25x Interieuradvies waar je wat aan hebt!


Iedereen wilt een fijn, mooi en comfortabel huis. Maar lang niet iedereen is in staat om dit te realiseren. Sommige mensen hebben hebben een natuurlijk oog voor design, maar er zijn eigenlijk veel meer mensen die er minder gevoel voor hebben. Mensen die die wel degelijk een leuk huis willen hebben, maar gewoonweg niet in staat zijn om op eigen houtje dat te creëren. Dankzij het internet met handige platforms zoals Pinterest en Instagram, kunnen we tegenwoordig gelukkig heel veel wooninspiratie opdoen, maar een compleet huis inrichten vanuit inspiratie foto’s en voorbeelden blijft een flinke uitdaging. Alle interieuradvies, tips en ideeën zullen dus altijd welkom zijn. Voor deze mensen hebben we een lijst opgesteld met interieuradvies die je altijd goed kan gebruiken, ongeacht je soort woning, je voorkeur voor interieurstijl en je persoonlijke smaak.

1. Bepaal je interieurstijl

Hoe wil je interieur aanvoelt? Hier is een truc die je kan helpen om je interieurstijl aan te scherpen: kijk eens naar je kast. Geef je de voorkeur aan op maat gemaakte kast of heb je liever losse en comfortabelere objecten? Ben je aangetrokken tot bepaalde kleuren of patronen? Een andere manier om je te helpen je stijl te bepalen, is door te denken aan sleutelwoorden die bepalen hoe je een ruimte wilt voelen. Traditioneel, formeel, elegant? Speels, humoristisch, uitnodigend? Monochromatisch, gestroomlijnd, modern? Denk ook eens aan een hotel waar je hebt verbleven of een restaurant waar je hebt gegeten, waarvan de sfeer en stijl je heel erg aanspreekt.

Interieuradvies - interieurstijil

2. Zoek uit wat je niet leuk vindt

Het is een stuk eenvoudiger voor mensen om uit te drukken wat ze niet leuk vinden. Door dingen te benoemen die je niet leuk vindt, kunnen we sommige dingen elimineren en gerichter aan de slag gaan. Als je bijvoorbeeld aan kan geven dat je niet van drukke patronen houdt aan de muren, kleurrijke vloerkleden, en een open kledingkast vol kleding, dan weet je dat je een kalm en rustgevend interieur wilt. Houd je juist niet van kale witte muren, een strakke gietvloer en hoogglans witte meubels, dan heb je dus en voorkeur voor meer spanning.

Interieuradvies patroonbehang

3. Denk aan schaal en proportie

Deze twee ontwerpprincipes gaan hand in hand omdat beide betrekking hebben op grootte en vorm. De verhouding heeft te maken met de verhouding van het ene ontwerpelement tot het andere, of van één element tot het geheel. Schaal houdt zich bezig met de grootte van een object in vergelijking met een ander. Heel vaak kiezen mensen verkeerde productformaten in hun huis. Denk bijvoorbeeld aan een te grote bank in een te kleine woonkamer, of een te grote lamp die boven de eettafel hangt, waardoor het eetgedeelte eigenlijk heel klein lijkt.

Neem daarom altijd de afmetingen mee naar de woonwinkels. Op die manier weet je altijd of iets wel of niet gaat passen.

Interieuradvies schaal

4. Muurkleur uitproberen

Verfselectie is één van de belangrijkste en meest kostenbesparende beslissingen die je kunt nemen. Juiste verfkeuzes verbinden ruimtes op harmonieuze wijze. Beschouw het huis als geheel. Je riskeert het creëren van onsamenhangende kamers als je één kamer tegelijk schildert. Houd rekening met hoe kleuren onze stemming beïnvloeden. Sommige kleuren zorgen ervoor dat mensen zich gelukkig, kalm of zelfs geagiteerd voelen. Houd rekening met verschillende tijden op een dag. Bekijk het met natuurlijk licht, het licht in de ochtend, maar ook in de avond als het donker is. Een bepaalde muurkleur kan heel mooi zijn in een donkere kamer, terwijl het in een andere kamer een beter idee is om een andere kleur uit te kiezen.

interieuradvies muurkleur

5. Combineer design met budget

Iets wat duurder is betekent niet altijd dat het ook beter of mooier is. Ook budget meubels en accessoires kunnen functioneel en decoratief mooi zijn. Als je een heel groot budget hebt, en je bent daardoor in staat om alleen maar dure meubels te kopen, betekent dit niet dat je dit ook moet doen. Soms is het juist veel leuker om budget met design te combineren.

interieuradvies combineer design budget

6. Begin met de basis

Een huis inrichten kan overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk om er goed de tijd voor te nemen. Denk goed over beslissingen na en overweeg het. Mensen willen vaak weten waar ze precies moeten beginnen. Het is verstandig om met de basis te beginnen, dus de vloer en de muren. Op basis daarvan is het veel eenvoudiger om andere keuzes te maken.

interieuradvies basis

7. Verplaats dingen regelmatig

Ben je een beetje uitgekeken op je interieur? Verander het dan! Veranderingen hoeven overigens niet altijd wat te kosten. Je kunt je interieur ook heel eenvoudig veranderen door dingen te verplaatsen. Verplaats de bank bijvoorbeeld een keer naar de andere kant van de woonkamer. Je zult zien dat de hele ruimte heel anders zal aanvoelen. Alsof je weer een nieuw interieur hebt!

interieuradvies herindeling

8. Wees niet bang om dingen uit te proberen

Heb een beetje vertrouwen in jezelf. De grootste obstakel dat moet worden overwonnen is om op je instinct te vertrouwen. Probeer het gewoon en probeer het opnieuw als het niet werkt. Op die manier leer je jezelf en je stijl ook beter kennen. De meeste mensen veranderen ook, op basis van trends en ontwikkelingen. Daarom zul je vaak merken dat je tweede huis nooit hetzelfde eruit zal komen te zien als je eerste huis, en dat je derde huis er ook weer helemaal anders uitziet.

interieuradvies uitproberen

9. Volg je hart

Richt je huis altijd in met je hart. Probeer niet iets te zijn dat je niet bent. Dus volg geen bepaalde trend omdat je denkt dat je vrienden het leuk zouden vinden – wees trouw aan jezelf en volg je eigen stijl. De dingen waar je van houdt zullen samenkomen en samenwerken omdat ze worden samengevoegd door jouw waardering ervoor. Als je eenmaal weet wat deze inspirerende stukken zijn, werk je vanaf daar om een omgeving te creëren die ze het beste uit zichzelf laat zien – of het nu zoiets eenvoudigs is als een geliefde boekencollectie of iets meer opzienbarend zoals kunstwerken of een statement van verlichting.

interieuradvies volg je hart

10. Sparen voor iets moois

Sommige objecten kunnen heel veel geld kosten. Als je het geld er niet voor hebt, betekent niet dat je het niet kunt kopen. Je kunt er namelijk voor sparen. Spaar voor die ene mooie fluwelen loungebank of de designerlamp waar je al heel lang over droomt. Als je eenmaal genoeg hebt gespaard en tot aankoop kunt gaan, zal je het object nóg meer waarderen!

interieuradvies sparen voor design

11. Wees authentiek bij jezelf

Wees authentiek bij jezelf bij het ontwerpen van je huis. Stel jezelf eerst de vraag hoe je leeft en beoordeel je huidige ruimte. Kijk naar de items die je momenteel hebt of die je wilt toevoegen en bepaal waarom elk stuk er is. Elk item in je huis moet er zijn om een van de volgende drie redenen: je vindt het geweldig, het biedt een specifieke functie of het heeft sentimentele waarde. Om je huis authentiek voor je te houden, moet het ontworpen zijn om zowel je levensstijl als persoonlijke stijl te weerspiegelen. Als je beide aspecten authentiek houdt voor je ware zelf, krijg je een ruimte waar je dol op zult zijn.

interieuradvies authentiek

12. Ruimte tussen de muur

Veel mensen hebben de neiging meubels tegen de muur te plaatsen. Een ruimte lijkt echter groter als je de meubels ruimer opstelt, zelfs in een klein appartement. Plaats de bank of stoelen niet tegen de muur, maar houd enkele centimeters vrij en plaats de kast loodrecht op de muur als een soort verdeler.

interieuradvies ruimte tussen muur

13. Wacht met het kopen

Als je gaat verhuizen of aan het begin van een verbouwing bent, ben je natuurlijk heel enthousiast. Je wilt graag meteen al alle meubels en alle accessoires vooraf aanschaffen. Het beste wat je nog kunt doen is wachten. Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over welke meubels en accessoires je graag zou willen hebben. Bewaar het beste voor het laatst, zodat je precies weet wat je nodig hebt en wat je aan je nieuwe interieur wilt toevoegen.

interieuradvies wacht met kopen

14. Bespaar niet op verlichting

De meest voorkomende fout is dat de lamp niet groot genoeg is voor de ruimte. Mensen besparen vaak op lampen, terwijl ze erg belangrijk zijn. Dit heeft niet alleen te maken met dat sommige ruimtes niet goed afgewerkt zijn, omdat ze een bepaalde finishing touch missen, maar verlichting is gewoon heel erg belangrijk. Functioneel én decoratief!

interieuradvies verlichting

15. Neem de tijd

Probeer niet alles tegelijk te doen. Je huis moet na verloop van tijd in lagen worden gecreëerd. Het zal minder stressvol voor je zijn. Voorkom dat het een ‘moet’ klus wordt, maar zorg er juist voor dat je er plezier aan hebt.

interieuradvies neem je tijd

16. Creëer een focuspunt

Een goed ontworpen ruimte heeft altijd, afhankelijk van de grootte ervan, één of meer focuspunten. Een focuspunt moet dominant zijn om aandacht te trekken en interessant genoeg zijn om de kijker aan te moedigen verder te kijken. Een focuspunt moet dus een blijvende indruk hebben, maar moet ook een integraal onderdeel zijn van de decoratie die is verbonden via schaal, stijl, kleur of thema. Een open haard is bijvoorbeeld een populair focuspunt.

interieuradvies focuspunt

17. Houdt altijd rekening met de architectuur van het pand

Een van de grootste interieurfouten is het negeren van de architectuur van een ruimte. Dat wil niet zeggen dat je niet verrassend kunt zijn – je kunt bijvoorbeeld modern meubilair gebruiken binnen een historische ruimte, maar zorg ervoor dat de lijnenvormen werken in de periode-instelling. De hele kamer moet samen hangen. Het kan ook leuk zijn om architectonische details in een woning te accentueren, omdat het de ruimte visueel aantrekkelijk maakt. Wie zegt dat wandpanelen er ouderwets uit moeten zien?

interieuradvies bakstenen muur

18. Harmonie en eenheid

Harmonie en eenheid zijn zeer belangrijke principes in het interieurontwerp. Bij het interieurontwerp is het noodzakelijk om aan het huis als een geheel te denken. Creëer flow van de ene kamer naar de volgende door aangrenzende ruimtes visueel te koppelen met behulp van een gemeenschappelijk motief. Herhaal een patroon of draag een accentkleur of een ander visueel element van de ene kamer naar de andere.

Een veel voorkomende manier om eenheid te creëren is met een doordacht kleurgebruik. Kleurenschema’s zijn in het algemeen een geweldige manier om een verzameling ruimtes te harmoniseren. Je kunt bijvoorbeeld drie of vier kleuren kiezen en deze in verschillende tinten door het hele huis gebruiken.

interieuradvies harmonie

19. Vermijd impulsaankopen

We doen allemaal weleens impulsaankopen, maar bij het voorbereiden van een kamer is het altijd het beste om het te plannen. Overal kom je leuke en mooie meubels en accessoires tegen, maar je hebt er niks aan als het niet in je huis of interieurstijl past. Dan probeer je het heel hard om het op te nemen in je interieur, maar de kans is groot dat het uiteindelijk niet past.

interieuradvies impulsaankopen

20. Overdrijf niet met thema’s

We hebben allemaal een bepaalde interieurstijl of ontwerptijdperk waar we van houden, en wanneer we op zoek zijn naar een interieurstijl voor onze eigen interieurs, is het vaak deze ‘look’ waar we ons door laten inspireren. Maar een veelgemaakte fout is het te overdrijven en een ruimte met een overdreven thema te creëren. Probeer in plaats van te letterlijk te zijn naar kleuren, kunstwerken of meubels te zoeken in de stijl die je leuk vindt en neem deze op in je interieur met andere objecten. Je krijgt nog steeds de look en feel die je leuk vindt zonder dat het een themapark wordt.

interieuradvies thema

21. Geen meubelsets als het niet hoeft

Bij het kopen van meubels voor de woonkamer, eetkamer of slaapkamer, is het gemakkelijk om de fout te maken om de hele bijpassende set vanaf één plek te kopen. Natuurlijk passen ze allemaal bij elkaar en zijn ze in dezelfde stijl, maar het is voorspelbaar en kan persoonlijkheid missen. Plus, wil je echt dat je huis eruit ziet als een etalage uit een catalogus?

De kunst is om het bed, of de grote bank waar je van houdt, te kopen en de look te personaliseren door aanvullende nachtkastjes of opvallende enkele stoelen in een patroon met stof te selecteren. Dit zorgt voor een interessante look – en één die van jou is.

interieuradvies meubelset

22. Houd het netjes

We hebben allemaal objecten die we graag willen laten zien, hetzij van onze reizen of gewoon hobby verzamelingen. Als je deze objecten combineert met cadeautjes en alle andere nieuwe aankopen, kan je eindigen met veel rommel, die gemakkelijk een ruimte kan overnemen. Het wordt niet alleen visueel druk, maar het zorgt er ook voor dat kleine ruimtes nog kleiner aanvoelen.

Als je veel geliefde items hebt waar je geen afstand van kunt doen, kun je er een paar opbergen en ze in de loop van de tijd verwisselen – zoals een kunstgaleries doen met kunst. Je speciale stukken zullen er belangrijker uitzien als ze niet vastzitten en strijden om ruimte.

interieuradvies netjes

23. Niet té symmetrisch

Zoals je waarschijnlijk weet, is symmetrie de sleutel als het gaat om het creëren van een gevoel van rust en orde in een kamer. Er is echter zoiets als té veel symmetrie, waardoor een kamer er saai uitziet en statisch aanvoelt. Daarom moet je hier en daar een beetje asymmetrie introduceren om de dingen wat pittiger te maken. Als je meubels bijvoorbeeld symmetrisch zijn geplaatst, kan je overwegen om kunst aan de muur asymmetrisch te hangen. Een mooie muur collage van lijsten maken is dan een beter idee dan twee exact dezelfde lijsten naast elkaar. Houd er natuurlijk rekening mee dat het net zo erg, zo niet erger, overboord gaat met asymmetrie. Evenwicht is de sleutel tot een prachtig en verstandig ingerichte kamer.

interieuradvies symmetrisch

24. Vergeet de hoeken niet

Een veel voorkomende fout die veel wordt gemaakt, is vergeten de hoeken te vullen. In plaats van de hoek leeg te laten, kan je ze juist heel leuk decoreren met een mooie vloerlamp, leuke planten, een fauteuil, noem maar op.

interieuradvies hoeken stylen

25. Adviezen verbreken

Sommige adviezen zie je altijd terugkomen. Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat je nooit donkere kleuren moet gebruiken in kleine ruimtes, of dat je geen wit moet nemen als je kleine kinderen hebt. Natuurlijk zijn die adviezen ergens op gebaseerd, maar soms moet je het gewoon doen. We hebben bijvoorbeeld hele mooie kleine appartementen gezien die volledig zwart zijn geverfd.

Het beste interieuradvies is dus om al deze adviezen te negeren!

interieuradvies negeren

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate