8x Posters ophangen


Posters ophangen is een eenvoudige klus, mits je het op de juiste manier doet en de juiste materialen en tools gebruikt. Er zijn bovendien heel veel verschillende manieren om je foto’s of posters aan de muur te krijgen: met lijst of zonder lijst, met of zonder boren, binnen of buiten, noem maar op. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende soorten systemen die je kunt gebruiken. Ben jij dus ook op zoek naar de perfecte manier om jouw posters op te hangen? Scroll verder naar beneden voor de beste tips en laat je inspireren!

Als er iets niet mag ontbreken in huis als het gaat om decoratie in huis, dan is dat wel wanddecoratie. Wanddecoratie heb je natuurlijk in heel veel verschillende soorten en maten. Schilderijen zijn bijvoorbeeld één van de oudste vormen van kunst aan de muur, maar je kunt ook denken aan vloerkleden aan de muur, fotolijsten, een verticale tuin, en natuurlijk posters. Nee, we hebben het niet over filmposters of posters van je idool (mag natuurlijk wel als jij dat leuk vindt), maar over leuke posters die decoratief zijn. Posters ophangen is tegenwoordig zó populair geworden, waardoor er ook steeds meer mensen zich afvragen hoe ze dit het best kunnen aanpakken. Vraag jij je dat ook af? Bekijk onderstaande tips en ideeën voor het ophangen van een enkele poster, meerdere posters of het maken van een volledige muur collage.

1. Posters inlijsten

Bij het ophangen van posters is het belangrijk om te kijken of je jouw posters wilt inlijsten of niet. Met lijsten zorg je ervoor dat de posters meer een luxe uitstraling krijgen. Het nadeel bij het ophangen van lijsten, is dat je vaak moet boren. En we kunnen ons heel goed voorstellen dat je daar geen zin in hebt, omdat je het zonde vindt om lelijk gaten te maken in je strak gestuukte muur. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om lijsten op te hangen zonder te boren. Denk bijvoorbeeld aan zelfklevende spijkers of zelfklevende strips, die geschikt zijn voor grote lijsten tot maar liefst 10 kg.

lijsten posters ophangen zonder boren

2. Posters ophangsysteem

Wil je meerdere posters ophangen? Dan kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een poster ophangsysteem, zoals Poster Snap. De poster klem je vast tussen twee aluminium strips aan de boven- en onderkant. Vervolgens kan de poster middels de dunne draden aan een rails opgehangen worden aan de bovenkant van de muur. Het voordeel is dat je posities van de posters flexibel zijn – je kunt dus elk moment super eenvoudig de posters in hoogte en breedte verschuiven.

posters ophangen ophangsysteem

3. Washi tape

Een leuke manier om poster op te hangen zonder te boren is met behulp van washi tape. Je hebt geen strips of lijsten nodig – plaats gewoon de poster op je muur en gebruik dan washi tape om een visueel aantrekkelijke rand rond de foto te maken. Knip effen washi tape in leuke vormen en patronen, of kies washi tape met opvallende patronen zoals strepen en stippen. Posters ophangen met washi tape is dus niet alleen makkelijk, maar ook erg vrolijk en decoratief. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat het sporen achterlaat als je de tape weer verwijdert.

posters ophangen washi tape

4. Broekhangers

Heb jij ergens nog broekhangers liggen? Je weet wel, die kledinghangers met twee klemmen, waar je een opgevouwen broek aan kunt klemmen. Goed nieuws, want wist jij dat je broekhangers heel leuk kunt gebruiken om posters op te hangen. In plaats van dat je een broek ermee vastklemt, klem je jouw poster eraan. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een spijker of een schroef aan de muur. Aan de witte muur is een geweldige collage gecreëerd vol met broekhangers met posters en prints.

posters ophangen broekhangers

5. Clips

Je hebt ze vast een keer gezien bij de Hema of boek- en tijdschriftenwinkels – clips of papierklemmen die verkrijgbaar zijn in verschillende formaten. Deze klemmen zijn bedoeld om losse papier of complete dossiers bij elkaar te houden. Ze zijn vaak voorzien van metalen beugels, waarmee het geopend en gesloten kan worden. Ook hiermee kan je posters ophangen aan de muur!

posters ophangen clips

6. Kabel

Een andere manier waarop je posters met behulp van klemmen of clips aan de muur kunt ophangen, is het gebruik van een staalkabel. Deze staalkabels zijn meestal heel dun en hierdoor erg subtiel. Ze worden aan twee punten aan de muur gemonteerd, dus je kunt zelf bepalen hoe strak of hoe los de kabel hangt. Vervolgens kan je de posters aan de kabel vastklemmen. Vergelijk het een beetje met de manier waarop analoge foto’s worden ontwikkeld aan een lijn. Je zou dus ook wasknijpers kunnen gebruiken in plaats van klemmen of clips.

posters ophangen kabel

7. Magneetjes

Deze tip komt van de Japanse anime-fan Kirishima die onlangs hun ingenieuze truc voor het ophangen van posters op Twitter deelde. Om het te doen, heb je alleen wat paperclips, wat plakband en wat magneten nodig:

  1. Plak vier paperclips op je muur waar de vier hoeken van je poster komen.
  2. Plaats de poster op zijn plaats en plak enkele magneten in elke hoek waar de paperclips zich onder verbergen.

That’s it! Deze methode is meer ideaal voor kleinere posters, omdat het gewicht van een grote poster misschien te zwaar is voor de tape om vast te houden, maar het kan toch het proberen waard zijn als je echt sterke tape en krachtige magneten gebruikt.

posters ophangen magneten

8. Schilderijplank

In plaats van de posters op te hangen, kan je het natuurlijk ook ergens op plaatsen. Zo zijn schilderijplanken erg populair, smalle plankjes die speciaal gemaakt zijn om fotolijsten op te plaatsen. Het grote voordeel is dat je meerdere planken naast- en boven elkaar kunt monteren, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel lijsten je gaat gebruiken. Het enige is dus dat je de posters eerst wel moet inlijsten. Het is ook leuk om lijsten over elkaar te plaatsen, voor een meer nonchalante look.posters ophangen fotolijst

Bekijk ook:
10x Wanddecoratie ideeën in de woonkamer
Zelfklevende haakjes
12x Schilderij ophangen zonder boren

2 Comments

  1. Pingback: Gepersonaliseerde poster maken - HOMEASE

  2. Pingback: Kunst als eyecatcher in huis: Kopen of huren? - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate