Hor kopen? Dit zijn de opties!


Wil je een hor kopen voor een raam of een deur van je huis? Goed idee! Afhankelijk van wat voor soort ramen of deuren jij hebt, kies je voor het beste soort hor dat erbij past. Om je alvast op weg te helpen, hebben we alle populaire soorten horren voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

We zetten allemaal graag onze ramen en deuren open om van de frisse lucht te genieten tijdens warme periodes van het jaar. Het enige probleem waar je vaak met open ramen en deuren mee te maken hebt, is dat insecten naar binnen kunnen vliegen. Bijen, wespen en vliegen wil je natuurlijk niet in huis hebben, laat staan muggen die je heel de nacht wakker houden. Er zijn gelukkig oplossingen voor dit probleem, namelijk horren! Met horren voor ramen en deuren kan je gerust de ramen in de slaapkamer, woonkamer, kinderkamer, keuken en badkamer open zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn voor insecten die ook binnen kunnen komen.

Voordelen van een hor

Naast het tegenhouden van insecten, biedt een hor ook andere praktische voordelen. Hieronder vind je alle voordelen van een hor:

  • Ongedierte – het belangrijkste voordeel voor het (laten) plaatsen van horren bij ramen en deuren, is natuurlijk het tegenhouden van ongedierte, zoals muggen, vliegen, wespen en bijen. Je houdt er ook andere dieren mee tegen, zoals vogels en poezen/katten.
  • Ventilatie – Met horren kan je met een gerust hart de ramen en deuren open te zetten, voor het creëren van frisse lucht in huis. Op die manier creëer je een gezonder luchtklimaat binnen voor jou en jouw gezin.
  • Hooikoorts – Heb jij of jouw gezin last van hooikoorts? Dan weet je dat een open raam of deur soms geen goed idee is in de zomer. Met horren zorg je ervoor dat rondzwevende pollen worden tegengehouden, zodat je geen last hebt van jeukende ogen en dat je niet heel de dag hoeft te niesen!
  • Verkoeling – Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis als oplossing voor die enorme hitte waar we tegenwoordig mee te maken hebben tijdens hittegolven in de zomer. Een nadeel daarvan is natuurlijk dat het enorm veel energie kost. Het openen van een raam daarentegen, kost geen geld. Slapen met een open raam kan voor sommigen zelfs veel aangenamer aanvoelen dan een te koude airco.

schuifpui hor kopen

Soorten horren

Er zijn verschillende soorten ramen en deuren. Oudere woningen hebben bijvoorbeeld vaak schuiframen, terwijl appartementen vaak draaikiepramen hebben. Dan kan je ook nog denken aan schuiframen en dakramen, deuren en schuifpuien. Omdat verschillende soorten ramen en deuren op verschillende manieren geopend worden, zijn er ook verschillende soorten horren verkrijgbaar die daarbij passen.

1. Rolhor

Rolhorren zijn één van de meest populaire soorten raamhorren, die geschikt zijn voor zowel draairamen als dakramen. De werking en bediening van een rolhor is vergelijkbaar met plissegordijnen met zijgelijding. Het gaas zit in een cassette gemonteerd aan de bovenkant van het raam, en met behulp van zijgelijders aan weerszijden, kan de rolhor naar boven en naar beneden worden geschoven.

rolhor kopen

2. Inzethor

Een draaikiepraam is een raam dat zowel kan draaien als kiepen, met het voordeel dat je het raam zowel horizontaal als verticaal kunt openen. Zoals hierboven omschreven, kan je kiezen voor een rolhor, maar een inzethor is ook een uitstekende oplossing voor een draaikiepraam. Een inzethor kan je, zoals de naam eigenlijk al omschrijft, eenvoudig in het kozijn zetten, aan de buitenkant van het raam. Het grote voordeel is dat je hiervoor niet hoeft te boren, en dat je geen schroeven of tape nodig hebt. Ideaal dus voor studentenkamers en huurwoningen.

inzethor kopen

3. Voorzethor

Heb je een naar buiten draaiende draairaam? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een voorzethor. Een voorzethor plaats je aan de binnenkant van het raam, die je met behulp van magneten of draaischarnieren vast kunt zetten. Een groot voordeel is dat de bediening heel eenvoudig is – je kunt een voorzethor heel eenvoudig verwijderen, en met net zoveel gemak weer voor het raam plaatsen.

voorzethor kopen

4. Verwijderbare hor

Zoek je een hor voor een studentenkamer of een huurappartement? Een verwijderbare hor kan een goed idee zijn, vooral omdat ze erg goedkoop zijn. Verwijderbare horren bestaan over het algemeen alleen uit het gaas, en hebben geen frame. Met behulp van magneten of klittenband kan het gaas op het kozijn vastgezet worden.

verwijderbare hor

5. Schuifraam hor

Het vinden van een passende hor voor schuiframen kan lastig zijn. De meeste horren zijn ontworpen voor ramen met scharnierende ramen, waarbij je de hor rondom de opening kunt plaatsen en op die manier onderdeel zijn van het raam. Schuiframen die omhoog schuiven hebben meestal een verschuifbaar intern paneel, wat betekent dat er geen vast frameoppervlak is om de bovenkant van het scherm aan te bevestigen. Daarom heb je voor een schuifruim een andere oplossing nodig. Een speciale schuifraam hor plaats je in de opening van het schuifraam over de hele breedte, en laat je het raam rusten op de hor.

Materiaal en gaas

Hoewel er ook kunststof horen verkrijgbaar zijn, worden de meeste horen tegenwoordig gemaakt van aluminium. Kwalitatieve horen worden gemaakt van kwalitatief aluminum die met behulp van poedercoating de gewenste kleur krijgt. Iets waar je op moet letten als je een hor wilt kopen, is het soort gaas en de extra opties waar je uit kunt kiezen.

Naast het standaardgaas, kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor extra transparant gaas, waardoor je een beter uitzicht hebt naar buiten. Heb je last van hooikoorts? Dan is een hor met pollenwerend gaas natuurlijk een musthave. En als je honden en katten hebt, dan is het aan te raden voor extra sterke huisdierengaas.

Kosten

Als je een hor wilt open voor een raam of deur, dan wil je natuurlijk weten wat ze kosten. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals formaat en soort hor. Gemiddelde prijs van een inzethor ligt tussen 60 – 80 euro, en voor een rolhor moet je rekening houden met een prijs tussen 80 en 120 euro. Om ervoor te zorgen dat de hor precies past, worden de meeste horren op maat gemaakt. Hierbij is het dus belangrijk om vooral jouw raam, ramen of deuren goed op te meten.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate