Planten in fles of glazen pot


Planten in een fles of een glazen pot zijn super populair. En ook wij zijn erg enthousiast over deze trend. Wij zijn sowieso erg blij als het gaat over planten in huis, vooral als ze ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk zijn. En dat zijn de planten in flessen of glazen potten. Ze worden ook wel terrariums voor planten genoemd.

Mini-ecosysteem

Je zou het kunnen zien als een soort gesloten mini-ecosysteem, waar verschillende planten met behulp van vooraf gemeten hoeveelheid water en voeding in groeien. Omdat de fles of glazen pot gesloten is kan er niets in én uit komen. Dankzij de transparantie van de flessen en glazen potten, worden de planten voorzien van licht, wat natuurlijk nodig is om zuurstof aan te maken. Verdampingen worden omgezet in condens in de grond. En afgevallen bladeren worden omgezet in voeding voor de planten. Op die manier kan jij genieten van jouw plant in fles of pot, zonder dat je het water hoeft te geven. Ideaal toch!

Wil jij ook zo’n leuke terrarium met planten in huis? Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende aanbieders die vergelijkbare planten in flessen of glazen potten maken. Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet. Vind je het idee van het mini-ecosysteem leuk, maar je hebt eigenlijk ook wel groene vingers? Dan zou je ook zelf aan de slag kunnen gaan om een DIY plant in fles te maken. Hieronder vind je een handige handleiding om dat te doen.

1. Stekkie

Stekkie is een glazen fles met duurzaam gekweekte kamerplanten en is verkrijgbaar in vier formaten: Small, Medium, Large en Extra Large. De prijzen varieren van €89,00 – €299,00. Afhankelijk van het formaat kan je het bijvoorbeeld op een tafel, kast of op de vloer plaatsen. Daarnaast zijn er ook speciale Macramé planthangers verkrijgbaar, waarmee je Stekkie op kunt hangen.

plant in fles stekkie

2. Fittonia

Fittonia is een grote glazen pot, waar twee Fittonia planten in groeien. Net als alle andere terrariums hoef je geen water te geven aan de planten, maar deze pot is heel leuk als je het leuk vindt om ook zelf aan de slag te kunnen. Het is namelijk een DIY pakket, waarmee je jouw eigen mini-ecosysteem kunt maken. Fittonia is hier verkrijgbaar voor €39,95.

Plant in glazen pot Fittonia

3. Spruitje

Spruitje uitgevonden door natuurliefhebber Jonael van der Sloot. Het bijzondere van de planten in flessen van Spruitje is dat het tegelijkertijd ook een lamp is. De fitting voor de lamp is verwerkt onder het kapje. De terrariums van Spruitje zijn verkrijgbaar in verschillende vazen en flessen. Ze hebben zelfs een super leuke eco-systeem hanglamp gemaakt!

Spruitje terrarium

4. Dïst

Dïst is een jong en innovatief bedrijf dat met zelfgekweekte airplanten en ambachtelijke materialen opvallende designproducten maakt. Zo maken ze ook ecosystemen, planten in flessen in verschillende vormen en formaten. Onderstaande laboratorium fles met een kurk dop vinden we het leukst met een hoogte van ongeveer 28cm. Deze mooie terrarium is hier verkrijgbaar voor €39,95.

Plant in fles Dist Laborant

5. Plantophile

Ook Plantophile is een merk die meerdere varianten van planten in flessen en potten maakt. Onderstaande Authentic Terrarium (Yellow M) vinden we geweldig, gekenmerkt door mooi geel gekleurd glas. Deze Plantophile terrarium met een hoogte van 40cm is hier verkrijgbaar voor €115,00.

Plant in fles Plantophile

6. DIY plant in fles

Zoals beloofd hebben we ook een handleiding voor het maken van je eigen DIY plant in fles. Deze handleiding + video hebben we gevonden bij Intratuin.

Wat heb je nodig?

  • Een fles, vaas of glazen pot met deksel of dop
  • Potgrond
  • Grind
  • Mos

DIY plant in fles

Stap 1 – Grind
Maak eerst de fles, vaas of glazen pot goed schoon. Vul het daarna met een laagje grind van ongeveer 2 tot 3 cm. Dit is belangrijk om overtollig water te voorkomen.

DIY plant in fles

Stap 2 – Aarde
Dan kan het terrarium gevuld worden met potgrond. Omdat het belangrijk is dat de plant of plante met de hele kluit in de grond staan, kan de laag potgrond 4 tot 5 cm hoog zijn. Op die manier kunnen de planten genoeg water innemen.

DIY plant in fles

Stap 3 – Plant voorbereiden
Verwijder alle plastic en losse aarde rondom de wortels van de planten. Let op dat je de wortels niet beschadigt!

DIY plant in fles

Stap 4 – Planten
Daarna kunnen de planten in het terrarium geplant worden. Begin met de kleinste en eindig met de grootste plant. Dan is de kans op beschadigingen het kleinst.

DIY plant in fles

Stap 5 – Versieren
Maak de terrarium af met extra grind, mos of houtsnippers, die je op de bodem plaatst.

DIY plant in fles

Stap 6 – Klaar!
Plaats de plant in fles op een mooie plek in huis. Het beste is op een plek met genoeg daglicht, maar plaats het niet direct in zonlicht. That’s it!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate