Makkelijk thuis energie besparen? Hier zijn 10 tips!


Energie besparen is altijd mooi meegenomen: het scheelt op de rekening én is beter voor het milieu! Weet je wat daar extra leuk aan is? Dat je met een paar eenvoudige aanpassingen al snel thuis energie kunt besparen. Je kan vandaag al beginnen. Hier zijn de tips!

1. Wasmachine

Bij wasmachines zijn er grote verschillen in energiegebruik. Ben je dus toe aan een nieuwe wasmachine, let dan goed op het energielabel. Als je kiest voor de zuinigste machine ben je misschien bij de aanschaf iets duurder uit, maar dat verdien je al snel terug door de lagere energiekosten.

Ook met je huidige wasmachine kun je makkelijk energie besparen. Dit doe je bijvoorbeeld door te wassen op een lagere temperatuur. Dat kost minder energie! Probeer altijd met een volle trommel je was te draaien: je wast dan minder vaak en minder vaak wassen betekent meer energie besparen.

2. Koelkast

Ook voor de koelkast geldt: toe aan een nieuwe? Let op het energielabel. Wil je nog een tijd gebruik maken van je huidige koelkast? Ook dan kun je energie besparen, ongeacht het energielabel.

Laat de koelkast zo min mogelijk openstaan. De koelkast moet extra hard werken als de deur open staat, en dat kost het apparaat extra energie. Controleer daarom ook de rubbers. Als er gaten of kieren in de rubbers aan de binnenkant van de koelkastdeur zijn, kan er warme lucht in de koelkast stromen. Het apparaat moet dan extra hard werken om te koelen, en je raadt het al: dat kost energie.

Check ten slotte de temperatuur. Lager dan 6 graden is meestal niet nodig. Hoe lager de temperatuur staat ingesteld, hoe sterker je koelkast moet verkoelen en dus meer energie verbruikt.

3. Verlichting

Een heel eenvoudige tip die toch vaak vergeten wordt: doe altijd het licht uit in ruimtes waar niemand is. Waar je ook veel mee kunt besparen is het gebruik van led-lampen. Wist je dat een led-lamp maar liefst 85% zuiniger is dan een gloeilamp? En dat een led-lamp tot wel negen keer langer mee kan gaan dan een gloeilamp? Dat tikt lekker aan! Goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Thuis energie besparen tips led lampen

4. Warm water in de badkamer

Minder waterverbruik zorgt voor een lagere waterrekening. Minder warm waterverbruik helpt ook nog eens mee aan een lagere energierekening. Er is dan immers minder energie nodig om het water te verwarmen.

Minder vaak of korter douchen zijn twee eenvoudige tips om minder warm water te verbruiken. En uiteraard helpt een energiezuinige douchekop ook mee.

5. In de keuken

Heb je een gasstel, gebruik dan altijd de meest geschikte pit: een kleine pan op een kleine pit. Hou zoveel mogelijk een deksel op de pan; dat scheelt warmteverlies en daardoor energieverbruik.

Kokend-waterkranen zijn tegenwoordig populair, maar bedenk je wel dat een waterkoker veel minder energie verbruikt dan een kokend-waterkraan. Alle kleine beetjes helpen: doe niet meer water in de waterkoker dan je nodig hebt.

6. Verwarming

Iedereen wil het natuurlijk graag binnen lekker warm hebben, vooral als het buiten zo koud is. Maar wist je dat elke graad dat je je thermostaat lager zet je op jaarbasis zo’n tachtig euro bespaart? Daarnaast zijn er nog andere eenvoudige mogelijkheden om op verwarmingskosten te besparen: zet de verwarming uit. Bijvoorbeeld in ongebruikte ruimtes. Je kunt de thermostaat ook ’s nachts lager zetten, als je toch onder je warme dekbed ligt.

7. Vergelijken van energiemaatschappijen

Vergelijk energie van alle leveranciers, daar kun je veel geld mee besparen! Naar schatting is ongeveer de helft van de consumenten ooit al eens overgestapt, maar het is zeer de moeite waard elk jaar opnieuw de tarieven te bekijken en vergelijken. Elk jaar zijn er weer nieuwe, scherpe aanbiedingen waar jij je voordeel uit kan alen.

Overstappen van energieleverancier kan honderden euro’s schelen. Veel mensen denken nog dat overstappen een heel gedoe is, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Integendeel, energieleveranciers doen er alles aan het overstappen voor hun nieuwe klanten zo eenvoudig mogelijk te maken. Er wordt een hoop werk voor je gedaan!

8. Isolatie

Je woning kan warmte verliezen als deze niet goed is geïsoleerd. Daardoor stijgt je energieverbruik. De drie meest voorkomende manieren van isolatie zijn dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Je kunt hier veel energie mee besparen. Dit is de moeite van het uitzoeken zeker waard!

thuis energie besparen tips isolatie

9. Elektrische apparaten

Veel elektrische apparaten verbruiken ook stroom als je ze niet gebruikt. Ook als ze in stand-by of ‘slaap’ modus staan! Dit noemen we sluipverbruik. Door sluipgebruik terug te dringen kun je tientallen euro’s per jaar besparen op je energierekening. Trek altijd de stekker uit het stopcontact van apparatuur die je niet gebruikt en laat ook opladers niet ongebruikt in het stopcontact zitten.

energie besparen thuis tips stopcontact

10. Zonne-energie

Je kunt zonnepanelen op het dak van je woning laten installeren. Hiermee heb je dan zelf een bron voor de energie die je in huis gebruikt. Als je een overschot aan stroom hebt, kun je dat terug leveren aan de netbeheerder. Dit wordt in de meterkast bijgehouden en zo kan het soms zelfs zo zijn dat je geld terugkrijgt! Je betaalt dus minder tot niets voor je energierekening.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate