Ga jij wonen in Amsterdam? 5x Tips!


Ga jij binnenkort verhuizen naar Amsterdam? Wonen in een nieuwe stad en nieuwe omgeving is altijd spannend – of dat nou de eerste of de vijfde keer is. Het is dan ook altijd fijn om tips te krijgen over van alles en nog wat in je nieuwe woonplaats. Daarom hebben wij een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij een beetje voorbereid bent voor je verhuizing naar Amsterdam. Lees snel verder!

Het culturele en sociale leven van Amsterdam is zo gevarieerd en uitgebreid – er zijn musea, restaurants, theaters en concertzalen van wereldklasse, evenals zoveel unieke culturele ervaringen zoals concerten aan de gracht en grootschalige openluchtfestivals – dat er iets is voor iedereen om van te genieten. En de grachten en historische wijken zorgen voor een prachtige, indrukwekkende omgeving om in te wonen en te werken. De stad verandert voortdurend, dus je zult nooit zonder nieuwe dingen komen te zitten om te ontdekken. Amsterdam is bovendien schoon en veilig. Het heeft een heerlijke omgeving, met weinig verkeer of vervuiling en prachtige grachten die de stad een bijzondere sfeer geven. Uit een onderzoek uit 2018 kwam de stad zelfs op plaats 12 van de wereld als het gaat om de beste kwaliteit van leven vanwege de infrastructuur en omgeving.

Verhuizen naar een nieuwe stad is altijd een grote stap. Maar wees niet bang – verhuizen naar Amsterdam is makkelijker dan je denkt, zeker als je onderstaande handige tips leest.

1. Buurten in Amsterdam

Locatie, locatie, locatie. Dat is tóch wel één van de belangrijke factoren als je op zoek bent naar een nieuw huis. In je eigen stad ken je waarschijnlijk de goede buurten, maar als je naar een nieuwe stad gaat verhuizen, dan kan het best een uitdaging zijn om te beslissen in welke wijk of buurt je wilt wonen. Om je beetje een idee te geven welke buurten Amsterdam heeft, vind je hieronder voor alle buurten een beknopte omschrijving:

  • Amsterdam Centrum, een gebied tussen Centraal Station en de iconische grachtengordel, is het kloppende hart van de stad. Het doolhof van grachten en kronkelende straatjes trekt toeristen van over de hele wereld. Maar als je je blik naar boven richt, zie je dat het ook de thuisbasis is van veel Amsterdammers. In deze buurt vind je de meest charmante huizen van Amsterdam. Een groot voordeel van wonen in het centrum is natuurlijk dat je alles in de buurt hebt.
  • Ook Amsterdam Oost is een hele levendige buurt. Het strekt zich uit van de Plantagebuurt, langs het Oostelijk Havengebied en zijn chique appartementen aan het water tot aan de multiculturele Indischebuurt. De vele verschillende gemeenschappen geven het Oosten een eclectische sfeer. In Oost duiken steeds meer hippe bars en restaurants op en de diversiteit aan culturele activiteiten en evenementen trekt een jong, experimenteel publiek. Er zijn een aantal parken en groene ruimten, waardoor het, naast goede scholen en iets ruimere woningen, een populaire keuze is voor gezinnen.
  • Amsterdam West ligt ruwweg tussen drie van de meest populaire parken van Amsterdam: het Vondelpark, Rembrandtpark en Westerpark. Hier zijn de markante gebouwen van de voormalige gasfabriek van de stad omgetoverd tot een bruisende culturele hotspot. De wijk omvat diverse levendige buurten, waaronder het levendige Oud-West met zijn vele restaurants en zelfstandige winkels en het cultureel diverse Bos en Lommer en De Baarsjes. Amsterdam West is van oudsher een woonwijk en er hangt een rustige sfeer. Sporen van zijn geschiedenis blijven zichtbaar in de mix van bouwstijlen en herbestemming van oude gebouwen, met name rond het Westerpark en Oud-West.
  • Verschillende bouwgolven in de jaren vijftig leidden tot de oprichting van de wijk Nieuw-West in Amsterdam. De wijk strekt zich uit ten westen van het Rembrandtpark door de wijken Osdorp, Guezenveld-Slotomeer en Slotervaart en staat bekend om zijn open groene ruimten en rust aan het meer. Er werden speciaal gebouwde residenties en innovatieve hoogbouw gebouwd met het oog op de creatie van een nieuwe gemeenschap. De wijk herbergt ook twee van de grootste meren van de stad (Sloterplas en Nieuwe Meer) en heeft zelfs eigen natuurgebieden. Het groen in combinatie met de nabijheid van het centrum maken Nieuw-West populair bij gezinnen en sportliefhebbers.
  • Amsterdam Noord is uitgegroeid tot een populaire buurt die eenvoudig bereikbaar is met de pont over het water vanaf het Centraal Station. Het is een buurt met vele gezichten. Aan de ene kant is het een hip, creatief gebied van experimentele kunst en modern wonen, gecentreerd op de voormalige industrieterreinen langs het IJ. Aan de andere kant zijn het grootschalige woonwijken. En tot slot zijn er verder nog volop open plattelandsgebieden die bezaaid zijn met pittoreske dorpjes.
  • Amsterdam Zuid behoort tot één van de meest elegante en burgerlijke wijken van de stad. Zuid strekt zich uit vanaf het Museumplein, de thuisbasis van de meest iconische musea van Amsterdam, en De Pijp – een populaire buurt buurten van de stad, behoort tot Amsterdam Zuid, evenals de internationale en gezinsvriendelijke Rivierenbuurt. Aan de westkant van de wijk voorbij de zuidkant van het Vondelpark wordt het gebied gekenmerkt door brede boulevards en de karakteristieke trappen van de huizen. Het is een zeer populaire buurt met expatfamilies, met veel speeltuinen, rustige straten en gezinsvriendelijke cafés.

wonen in amsterdam tips buurten

2. Betaalbaar wonen

De huizenmarkt staat onder druk in Nederland, maar vooral ook in Amsterdam. Het is algemeen bekend dat de huizenprijzen in Amsterdam torenhoog zijn. Zó hoog dat het voor starters eigenlijk onhaalbaar is om een woning te kopen. Enkele tips die we hebben:

  • Overweeg om te wonen in de buitenwijken van Amsterdam, zoals Amsterdam Noord en Nieuw-West, maar ook Sloterdijk, en Zaanstreek.
  • Heel veel starts maken tegenwoordig gebruik van shared living of co-living woningdelen. Dit kan bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin. Klinkt misschien raar, maar op deze manier kan je wel betaalbaar wonen in Amsterdam.
  • Ga je een appartement huren in Amsterdam. Als starter heb  je vaak aanspraak op huurtoeslag.

3. Heb geduld

Vanwege op de krapte op de huizenmarkt is het belangrijk om veel geduld te hebben. Je droomhuis vinden is niet eenvoudig, laat staan je droomhuis vinden in een stad als Amsterdam. Een goed advies is om veel huizen te bezichtigen. Op die manier kan je namelijk goed erachter komen wat je zoekt in een woning. Het is dus beter om 20 woningen te bezichtigen dan drie woningen. Laat je niet opjagen door concurrerende kopers. Dit kan je uiteindelijk duur komen te staan. Heb dus veel geduld – uiteindelijk komt het altijd goed.

wonen in amsterdam tips grachten

4. Woonwinkels

Als je gaat verhuizen, dan is de kans groot dat je ook nieuwe meubels nodig hebt. Ook al neem je oude meubels mee, je zult altijd ook nieuwe spullen nodig hebben – of dat nou een nieuwe bank, kast, tafel of leuke woonaccessoires is waarmee je van je nieuwe huis een thuis kunt maken. Je zult niet lang te hoeven zoeken naar een leuke woonwinkel in Amsterdam. Naast de bekende woonwinkels en woonboulevards, zoals Piet Klerx, IKEA en Goossens, vind je in Amsterdam ook de wat onbekende zaakjes. Heb je een lager budget? Bezoek dan ook eens de tweedehandse vintage winkels en kringloopwinkels.

5. Vervoer in Amsterdam

Het is altijd handig om een auto te hebben, waar je ook woont. Maar Amsterdam is ook een stad waar je prima kunt wonen zonder auto. De fiets is één van de populairste voertuigen waarmee Amsterdammers zich verplaatsen, wat niet alleen flexibel en leuk is, maar fietsen is natuurlijk ook goed voor je gezondheid én het milieu. Elektrische deelscooters zijn tegenwoordig ook erg populair, bijvoorbeeld van Felyx, Check of Go sharing. Als het gaat om openbaar vervoer, dan kan je denken aan de bus. En dankzij de aanleg van de Noord zuidlijn gaan er steeds meer mensen met de metro.

wonen in amsterdam tips vervoer

Bekijk ook:
Karakteristiek loft appartement aan Amsterdamse gracht
10x Woningen in Rotterdam op Funda waar je direct in kan!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate