Creëer een onderhoudsvriendelijke voortuin met deze 5 tips!


Het is natuurlijk super fijn om een mooie voortuin te hebben, maar deze moet natuurlijk wel mooi blijven. Elke voortuin heeft onderhoud nodig, onderhoudsvrije voortuinen bestaan dus niet. Je kunt wel een onderhoudsvriendelijke voortuin aanleggen, waarbij het onderhoud minimaal blijft. Bij een goed ingerichte onderhoudsvriendelijke voortuin is het niet nodig om het elke maand te onderhouden. Hoe je dit kunt realiseren? Bekijk onze tien handige onderhoudsvriendelijke voortuin tips!

Tip 1 – Neem geen gazon

Als liefhebber van groen, wil je natuurlijk een mooi gazon in de voortuin. Onze tip: neem absoluut geen gazon! Om ervoor te zorgen dat het gazon mooi blijft, moet het regelmatig onderhouden worden. Als je dat niet doet, dan verandert je voortuin in no time in een vervallen jungle.

Tip 2 – Bestrating is niet zo onderhoudsvriendelijk als je denkt

Het lijkt me duidelijk dat gras veel onderhoud vraagt. Maar wat velen niet weten, is dat bestrating ook niet zo onderhoudsvriendelijk is als je denkt. Je hoeft weliswaar het gras niet te maaien, maar er zijn wel andere onderhoudsfactoren waar je rekening mee moet houden. Met tuintegels zal je namelijk te maken hebben met onkruid en groene aanslag. Wil je tóch voor tuintegels gaan omdat je een moderne strakke voortuin wilt? Zorg er dan ieder geval voor dat je tip 3, 4, 5 en 6 leest.

Tip 3 – Grote tegels

Het onkruid groeit tussen de voegen van de tegels. Hoe meer voegen je hebt hoe meer je last zal hebben van onkruid in je voortuin. Kies daarom bij voorkeur voor zo groot mogelijke tegels in plaats van bijvoorbeeld kleine klinkertjes. Daarnaast zijn er ook speciale gecoate en keramische tegels verkrijgbaar, die minder algen aantrekken en niet zo snel vies worden.

Onderhoudsvriendelijke voortuin tip bestrating grote tegels

Tip 4 – Gronddoek of anti-worteldoek

Je kunt een gronddoek, ook wel bekend als anti worteldoek, gebruiken onder de bestrating. Let hierbij wel op dat dit alleen helpt tegen opkomende wortels en minder tegen onkruid. Wat wel zo is, is dat het onkruid gemakkelijker te verwijderen is dankzij het groendoek of anti-worteldoek

Tip 5 – Voegmortel

Met voegmortel kan wel heel goed helpen tegen onkruid. De voegen tussen de tegels vul je met speciale voetmortel, waar onkruid niet in kan kiemen. Bekijk in onderstaand filmpje hoe je het voegmortel kunt gebruiken.

Tip 6 – Afvoer van regenwater

Algen en groene aanslag groeien vooral op vochtige oppervlakten. Je treft het daarom vooral aan op schaduwplekken in de voortuin, die niet snel droog worden door de zon. Zorg er daarom voor dat het regenwater altijd vanzelf afgevoerd wordt, bijvoorbeeld naar een plantenborder. Daarmee heb je ook gelijk het voordeel dat je minder vaak water hoeft te geven aan de planten.

Tip 7 – Grind

Grind is een heel goed alternatief van tuintegels, omdat het heel veel voordelen biedt voor inrichten van een onderhoudsvriendelijke tuin. Grind is heel eenvoudig aan te leggen, het is relatief goedkoop en grind werkt drainerend. Je zal dus veel minder last hebben van wateroverlast in je voortuin. Wat wel verstandig is, is om grindmatten te gebruiken voordat je het grind gaat storten. Grindmatten zorgen ervoor dat het grind op z’n plek blijft en dat het niet wegzakt. Daarnaast heb je met grind in tegenstelling tot tuintegels veel minder te maken met onkruid en groene aanslag.

Onderhoudsvriendelijke voortuin tip grind

Tip 8 – Onderhoudsvriendelijke planten

Veel mensen dat het niet mogelijk is om een onderhoudsvriendelijke voortuin te hebben mét planten. Dat is natuurlijk onzin, het is wel degelijk mogelijk om planten te nemen. Om de voortuin zo onderhoudsvriendelijk te houden, is het wel aan te raden om je te beperken tot een minimum aantal soorten planten. Elke soort heeft namelijk ander soort onderhoud nodig. Hoe minder soorten, hoe minder onderhoud dus. Maar wat een nog belangrijkere tip is, is om voor onderhoudsvriendelijke planten en bloemen te gaan. Hagen zoals de Taxus en de Portugese Laurier, en voorjaarsbloeiende bloembollen zoals de Korkus, botanische tulpen, Blauwe druifjes en Sneeuwvlokjes zijn daar mooie voorbeelden van. Wintergroene planten zoals de klimop blijven ook heel het jaar door mooi groen!

Onderhoudsvriendelijke voortuin planten

Tip 9 – Plantenborders

Plantenpotten kunnen erg leuk zijn, maar plaats er niet teveel van in je voortuin als je niet van onderhoud houdt. Planten in potten vraagt namelijk best wel wat onderhoud. Daarom zijn plantenborders een veel beter idee in een onderhoudsvriendelijke voortuin. Zorg ervoor dat zo min mogelijk stukjes aarde onbenut worden. Op die manier laat je geen ruimte over voor onkruid. De open stukjes aarde zou je kunnen bedekken met bodembedekkers of houtsnippers.

onderhoudsvriendelijke-voortuin-tip-plantenborder

onderhoudsvriendelijke-voortuin-tip-plantenborder

Tip 10 – Opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen er niet alleen voor dat je voortuin er super strak uitziet, het voorkomt ook dat tegels en grind niet van hun plek verschuiven. Werk de plantenborders dus netjes af met opsluitbanden. Door ze iets boven de grond uit te laten steken, creëren je een soort vaste plantenbak in de grond.

Onderhoudsvriendelijke voortuin tip opsluitbanden

Deze tips zijn overigens ook bruikbaar voor het inrichten van een onderhoudsvriendelijke tuin. Bekijk ook onze leuke voortuin ideeën voor nog meer tips en inspiratie voorbeelden van super mooie voortuinen!

1 Comment

  1. Pingback: 30x Voortuin ideeën, inspiratie voorbeelden & handige tips | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate