Opbergdozen in huis


Sinds jaar en dag is er een almaar toenemende behoefte om grote hoeveelheden benodigdheden en artikelen op een handige wijze op te slaan in huis. Wonen en werken op bijvoorbeeld dezelfde plek brengt het gebruik van erg veel verschillende spullen en materialen met zich mee. Om efficiënt met ruimte om te gaan is het belangrijk alles zo efficiënt mogelijk op te bergen. Dit heeft vele doeleinden, het kan zorgen voor bescherming, hygiëne, overzicht of – niet onbelangrijk – een goede sfeer in huis en op de werkplek. Een uitermate effectief middel voor het opbergen van spullen is de opbergdoos. Deze opbergdoos komt in vele varianten: kratten, dozen, manden, kunststof boxen, kisten en bakken. Er is inmiddels zoveel keuze in het gebruik van opbergdozen dat we er een complete verhandeling aan kunnen besteden. Lees maar eens verder.

Opbergdozen in huis

De opbergdoos: smaakvol opgeruimd
Een opbergdoos of opbergsysteem is ideaal om spullen net en stofvrij in op te slaan. Deze artikelen zijn handig in het opbergen van kleine prullaria. Echter zijn opbergdozen ook ideaal voor kleding, huismiddelen, recreatie artikelen, schoenen en papierwerk. De toepassingen zijn oneindig. Van origine is een opbergdoos geïnspireerd op de opbergkisten uit de middeleeuwen. Hierin werd waardevol goed bewaard, maar soms ook gebruikt als kledingkast. Daarom zijn reguliere opbergdozen nog altijd ingericht volgens het principe van rechthoeken. Dit is volgens de opbergdoosgeleerden de meest praktische vorm om een veelvoud van spullen in op te bergen.

Tegenwoordig is de opbergdoos zo vervaardigd dat deze naast zijn functionaliteit ook persoonlijk gemaakt kan worden. De vormen zijn inmiddels zeer uiteenlopend. Zo zijn platte, kubusvormige en doorzichtige opbergdozen beschikbaar, maar ook stapelbare, met wieltjes en dozen met een moderne vormgeving. Al het gereedschap, kookgerei, speelgoed, papierwerk of textiel kan in een opbergdoos terecht. De opbergdoos is dan ook ongekend populair, omdat in een handomdraai er extra ruimte gecreëerd wordt. En u door de bomen het bos weer ziet.

Opbergdozen in huis

Opbergdoos: modellen
De opbergdoos komt in vele soorten en maten. Het aanbod is inmiddels eindeloos. Een cassetteformaat voor het opbergen van tijdschriften, een schoendoosformaat of dozen van een ruime anderhalve meter in omvang; er is een opbergdoos voor elke toepassing. Zo zijn er bijvoorbeeld kleine opbergdozen voor EHBO spullen. Pleisters, scharen, gaasjes en medicijnen kunnen hierin opgeslagen worden. Gereedschapsboxen, met speciale vakjes voor schroeven of bouten. Ook deze boxen komen in verschillende maten. Veel huisdiereigenaren hebben een speciale opbergdoos voor dierenvoer. Vele kunststof dozen lenen zich uitstekend voor het opslaan van voer voor honden, katten, knaagdieren, vissen of andere huisdieren. 

De meeste typen opbergdozen kennen een mogelijkheid tot stapelen. Dit principe maakt het mogelijk meerdere dozen op elkaar te plaatsen. Het opbergen van spullen scheelt aanzienlijk in ruimte. Met de moderne, trendy of klassieke opbergdozen kun je moeiteloos spullen opbergen op kantoor, slaapkamer, werkkamer, kast, zolder of schuur. Innovaties zijn aan de orde van de dag. Zo bestaan er vele moderne uitvoeringen die gebruik maken van technologie, zoals de rolykit of een stevige katoenen doos die op te vouwen is wanneer deze niet gebruikt wordt. Er bestaat ook de mogelijkheid zelf opbergdozen te bouwen. Een houten bak is met wat houtwerk en spijkers eenvoudig te verwezenlijken, al is hout wel afhankelijk van weersomstandigheden.

Opbergdozen in huis

Kantoordoos en andere klussendozen
Office opbergdozen zijn uitermate geschikt voor kantoorartikelen. Niet enkel het opslaan van papierwerk, klappers, mappen en boeken, maar ook het bewaren van nietmachines, etui’s, perforators en ander kantoorapparatuur. Grotere dozen zorgen ervoor dat opbergmappen rechtop in de doos kunnen staan. Wieltjes maken het extra eenvoudig de zwaardere dozen weg te zetten. Ladenboxen zijn beschikbaar voor het zorgvuldig ordenen van papierwerk en mappen.

Ook voor mediagebruik zijn er voldoende opbergdozen beschikbaar. Denk aan het opslaan van CD’s, DVD’s of ander mediamateriaal. Een scheidingswandje in de opbergdoos zorgt ervoor dat de spullen netjes op hun plek blijven liggen. Overigens zijn deze dozen ook bruikbaar om mee te nemen voor bijvoorbeeld op vakantie. Vele opbergdozen hebben een draagbeugel, waardoor het makkelijk te vervoeren is. De markt van de opbergsystemen kent veel dozen voor het gebruik van audiovisuele middelen. Camera’s, kabels, audioapparatuur; allen kunnen ze veilig worden opgeborgen in vaak aluminium opbergdozen waarvan het binnenwerk vaak bestaat uit plukschuim. Op deze manier is de inhoud goed beschermd tegen vervoer. Veel technici maken gebruik van deze flightcases. Tuingereedschap kent vele vormen. Daarom is het vaak lastig deze producten op te bergen. Met een grote doos van harde kunststof, is het makkelijk het gereedschap bij elkaar te zetten en vervolgens op te bergen.

Opbergdozen in huis

Materialen
Een opbergdoos kan uit verschillende materialen geproduceerd zijn. De meest voor de hand liggende optie is harde kunststof of polypropyleen. Hoewel dit materiaal vaak in de transparante versie geleverd wordt, zijn er ook vele mogelijkheden om deze in een kleur of in een patroon aan te schaffen. Zodoende kan de opbergdoos goed aansluiten bij het interieur. Karton is een ander veelgebruikt materiaal voor dozen. Het is robuust, hoewel het soms niet altijd even duurzaam is. Overigens is ook de kartonnen uitvoering in kleur beschikbaar. IJzer vormt vaak de basis van moderne opbergdozen. Het frame van de doos bestaat dan vaak uit metaal of ijzer, terwijl de afwerking uit polyester of katoen bestaat.

Traditionele gereedschapskisten worden nog altijd in metaal geleverd. Riet, vaak in de gewoven vorm, creëert een stijlvolle doos die het goed doet in rustieke, klassieke of landelijke interieurs. Aluminium is ook een optie. Een opbergdoos voor waardevolle spullen wordt vaak bewaard in een gewatteerde doos waarvan de buitenkant van aluminium is gemaakt. Zo wordt de inhoud goed beschermd. Hout of bamboe maakt de doos tot een elegant of ruig accessoire. Dozen die geschuurd en gelakt zijn passen in elk huis, terwijl de ongepolijste versies tevens een smaakvol element in huis kunnen zijn. Katoen wordt vaak gecombineerd met kunststof of riet. Het zachte materiaal is niet geschikt voor het opbergen van scherpe of zware spullen. Nylon is een sterk materiaal, dat tevens flexibel is. Een nylon bak, doos of tas is hierdoor geschikt om verschillende vormen te herbergen.

Stijl en functionaliteit
De knutselspullen van de kinderen of de benodigdheden voor de uitoefening van je eigen hobby opbergen is één ding, maar het moet allemaal ook wel passen in huis. Wanneer opbergdozen gebruikt worden bij de uitvoering van een praktisch beroep, kan er bijvoorbeeld worden gedacht aan een magazijnbak. Deze kunststof bakjes komen in vele kleuren, zodat ze uitermate goed kunnen aansluiten bij de uitstraling van het bedrijf, zonder hun functie te verliezen. Zo is het ook met gereedschapskoffers of assortimentendozen. Dit zijn ideale dozen voor het opbergen van gereedschap of kleine onderdelen. Het zijn vaak praktische, lichtgewicht uitvoeringen die robuust en zeer betrouwbaar zijn. De vele vakken maken het mogelijk dat alles geordend is en er weinig meer zoek raakt. Een opbergdoos moet dus voldoen aan het criterium van functionaliteit. Het is betrouwbaar, veilig en praktisch.

Buiten de functionaliteit is uitstraling ook voornaam. Een rommelige doos of een kleurrijke diversiteit aan opbergsystemen, werkt soms ook op de zenuwen. Daarom kan het een extra maatregel zijn om bij de aanschaf van een doos rekening te houden met het interieur. Wanneer je spullen uit de ruimte wilt plaatsen, is het erg handig als er een extra ruimte of hoek is waar de dozen kunnen worden weggezet. Maar soms is dit niet mogelijk en moeten de dozen in het zicht blijven staan. Een tip is om te kijken naar de samenstelling van het huis. Bestaat het interieur vooral uit houttinten, dan is het wellicht een goed plan om voor houten of houtachtige opbergdozen te kiezen. De kleuren van je gordijnen, lakens of kleden vormen ook een mooi uitgangspunt. Door te kiezen voor dezelfde kleuren, maken de opbergdozen deel uit van het geheel. Een opbergdoos kan dan een unit worden, een verzamelplek voor bijvoorbeeld sleutels, voor urgente brieven of post, voor sieraden of voor alledaagse benodigdheden als pennen. Deze unit is functioneel, maar gezien het een voorwerp is dat altijd zichtbaar in de ruimte aanwezig is, mag het best een eye-catcher zijn. Zo kan een opbergsysteem een echte aanvulling zijn van het interieur.

Opbergdozen in huis

Kortom: een opbergdoos kent vele voordelen
De voornaamste is dat het ruimte creëert in huis of werkruimte. De functionaliteit zit met name in het feit dat de opbergdoos spullen uit het zicht neemt. Ook is het zo dat opbergdozen de hygiëne in huis verhogen. Door het opruimen van bijvoorbeeld tuinspullen, badspullen of vakantiespullen, verhinder je het verspreiden van bacteriën of schadelijke stoffen.

Een ander voordeel is dat wanneer je spullen in een opbergdoos bewaart, deze de spullen ook daadwerkelijk beschermt. Denk bijvoorbeeld aan het opbergen van kleding, zodat ongedierte als motten niet bij het textiel kan komen. Ook zorgt het opbergen van spullen ervoor dat de inhoud niet verkleurt of verslijt. Schade wordt zo dus voorkomen. Wanneer het gaat om voedsel voor dieren, kan een afgesloten opbergdoos het voedsel langer houdbaar maken. Een opbergdoos zorgt ook voor overzicht. Wanneer er goed geordend is, kunnen dozen per categorie worden ingedeeld. Tuinspullen tref je dus altijd aan in de opbergdoos met tuingereedschap, terwijl keukenapparaten altijd terug te vinden zijn in de opbergdoos met keukengerei. Voor papierwerk geldt dat een opbergdoos een effectief middel is in het documenteren.

Opbergdoos aanschaffen
Op markten en in kantoorspeciaalzaken zijn vele opbergboxen te vinden. Echter is het uiteraard ook mogelijk via het internet op zoek te gaan naar geschikte opbergsystemen. Het aanbod op het internet is erg groot, wat ervoor zorgt dat je al kunt vergelijken. Door te zien wat het assortiment van opbergdozen is, kan er al een goed beeld worden gevormd over eigen wensen en verwachtingen.

Er zijn vele aanbieders op het net, die verschillen in aanbod, prijs en service. Enkele bedrijven verkopen opbergsystemen als bijproduct, maar er zijn ook enkele aanbieders die gespecialiseerd zijn in opbergsystemen. Deze specialisten hebben vaak deskundigheid in huis om je met advies bij te staan. Deze gespecialiseerde bedrijven bieden daarnaast vaak ook meer garantie en hebben een breder assortiment. Daarin zijn toebehoren vaak ook beschikbaar, zoals een draagriem of een aanvulling van een bestaande doos. Door al zicht te hebben op welk type model je wenst en voor welke toepassing, is het overgaan tot het aankopen van de opbergdoos naar keuze eenvoudiger.

Opbergdozen in huis

Opbergdozen in huis

2 Comments

  1. Hi Homease! Super leuk online magazine zijn jullie! Ik vind het altijd erg interessant om jullie blogs te lezen! Nu heb ik een vraag: waar kopen de opbergdozen weg op foto 5? De foto boven het kopje materialen (dozen onder het bureau). Ik ben net op kamers en ben opzoek naar zulke opbergdozen maar kan ze nergens vinden.. alvast bedankt! Liefs Carmen

    • Hi Carmen, bedankt voor je super leuk berichtje! IKEA heeft soortgelijke opbergdozen (TJENA). Is dat wat je zoekt? Succes!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate