Zo kies je de beste inductie kookplaat!


Op zoek naar de beste inductie kookplaat voor jouw keuken? Ontdek praktische tips en essentiële informatie om de perfecte inductie kookplaat te kiezen die past bij jouw keuken en kookbehoeften.

Koken, voor velen onder ons een dagelijkse bezigheid en voor sommigen zelfs een gepassioneerde hobby. Hoe we ons voedsel bereiden, is in de loop van de tijd sterk geëvolueerd. Van open vuren in oude tijden tot moderne kookplaten vandaag de dag. De keuze van kookapparatuur bepaalt in grote mate hoe efficiënt, veilig en plezierig onze kookervaring is. Eén van de modernste en meest geliefde apparaten die vandaag de dag in vele keukens schittert, is de inductie kookplaat.

Inductiekookplaten zijn een revolutie in het kooklandschap. Ze zijn niet alleen stijlvol en strak, maar brengen ook een ongeëvenaarde efficiëntie en precisie in het kookproces. Maar met de vele merken, modellen en functies die vandaag de dag op de markt zijn, is het kiezen van de perfecte inductie kookplaat niet altijd eenvoudig. Het kan zelfs overweldigend aanvoelen, vooral als je niet precies weet waar je naar moet zoeken.

Dit artikel is bedoeld om die verwarring weg te nemen. We zullen duiken in de wondere wereld van inductiekoken, de voordelen ervan verkennen en, het allerbelangrijkste, je begeleiden bij het kiezen van de beste inductie kookplaat die bij jouw behoeften en keuken past. Dus of je nu een professionele chef-kok bent of gewoon iemand die graag thuis experimenteert met nieuwe recepten, lees verder en ontdek hoe je je kookervaring naar een hoger niveau kunt tillen!

De Miele KM 7897-1 FL Diamondinductiekookplaat met FullSurface inductie en DiamondFinish voor langdurig kookplezier
De Miele KM 7897-1 FL Diamond
inductiekookplaat met FullSurface inductie en DiamondFinish voor langdurig kookplezier

Wat is een inductie kookplaat en hoe werkt het?

Ah, de magie van inductie! Maar wat is inductie nu precies en hoe zorgt het ervoor dat onze pannen warm worden zonder een open vlam of gloeiende elektrische spoelen? Laten we dit wonder van de moderne keukentechnologie ontrafelen.

Een inductie kookplaat ziet er op het eerste gezicht uit als een glad, glanzend zwart oppervlak, maar onder die elegante uitstraling schuilt een complex systeem van technologie. In plaats van warmte te genereren via een directe warmtebron, zoals gas of elektrische spoelen, maakt een inductie kookplaat gebruik van magnetische velden. Wanneer je een pan op de kookplaat plaatst en deze inschakelt, creëert de kookplaat een magnetisch veld dat rechtstreeks de ijzeren moleculen in de bodem van je pan in beweging brengt. Dit zorgt voor wrijving, en het is die wrijving die de pan verwarmt.

Het resultaat? Een snellere, efficiëntere manier van koken. Het voedsel in de pan begint bijna onmiddellijk te koken of bakken, en er is veel minder energieverlies dan bij andere kookmethoden. Een ander bijkomend voordeel is dat de kookplaat zelf relatief koel blijft, omdat de warmte rechtstreeks in de pan wordt gegenereerd. Dit betekent ook dat morsen minder snel aanbrandt op het oppervlak, wat het schoonmaken weer een stuk eenvoudiger maakt.

Het is echter wel belangrijk te vermelden dat niet elke pan geschikt is voor inductie. Om van deze technologie te profiteren, heb je pannen nodig met een ferromagnetische bodem, zoals gietijzer of speciaal voor inductie ontworpen roestvrijstaal. Een eenvoudige manier om te testen of een pan geschikt is, is door een magneet tegen de bodem te houden. Als deze blijft kleven, is je pan klaar voor het inductie avontuur!

Op deze ruime inductiekookplaat AEG IKE9547SFB heb je vijf kookzones. Je kunt dus met vijf losse pannen koken maar je kunt ook twee kookzones koppelen waardoor je een grote zone creeert.
Op deze ruime inductiekookplaat AEG IKE9547SFB heb je vijf kookzones. Je kunt dus met vijf losse pannen koken maar je kunt ook twee kookzones koppelen waardoor je een grote zone creeert.

De voordelen van inductie koken

Inductiekoken wordt door velen gezien als de toekomst van het koken, en niet zonder reden. Het biedt een reeks voordelen die traditioneel koken op gas of elektriciteit overtreft. Laten we enkele van deze voordelen onder de loep nemen:

 1. Snelheid: Een van de meest opvallende voordelen van inductie is de ongelooflijke snelheid. Water kookt in een fractie van de tijd in vergelijking met traditionele methoden. Dit komt doordat de pan zelf de warmtebron wordt, waardoor de warmteoverdracht veel directer en efficiënter is.
 2. Energie-efficiëntie: Inductiekoken is niet alleen sneller, maar ook energiezuiniger. Omdat de warmte direct in de pan wordt gegenereerd, gaat er minder energie verloren aan de omgeving. Dit betekent dat je keuken koeler blijft en je uiteindelijk minder energie verbruikt, wat zowel goed is voor de portemonnee als voor het milieu.
 3. Veiligheid: Omdat er geen open vlam is en de kookplaat zelf niet zo heet wordt als bij traditionele methoden, is inductiekoken veel veiliger. Zodra je de pan van de kookplaat haalt, stopt de warmteproductie vrijwel onmiddellijk. Bovendien is er minder risico op brandwonden, omdat het oppervlak relatief koel blijft.
 4. Consistentie en controle: Inductiekookplaten bieden een uitstekende temperatuurregeling. Je kunt met uiterste precisie de gewenste temperatuur instellen, wat vooral handig is voor delicate kookprocessen zoals sudderen of smelten.
 5. Gemakkelijk schoon te maken: Omdat de kookplaat zelf niet erg heet wordt, branden gemorste etensresten minder snel aan. Dit, gecombineerd met het gladde oppervlak van de kookplaat, maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger.
 6. Esthetiek: Laten we eerlijk zijn, inductiekookplaten zien er gewoon strak en modern uit. Ze geven elke keuken een gevoel van moderniteit en minimalisme.

Het is duidelijk dat inductiekoken veel te bieden heeft voor zowel de ervaren chef-kok als de thuiskok. De combinatie van snelheid, efficiëntie en veiligheid maakt het een aantrekkelijke keuze voor de moderne keuken.

In de Novy Panorama inductie kookplaat is de afzuigkap achteraan weggewerkt. Daardoor beschik je over een enorm kookoppervlak.
In de Novy Panorama inductie kookplaat is de afzuigkap achteraan weggewerkt. Daardoor beschik je over een enorm kookoppervlak.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inductie kookplaat?

Het kiezen van de juiste inductiekookplaat voor je keuken kan in eerste instantie een beetje overweldigend zijn, vooral gezien het brede scala aan opties op de markt. Hier zijn enkele cruciale factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. Grootte en aantal kookzones: De een gaat voor de beste inductiekookplaat van 90 cm, terwijl een inductiekookplaat van 60 cm voor de ander een betere keus is. Afhankelijk van je kookbehoeften en de beschikbare ruimte in je keuken, wil je misschien een kookplaat met meer of minder kookzones. Een standaard inductiekookplaat heeft vier zones, maar er zijn ook modellen met slechts twee zones of uitgebreide versies met vijf of zes zones.
 2. Vermogen en boostfunctie: Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je voedsel zal koken. Sommige modellen zijn voorzien van een boostfunctie die tijdelijk extra vermogen levert, handig voor het snel aan de kook brengen van water bijvoorbeeld.
 3. Bedieningselementen: Sommige inductiekookplaten hebben draaiknoppen, terwijl andere touch-controls of zelfs slimme bediening via een app bieden. Kies wat het beste bij jouw comfort en voorkeur past.
 4. Veiligheidsfuncties: Veel inductiekookplaten zijn uitgerust met veiligheidsfuncties zoals kindersloten, automatische uitschakeling en restwarmte-indicatoren.
 5. Inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging: Een relatief nieuwe innovatie in de wereld van inductiekoken is de inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. Deze kookplaten verwijderen kookdampen direct bij de bron, waardoor externe afzuigkappen overbodig zijn. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk voor een minimalistisch keukenontwerp, maar kan ook bijzonder handig zijn voor keukens waarin een conventionele afzuigkap moeilijk te plaatsen is. Neem een kijkje bij de Consumentenbond die getest hebben op de beste inductie kookplaat met afzuiging.
 6. Prijs en garantie: Zoals bij elk groot huishoudelijk apparaat, wil je een product dat goede waarde biedt voor je geld. Het is ook de moeite waard om te kijken naar de garantieperiode en wat deze dekt.
 7. Recensies: Voordat je een aankoop doet, is het altijd raadzaam om online recensies van andere gebruikers te lezen. Zo krijg je een idee van de ervaringen van anderen met dat specifieke model.
 8. Installatie en service: Het kan de moeite waard zijn om te checken of de prijs van de kookplaat installatiekosten bevat en wat de servicevoorwaarden zijn, zoals het aanbod van reparaties of vervanging bij defecten.

Door met deze factoren rekening te houden, kun je een weloverwogen beslissing nemen en een inductiekookplaat kiezen die perfect bij jouw behoeften en keuken past.

Omdat de BORA S Pure inductie kookplaat met afzuiging supercompact is, past het zelfs in de meest kleine keuken.
Omdat de BORA S Pure inductie kookplaat met afzuiging supercompact is, past het zelfs in de meest kleine en smalle keuken.

De beste merken voor inductiekookplaten

Als het gaat om inductiekoken, zijn er enkele merken die consequent bovenaan de lijstjes staan dankzij hun betrouwbaarheid, innovatie en kwaliteit. Hier is onze top 7:

 1. Bosch: Gerespecteerd om zijn duurzame en geavanceerde huishoudelijke apparaten, biedt Bosch een verscheidenheid aan inductiekookplaten, variërend van basis tot luxe, allemaal bekend om hun betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.
 2. Siemens: Met een reputatie voor technologische excellentie, heeft Siemens een reeks inductiekookplaten met opvallende designs en innovatieve functies, zoals de powerBoost voor snellere kooktijden.
 3. AEG: Bekend om zowel vorm als functionaliteit, biedt AEG kookplaten zoals de MaxiSense-serie, die ongekende flexibiliteit biedt in de positionering en grootte van de kookzones.
 4. Miele: Met een compromisloze benadering van kwaliteit, combineert Miele hoogwaardige materialen met strakke designs, waardoor ze een favoriet zijn bij veel huiseigenaren.
 5. Samsung: Met een focus op slimme technologie, heeft Samsung een indrukwekkende entree gemaakt in de keukenwereld. Hun inductiekookplaten, vaak voorzien van connectiviteitsopties, zetten een nieuwe standaard voor moderne kookervaringen.
 6. Novy: Een merk dat al meer dan een eeuw bestaat, Novy staat synoniem voor stille en krachtige afzuiging. Hun inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging zijn stijlvol en efficiënt, perfect voor een minimalistische, open keuken.
 7. Bora: Een pionier op het gebied van kookplaten met geïntegreerde afzuiging, Bora staat voor het belichamen van hoogwaardig design gecombineerd met krachtige prestaties. Hun systemen zijn niet alleen innovatief maar ook een statement in de keuken.

Dit zijn slechts enkele van de topmerken in de wereld van inductiekoken. Elk van deze merken heeft zijn eigen unieke sterke punten, maar ze delen allemaal een toewijding aan innovatie en kwaliteit.

Conclusie

Inductiekoken heeft de afgelopen jaren een revolutie teweeggebracht in de keukenwereld. Met de veelheid aan voordelen die het biedt – van efficiëntie tot veiligheid – is het geen wonder dat steeds meer huishoudens kiezen voor deze moderne kookmethode. Terwijl de keuze voor de perfecte inductiekookplaat overweldigend kan lijken gezien het uitgebreide aanbod, kan een goed geïnformeerde beslissing ervoor zorgen dat je jarenlang plezier hebt van je keuze. Merken zoals Bosch, Siemens, AEG, Miele, Samsung, Novy en Bora bieden elk hun eigen mix van kwaliteit, innovatie en design, waardoor er voor elk wat wils is. Bij het kiezen van de ideale inductiekookplaat is het belangrijk om te letten op zowel functionaliteit als esthetiek, en te overwegen welke specifieke functies het meest aan jouw kookbehoeften voldoen. Wat je keuze ook is, één ding is zeker: met inductiekoken maak je een stap naar een efficiëntere, veiligere en meer geavanceerde kookervaring.

Bekijk ook:
Tips voor het inrichten van een smalle keuken: optimaal gebruik van beperkte ruimte

1 Comment

 1. Pingback: Slimme keuzes: Een nieuwe keuken kopen tijdens inflatie - Tips en advies - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate