Luchtvochtigheid in huis


De luchtvochtigheid in huis heeft grote invloed op je gezondheid. Niet alleen in vochtige ruimtes zoals een badkamer, maar ook bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer. Een te lage luchtvochtigheid kan de oorzaak zijn van een droge hoest, een prikkelende keel, uitgedroogde slijmvliezen en gebarsten lippen. Daarnaast is het mogelijk dat je het erg koud hebt, terwijl de temperatuur normaal is. Ook een te hoge luchtvochtigheid is niet gezond in huis. Een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt schimmels, bacteriën en zelfs ongedierte. En aan je gezondheid kan je het merken aan verkoudheid, een geïrriteerde huid en/of ogen, hoofdpijn, een drukkend en benauwd gevoel, long- en ademhalingsproblemen, noem maar op. Kortom, zorg er altijd voor dat je een gezonde luchtvochtigheidsbalans hebt in huis. Lees hieronder hoe je dat kunt realiseren.

Luchtvochtigheid in huis

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Luchtvochtigheid is is de hoeveelheid vocht dat in de lucht zit. Dit kan weergegeven worden met de absolute luchtvochtigheid en de relatieve luchtvochtigheid. De absolute luchtvochtigheid is de totale vochthoeveelheid in de lucht, die uitgedrukt wordt in aantal gram water per kubieke meter lucht, oftewel g/m3. De relatieve luchtvochtigheid geeft de verhouding weer tussen de aanwezige hoeveelheid vocht en de maximale hoeveelheid vocht.
In huis hebben we het over de relatieve luchtvochtigheid, die in procenten wordt uitgedrukt. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40-60%.

Hoe meet je de luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid kan je eenvoudig zelf meten met een zogenaamde hygrometer. Het is een klein apparaatje die je gewoon in een kamer kan plaatsen, zoals je dat bijvoorbeeld ook doet met een klok. Op de display is de relatieve luchtvochtigheid te zien. Hygrometers zijn al voor minder dan €30,-.

Stadler Form Selina hygrometer

Daarnaast zou je ook een uitgebreide luchtvochtigheid meting laten uitvoeren door een professionele partij. Strooming.nl bijvoorbeeld maakt gebruik van de meest geavanceerde meetapparatuur. Zij meten de verloop van de luchtvochtigheid over een bepaalde periode. Op die manier kunnen ze beter in kaart brengen wat de problemen zijn in een bepaalde woning, en kunnen ze adviseren over de maatregelen die nodig zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren.

1 Comment

  1. Pingback: Droge lucht in huis? 5x Tips! - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate