Rails met spots


Verlichting speelt een super belangrijke rol in een interieur. Er zijn heel veel verschillende soorten verlichting. Spotjes zijn een heel mooi voorbeeld, die super populair zijn. Je hebt inbouwspots, die strak in het plafond verwerkt zijn. Je heb losse spotjes die je aan het plafond monteert. Maar vandaag willen we het hebben over rails met spots, ook wel bekend als railverlichting. Een mooi tussenvariant, die je in elke ruimte in huis toe kunt passen.

Rails met spots

Formaten

Inbouwspots zijn erg populair, omdat de spotjes strak in het plafond zijn verwerkt. Het nadeel van inbouwspots, is dat je vaak een verlaagd plafond moet hebben, zodat er een laag ontstaat waar de bedrading in verwerkt kunnen worden. Als dat geen optie is, dan kiezen veel mensen voor spotjes die je aan het plafond kunt monteren. Maar je kunt dus ook kiezen voor een tussenvariant, een rail of meerdere rails met daaraan meerdere spots. Het begint al bij een kleine rail met twee spots (deze zijn vaak verkrijgbaar bij bekende woonwinkels en bouwmarkten zoals IKEA, Karwei of Woonexpress), maar je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Soms zie je dat er meerdere rails gecombineerd worden, bijvoorbeeld door ze parallel tegenover elkaar aan het plafond te monteren. Je zou zelfs een vierkante rail kunnen creëren met spots.

Rails met spots

Rails met spots

Voordelen van railverlichting

Rails met spots kom je heel vaak tegen in showrooms en winkels. Het grote voordeel van deze vorm van verlichting is dat het erg veelzijdig is. Je hebt namelijk de mogelijkheid het licht te brengen op de plaats waar je graag wilt. Bijvoorbeeld boven de eettafel, boven de bank of specifiek boven het kookeiland in de keuken. Door het flexibele karakter, kan je de spotjes op een eenvoudige manier andere plekken belichten.

Een ander groot voordeel is dat je meerdere spots hebt aan het plafond, zonder dat je op meerdere plekken lichtpunten moet hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld losse spotjes of hanglampen.

Rails met spots

Rails met spots

Rails met spots

1-fase vs 3-fase

Als je te maken hebt met grote en lange rails met spots, dan is het belangrijk om te weten dat er 1-fase en 3-fase railverlichting is. Een 1-fase rail is voorzien van één gescheiden geleider, die je kunt aansluiten op een schakelaar of dimmer. Een 3-fase rail is voorzien van drie gescheiden leiders, die je dus kunt aansluiten op drie aparte schakelaars of dimmers. Het voordeel daarvan is dat je drie groepen afzonderlijk van elkaar aan en uit kunt zetten.

Rails met spots

Rails met spots

Rails met spots

Rails met spots

Rails met spots

Rails met spots

1 Comment

  1. Als je spot toepast, moet de spotrail gelijk met de achterkant van de bank of juist gelijk met de voorkant van de bank.

    En op welke afstand van de muur is ideaal.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate