Klein balkon inrichten


Een buitenruimte is een droom voor de meeste mensen die in stadsappartementen wonen, ook al is het maar een klein balkon. Als je het geluk hebt om een balkon te hebben, dan ben je eigenlijk aan jezelf en al je vrienden verplicht om er het beste van te maken. Hoe klein je balkon ook is, er zijn genoeg mogelijkheden om er een fijne buitenruimte van te maken, waar je lekker en comfortabel kunt vertoeven. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij een soort handleiding gemaakt voor alle mensen die een klein balkon willen inrichten. Naast handige tips en leuke ideeën, laten we ook de mooiste inspiratie voorbeelden van kleine balkons zien. Heel veel succes!

Tips en ideeën voor het inrichten van een klein balkon

  • Net als binnen in huis, wordt de uitstraling van een balkon grotendeels bepaald door de vloer. De standaard betonnen vloer geeft je het gevoel alsof je er geen aandacht aan besteed hebt. Er zijn leuke ideeën voor de vloer die helemaal niet zoveel hoeven te kosten. Denk bijvoorbeeld aan houten vlonderplanken of vlondertegels. Kunstgras is ook een heel goed idee. Maar je zou ook een groot buitenkleed op het balkon kunnen plaatsen, om meer een woonkamer gevoel te creëren.
  • Standaard balkon relingen zijn vaak heel lelijk. Je kunt de reling heel eenvoudig leuker maken door ze bijvoorbeeld in een mooie kleur te verven. Wil je meer privacy op je balkon? Dat kan je creëren met behulp van  een leuk balkonscherm of rieten matten.
  • Een balkon is niet compleet zonder fatsoenlijke zitplekken. Hoe klein je balkon ook is, er zijn altijd mogelijkheden om zitplekken te creëren. Omdat je te maken hebt met beperkte ruimte, is het verstandig om alle centimeters zo goed mogelijk te benutten. Daarom zijn maatwerk bankjes een goed idee. Je kan bijvoorbeeld een leuk houten bankje laten maken, die over de gehele breedte of lengte van het balkon loopt. Maak het af met leuke kussens en kleden, die het balkon meer textuur, warmte en sfeer geven. Heb je écht heel weinig ruimte? Kies dan voor inklapbare stoelen.
  • Anders dan een bank of een stoel, is een tafel geen absolute musthave. Het is meer een nice to have bij het inrichten van een klein balkon. Maar er zijn wel hele leuke ideeën voor een tafel op een klein balkon, die helemaal niet zoveel ruimte in beslag nemen. Er zijn bijvoorbeeld tafeltjes en plankjes verkrijgbaar, die je op de balkon reling kunt plaatsen.
  • Planten zijn altijd een goed idee op een balkon, zéker ook op een klein balkon. Heb je niet genoeg vloeroppervlakte, hang dan leuke planten op aan de balkonreling. Dit kan zowel aan de binnen- als de buitenzijde van het balkon. Verticaal tuinieren is ook een super leuk idee. Creëer een plantenwand op je balkon!
  • Om ook in de avond te kunnen chillen op je balkon, is verlichting noodzakelijk. Hang een mooie hanglamp of wandlamp op. Met een snoerlamp kan je een klein balkon ook heel erg sfeervol maken. Heb je geen elektriciteit op je balkon? Kies van voor lantaarns met kaarsjes. Daarnaast zijn er ook leuke mobiele lampen zonder snoer verkrijgbaar, die op batterijen werken. Deze kan je dus ook meenemen naar je balkon.

Inspiratie voorbeelden van kleine balkons

Om te laten zien hoe bovenstaande tips en ideeën voor het inrichten van een klein balkon toegepast kunnen worden, hebben we een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden gevonden van balkons van hele inspirerende mensen. Bekijk alle voorbeelden op je gemak en laat je inspireren!

1. Klein balkon met woonkamer gevoel

Interieurontwerper Erika Hollinshead Ward heeft dit balkon ingericht voor een klant die balkon wilde waar ze lekker kan loungen, net zoals in de woonkamer, maar dan in de buitenlucht. Het doel was om een ruimte te creëren die als een verlengstuk van het interieur van het huis voelde. Mooie weerbestendige tuinmeubelen maakten het allemaal mogelijk. Het grootste gedeelte van het balkon is bekleed met een groot kleurrijk vloerkleed. Een faux-rieten bank en salontafelset van veerkrachtig polypropyleen brengen het comfort van binnen naar buiten. Een teakhouten klapstoel voegt nog een plek toe om te zitten.

klein balkon inrichten woonkamer

2. Klein balkon met leuke meubels en decoratie

Dit leuke kleine balkon hebben we gevonden op de website van Zweedse makelaar Alvhem. Zij hadden een klein stadsappartement te koop, dat voorzien is van een klein balkon. Ondanks dat het zo klein is, is het tóch een hele fijne buitenruimte. Er is gekozen voor de IKEA RUNNEN vlondertegels, terwijl de balkon reling gedecoreerd is met een mooi rood balkonscherm. Het ÄPPLARÖ bankje van IKEA past niet alleen perfect over de breedte van het balkon, het heeft ook een handige opbergruimte. Met een schapenvacht kleed en een mix van verschillende leuke kussens, hebben ze het bankje super gezellig gedecoreerd.

klein balkon inrichten meubels

3. Balkonbar

Dit kleine balkon is super vrolijk ingericht. Het vloerkleed met het rood witte patroon en de gele hangstoel zorgen voor kleur op het balkon. En voor de balkon reling is er gekozen voor drie houten balkonbars naast elkaar. Op die manier is het tóch mogelijk om een grote tafel op het kleine balkon te plaatsen, zonder dat het echt ruimte in beslag neemt. Handig!

Klein balkon inrichten balkonbar

4. IKEA balkon meubels

Dit kleine balkon is van interieurarchitect Mora Korytowska. Ze heeft haar balkon praktisch, stijlvol en comfortabel ingericht met IKEA meubels en accessoires. De RUNNEN vlondertegels geven het balkon een mooi afgewerkte uitstraling. En dankzij de meubels uit de ÄPPLARÖ serie, is het balkon erg uitnodigend geworden. De SOLVINDEN buitenverlichting werkt op basis van zonne-energie, dus ze heeft ook geen last van draden en stopcontacten. Om zichzelf tegen de zon te beschermen, installeerde Mora een witte stoffen overkapping met een hoge UPF-classificatie.

klein balkon ikea meubels

5. Klein bohemian balkon

Instagram Influencer Oliwia Niklas heeft gekozen voor een klein bohemian balkon. De balkon reling is bekleed met mooie rieten matten en voor de vloer is er gekozen voor een groot vloerkleed. Het DIY houten paletten bank heeft ze helemaal zelf op maat gemaakt. En met kleine accessoires heeft ze die heerlijke bohemian sfeer gecreëerd op haar balkon. De snoerlamp aan het plafond, de witte bolletjes slinger aan de reling, de rotan lantaarn, het leuke krukje, een mooie groene plant en een leuk spiegeltje aan de wand. Love it!Klein bohemian balkon

6. Klein balkon van interieurontwerper Christine

Dit is het kleine balkon van Christine Cambring. De Zweedse interieurontwerper heeft haar balkon super gezellig gemaakt met een mix van verschillende texturen. Op de vloer vind je overlappende vloerkleden, terwijl de bank gedecoreerd is met leuke kussens en kleden van verschillende materialen. Ook de verschillende planten verspreid door heel het balkon maken het geheel super leuk.

Klein gezellig balkon

7. A-symmetrisch balkon

A-symmetrische ruimtes kunnen soms best uitdagend zijn. Maar op dit balkon komt het juist heel goed uit, omdat er een knusse zithoek ingericht kan worden in het diepe gedeelte van het balkon. De mooie rotan tuinmeubelen komen uit de IKEA Mastholmen serie. Er is zelfs plek voor een BBQ feestje!

Klein a-symmetrisch balkon inrichten

8. Betonnen vloer en houten wandbekleding

Een betonnen vloer kan ervoor zorgen dat een balkon een nonchalante en kille uitstraling heeft. Op dit kleine balkon hebben ze dat opgelost door de wand te bekleden met houten wandbekleding. Dit maakt het balkon een stuk warmer en sfeervoller. Ook is er gekozen voor een op maat gemaakte houten bank en een houten kist, waar bloemen op geplaatst zijn. De snoerlamp aan de houten wand is ook een leuk idee!

Klein balkon inrichten betonnen vloer en houten wandbekleding

9. Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is niet alleen een leuk idee op een klein balkon met ruimtetekort. Ook als je wel ruimte hebt, kan het een leuk idee zijn om een groene wand te creëren. Op dit balkon hebben ze een mooie plantenwand gecombineerd met leuke planten in terracotta potten op de vloer en een plantenstandaard. Super leuk!

Klein balkon inrichten verticaal tuinieren

10. Gordijnen ophangen

Dit kleine balkon is erg gezellig en knus geworden, dankzij leuke meubels en accessoires zoals de witte bohemian macramé hangstoel, de inklapbare landelijke tafel, de houten lantaarns op de vloer en het vloerkleed. De rieten gordijnen zijn ook een heel slim idee, waarmee je schaduw kunt creëren op je balkon.

Klein balkon inrichten gordijnen ophangen

Make-over video’s van kleine balkons

Naast bovestaande leuke voorbeelden van kleine balkons, hebben we ook een aantal hele leuke make-over video’s voor je. In de video’s kan je zien hoe al deze leuke en creatieve mensen hun kleine balkons hebben omgetoverd tot een kleine vakantieoord!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate