Slimme thermostaat top 5


Slimme thermostaten bieden een verscheidenheid aan functies die niet alleen helpen je huis comfortabel maken, maar ook de kosten voor verwarming en koeling te verlagen. In 2011 veroverde de originele Nest Learning Thermostaat de wereld en bood wifi-connectiviteit in een stijlvol puckvormig apparaat dat je dagelijkse routine kon leren en dienovereenkomstig verwarmings- en koelingsschema’s kon maken. Hoewel Nest niet de eerste slimme thermostaat was die op de markt kwam, was het tóch een game-changer die een nieuwe markt heeft voortgebracht. Zowel Ecobee als Nest zijn er nog steeds mee bezig, maar hebben nu te maken met hevige concurrentie van andere merken zoals Nefit, Honeywell, ATAG, Remeha, en nog veel meer.

Door het enorme aanbod van slimme thermostaten, is het ook lastiger om jouw perfecte slimme thermostaat te vinden. De meeste basismodellen zijn relatief goedkoop, maar zijn nog tóch uitgerust met wifi-circuits waarmee je het apparaat kunt verbinden met je thuisnetwerk en internet. Ze kunnen worden bestuurd vanaf een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet met behulp van een gratis mobiele app, en sommige modellen laten je ook dingen regelen vanuit een webbrowser.

Om jou te helpen met jouw keuze, hebben wij de beste slimme thermostaten voor 2020 voor je op een rijtje gezet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme thermostaat?

Met de basisregelaars kan je de temperatuur verhogen en verlagen, een zevendaags verwarmings- en koelingsschema opstellen, het schema overschrijven als jij of een familielid vroeg thuiskomt en het systeem in- en uitschakelen. Thermostaten van Nest gaan nog een stap verder; ze volgen je dagelijkse reeksen en gebeurtenissen, evenals verwarmingstrends in de loop van de tijd, en maken een verwarmings- en koelschema op basis van wanneer je meestal komt of onderweg bent en welke temperatuur je gedurende die tijden verkiest.

Moderne display

Zoals meestal het geval is, betaalt je meer voor meer functies. Een helder, kleurrijke display maakt het gemakkelijk om de thermostaat te configureren en te programmeren en geeft het een vleugje stijl. Redelijk geprijsde thermostaten zoals de Honeywell Lyric T5 geven de huidige tijd en temperatuur weer totdat je op het scherm tikt, waarna het temperatuur- en menu-instellingen weergeeft, terwijl duurdere apparaten zoals de Nest Learning Thermostaat bewegingssensoren bevatten die het display zullen verlichten wanneer je de kamer binnenkomt.

Sensoren

Veel van de nieuwste slimme thermostaten bevatten luchtvochtigheidssensoren die een waarschuwing activeren wanneer het hoge of lage luchtvochtigheid detecteert. Sommige modellen tonen je zelfs lokale weersvoorspelling. De Ecobee4 wordt geleverd met draadloze ruimtesensoren die de temperatuur meten in de kamer waar ze zijn geplaatst om ervoor te zorgen dat de kamer wordt verwarmd of gekoeld tot de temperatuurinstelling van het huis. Ze gebruiken ook bewegingsdetectie om de kamer op temperatuur te brengen wanneer deze bezet is en onderbreken verwarming en koeling wanneer deze leeg is.

geofencing-technologie

Als je wilt dat je thermostaat de temperatuur automatisch verlaagt wanneer je je huis verlaat en weer verhoogt wanneer je thuiskomt, zoek dan een model dat geofencing-technologie ondersteunt. Geofencing maakt gebruik van de locatieservices van je telefoon om de thermostaat te laten weten wanneer het huis verlaat of juist thuis komt. Met behulp van de mobiele app kan je de gewenste Home en Away temperaturen instellen, terwijl de thermostaat wordt geactiveerd wanneer je de perimeter binnenkomt en verlaat. Zorg er wel voor dat je je telefoon bij je hebt wanneer je het huis verlaat.

Gebruiksrapportage

Gebruiksrapportage is een andere handige functie waarmee je een historisch overzicht kunt zien van hoe vaak je systeem actief is en hoe lang het duurt om aan de doeltemperatuur te voldoen. Sommige thermostaten vertellen je zelfs wat de buitentemperatuur op dat moment was, zodat je kunt zien hoe deze je HVAC-systeem heeft beïnvloed. Andere veelvoorkomende functies waarnaar moet worden gezocht, zijn herinneringen voor onderhoud en het vervangen van dingen zoals luchtfilters, vakantieplanningsmogelijkheden en power cycle-waarschuwingen die je laten weten of je systeem niet goed werkt.

Slimme thermostaat koppelen

Als er andere slimme apparaten in je huis zijn geïnstalleerd, zoek dan naar een thermostaat die met zoveel mogelijk van deze apparaten gekoppeld kunnen worden. Nest thermostaten werken met andere Nest apparaten, zoals de rookmelder Protect en Nest Indoor- en Outdoor-camera’s, evenals tal van externe apparaten, waaronder slimme schakelaars, ventilatoren en verlichtingssystemen. Ondersteuning voor IFTTT (If This Then That) is een populaire functie waarmee je de thermostaat kunt activeren of laten activeren door andere apparaten of services die IFTTT ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld een applet maken die een slimme airco inschakelt wanneer de thermostaat een bepaalde temperatuur bereikt.

Spraakopdrachten van Amazon Alexa, Apple Siri en Google Assistant worden ondersteund door veel van de nieuwste slimme thermostaten en stellen je in staat om dingen te doen zoals temperatuurinstellingen wijzigen en de huidige temperatuur achterhalen met behulp van je stem. Enkele van de meest veelzijdige slimme thermostaten die er zijn, zoals de Ecobee 4 en Ecobee Smart, hebben ingebouwde Alexa-spraakbesturing en kunnen zo ongeveer alles doen wat een Echo-luidspreker doet. Je kunt ze vragen om muziek uit je Amazon-bibliotheek af te spelen, het laatste nieuws en sportuitslagen te ontvangen, de weersvoorspelling te achterhalen, temperatuurinstellingen te wijzigen, en nog veel meer.

Slimme thermostaat installeren

Slimme thermostaten zijn meestal erg eenvoudig te installeren, maar het is belangrijk om te weten hoe je systeem is bedraad voordat je begint. Noteer altijd de bedrading voordat je de oude thermostaat verwijdert. En maak indien mogelijk een foto, zodat je kunt zien hoe de oude situatie was. De meeste van de nieuwste apparaten worden geleverd met voorgedrukte labels die je op de draden kunt bevestigen om ze te helpen identificeren tijdens de installatie. Je moet ook weten welk type systeem je hebt, omdat je tijdens de installatie wordt gevraagd om die informatie in te voeren. Algemeen ondersteunde HVAC-systeemtypen zijn gas, olie, elektrisch, propaan, geforceerde lucht en stralingsniveau.

De meeste slimme thermostaten kunnen worden gebruikt met meertraps verwarmings- en koelsystemen, maar als je andere componenten gaat bedienen, zoals ontvochtigers voor het hele huis, warmtepompen en ventilatiesystemen, moet je ervoor zorgen dat je een thermostaat neemt die deze apparaten ondersteunt. Als je een complex, uit meerdere componenten bestaand HVAC-systeem hebt, is het zelfs een goed idee om een ​​professionele HVAC-technicus de thermostaat voor je te laten installeren om schade aan je systeem te voorkomen.

Top 5 slimme thermostaat

Om je te helpen bij het kopen van jouw perfecte slimme thermostaat, hebben wij een top 5 gemaakt van de beste slimme thermostaten. Alle thermostaten zijn verkrijgbaar bij CV Koopjes, behalve de Toon, die alleen verkrijgbaar is bij Eneco.

1. Nest Learning Thermostat V3

Nest produceert slimme beveiligingscamera’s, rookmelders en deurbellen, maar slimme thermostaten zijn absoluut de specialiteit van het bedrijf. De 3e generatie Nest Learning Thermostat is daar het perfect voorbeeld van. Een slimme thermostaat met een aantrekkelijk ontwerp en een eenvoudig te gebruiken display. Het merk beweert dat dit product een uitstekende investering is, ondanks de relatief hoge aanschafprijs, omdat het huishoudens helpt om het energieverbruik met maximaal 10% te verlagen. De Nest Learning Thermostat (3e generatie) wordt bediend via je telefoon, maar deze slimme kleine gadget leert ook op basis van je gewoontes en routines. Het verzamelt en verwerkt gegevens over de temperatuurinstellingen die je gedurende de dag maakt en gebruikt, en past de temperaturen aan middels de geïntegreerde bewegingssensor samen met de GPS-functionaliteit van de app. Het weet bijvoorbeeld wanneer je ’s ochtends het huis verlaat, wanneer je naar bed gaat en wanneer je terugkomt van werk.

Prijs: €249,00

Nest Learning Thermostat V3

2. Honeywell Lyric T6

Honeywell heeft met de T6 een ongelooflijk responsieve en intelligente slimme thermostaat gebouwd. Hoewel de concurrentie op de markt van slimme thermostaten vrij groot is, biedt de Lyric T6 een geweldige, eenvoudig te gebruiken app met flexibele planningsfuncties en het effectieve gebruik van geolocatietechnologie. Een van de nadelen van de thermostaat is het onvermogen om schema’s in te stellen met geolocatie-instellingen ingeschakeld; het is het een of het ander. Alsje beide functies tegelijkertijd zou kunnen inschakelen, zou dit het product aanzienlijk verbeteren. Het enige andere kleine nadeel is het feit dat de T6 volledig is bedraad op dezelfde plek als je oude thermostaat, maar als je het niet erg vindt om wat meer geld uit te geven, biedt de T6R draadloze functionaliteit oplossing. Al met al is de Honeywell Lyric T6 een geweldige instapniveau slimme thermostaat voor elke huiseigenaar die de overstap wil maken van handmatige of programmeerbare thermostaten naar het digitale tijdperk.

Prijs: €140,90

slimme thermostaat honeywell lyric t6

3. Tado V3

De Tado Smart Thermostat is geëvolueerd sinds het voor het eerst werd gelanceerd. Het biedt nu een enorme mate van flexibiliteit, die zich uitstrekt tot slimme radiatorthermostaten, zodat je het systeem kunt uitbreiden om ruimte voor ruimte te regelen. De V3 + app toont je de luchtversheid in je buurt en een overzicht van de thuisomgeving: te warm, te koud, te vochtig of te droog. Door middel van advies in de app is het de bedoeling om de juiste balans te vinden. Minder indrukwekkend is het feit dat de V3 + -app nu een abonnement vereist om twee geldbesparende modi te gebruiken: vensterdetectie, die de verwarming uitzet wanneer een deur of raam open is, en geolocatie, die je verwarming lager zet wanneer je het huis verlaat. Tado is er zo van overtuigd dat zijn Smart Thermostat v3 je geld zal besparen dat het een geld-terug-garantie biedt als het je energierekening niet binnen de eerste 12 maanden heeft verlaagd.

Prijs: €200,90

slimme thermostaat tado v3

4. Nefit Moduline Easy

NEFIT Moduline Easy is de slimme thermostaat met één zone van Nefit, een merk van Bosch. Eenvoudig te installeren, gemakkelijk te gebruiken. Stijlvol, super eenvoudig te bedienen via touchscreen en app. Flexibel – geen abonnement, geen contract. Smart – modulerende thermostaat met energiebesparende functies. Veilig – alle gegevens opgeslagen in thermostaat, niet in de cloud. Universeel – voor modulerende ketels van Nefit en andere merken. Het apparaat heeft een mooi design, veel functionaliteiten, een duidelijke display, en het geeft je goed inzicht in je energieverbruik. Het ontbreken van zelflerend vermogen wordt gezien als één van de grootste nadelen van deze slimme thermostaat, evenals de relatief hoge prijs.

Prijs: €176,95

Slimme thermostaat Nefit Moduline Easy

5. Toon

Toon is de slimme thermostaat van Eneco. Je krijgt Toon gratis bij een 4-jarig energiecontract bij Eneco, maar je kunt het ook los kopen voor €275,-. Niet alleen kan je met Toon de verwarming bedienen. Het geeft je ook een goed inzicht in je energieverbruik. Daarnaast geeft Coach je persoonlijke tips om te kunnen besparen op energie. Opvallend is de vrij grote display, die je aan de muur kunt monteren, wat het bedienen erg makkelijk maakt. Je kunt ook een app downloaden voor op je smartphone of tablet. Een groot voordeel is dat Toon gratis voor je gemonteerd wordt. Een groot nadeel is dat je een maandelijkse kosten hebt van €4,50, ook als je klant bent van Eneco als energiemaatschappij. Zonder dit abonnement, is het meer een traditionele thermostaat in plaats van een slimme.

Prijs: €275,00 + €4,50 per maand

Slimme thermostaat toon

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate