85x Tuin ideeën


Nu we midden in de winter zitten, en we dus te maken hebben met slechte weersomstandigheden, is je tuin inrichting het laatste waar je aan denkt. Tóch is het juist nu de periode om tuin ideeën en inspiratie op te doen. Dat geldt zowel voor je voortuin als je achtertuin. Als je nu nadenkt over hoe jij jouw tuin wilt inrichten, kan je in februari/maart aan de slag met de verbouwing van je tuin. Op die manier is jouw nieuwe tuin in april gereed, zodat je de lente al volop van je tuin kan genieten. Daarom hebben we een hele lijst met originele en leuke tuin ideeën voor je op een rijtje gezet. Bekijk de tuin inspiratie voorbeelden en tuinontwerpen en bereid je alvast voor op de zomer!

Tuinontwerpen

Als je zelf aan de slag gaat om je tuin te ontwerpen, dan denk je aan de schuttingen, de vloer, de tuinmeubelen, planten en bloemen, en accessoires waarmee je jouw tuin leuk en sfeervol kunt inrichten. Als je hulp inschakelt bij een tuinontwerper, tuinarchitect of een hovenier, dan komt daar heel veel andere dingen bij kijken. De professionals hebben het dan over echte tuinontwerpen. Naast de te gebruiken materialen, denken zij bijvoorbeeld ook na over de tuin indeling, de vorm, verlichtingsplan, noem maar op. Om je een idee te geven van wat er mogelijk is, hebben we hieronder verschillende tuinontwerpen in verschillende stijlen gevonden van verschillende tuinarchitecten.

Moderne tuin

Dit moderne tuinontwerp vonden we bij My Landscapes, gerealiseerd door tuinarchitect Amir Schlezinger uit Londen. Het is een relatief kleine stadstuin gelegen in de buurt Highbury. De tuin kenmerkt zich met een lineaire ontwerpsamenstelling van contrasterende kalksteen en graniet, gecombineerd met kunstgras. Deze combinatie zorgt voor een strakke en moderne uitstraling in de tuin. Hoewel er verschillende mooie planten en bomen in de tuin te vinden is, zoals een kosmopolitische reeks Bamboes, Palmen en Yucca’s, is het een strakke onderhoudsarme tuin geworden.

Tuin ideeën modern tuinontwerp

Landelijke tuin

Ook deze tuinontwerp is ontworpen door Amir. Dit is echter een hele andere tuin. Naast dat het een veel grotere tuin is, wilden de bewoners ook een hele andere stijl. Het bijzondere is dat het voorheen een tennisbaan was, maar de ontwerper heeft het verbouwd tot een prachtige landelijke tuin, passend bij de stijl van de woning én de omgeving. De vele grote bomen, planten en bloemen spelen een belangrijke rol in het ontwerp, die afgewisseld zijn met mooie natuurlijke materialen. Denk aan de natuurstenen, die terugkomen in muurtjes en traptreden, houten vlonders en grote plantenborders die bedekt zijn met houtsnippers.

tuin ideeën landelijk tuinontwerp

Weelderige tuin

Ben jij een grote natuurliefhebber? Dan zal dit tuinontwerp je zéker aanspreken, die we ook bij Amir hebben gevonden. Voor een klant heeft hij een super mooie weelderige tuin ontworpen, vol met een grote selectie van verschillende bomen, planten en bloemen. Grote bomen zijn afgewisseld met kleine plantjes en kleurrijke bloemen. Zelfs de traptreden zijn met gras begroeid!

Tuin ideeën weelderige tuin

Splitlevel

Een minimalistische moderne en knusse tuin, die gebruikt kan worden als een verlengde van de woning. Dit was de briefing die tuinarchitect Terremoto kreeg voor een opdracht van een klant uit San Francisco. Er is gekozen voor harmonica deuren, die de tuin integreert met de moderne woonkeuken. De houten vloer in de keuken loopt over op een terras van houten vlonders. Daarna is de achtertuin opgesplitst in verschillende zones, zoals een eethoek, een loungehoek en hoek waar je volledig tot rust kan komen. Het bijzondere is dat het ontwerp zich kenmerkt met een splitlevel, waardoor het een hele dynamische tuin is geworden.

Tuin ideeën splitlevel

Ronde vormen

Een moderne tuin hoeft niet altijd ingericht worden met strakke rechte lijnen. Voor deze tuin is een super mooi modern tuinontwerp gemaakt met ronde organische vormen. Bijna alles wat je in deze tuin ziet loopt in een mooie vloeiende lijn. De tuinborders, de vaste bank, de tuinvijver, de verdeling van de tuintegels en de vlonders, noem maar op.

tuin ideeën tuinontwerp ronde vormen

A-symmetrisch tuinontwerp

Op de één of andere manier houden mensen van symmetrie, maar zowel in het ontwerp van je interieur als je tuinontwerp, zijn a-symmetrische ontwerpen juist heel leuk. Deze strakke moderne tuin is een heel mooi voorbeeld van een a-symmetrische tuin.

tuin ideeën a-symmetrisch tuinontwerp

Kleine tuin

Iedereen wilt een grote tuin, maar ook kleine tuinen kunnen heel fijn zijn. Net als in een kleine kamer binnen in huis, is het de kunst om een praktische indeling te combineren met een mooi ontwerp in een kleine tuin. Dit ontwerp van een kleine tuin uit Australië is daar een heel mooi voorbeeld van. Er is een strak ontwerp gemaakt met houten vlonders gecombineerd met kunstgras.
En langs de houten schuttingen zijn strakke vaste plantenbakken gerealiseerd.

kleine tuin ontwerpen

Moderne tuin

Bamboo Landscaping Ltd heeft deze moderne tuin ontworpen, een kleine stadstuin uit Londen. De wens van de bewoners was een moderne onderhoudsvriendelijke tuin. De ontwerpers hebben gekozen voor strakke grijze tuintegels, gecombineerd met houten schuttingen, bestaande uit smalle horizontale houten latten. Strakke vaste plantenbakken lopen mooi over op houten banken, wat heel mooi past in deze moderne tuin.

tuin ideeën strak tuinontwerp

Zigzag tuinontwerp

Deze tuin doet een beetje denken aan de splitlevel tuin van Terremoto. Ook in deze tuin is een splitlevel gecreëerd. In plaats van dat de tuin omhoog loopt, loopt deze tuin naar beneden. De verschillende niveau’s zijn met elkaar verbonden middels strakke betonnen trappen, gescheiden door grote vaste plantenbakken van Cortenstaal. Hierdoor is er een speels zigzag tuinontwerp ontstaan.

tuin ideeën zigzag tuinontwerp

Smalle tuin

Veel mensen denken dat je niks hebt aan een smalle tuin. Niets is minder waar! Er zijn heel veel leuke ideeën om een smalle tuin leuk en praktisch in te richten.  Onderstaand tuinontwerp hebben we gevonden bij Inrichting-huis.com. Deze smalle tuin wordt gedeeld door twee buren. Vaak worden dit soort zijtuinen niet goed benut. Dat is natuurlijk super zonde, vooral omdat je er iets heel leuks mee kunt doen. Belangrijk is dat je goede afspraken met met de buren, om conflicten te voorkomen. Alleen dan kan je er heel veel plezier hebben. Deze smalle tuin is onderhoudsvriendelijk ingericht met houten vlonders. Naast een zithoek met een comfortabele bank is er ook een lange eettafel midden in de tuin geplaatst. De verschillende mooie planten en tuinverlichting maken het geheel super knus en sfeervol.

tuin ideeën smalle tuin

Open indeling

Heb je een tuin met een open indeling, dan is het een kwestie om deze in te richten met de functionele zones. In deze moderne tuin is een groot terras gebouwd met houten vlonders, ingericht met een een eethoek, een zithoek en een hoekje met twee comfortabele ligbedden. Voor de rest van de tuin is er gekozen voor een mooi groen gazon.

tuin ideeën open indeling

Tuin deuren

De deuren naar de tuin toe horen eigenlijk niet bij het tuinontwerp, maar het speelt absoluut een hele belangrijke rol. Veel mensen hebben namelijk de wens om de tuin bij hun woning te betrekken. De deuren zijn hierin een heel belangrijk onderdeel. Oude woningen hebben een enkele achterdeur, maar nieuwbouwwoningen worden bijna altijd opgeleverd met openslaande deuren of een moderne glazen schuifpui. Daarnaast kan je ook kiezen voor harmonica deuren of taatsdeuren.

Openslaande deuren

Openslaande deuren zijn twee deuren naast elkaar die je naar de tuin kunt openen. Hierdoor ontstaat er dus een grote deuropening, waardoor de tuin meer bij de woning wordt betrokken. De openslaande deuren zijn vaak voorzien van heel veel glas, waardoor je heel veel natuurlijk licht binnen in huis krijgt. Wil je nóg meer lichtinval hebben? Zorg er dan ook voor dat de muren rondom de deuren ook vervangen worden door ramen.

tuin ideeën openslaande deuren

Glazen schuifpui

De glazen schuifpui is een iets modernere variant van openslaande deuren. In plaats van dat de deuren naar buiten worden geopend, kan er een opening gecreëerd worden naar de tuin door de glazen schuifpui opzij te schuiven. Niet alleen de deur die je opzij kunt schuiven is van glas, ook de wand daarnaast is vaak volledig van glas. Hierdoor krijg je met een moderne glazen schuifpui ook heel veel lichtinval in huis.

tuin ideeën glazen schuifpui

Harmonica deuren

Harmonica deuren zien we steeds vaker terugkomen als alternatief voor openslaande deuren en glazen schuifpuien. Harmonica deuren kan je als een harmonica open en dicht schuiven, zoals een harmonica. Het grote voordeel is dat je de deuren over de gehele breedte open kunt schuiven, waardoor je een grote opening creëert. Dit is natuurlijk ideaal als je binnen en buiten wilt integreren.

tuin ideeën harmonica deuren

Taatsdeuren

Dan heb je ook nog taatsdeuren. Een taatsdeur werkt vanuit een centraal draaipunt dat zich meestal, maar niet altijd, aan de boven- of onderkant van de deur bevindt. Op deze manier wordt het gewicht van de deur gemakkelijker verdeeld dan van zijdelingse dragende scharnieren. Dit betekent dat onder andere dat je een groter aantal opties hebt als het gaat om het kiezen van het constructiemateriaal voor de tuindeur. Naast deze bijzondere werking, geven taatsdeuren je huis en tuin ook een hele mooie en exclusieve uitstraling.

tuin ideeën taatsdeuren

Tuinvloer

Bij het inrichten van je tuin, is de vloer vaak het eerste waar je over nadenkt. Wat gaan we met de tuinvloer doen? De vloer bepaalt namelijk voor een groot deel van hoe je tuin eruit komt te zien, net zoals binnen in huis. Naast de populaire keuzes, zoals een mooi groen gazon, tuintegels en houten vlonders, zijn er ook andere mogelijkheden. Hieronder bespreken we een aantal leuke ideeën.

Gras

Wil je een natuurlijke tuin inrichten? Dan is gras een voor de hand liggende keuze. Het nadeel is dat je gras moet onderhouden. Naast dat je het moet besproeien, moet je gras natuurlijk ook bijhouden door het te maaien. Vooral als je een mooi strak groen gazon wilt, is het belangrijk om het regelmatig te maaien. Wat dat betreft is een natuurlijke gazon, waarbij het niet erg is dat het gras wat langer wordt, een stuk onderhoudsvriendelijker.

tuin ideeën gras

Kunstgras

Wil je altijd een strak groen gazon, zonder dat je het hoeft te sproeien en te maaien? Kunstgras kan de perfecte oplossing zijn. Kunstgras ruikt natuurlijk niet zo lekker als echt gras, maar het is wel lekker onderhoudsvrij. Je hoeft ook niet bang te zijn dat het er heel nep uitziet, kunstgras kan je tegenwoordig bijna niet van echt gras onderscheiden. Heb je kleine kinderen? Dan is kunstgras ook een heel goed idee, waar de kinderen vrij en veilig op kunnen spelen.

tuin ideeën kunstgras

Tuintegels

In een moderne tuin wordt er vaak gekozen voor tuintegels. Grote grijze tuintegels, die de basis vormen voor je strakke moderne tuin. Het voordeel van tegels in de tuin, is dat je er lekker op kunt lopen. Vooral keramische tegels zijn heel fijn beloopbaar, zelfs op je blote voeten. Een ander belangrijk voordeel van tuintegels, is natuurlijk dat het erg onderhoudsvriendelijk is. Dit betekent overigens niet dat het onderhoudsvrij is, je moet het af en toen namelijk wel schoon schrobben.

tuin ideeën tuintegels

Patroontegels

Vind je de grote grijze tuintegels een beetje saai? Je kunt ook kiezen voor leuke patroontegels. Je hebt grote tuintegels waar mooie patroontegels op afgedrukt zijn, maar je hebt ook kleine Marokkaanse, Spaanse en Portugese patroontegels. Deze patroontegels zijn vaak voorzien van mooie kleuren, waarmee jij jouw tuin een exotisch tintje kan geven. Let wel op dat niet alleen patroontegels geschikt zijn voor de tuin. Laat je goed informeren bij de leverancier van de tegels, ook over hoe je ze moet onderhouden.

tuin ideeën patroontegels

Houten vlonders

Net als een een houten vloer binnen in huis, geven houten vlonders je tuin ook een warme natuurlijke uitstraling. Dit is waarom houten vlonders zo populair zijn in de tuin. Daarnaast zijn houten vlonders ook erg fijn om over te lopen. Hoewel je houten vlonders niet hoeft te maaien en te besproeien, zoals gras, is het wel belangrijk dat je de vlonders goed onderhoud. Vooral de herfst en de winter kunnen belastend zijn voor het hout. Hoe je het moet onderhouden, is afhankelijk van het soort materiaal. Er is namelijk onderscheid in hardhouten vlonders, zachthouten vlonders en douglashouten vlonders. Zie je het onderhoud niet zitten? Dan kan je ook kiezen voor composiet vlonders, wat een combinatie is van kunststof en hout. Je zou het kunnen zien als laminaat voor de tuin.

tuin ideeën houten vlonders

Vlonders en tegels combineren

Je hoeft natuurlijk niet voor één soort vloer kiezen in de tuin. Het is juist een heel leuk idee om meerdere soorten vloeren met elkaar te combineren. In deze kleine stadstuin zijn strakke grijze tuintegels gecombineerd met houten vlonders. De betonnen tegels hebben een koude uitstraling, maar dat wordt mooi gecompenseerd door de mooie warme houten vlonders.

tuin ideeën vlonders tegels combineren

Betonnen vloer

Bijna alle soorten vloeren laten onkruid door, wat voor maatregelen je ook neemt. Er is één soort vloer die volledig onkruidvrij is, namelijk een betonnen vloer. Een gepolierd beton wordt steeds vaker gekozen, die jouw tuin een naadloze uitstraling geeft. Je zou het kunnen vergelijken met een gietvloer binnen in huis.

tuin ideeën betonnen vloer

Betonnen vloer tegeltjes schilderen

Vind je een grijze betonvloer te kil of te saai, dan kan je het oom beschilderen. Voor de aanleg van een overdekt terras, hebben ze hier in betonnen vloer laten gieten. In plaats van deze onbewerkt grijs te laten, hebben ze tegeltjes geschilderd op de vloer. Super leuke blauwwitte patroontegeltjes, die de tuin super vrolijk en kleurrijk maken.

tuin ideeën betonnen vloer tegeltjes schilderen

Grind

Dan heb je ook nog grind, iets wat al heel lang bestaat en waar nog heel vaak voor gekozen wordt, vanwege de vele voordelen. Grind is goedkoop, het is makkelijk aan te leggen, én het heeft een drainerende werking, in tegenstelling tot tegels. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat grind ook heel mooi kan zijn. Het is een hele mooie vloer voor een landelijke tuin, maar ook in een moderne tuin of een Ibiza tuin is grind heel leuk.

tuin ideeën grind

Tuinafscheiding

Tuinafscheiding is minstens net zo belangrijk als de tuinvloer. Met tuinafscheiding zorg je er niet alleen voor dat je tuin gekaderd wordt, het is ook onmisbaar als je een beetje privacy in je tuin én huis wilt. Je wilt immers niet dat voorbijgangers of buren mee kunnen kijken, terwijl jij in je tuin aan het zonnen bent. Net als vloeren, zijn er ook heel veel verschillende soorten tuinafscheiding verkrijgbaar. We bespreken de meest populaire vormen van tuinafscheiding.

Houten schuttingen

De populairste vorm van tuinafscheiding zijn houten schuttingen. Houten schuttingen geven je tuin een warme natuurlijke uitstraling, vergelijkbaar met houten vlonders. Ze kunnen dus heel mooi gecombineerd worden met strakke tuintegels, zoals je in onderstaande tuin kunt zien. Het aanbod is bovendien heel groot, waardoor houten schuttingen ook relatief goedkoop zijn.

tuin ideeën houten schuttingen

Zwarte schuttingen

Heb je al houten vlonders, waardoor je het een beetje too much vindt om ook houten schuttingen te nemen? Dan zou je ook kunnen kiezen voor zwarte schuttingen. Je kunt je bestaande houten schuttingen verven met een mooie zwarte beits, maar er zijn ook kant en klare zwarte schuttingen verkrijgbaar.

tuin ideeën zwarte schuttingen

Muren verven

Is je tuin voorzien van betonnen en stevige muren? Die kan je onbewerkt laten, maar je kunt ze ook een mooi kleurtje geven door de muren te verven. In deze sfeervolle hersft tuin waren de muren eerst wit. Deze hebben ze geverfd in een mooie terracotta kleur. Het verschil is enorm!

tuin ideeën muren verven

Wandtegels

Als je een betonnen muur kunt verven, dan kan je het natuurlijk ook betegelen. Dat het niet zo vaak voorkomt, betekent niet dat het niet mogelijk is. Sterker zelfs, juist omdat het niet veel voorkomt zijn wandtegels in de tuin een heel leuk idee. Ze geven je tuin een hele luxe afwerking, wat natuurlijk ook afhankelijk is van welke tegels je neemt.

tuin ideeën wandtegels

Wandspiegel

Een spiegel in de tuin klinkt een beetje raar, maar het is eigenlijk een heel goed idee. Vooral in een smalle of kleine tuin kan je optisch groter laten lijken door een grote spiegel in de tuin te plaatsen. In deze tuin hebben ze zelfs een wandspiegel op maat laten maken, waarmee de gehele schutting bekleed is. Vóór de schutting is een lage witte plantenbak geplaatst met daarin hoge bamboeplanten. Hierdoor lijkt het alsof de tuin achter de planten nog ver doorloopt.

tuin ideeën wandspiegel

Golfplaten

We hebben het al gehad over dat je tuinoverkapping kunt maken in de tuin met golfplaten. Dankzij de voordelen van golflaten, kan je ze ook gebruiken als tuinafscheiding. Sterker zelfs, het kunnen hele stoere schuttingen zijn, zoals in deze stoere tuin kunt zien. De golfplaten zijn volledig zwart gespoten, waardoor een tuin een stoere industriële uitstraling heeft gekregen.

tuin ideeën tuinafscheiding golfplaten

Nisje in schutting

Een nisje in de muur zie je weleens in de keuken of in de badkamer, waar kleine spullen in geplaatst kunnen worden. Dit leuke idee kan je ook toepassen in de schutting van de tuin. Leuk om er bijvoorbeeld kaarsjes of planten in te plaatsen.

tuin ideeën nisje in schutting

Gaaspaneel schutting

Dan heb je ook zoiets als gaaspanelen schuttingen. Gaaspanelen bestaan uit een houten frame met aan de binnenkant een groot gaaspaneel. Je tuin krijgt hierdoor een meer transparante karakter. Wil je meer privacy in de tuin? Dan kan je de gaaspanelen schuttingen ook laten begroeien met klimplanten. Plaats er meerdere naast elkaar of combineer met normale houten schuttingen.

tuin ideeën gaaspaneel schutting

Tuinoverkapping

Tuinen bevinden zich onder een open lucht, wat natuurlijk de essentie is van een buitenruimte. Maar tóch is het fijn dat je soms iets boven je hoofd hebt als je in de tuin zit, om jezelf te beschermen tegen regen of de felle zon. Daarom kan het een goed idee zijn om een tuinoverkapping te realiseren in de tuin. Dit kunnen echte tuinoverkappingen en tuin luifels zijn, waardoor je onder verschillende weersomstandigheden in de tuin kunt zitten, maar dit kan natuurlijk ook een eenvoudige parasol zijn. Deze ideeën hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Overdekt terras

Vind je het fijn om heel het jaar door in de tuin te kunnen zitten? Ook als regent of sneeuwt? Dan mag een overdekt terras niet ontbreken in jouw tuin. Deze kan je direct aan huis realiseren, maar je kan ook een overdekt terras achterin de tuin inrichten. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld van een super leuk ingericht overdekt terras. Het lijkt een beetje op een tuinhuisje, waarbij de voorkant open is. Ze hebben het overdekte terras als een soort tweede woonkamer ingericht, met een moderne loungeset, een moderne haard en verschillende leuke planten.

tuin ideeën overdekt terras

Uitschuifbare terrasoverkapping

Het kan natuurlijk zo zijn dat je soms wel in de zon wilt zitten en soms niet, dan kan je een uitschuifbare tuinoverkapping nemen. Op die manier kan je zelf beslissen wanneer je in de zon of in de schaduw wilt zitten. Heb je een kleine tuin? Dan kan je zelfs je een uitschuifbare tuinoverkapping nemen, waarmee heel de tuin bedekt kan worden. En zoals onderstaande tuin, bestaat de tuinoverkapping uit twee afzonderlijk bedienbare overkapping.

tuin ideeën uitschuifbare terrasoverkapping

Bamboe tuinoverkapping

Je kunt ook een mooie tuinoverkapping maken van bamboe. Dit idee vind je vaak terug in de tuinen in warme landen. Het bamboe geeft je tuin daarom niet alleen een mooie natuurlijke uitstraling, maar ook een heel fijn vakantiegevoel. Met een bamboe tuinoverkapping kan je een schaduwplekje creëren in de tuin, maar natuurlijk is het minder geschikt om regen tegen te houden.

tuin ideeën bamboe tuinoverkapping

Schaduwdoek

Ben je sowieso alleen van plan om in de tuin te zitten als het lekker weer is? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om een schaduwplekje te creëren in de tuin. Een schaduwdoek is bijvoorbeeld een hele eenvoudige en goedkope manier. Dit zijn grote doeken van nylon die je boven je tuin kunt spannen. Dit kan een klein hoekje zijn, bijvoorbeeld boven het terras of boven een speelhoek, maar het kan ook een groot gedeelte zijn van je tuin. Sommige schaduwdoeken zijn ook bestand tegen regen. Het kan ook een leuk idee zijn om meerdere schaduwdoeken te combineren, zoals in onderstaande tuin.

tuin ideeën schaduwdoek

Parasol

De parasol is natuurlijk ook gewoon mogelijk. Je hebt verschillende soorten parasols, zoals een muurparasol, een stokparasol of een zweefparasol. In deze moderne tuin is er gekozen voor een ouderwetse stokparasl, die je op de vloer kunt plaatsen. Het voordeel is dat het erg flexibel is. Je kunt de parasol namelijk plaatsen waar je wilt.

tuin ideeën parasol

Pergola

Pergola’s zijn ook erg populair. Een pergola is een eenvoudige houten constructie, bestaande horizontale houten balken die ondersteund worden door verticale houten palen. Je kunt verschillende dingen hangen aan een pergola, zoals een hangplant of een hangstoel, maar je kunt het ook laten begroeien met klimplanten. Op die manier kan je een schaduwplekje creëren in de tuin. Wil je het volledig beschut hebben? Dan zou je ook een dak kunnen bouwen bovenop de pergola, zoals met bamboe.

tuin ideeën pergola

Golfplaten

Golfplaten worden vaak gebruikt om overkappingen te realiseren. Dit kan, zoals boven genoemd, op een pergola geplaatst worden, maar het kan ook een normale houten constructie zijn, zoals in onderstaande tuin. Golfplaten zijn goedkoop, je kunt ze snel een eenvoudig plaatsen, en het beschermt je tegen regen en UV-straling.

tuin ideeën pergola

tuin ideeën tuinoverkapping golfplaten

Tuinmeubelen

Een tuin is niet compleet zonder tuinmeubelen. Om echt van je tuin te kunnen genieten, moet je minstens kunnen zitten in je tuin. Een mooie tuinstoel is het minst wat je moet hebben, maar het liefst wil je natuurlijk een mooie comfortabele loungeset met alles erop en eraan. Ben je een grote fan van BBQ’s? Dan mag er ook geen tuintafel ontbreken met tuinstoelen. Alle tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten, materialen en kleuren. Hieronder laten we de mooiste inspiratie voorbeelden zien.

Gevlochten tuinset

Tuinsets bestaan vaak uit een comfortabele loungebank en een bijpassend tafeltjs, die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen. Gevlochten tuinsets zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Gevlochten tuinmeubelen bieden voor voordelen. Zo zijn ze perfect weersbestendig, UV-bestendig en kleurvast. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam. En door het lichte gewicht kan je gevlochten tuinmeubelen ook makkelijk verplaatsen. Het ziet er bovendien ook erg mooi uit.

tuin ideeën gevlochten tuinset

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn super populair. Houten tuinmeubelen zijn duurzaam, mits je het goed onderhoudt. Daarom is het verstandig om de meubels goed te behandelen en in de herfst en winter te beschermen, door ze binnen te plaatsen of met een meubelhoes. Daarnaast zorgt het hout natuurlijk ook voor een mooie, warme en natuurlijke sfeer in de tuin. Houten tuinmeubelen worden van verschillende houtsoorten gemaakt, van Douglas hout tot steigerhout.

tuin ideeën houten tuinmeubelen

Betonnen tuinmeubelen

Wil je robuuste tuinmeubelen die tegen een stootje kunnen? Betonnen tuinmeubelen worden steeds populairder. Niet alleen omdat je het gewoon heel het jaar door buiten in de tuin kunt laten staan, maar ook omdat een betonnen tafel, een betonnen bank en betonnen stoelen een hele stoere uitstraling hebben.

tuin ideeën betonnen tuinmeubelen

Rotan tuinmeubelen

Vind je de kille uitstraling van betonnen tuinmeubelen maar niks, wellicht spreken rotan je wel aan. Rotan meubelen zien we vaak terug in mooie bohemian Ibiza tuinen, maar ook in een moderne tuin staat het geweldig leuk. Rotan is een harde soort liaan, die heel veel wordt gebruikt voor het produceren van meubels. Hoewel rotan tegen een spatje regen kan, raden we aan om rotan meubelen wel goed te beschermen. Doe er een beschermhoes omheen of plaats ze binnen in je tuinhuis. Op die manier kan je nog heel lang van je rotan tuinmeubelen genieten.

tuin ideeën rotan tuinmeubelen

Hangstoel

Over rotan tuinmeubelen gesproken, rotan hangstoelen zijn helemaal hot. Met een hangstoel wordt je tuin een stuk leuker en speelser, en je hebt er een extra zitplek bij. Hang het aan een stevige tak van een grote boom of aan een pergola. Er zijn ook hangstoelen verkrijgbaar, die met een standaard worden geleverd.

tuin ideeën hangstoel

Hangmat

Geef je tuin het ultieme vakantiegevoel door een hangmat in je tuin op te hangen. Een plekje in de tuin, waar je even lekker in kunt liggen, om een boek te lezen of om er een dutje in te doen.

tuin ideeën hangmat

Vaste houten bank

Het aanbod van houten banken is enorm. Kan je er geen vinden die helemaal voldoet aan jouw wensen? Laat dan een bank op maat maken voor je tuin. Deze bewoners hebben een vaste houten bank laten maken, die over de hele lengte van de tuin loopt. Het mooie is dat ze hetzelfde hout als de houten schuttingen hebben gebruikt, zodat het één mooi geheel is geworden.

tuin ideeën vaste houten bank

Houten paletten bank

Heb je niet zo’n groot budget? Maak je eigen bank op maat met houten paletten! Vraag aan familie en vrienden of ze houten paletten over hebben die ze niet gebruiken. Nieuwe houten paletten zijn overigens ook niet duur. Door houten paletten op elkaar te stapelen en naast elkaar te stapelen, bepaal je zelf hoe breed en hoe hoog je bank wordt. Maak het af met comfortabele zitkussens en leuke sierkussens op de bank. Je zou de houten paletten bank zelfs een kleurtje kunnen geven.

tuin ideeën bank houten

Bank met opbergruimte

Wat ook een goed idee is, is een bank met opbergruimte. Je hebt altijd wel spullen, die je liever niet in huis wilt opbergen, gewoonweg omdat je er geen plek voor hebt. Denk aan bepaalde gereedschap, tuinkussens, tuinaarde, ongebruikte potten, noem maar op.

tuin ideeën tuinbank opbergruimte

Bank en plantenbak

We hebben hierboven al een mooie op maat gemaakte bank laten zien. Ook deze houten bank is volledig op maat gemaakt. Het wordt aan de tuintafel geplaatst, die doorloopt op een vaste plantenbak. De houten bank wordt bij de tuintafel gecombineerd met leuke kleurrijke tuinstoelen. Een populaire woontrend die je ook vaak tegenkomt aan de eettafel binnen in huis.

tuin ideeën bank plantenbak

Tuinverlichting

Als je eenmaal je gazon hebt aangelegd, je bloembedden hebt geplant en de barbecue op het terras hebt gezet, denk je misschien dat je klaar bent. Maar er is meer! Het toevoegen van tuinverlichting is een geweldige manier om de beste functies van je tuin te benadrukken én om je huis veiliger te maken. Er zijn ontzettend veel leuke ideeën om je tuin op een praktische en mooie manier te verlichten. Net zoals binnen in huis, kan je zelfs meerdere vormen van verlichting met elkaar combineren.

Grondspots

Heb je een plantenborder of een grote vaste plantenbakken, dan kan je die verrijken met grondspots of prikspots. Deze prik je eenvoudig in de aarde, en breng je de planten en bomen onder de aandacht, zodra het donker wordt.

tuin ideeën grondspots

Tuinpaal verlichting

Heb je een strakke moderne tuin met alleen tuintegels en/of houten vlonders? Dan zou je kunnen kiezen voor tuinpaal verlichting. Tuinpalen zijn een soort lantaarnpalen, maar dan een stuk kleiner. Sommige palen kan je ook in de grond prikken, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar die je vast kunst schroeven op een tuintegel of houten vlonders. Tuinpaal verlichting wordt vaak geplaatst aan de randen van een looppad in een grote tuin.

tuin ideeën tuinpaal verlichting

Spotjes

Spotjes zijn ook super strak. Deze kan je super strak verwerken, bijvoorbeeld in een tuintegel, in de houten vlonders of strak in traptreden. De spotjes geven elke tuin een strakke luxe uitstraling.

tuin ideeën spotjes traptreden

Ledstrips

Een alternatief van spotjes, zijn ledstrips. Ledverlichting is sowieso aan te raden, vanwege het duurzame en energiezuinige karakter. Met ledstrips kan je een bepaald element in je tuin benadrukken. Monteer het bijvoorbeeld onder een traptreden of onder de zitting van een houten bank.

tuin ideeën ledstrips

Snoerverlichting

Natuurlijk mag snoerverlichting niet ontbreken in dit lijstje met de leukste tuin ideeën. Snoerverlichting, ook wel slingerverlichting genoemd, is super sfeervol, of het nou gaat om je slaapkamer, balkon of de tuin. Je kunt het bovendien op heel veel verschillende manieren ophangen in de tuin. Aan de schutting, diagonaal boven je tuin, meerdere parallel naast elkaar, noem maar op.

tuin ideeën snoerverlichting

Hanglamp

Hanglampen zijn super leuk, maar eigenlijk zijn ze niet zo gebruikelijk in de tuin. Niet omdat ze er niet geschikt voor zijn, maar de uitdaging is om een plekje te vinden waar je een hanglamp aan kunt hangen. Heb je een overdekt terras of bijvoorbeeld een pergola? Dan zijn hanglampen natuurlijk wel een heel goed idee! Heb je geen stopcontact in je tuin? Dan zou je ook een draagbare lamp zonder snoer kunnen kopen die op basis van een accu of batterijen werkt.

tuin ideeën hanglamp

Lantaarns

Als je tuinverlichting wilt, dan heb je elektriciteit nodig. Houd daar dus altijd rekening mee bij de verbouwing van je woning en je tuin. Laat het dus alvast aanleggen, daarmee kan je veel arbeid en geld besparen. Heb je geen elektriciteit, dan zou je kunnen denken aan sfeervolle lantaarns met kaarsen. Lantaarns en kaarsen zijn overigens ook een goed idee om het te combineren met andere vormen van tuinverlichting.

tuin ideeën lantaarns

Tuinplanten

Planten zijn altijd een goed idee. In huis, maar vooral in de tuin zijn planten onmisbaar. Planten en tuin horen nou eenmaal bij elkaar. Sterker zelfs, je kunt een buitenruimte zelfs geen tuin noemen als je er geen planten hebt staan. Er zijn zoveel verschillende soorten planten en bomen die je een plekje kan geven in je tuin. En het leuke is dat je dat op heel veel verschillende manieren kunt doen. Wij hebben de leukste en meest populaire ideeën hieronder op een rijtje gezet.

Plantenborder

Plantenborders zijn erg populair, zowel in de voortuin als in de achtertuin. In feite zijn gewoon openingen in de grond, waar planten, bomen en bloemen in geplant worden. Soms zijn plantenborders puur decoratief, bijvoorbeeld zoals je ze vaak aan de rand van de tuin ziet, aan de onderkant van de schuttingen. Soms worden plantenborders gebruikt als een barrière voor sommige soorten insecten, ongedierte of kruisbestuiving. Je kunt heel veel verschillende soorten planten kiezen voor een plantenborder. Je hebt zogenaamde borderplanten zoals de mooie paarse Caradonna, de wit met roze Biokovo of de gele Little Goldstar. Dan heb je ook nog schaduwplanten zoals de Giant Form, de Eleta en de Black Negligee. En ook verschillende siergrassen en varens zijn erg leuk voor plantenborders.

tuin ideeën plantenborder

Vaste plantenbak

Soms zie je weleens plantenborders met een opstaande rand van houten planken, stenen of tegels. Deze worden ook wel verhoogde plantenborders genoemd of vaste plantenbakken. De verhoogde plantenborders zorgen voor dynamische hoogteverschillen in je tuin. Het is bovendien een stuk beter voor je rug om te tuinieren met een verhoogde plantenborder, omdat je natuurlijk minder ver hoeft te bukken. Daarnaast bescherm je alle planten, bomen en bloemen in de border met de opstaande rand.

tuin ideeën vaste plantenbak

Plantenbakken

Is je tuin volledig bestraat met grote tegels of houten vlonders? Dan kan je planten op andere manieren een plekje geven in je interieur. In deze bijzondere tuin is er gekozen voor plantenbakken. Grote brede zwarte plantenbakken, die naast elkaar zijn geplaatst. Ze zien er erg strak en mooi uit, en in dit geval worden ze ook gebruikt als een soort scheidingwand, zodat je dankzij de hoge siergrassen meer privacy hebt in de slaapkamer.

tuin ideeën plantenbakken

Betonnen plantenbak

In deze luxe moderne tuin hebben ze stoere betonnen plantenbakken laten maken. Aan de ene kant is er gekozen voor een lage plantenbak, die helemaal doorloopt naar de achterkant van de tuin. IN die plantenbak zijn onder andere de hoge groene hagen in geplant. Daarnaast is er ook nog een hoge betonnen plantenbak in de tuin geplaatst met kleinere plantjes. Ziet het er niet super strak uit?

tuin ideeën betonnen plantenbak

Plantenpotten

Wat altijd mogelijk is, en wat eigenlijk altijd een goed idee is, zijn natuurlijk plantenpotten. Combineer verschillende plantenpotten in je tuin, in verschillende formaten met verschillende soorten planten, bloemen en bomen. Je kunt ze verspreiden door je tuin, maar het is ook leuk om een hoekje te creëren met verschillende potten bij elkaar.

tuin ideeën plantenpotten

Klimrek

Klimrekken of trellisschermen zijn verticale rekken, die je kunt laten begroeien met mooie klimplanten. Daarmee kan je dus een soort verticale plantenbak creëren in de tuin. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar je kunt het ook als extra beschutting zien, die voor meer privacy zorgt in je tuin.

tuin ideeën klimrek

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren, ook wel een verticale tuin, is dé trend op het gebied van groen in huis en tuin. Met verticaal tuinieren ga je de hoogte in, waardoor je het grote voordeel hebt dat je niet heel veel ruimte nodig hebt. Ideaal voor kleine balkons en kleine tuinen. Maak gebruik van je schuttingen of muur in de tuin, door er bijvoorbeeld potten aan te hangen. Je zou zelfs een hele schutting of muur kunnen inrichten met planten. Dit noemen ze ook wel een levende groene muur. Daarnaast zijn er nog veel meer leuke ideeën om een verticale tuin te creëren.

tuin ideeën verticaal tuinieren

Hangplanten

Hangplanten zijn ook altijd leuk, of dat nou in huis is of in de tuin. Planthangers zien er decoratief leuk uit, en ze nemen geen vloeroppervlakte in beslag. Hang planten op onder je terrasoverkapping of pergola, en combineer het met planten in potten en/of plantenbakken voor een dynamisch geheel.

tuin ideeën hangplanten

Plant in mand

Een alternatief van plantenpotten zijn planten in manden. Deze leuke woontrend zien we regelmatig terug binnen in huis, maar het is dus ook leuk om dit idee in de tuin toe te passen. Je kunt de gevlochten manden als een soort extra omhulsel gebruiken voor een plantenpot, maar je kunt ook direct in de mand planten. Het gevlochten riet geven je tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Onmisbaar in een landelijke tuin, maar ook bijvoorbeeld super leuk in een bohemian tuin.

tuin ideeën plant in mand

Moestuintje

Houd je van koken met verse ingrediënten? Dan is het een super leuk idee om een moestuintje te creëren in je tuin. Een moestuintje waar je bijvoorbeeld verse kruiden zoals basilicum, verse munt, koriander, peterselie en nog veel meer kunt kweken. Je hebt niet heel veel ruimte nodig om een moestuintje te kunnen inrichten. Heb je een hele kleine tuin? Dan zou je ook een moestuintje aan de schutting kunnen maken. Op die manier kan je zelfs een moestuintje inrichten op een klein balkon!

tuin ideeën moestuintje

Tuinkas

Een moestuintje is leuk, maar door het weer in Nederland is het lastig om heel het jaar door gewassen optimaal te laten groeien. Een tuinkas kan de perfecte oplossing zijn. Daarmee kan je het kweekseizoen in je tuin verlengen. Je kunt eerder beginnen met tuinieren én je kunt ook langer doorgaan. Een tuinkas biedt bovendien ook bescherming aan je gewassen, tegen het weer, maar ook tegen ongedierte. Onmisbaar voor de fervente tuinier!

tuin ideeën tuinkas

Overige tuin ideeën

Naast alle bovengenoemde tuin ideeën voor de vloer, de tuinafscheiding, tuinmeubelen, verlichting en planten voor de tuin, zijn er nog veel meer mogelijkheden om je tuin leuker, speelser, vrolijker, luxer of comfortabeler te maken. Deze tuin ideeën hebben we hieronder geplaatst, aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden.

Loungehoek

Een loungehoek mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin, of je nou een kleine stadstuin hebt of een grote landelijke tuin met vrij uitzicht. Je kunt het beste van je tuin genieten als je een loungehoek hebt met een comfortabele bank, waar je gewoon even lekker kunt zitten. Je zou er zelfs een tweede woonkamer van kunnen maken, door je loungehoek te verrijken met een tafel, lampen, planten en andere decoratie ideeën. Ziet deze loungehoek er niet super uitnodigend uit?

tuin ideeën loungehoek

Verzonken lounge

Dit super leuke tuinidee kwamen we tegen bij SVOYA studio. De ontwerpers hebben een verzonken lounge gecreëerd in een luxe moderne tuin. Dit houdt in dat de loungehoek ingericht is, die een stuk lager ligt dan het niveau van de vloer. Dit ziet er niet alleen erg mooi en bijzonder uit, maar het het ook een stuk knusser en gezelliger. Vooral hoe ze dat hier hebben gedaan met comfortabele op maat gemaakte kussens, en een moderne tuinhaard.Tuin ideeën verzonken lounge

Zandbak

De meeste ouders zijn er geen fan van, maar je maakt je kinderen super blij met een zandbak in de tuin. Onze tip is om een zandbak te nemen die je af kunt sluiten met een deksel. Dit kunnen bijvoorbeeld de populaire schelpen zijn, die verkrijgbaar zijn bij speelgoedwinkels en bouwmarkten. Maar je zou er ook één op maat kunnen laten maken, zodat het mooi in de stijl van je tuin past. In onderstaande strakke moderne tuin is een vast zandbak verwerkt in de vloer van houten vlonders. Super mooi, toch?!tuin ideeën zandbak

Vloerkleed

Wil je jouw tuin inrichten met een comfortabel woonkamer gevoel? Dan mag een vloerkleed niet ontbreken in jouw tuin. Een vloerkleed ziet er niet alleen decoratief leuk uit, het voelt ook een stuk fijner aan onder je blote voeten. Plaats een vloerkleed in de loungehoek, maar je kunt het ook elders in de tuin plaatsen. Er zijn tegenwoordig speciale tuinkleden verkrijgbaar, die tegen alle weersomstandigheden bestendig zijn.

tuin ideeën vloerkleed

Eethoek

Als je een mooie comfortabele tuin hebt, dan wil je natuurlijk heel de dag van je tuin kunnen genieten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dit betekent dat je ook in de tuin moet kunnen ontbijten, lunchen en dineren. En als je dat wilt, dan heb je uiteraard wel een leuke eethoek nodig. Een grote tuintafel en mooie bijpassende tuinstoelen. In deze strakke moderne tuin hebben ze er iets moois van gemaakt met een stoere industriële tafel, vaste bank en zwarte draadstoelen.tuin ideeën eethoek

Picknicktafel voor kinderen

Heb je een grote tuin? Dan is het ook leuk om een aparte tafel voor de kinderen te plaatsen in de tuin. Hier hebben ze gekozen voor een super leuke mini picknicktafel. Het is niet alleen een picknicktafel, onder het tafelblad vind je ook twee kleine zandbakken. De kinderen worden bovendien altijd beschermd tegen de zon met de parasol. Super leuk!

tuin ideeën picknicktafel kinderen

Buitenkeuken

In bovenstaande tuin kon je het al zien, een buitenkeuken is een extra luxe voor je tuin. Het is geen musthave, maar als fervente kok of grillmaster wil je jouw jouw kookkunsten natuurlijk ook in de tuin kunnen toepassen. Er zijn hele goede mobiele keukens verkrijgbaar, maar je zou ook een echte vaste keuken kunnen inrichten in de tuin. Laat je hier goed over informeren.tuin ideeën buitenkeuken

Bar in de tuin

Dit idee is ook super leuk, een bar in de tuin. Niet zomaar een bar, maar eentje die gekoppeld is aan je keuken. Deze tuin is ontworpen door de dames van Three Birds Renovations, die een echte droomtuin hebben gerealiseerd. In deze grote tuin is een groot terras gebouwd met een eethoek, zithoek én een super leuke bar. Vanuit de keuken kunnen twee grote ramen geopend worden, waardoor er een l-vormige bar ontstaat met stoere witte barkrukken. Dit wilt toch iedereen?!tuin ideeën bar

Bartafel

Bovenstaande bar is super leuk, maar je kunt natuurlijk ook voor een eenvoudige variant gaan. In deze tuin is bijvoorbeeld een eenvoudige bartafel gecreëerd, zoals je ze vaak tegenkomt in café’s en restaurants. Een eenvoudige plank is voldoende. Schuif er een paar hoge barkrukken tegenaan en je hebt een leuk hoek je in de tuin waar je aan kunt zitten. Nice!

tuin ideeën bartafel

Jacuzzi

De meeste mensen maken alleen gebruik van hun tuin als het warm en zonnig is. Maar in de koude winter kan je de tuin natuurlijk op een andere manier gebruiken. Een Jacuzzi is bijvoorbeeld meer iets voor de winter. De ideale situatie is een zeer koude avond, zonder regen, zodat je in een lekkere warme jacuzzi kunt stappen. Maak het compleet met een glaasje champagne!

tuin ideeën jacuzzi

Kantoor in de tuin

Werk je als ZZP’er vaak vanuit huis? Dan is een fijne werkplek in huis onmisbaar. Een aparte werkplek is ideaal, zodat je ongestoord wordt. Een kantoor in de tuin is zelfs nog een betere optie, want door je helemaal af te zonderen, wordt je ook niet zo snel afgeleid. Heb je dus plek over in je tuin? Een kantoor is zéker het overwegen waard. En kijk eens hoe leuk het kan worden!

tuin ideeën kantoor in tuin

Speelhoek

We hebben het al gehad over een speelhuisje en zandbak in de tuin. De vraag is waar je het in de tuin wilt plaatsen. De meest ideale situatie is een speelhoek, waar je alle voorzieningen voor de kinderen bij elkaar hebt. Een speelhuisje, een zandbak, een schommel, een glijbaan, noem maar op. De vloer is hierbij een belangrijk onderdeel vanwege de veiligheid. Interieurontwerpster Emily Henderson heeft een hele leuke kindvriendelijke speelhoek in haar tuin ingericht met kunstgras.

tuin ideeën speelhoek

Zwembad

Iedereen droomt van een zwembad in de tuin. Natuurlijk hebben we in Nederland niet de beste weersomstandigheden voor een zwembad in de tuin, maar dit betekent niet dat het niet mogelijk is. Sterker zelfs, met de juiste maatregelen, is het zelfs heel goed mogelijk. Er zijn genoeg mensen die je al voor zijn gegaan.

tuin ideeën zwembad

Tuinvijver

Tóch geen zwembad? Een tuinvijver is wél altijd mogelijk. Met een tuinvijver geef je elke tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Niet alleen door het water, maar ook door de dieren en insecten waarmee je het zal aantrekken in je tuin, zoals vogels en kikkers. Een tuinvijver mag dan eigenlijk niet ontbreken in de tuin van een echte natuurliefhebber.

tuin ideeën tuinvijver

Tuinhaard

Voor de ultieme gezelligheid in de tuin, kies je voor een tuinhaard. Het ziet er niet alleen gezellig uit, met een tuinhaard kan je ook in de tuin zitten als het minder warm is. Er zijn verschillende soorten tuinhaarden verkrijgbaar, van gashaarden tot elektrische haarden.

tuin ideeën tuinhaard

Beamer

Hierboven hebben we de moderne luxe tuin met de verzonken lounge laten zien, die ontworpen is door SVOYA studio. Ze hebben de loungehoek nóg luxer gemaakt, door er een grote beamer op te hangen aan de betonnen muur. Daarmee is een echte bioscoop gecreëerd in de tuin. Ideaal voor leuke sportwedstrijden, maar ook leuk om er een spannende film te bekijken!

tuin ideeën beamer

2 Comments

  1. Pingback: Je woning een stukje comfortabeler maken, het kan op deze manieren - HOMEASE

  2. Pingback: Slim tuinieren in de herfst: Wanneer is het tijd om je tuin op te ruimen - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate