Limewash verf


Limewash verf bestaat al super lang, maar de afgelopen jaar is het opeens mega populair geworden. Je weet misschien niet dat het limewash verf was, maar de kans is groot dat jij het ook een keer hebt gezien. Online op Instagram of Pinterest of in real life in een mooi designhotel of een hip restaurant. Maar wat is limewash verf eigenlijk? En hoe en waar kan je het gebruiken? Dat kan en meer kan je op deze pagina lezen!

Wat is limewash verf?

Limewash verf bestaat al duizenden jaren bestaat en werd gebruikt om enkele van de beroemdste fresco’s in Italië te maken. Het is gemaakt van gemalen kalksteen die is verwarmd en gemengd met water om een kalk​​plamuur te vormen. Vandaar dat het ook wel kalkverf wordt genoemd. De verf wordt verouderd en vervolgens verdund met water en gekeurd met natuurlijke pigmenten.

limewash verf bauwerk caramel
Boho.wife koos in haar mooie slaapkamer voor de limewash verf van Bauwerk in de kleur Caramel

Het wint de afgelopen jaren gestaag aan populariteit, en dat komt niet alleen door het feit dat het niet giftig is en geen VOS bevat en dus milieuvriendelijk is – Steeds meer mensen kiezen bewerken de muren in huis met limewash verf vanwege het vermogen om textuur te creëren en diepte aan muren toe te voegen. Wil je eens wat anders dan die strakke muren? Dan kan limewash verf de perfecte oplossing zijn, waarmee je prachtige muren met vegen en kleine kleurverschillen kunt creëren. En dat zonder dat het veel meer werk is dan gewone verf.

limewash verf bauwerk woonkamer Flannel Flower
De muren in de mooie woonkamer van Anna Barnett zijn bewerkt met de limewash verf van Bauwerk in de kleur Flannel Flower

Limewash verf heeft een universeel karakter en kan dus in principe erg mooi zijn in alle soorten interieurstijlen. Of je nou een landelijk interieur hebt, een klassiek interieur of juist een modern strak of industrieel interieur. Het gaat erom hoe je het mengt met andere materialen die in de kamer worden gebruikt.

Milieuvriendelijk

In tegenstelling tot ander soort verf, is limewash verf dus erg milieuvriendelijk. Traditionele limewash verf wordt gemaakt van natuurlijke kalk en natuurlijke pigmenten. Zelfs sommige moderne varianten die extra bindmiddelen bevatten, gebruiken minerale toevoegingen die de milieuvriendelijke eigenschappen intact houden.

De hoge pH-waarde van kalk betekent dat micro-organismen niet kunnen overleven, wat een hypoallergene kwaliteit toevoegt. Voorstanders beweren ook dat limewash een chemische samenstelling heeft die geuren (en schadelijke CO2) verwijdert, waardoor de luchtkwaliteit in het interieur verbetert.

limewash verf kalklitir
Limewash verf van Kalklitir – Celadon primo – op keuken achterwand

Voor binnen en buiten

Limewash verf kan binnen en buiten worden gebruikt. In tegenstelling tot de meeste huisverven die op oppervlakken zitten, zakt limewash verf naar binnen. Vandaar dat het beste werk op poreuze oppervlakken, zoals stucwerk en bakstenen. Dat gezegd hebbende, kan limewash (vooral moderne varianten die mogelijk al mineraalbindende additieven bevatten) ook op gipsplaten worden aangebracht, zolang een geschikte primer wordt gebruikt. De sleutel is om te gaan met een op mineralen gebaseerde primer – zoals een acrylprimer (vaak gebruikt onder latexverven) – die een oppervlak creëert waar de kalkverf aan kan hechten.

In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, of ruimtes waar veel verkeer is, is het aan te raden om de limewash muren te beschermen met een sealer. Kalk is namelijk poreus en kwetsbaar voor vuil en water. De sealer zorgt er bovendien voor dat je de muren gemakkelijker kan schoonmaken.

limewash verf kalklitir
limewash verf van Kalklitir Noce in mooie slaapkamer

Kleuren

In zijn basisvorm is limewash verf gebroken wit. Kleur wordt bereikt door natuurlijke, alkalibestendige pigmenten toe te voegen, die verkrijgbaar zijn in tinten die worden bepaald door wat de aarde te bieden heeft. Bruin, grijs en taupe zijn de norm.

slaapkamer limewash verf bauwerk riverstone
De stoere limewash verf van Bauwerk in de donkergrijze kleur Riverstone in deze slaapkamer

Houd er rekening mee dat limewash veel lichter wordt naarmate het droogt. Het is tot 10 keer donkerder als het nat is; dus het is belangrijk om kleuren te testen. De dekking is afhankelijk van het aantal aangebrachte lagen; meestal worden maximaal drie lagen aanbevolen. Dit is een verf die openheid voor het toeval vereist. De kleuren variëren afhankelijk van de gebruikte pigmenten, de samenstelling en porositeit van het te schilderen oppervlak en de toepassing van de verf.

Veel merken bieden tegenwoordig een breed scala aan kleuren – standaard kleuren die op voorraad zijn, maar sommigen bieden ook de mogelijkheid om een kleur te mengen.

limewash verf badkamer bauwerk
De kleur Barley van Bauwerk Colour staat prachtig in de super mooie badkamer van Georgia Ezra

Effect van limewash verf

Met limewash verf kan je de meest vlakke en saaie muren transformeren. De natuurlijke, met een kwast aangebrachte limewash droogt om een verweerd patina te creëren met subtiele beweging en natuurlijke kleurvariaties die met de jaren zachter worden en strepen vertonen. Het lijkt daarom zelfs een beetje op betonlook. In lichte kleuren is het effect over het algemeen vrij subtiel, terwijl in donkere tinten de beweging en variatie in kleur duidelijker zijn. Limewash verf heeft een kalkachtige, bijna suède-achtige uitstraling en het lichte contrast in de schaduw voegt de diepte toe die je zou krijgen van een getextureerde muur terwijl deze nog steeds fysiek vlak is.

limewash verf kalklitir
grijze limewash verf van kalklitir Papyrus in woonkamer

Hoe breng je limewash verf aan?

Om het mooie effect te creëren van limewash verf, met de mooie vegen en kleurverschillen, dient de verf worden aangebracht met een langharige of blokkwast. Gebruik nooit een roller.

 1. Roer grondig en decanteer in een geschikte container of emmer. Zorg ervoor dat er geen pigment in de emmer achterblijft, blijf tijdens het schilderen regelmatig de verf roeren.
 2. Doop de kwast in de emmer en veeg de overtollige verf eraf. Kwast kan veel verf bevatten, maar mag niet druipen.
 3. Begin bij een bovenhoek van de muur. Gebruik willekeurige, losse, vrije streken om de verf zo ver mogelijk uit te rekken. Laat geen druppels of uitlopers achter. Houd altijd een natte rand aan om kleuroverlays te voorkomen. De natte verf kan er transparant uitzien.

Het is erg belangrijk om deze transparantie niet te compenseren door de kwast of muren te overladen met verf, aangezien dit zal resulteren in een slechte hechting en poedervorming. Zodra het opdroogt, zal het ondoorzichtig zijn.

Bekijk onderstaande instructie video van Bauwerk Colour.

Limewash verf kopen

Hoewel limewash verf steeds populairder wordt, kan je het nog niet overal kopen. Je moet dus vantevoren eerst vooronderzoek moeten doen naar verschillende merken en de beschikbare kleuren van die merken. We hebben hieronder onze favoriete merken van limewash verf op een rijtje gezet:

Veelgestelde vragen

 1. Wat is limewash verf precies?
  Limewash is een traditionele verf gemaakt van kalk en water, vaak gebruikt om een verweerde, verouderde uitstraling te geven aan muren en andere oppervlakken.
 2. Is limewash verf hetzelfde als kalkverf?
  Ja, limewash en kalkverf zijn in principe hetzelfde product.
 3. Hoe lang gaat een limewash afwerking mee?
  Als het correct wordt aangebracht en onderhouden, kan limewash tientallen jaren meegaan.
 4. Kan ik limewash gebruiken op elk type oppervlak?
  Limewash werkt het beste op poreuze oppervlakken zoals baksteen en stucwerk. Het kan worden gebruikt op hout en gips, maar het oppervlak kan speciale voorbereiding nodig hebben.
 5. Wat zijn de voordelen van het gebruik van limewash in vergelijking met traditionele verf?
  Limewash is ademend, milieuvriendelijk, antibacterieel en geeft een uniek verweerd uiterlijk.
 6. Hoe bereid ik mijn oppervlak voor op limewash?
  Het oppervlak moet schoon, stofvrij en zonder losse deeltjes zijn. Voor niet-poreuze oppervlakken kan een voorbehandeling nodig zijn.
 7. Is limewash verf milieuvriendelijk?
  Ja, het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevat geen schadelijke chemicaliën.
 8. Kan ik kleur toevoegen aan limewash verf?
  Ja, pigmenten kunnen worden toegevoegd aan limewash om verschillende kleuren te creëren.
 9. Hoe onderhoud ik een met limewash geschilderd oppervlak?
  Over het algemeen vereist limewash weinig onderhoud. Vuil en vlekken kunnen met een zachte borstel en water worden verwijderd.
 10. Wat is de beste techniek om limewash aan te brengen voor een gelijkmatig resultaat?
  Voor het beste resultaat, breng limewash aan met een brede borstel in willekeurige, kruisende bewegingen.

Bekijk ook:
Histor muurverf inspiratie
Betonlook verven
Waterverf muren

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate