. Tiny Home containerwoning

Zoals de G-Pod Dwell hierboven, is deze Tiny Home zeecontainer ook een prototype. Het huis is gebouwd door Steve Sawyer en is gemaakt met behulp van een zes meter lange zeecontainer. Het heeft een woonkamer met volledige keuken, een badkamer een slaapkamer.

Tiny Home containerwoning

Reactie van Steve:

Dat is een moeilijke vraag, waar ik geen antwoord op heb. Ik ben tien jaar geleden begonnen met het aanpassen van zeecontainers. Ik heb zoveel fouten gemaakt dat ik ze niet allemaal kan onthouden, maar ik ben geneigd de meeste slechte beslissingen te vergeten en de goede beslissingen te onthouden. Het aardige aan dit bedrijf is dat we altijd leren. Het advies dat ik elke nieuwe persoon geef, is om met de plaatselijke bouwafdeling te praten voordat het stuk grond wordt gekocht.

19. Gezinswoning van containers

Ook deze containerwoning is een prototype, de Cargotecture C192 Nomad. De Nomad is gemaakt door Cargotecture, die gemaakt is voor een gezin van vier. Joel Egan, de eigenaar van Cargotecture, zegt dat de Nomad is ontworpen als een op zichzelf staand achtertuinhuisje of een toevluchtsoord op afstand.

Gezinswoning van containers

Antwoord van Joel:

Ik wou dat ik had geweten hoe belangrijk het is om een ontwerpexpert bij de voorkant te betrekken. Het is geen goed idee om het alleen te doen als het gaat om een op maat gemaakte woning. Schakel professionals in, die vooral belangrijk zijn op het gebied van structurele engineering.

20. Kantoor van zeecontainers

De Box Office is de creatie van Truth Box. Peter Gill Case, de eigenaar van Truth Box, zei dat de ramen strategisch zijn geplaatst om maximale daglicht te bieden tijdens het gebruik van de kleinste ramen. Bovendien zijn de studio’s uitgerust met energieterugwinningsventilatoren, die helpen energie te besparen en het blok van verse lucht te voorzien.

kantoor zeecontainers

Antwoord van Peter:

Het vinden van een balans tussen een goed ontwerp van een gebouw en de totale bouwkosten is de sleutel tot het gebruik van containerwoningen.

21. Zeecontainer appartementen in het SeaUA gebouw

Deze appartementen zijn de eerste containerwoningen in het Washington D.C.gebied. Ze zijn ontworpen door Travis Price en Kelly Davies van Travis Price Architects. Het gebouw werd gebouwd met behulp van tweedehands containers, waardoor ze de kosten van de bouw konden drukken.

Zeecontainer appartementen in het SeaUA gebouw

Antwoord van Kelly:

Er zijn ontelbare dingen waarvan ik wou dat we het hadden geweten voorafgaand van dit project. De containers zijn erg dicht naast elkaar en in de ontwerpfase hebben we een extra centimeter toegevoegd aan de breedte van de basis voor het geval ze niet strak tegen elkaar aan kwamen te zitten. Achteraf gezien hadden we het een centimeter minder moeten ontwerpen voor een betere aansluiting van de druppelrand. Denk ook goed na over de riolering!

22. Containerwoning Cordell House

Cordell House is ontworpen door Katie Nichols van Numen Development. Christopher Robertson, een lokale architect, heeft de mooie containerwoning ontworpen en de resultaten zijn verbluffend! De woning beslaat ongeveer 140m2. Het is ingericht met twee slaapkamers, een kantoor, een speelkamer, een keuken en een wasruimte. Aan de achterzijde van de woning is een extra container geplaatst, die ingericht is als logeerkamer voor gasten.

Containerwoning Cordell House

Antwoord van Katie:

Er zijn veel dingen die ik zou kunnen zeggen, maar ik denk dat het grootste ding dat in al die tijd heb geleerd, is dat zeecontainers zijn zoals mijn favoriete mensen. Over het algemeen zijn ze heel eenvoudig, maar ze hebben intense stukjes van complexiteit. Het kennen en begrijpen van die complexiteiten is echt de sleutel tot succes bij het bouwen van een containerwoning. Het is zeker de moeite waard om met iemand samen te werken die ervaring heeft met containerstructuren.

23. Containerwoning SurfShack

Hartman Kable van Kable Design Build bouwde deze strandhuisjes voor surfers van gerecyclede zeecontainers. Hartman wilde een vakantiehuis op het strand waarvan hij in het weekend kon genieten!

containerwoning surfshack

Antwoord van Hartman:

Bedankt voor het vragen. Ik denk dat het enige dat ik wou dat ik had geweten was dat de wanden van de container ruw zijn. Ze moeten dus worden ingelijst zodat de binnenwanden plat en glad zijn.

Conclusie

Hopelijk hebben jullie veel aan de tips, ideeën en inspiratie voorbeelden. Uit de antwoorden van de bewoners kunnen we drie belangrijke conclusies trekken, die betrekking hebben tot het bouwen en wonen in een containerwoning:

 • Doe goed onderzoek waar zeecontainers te koop zijn. Vergelijk gerecyclede en nieuwe zeecontainers op prijs en kwaliteit;
 • Voorschriften, regels en vergunningen zijn per land verschillend. Laat je hier goed over informeren;
 • Werk samen met een aannemer die ervaring heeft met het bouwen van containerwoningen.

4 Comments

 1. Maurits van Hellenberg Hubar Reply

  Geachte heren ,

  Ik ben bezig met een project waar ik 6 containerwoningen op wil plaatsen .ALLEEN ….de grote vraag die ik heb , wie bouwt deze in Nederland ? Hebben jullie een adres of een contactpersoon die alles weet over containerwoningen , wie ze bouwt , inricht en dergelijke ?

  • Hoi

   heeft u daar al meerduidelijkheid over? wil ook graag een containerwoning bouwen.

   groetje

 2. Hoi,

  Ik ben op zoek naar een architect die ervaring heeft met het ontwerpen van container woningen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 3. Ik wil graag 3×3 container nodig Voor de tuin als woning. Kunnen jullie dit voor mij maken. Hij moet raam hebben en deur …. Soort tuin huisje

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate