Pampasgras is dé kamerplant trend!


Pampasgras, ook bekend onder de wetenschappelijke naam, cortaderia selloana, is de nieuwste kamerpland trend van het jaar. We zien het overal voorbij komen – in de mooiste, vaak Scandinavische interieurs, op Instragram, Pinterest en de leukste interieurmagazines. Ben je benieuwd wat Pampasgras eigenlijk is, en hoe je het in huis kunt gebruiken? Lees er hier alles over!

Pampasgras is een hoog gras dat wel 3 meter hoog kan worden. Het wordt in sommige delen van de wereld gekweekt als sierplant en wordt beschouwd als invasieve soorten in gebieden buiten het oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse verspreidingsgebied. Dit robuuste maar super mooie siergras zorgt het hele jaar door voor beweging in de tuin, maar je kunt het dus ook super mooi in huis zetten in de vorm van droogbloemen – of in dit geval dus drooggrassen.

pampasgras in vaas
Een enkele Pampasgras steel met grote Pluim in een mooie terracotta vaas op de grond. De bijpassende posters zijn hier verkrijgbaar.

Waarom is Pampasgras, en vooral gedroogd Pampasgras, opeens zó populair. Daar zijn verschillende redenen voor. Het belangrijkste is natuurlijk dat het er prachtig uitziet – eenvoudig, maar super sierlijk. Pampas brengt een rustgevende textuur een ruimtes – een gemakkelijke, luchtige, zorgeloze gevoel waar we vaak naar op zoek zijn in huis. De neutrale kleur van de steel en de pluim zorgt ervoor dat het in elk interieur past. Of je nou een strak wit interieur hebt of juist een heel kleurrijk interieur, Pampasgras zal er altijd mooi in passen.

Daarnaast is het ook een hele duurzame plant – het ouder de plant, hoe mooier en beter het eruit gaat zien. Pampasgras is bovendien erg onderhoudsvriendelijke. Vooral als drooggras, hoef je het eigenlijk niet te onderhouden. We raden wel aan om het licht met haarlak te besprayen, om te voorkomen dat de zaadjes overal terechtkomen.

Sexy plant

Een leuke, vreemde feit, volgens de Guardian: Pampasgras wordt in het Verenigd Koninkrijk geassocieerd met swingers! Blijkbaar kweken sommige mensen in de sexy subcultuur het in hun voortuinen om hun swinger-status aan andere passerende swingers door te geven. Het is ook wel een beetje logisch, aangezien het luchtige, vrij stromende karakter van Pampagras het de sexy zijden onderjurk van de plantenwereld maakt. En hoewel het er donzig en zacht uitziet, voelt het eigenlijk best stekelig aan.

pampasgras in gevlochten-mand
Pampasgras in een gevlochen mand in een licht en neutraal interieur met mooie natuurlijke kleuren en materialen.

Pampasgras plukken en drogen

Heb je Pampasgras in de tuin groeien? Dan kan het leuk zijn om ze te plukken, te drogen en in huis te gebruiken. Belangrijk is om dit op de juiste manier te doen. En wees voorzichtig, want de plant heeft scherpe randen, waarmee je je heel lelijk kunt verwonden.

Stap 1
Bekijk de pluimen van het Pampagras voordat je ze gaat snijden. Vermijd alles dat bedekt lijkt met insecten of tekenen van ziekte vertoont, aangezien deze geen goede kandidaten zijn om te drogen. Oogst alleen die pluimen net pas uitgebloeid.

Stap 2
Snijd de stengels van het Pampagras op de gewenste lengte. Maak een rechte snede over de stengel om deze van de plant te scheiden.

Stap 3
Besproei elke Pluim van het Pampagras licht met haarlak om de kwetsbare pluim te beschermen zodra deze droog is.

Stap 4
Verwijder alle bladeren van de stengels van het pampagras om het droogproces te versnellen.

Stap 5
Bind de stelen lichtjes met touw en hang de pluimen ondersteboven in een koele, donkere kamer, zoals een wasruimte of kast. Zorg ervoor dat de pluimen elkaar niet raken.

Stap 6
Laat de pluimen maximaal drie weken hangen. Zodra de stelen droog aanvoelen, verwijdert je de planten uit de droogruimte om het te gebruiken. Omdat het Pampasgras gedroogd is, hebben ze geen water nodig. Om de pluimen te behouden, raden we wel aan om ze elke zes maanden opnieuw te spuiten met haarspray om de volheid te behouden.

pampasgras glazen vaas
Lange Pampasgras in een mooie grote glazen vaas op de vloer in de woonkamer.

Pampasgras kopen

Heb je geen Pampasgras in de tuin? Of heb je geen zin om ze zelf te drogen? Dan kan je ook kant en klare gedroogde Pampasgras kopen. Hieronder hebben we een aantal adressen voor je op een rijtje gezet waar je terecht kunt voor een groot aanbod Pampasgras:
Etsy
Thuisbloemist.nl
Green Lifestyle Store

Tip: Selecteer Pampasgras stelen die lang en sterk zijn met pluimen die vol en donzig zijn. Om de beste waarde te garanderen, moet je rekening houden met de hoogte van het riet en of de pluimen al dan niet zijn behandeld om het afstoten tot een minimum te beperken. Je zult ongetwijfeld wat volume verliezen door het afstoten als pluimen niet behandeld hoeven te worden. Dus hoe voller, hoe beter!

pampasgras vaas krukje woonkamer
Pampasgras in een mooie bruine glazen vaas op een krukje naast de bank.

Pampasgras als interieur decoratie

Pampasgras zijn erg veelzijdig – je kunt het op heel verschillende manieren in huis gebruiken. Een enkele lange steel met een grote pluim in een kleine slanke vaas kan super mooi zijn, maar je kunt ook een leuk bosje creëren in een grotere vaas. Vind je afwisseling mooi, dan zou je ook een boeket kunnen maken in combinatie met andere soorten droogbloemen.

Pampasgras kan je ook heel leuk ophangen. Maak bijvoorbeeld een mooie krans en hang het aan een deur of aan de muur. Wat ook een heel leuk idee is, is een grote flowercloud van Pampergras, die je boven de eettafel, salontafel of gewoon ergens in de hoek van de woonkamer of slaapkamer ophangt. Dit kan een geweldige blikvanger zijn in je interieur.

pampasgras transparante vaas nachtkastje slaapkamer
The Palm Co Designs heeft een mooie transparante vaas met een bosje korte pampasgras op het nachtkastje in de slaapkamer geplaatst.
pampasgras krans slaapkamer
Amy heeft een mooie Pampasgras krans gemaakt voor aan de muur boven het bed. Klik hier voor de handleiding.
pampasgras flowercloud
De prachtige Pampasgras flowercloud in de studio van Our Food Stories
pampas artprint coco lapine
De mooie Pampas poster van Coco Lapine. Hier verkrijgbaar.
donzige pampasgras op vloer
Donzige pampasgras in een bijpassende vaas op vloer
pampasgras terracotta vaas op bank
Molly van Almostmakesperfect.com koos voor een mooie terracotta vaas voor haar pampasgras op een houten bankje

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate