8x Zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakmiddelen die écht werken


Schoonmaakmiddelen zijn er in overvloed die je kant en klaar in de supermarkt en drogist kunt kopen. Voor elke klus in huis is er wel een specifiek schoonmaakmiddel verkrijgbaar, van het schoonmaken van de WC en de vloer tot het schoonmaken van de oven en andere apparatuur in de keuken. Hoewel veel kant en klare schoonmaakmiddelen uit de winkel wel degelijk werken, bevatten er veel ook stoffen die niet goed voor je gezondheid zijn. Vooral als je kleine kinderen in huis hebt, moet je hier heel goed op letten. Elk jaar gebeuren er in Nederland duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën, waaronder veel kinderen die de de schoonmaakmiddelen verwarren met snoep en zoetigheid. Daarom hebben acht DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen voor je op een rijtje gezet die je helemaal zelf kunt maken, en écht werken!

1. DIY allesreiniger

Wat heb je nodig:

 • Witte azijn;
 •  Water;
 • Citroenschil
 • Takjes rozemarijn

Combineer de bovenstaande ingrediënten samen, giet het in een spuitfles, schud en laat het een week trekken voor gebruik. Deze lekker fris ruikende en natuurlijke allesreiniger kan je gebruiken om van alles en nog wat schoon te maken in huis. Van meubels, tot vuilnisbakken tot muren. Naast een frisse geur kan de citroenschil de reinigingskracht versterken.

2. DIY Keukenreiniger

Wat je nodig hebt:

 • 4 eetlepels baking soda;
 • 1 liter warm water

Om keukenbladen, apparaten en de binnenkant van de koelkast schoon te maken, heb je alleen baking soda en water nodig. Het is een geweldige geurverdrijver en kan worden gebruikt om roestvrijstalen spoelbakken en apparaten te laten glanzen. Maak een mengsel van baking soda en water om vlekken te verwijderen en oppervlakken, zoals roestvrijstaal te laten glanzen. Breng het aan met een vochtige doek en wrijf zachtjes over de verf. Spoel het af en laat het opdrogen.

DIY natuurlijke keukenreiniger

3. DIY glasreiniger

Wat heb je nodig:

 • 2 kopjes water;
 • 1/2 kopje witte of ciderazijn;
 • 1/4 kopje alcohol 70% concentratie;
 • 1 tot 2 druppels etherische sinaasappelolie voor geur (optioneel)

Met bovenstaande ingrediënten kan je heel eenvoudig je eigen DIY glasreiniger maken. Meng het in een handige spuitfles, zodat je het direct op ramen kunt spuiten. Tip: maak geen ramen schoon op een warme, zonnige dag, omdat de oplossing te snel droogt en veel strepen achterlaat. Voor spiegels, spuit de oplossing eerst op een papieren handdoek of een zachte doek voordat je het afveegt.

diy natuurlijke glasreiniger

4. DIY messing reiniger

Wat heb je nodig:

 • Witte azijn of citroensap;
 • Zout.

Messing is super populair in het interieur. Messing lampen, messing servies, messinger deurknoppen en haken, noem maar op. Veel mensen maken het schoon met water, maar deze DIY reiniger, bestaande uit witte azijn of citroensap en zout, werkt stukken beter. Gebruik een sponsje of doekje en wrijf het lichtjs over het oppervlak. Spoel het daarna af met water en droog het direct af met een schone zachte doek.

natuurlijke messing reiniger

5. DIY reiniger voor hardnekkige vlekken

Wat heb je nodig:

 • 1/2 citroen;
 • 1/2 kopje borax poeder.

Lukt het je niet om die hardnekkige vlek op de gootsteen te verwijderen? Probeer het dan nog eens met deze DIY reiniger, waarmee de meest hardnekkige vlekken verwijderd kunnen worden. Doop de citroen in de borax poeder en schrob het oppervlak met een spons en spoel het daarna af. Let op dat tit niet veilig is voor marmer of graniet.

6. DIY vetreiniger

Wat heb je nodig:

 • 1/2 kopje schuimende ammoniak;

Ammoniak bevat wasmiddel dat helpt bij het verwijderen van hardnekkig vuil. Meng 1/2 kopje met voldoende water om een container van één gallon te vullen. Hiermee kan je oppervlakken met hardnekkige vetvlekken schoonmaken , zoals de ovenrekken, kookplaten, de grill, noem maar op. Doop met een spons in de oplossing en wrijf het over de vetvlekken. Spel het daarna af met schoon water. Je kunt ook ovenrekken en grillroosters direct in het mengsel laten weken, met een beetje extra ammoniak als ze echt super vuil zijn.

7. DIY vlekkenreiniger voor kleding

Wat heb je nodig:

 • 1 gallon heet water;
 • 1 kopje afwasmiddel in poedervorm;
 • kopje normaal vloeibaar chloorbleekmiddel, niet ultra of concentraat.

Niets is vervelender dan vlekken op je kleding die je met normaal wassen er niet uit krijgt. Deze DIY vlekkenreiniger kan de oplossing zijn. Meng bovenstaande ingrediënten mengen in een roestvrijstalen, plastic of geëmailleerde kom (geen aluminium). Week het kledingstuk 15-20 minuten. Als het daarna nog steeds niet schoon is, laat het dan iets langer intrekken en was het item dan zoals gewoonlijk in de wasmachine.

diy schoonmaakmiddel kleding

8. Natuurlijke marmerreiniger

Wat heb je nodig:

 • 2 druppels mild afwasmiddel;
 • 2 kopjes warm water.

Marmer is prachtig, maar je moet er wel voorzichtig mee omgaan, vooral bij het schoonmaken. Met deze DIY marmerreiniger moet alles goed gaan, bestaande uit mild afwasmidel en warm water. Doop een zachte spons in de zelfgemaakte reiniger en wrijf het over het marmeren oppervlak. Maak het daarna droog met een droge doek. Laat marmer niet uit zichzelf drogen. Let op: Gebruik nooit azijn, citroen of een andere zure reiniger op marmeren of granieten oppervlakken.

DIY natuurlijke schoonmaakmiddel marmer

Bron: Goodhousekeeping.com

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate