Houten tuinmeubels onderhouden? 3x Tips!


houten tuinmeubels onderhouden tips

Houten tuinmeubels zijn erg populair, vooral vanwege de duurzaamheid en mooie natuurlijke uitstraling. Daartegenover zijn ze over het algemeen wel iets duurder dan bijvoorbeeld tuinmeubelen van kunststof. Daarom is het belangrijk dat je de houten tuinmeubels goed gaat onderhouden. Je wilt er immers zo lang mogelijk plezier van hebben. Het zou zonde zijn als je er na een jaar of twee jaar weer afscheid van moet nemen, omdat de houten tuinmeubels vergrijsd, beschimmeld of zelfs kapot zijn. Daarom hebben wij drie handige tips voor je op een rijtje gezet voor het onderhouden van houten tuinmeubels.

1. Bescherming

De belangrijkste tip om houten tuinmeubels zo lang mogelijk goed te houden is bescherming. Of je nou teakhouten tuinmeubels, steigerhouten tuinmeubels of tuinmeubels van wat voor hardsoort je ook hebt, zorg ervoor dat je de tuinmeubels altijd goed beschermt. Niet nadat je ze al een jaar buiten in de tuin of op het balkon hebt staan, maar zo snel mogelijk na aankoop. Het beste is om dit al direct na het uitpakken al te doen. Dit geldt voor onbehandelde houten tuinmeubels, maar ook voor behandelde houten tuinmeubels. Hoewel behandeld hout weliswaar al beschermd is met olie, kan het even geleden zijn dat de eerste bescherming erop is gedaan.

houten tuinmeubels bescherming

2. Reinigen

Bescherming is de eerste stap voor voor het onderhoud van je tuinmeubels. Reinigen is de tweede belangrijke stap. Tuinmeubels hebben het zwaar te verduren omdat ze buiten staan. Harde wind, regen, hal, sneeuw, zon, noem maar op. Al deze factoren tasten de houten tuinmeubels aan. Vroeg of laat zul je zien dat je houten tuinbank of tuintafel gaat vergrijzen. En als je pech hebt, krijg je zelfs te maken met groene aanslag. Gelukkig zijn er manieren om die mooie originele kleur van natuurlijk hout terug te krijgen. Je kunt groene zeep of soda gebruiken om de houten tuinmeubels te reinigen die je aanmengt met water. Maar er zijn ook speciale reinigers die ook heel goed werken. Gebruik een lichtharde borstel om de meubels te boenen. Spoel het daarna af met water.

houten tuinmeubels reinigen

3. Opbergen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil je voorkomen dat je houten tuinmeubels vergrijzen of aangetast worden met groene aanslag? De beste tip om dat te voorkomen, is de houten tuinmeubelen zoveel mogelijk op te bergen. Het helpt al heel veel als als je het onder een afdak of tuinoverkapping plaatst, zodat de meubelen niet in aanraking kunnen komen met regen. Het beste is om ze te voorzien van een beschermhoes en vervolgens in een afgesloten ruimte te plaatsen, zoals een schuur, berging of garage. Natuurlijk is het een teveel gedoe om dit elke dag te moeten doen, maar door de meubelen in de winter op deze manier op te bergen, zal je de levensduur al met jaren kunnen verlengen.

houten tuinmeubels opbergen

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate