PVC Vloer of laminaat: ontdek welke vloer beter is voor jou


Twijfel je tussen een PVC vloer en laminaat? Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor jouw nieuwe vloer. Ontdek de voordelen, nadelen en welke optie het beste past bij jouw levensstijl.

Sta je op het punt om een nieuwe vloer te kiezen, maar zit je in tweestrijd tussen een PVC vloer en laminaat? Je bent niet alleen. Het kiezen van de juiste vloer is een belangrijke beslissing, omdat het de basis vormt van je interieur en een aanzienlijke invloed heeft op de functionaliteit en uitstraling van je ruimte. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar de wereld van PVC vloeren en laminaat. We zullen de eigenschappen, voordelen en overwegingen voor beide opties verkennen, zodat jij uiteindelijk de keuze kunt maken die naadloos aansluit bij jouw levensstijl en behoeften.

Of je nu een druk huishouden hebt met spelende kinderen en huisdieren, een minimalistische esthetiek nastreeft of gewoon op zoek bent naar een vloer die gemakkelijk te onderhouden is, dit artikel biedt jou de informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Laten we duiken in de wereld van PVC vloeren en laminaat, en ontdekken welke vloer het beste past bij jouw unieke situatie.

vtwonen Basic dryback dark grey pvc vloer
vtwonen Basic dryback dark grey pvc vloer

PVC vloer: eigenschappen en voordelen

De PVC vloer is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vloerbedekking. Dit type vloer bestaat uit meerdere lagen synthetisch materiaal, waarvan de bovenste laag wordt bedrukt met realistische patronen en texturen die het uiterlijk van hout, steen of andere materialen imiteren. Maar wat maakt een PVC vloer nu echt bijzonder? Laten we de eigenschappen en voordelen eens nader bekijken.

 1. Duurzaamheid en waterbestendigheid:Een van de meest opvallende voordelen van PVC vloeren is hun duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, waardoor ze ideaal zijn voor drukbezochte ruimtes en huishoudens met veel activiteit. Daarnaast zijn PVC vloeren waterbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Je hoeft je geen zorgen te maken over morsen of vochtige omstandigheden die de vloer kunnen beschadigen.
 2. Geluidsabsorptie en comfort:PVC vloeren staan bekend om hun geluidsabsorberende eigenschappen. Anders dan harde vloeren zoals tegels of laminaat, verminderen PVC vloeren het geluid van voetstappen en omgevingsgeluid, wat bijdraagt aan een rustigere en comfortabelere leefomgeving. Dit is vooral voordelig in appartementen of huizen met meerdere verdiepingen.
 3. Veelzijdigheid in stijlen en patronen:PVC vloeren bieden een overvloed aan ontwerpmogelijkheden. Of je nu de warme uitstraling van hout of de strakke look van steen verkiest, er zijn talloze stijlen, kleuren en patronen om uit te kiezen. Dankzij geavanceerde druktechnologieën zijn de visuele details levensecht, wat je interieur een luxe en authentieke uitstraling geeft. Benieuwd wat voor opties je allemaal hebt? Klik hier om een kijkje te nemen.
 4. Eenvoudig onderhoud:Het onderhouden van een PVC vloer is eenvoudig en tijdsbesparend. Dagelijks stofzuigen of vegen, in combinatie met af en toe dweilen met een mild schoonmaakmiddel, is meestal voldoende om de vloer in topconditie te houden. De waterbestendigheid betekent ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over vochtschade bij het reinigen.
 5. Installatiegemak:PVC vloeren worden vaak geleverd in handige klik-systemen, vergelijkbaar met laminaat. Dit maakt de installatie relatief eenvoudig, zelfs voor doe-het-zelvers. Bovendien kunnen PVC vloeren over bestaande vloeren worden gelegd, wat tijd en moeite kan besparen bij het voorbereiden van de ondervloer.

De eigenschappen en voordelen van een PVC vloer maken het een aantrekkelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame, gemakkelijk te onderhouden vloer met diverse ontwerpmogelijkheden. Als jouw levensstijl vraagt om een vloer die bestand is tegen intensief gebruik en vochtige omstandigheden, is een PVC vloer zeker het overwegen waard.

PVC Spigato visgraat dryback vloer
PVC Spigato visgraat dryback vloer

Laminaat: eigenschappen en voordelen

Laminaatvloeren hebben hun eigen unieke set eigenschappen en voordelen die ze tot een aantrekkelijke keuze maken voor talloze huishoudens. Laten we eens dieper ingaan op wat laminaatvloeren te bieden hebben:

 1. Weerstand tegen krassen en vlekken:Laminaatvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en bestendigheid tegen krassen en vlekken. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor ruimtes met veel verkeer, zoals gangen, woonkamers en keukens. Dankzij de harde toplaag kunnen laminaatvloeren goed omgaan met dagelijkse belasting en activiteiten, waardoor ze er langdurig als nieuw blijven uitzien.
 2. Uitgebreide keuze in ontwerpen:Net als PVC vloeren biedt laminaat een breed scala aan designs en patronen, waaronder houtnerf, tegel- en steenimitaties. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, en je kunt een vloer kiezen die naadloos aansluit bij je gewenste esthetiek en interieurstijl.
 3. Eenvoudige installatie:Laminaatvloeren zijn vaak uitgerust met een kliksysteem, wat de installatie een stuk gemakkelijker maakt, zelfs voor mensen zonder ervaring. Dit systeem maakt het mogelijk om de vloer zwevend te plaatsen, zonder lijm of nagels, wat tijd en geld kan besparen bij het installatieproces.
 4. Kosten-effectiviteit:Als je een prachtige vloer wilt zonder je budget te overschrijden, is laminaat een uitstekende keuze. De combinatie van duurzaamheid, esthetiek en relatief lage kosten maakt laminaatvloeren tot een kosteneffectieve optie voor zowel renovaties als nieuwbouwprojecten.
 5. Eenvoudig onderhoud:Laminaatvloeren vergen minimaal onderhoud. Regelmatig stofzuigen of vegen om stof en vuil te verwijderen is meestal voldoende om de vloer schoon te houden. Een licht vochtige doek kan worden gebruikt voor het verwijderen van vlekken. Het gemakkelijke onderhoud draagt bij aan de aantrekkingskracht van laminaatvloeren, vooral voor mensen met een drukke levensstijl.
 6. Hygiëne en allergievriendelijkheid:Laminaatvloeren zijn glad en naadloos, wat het moeilijker maakt voor stof, allergenen en huisstofmijten om zich te verzamelen. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen met allergieën, omdat het risico op allergische reacties vermindert.

Kortom, laminaatvloeren bieden een uitstekende balans tussen duurzaamheid, esthetiek en kosteneffectiviteit. Als je op zoek bent naar een vloer die goed bestand is tegen dagelijkse slijtage en tegelijkertijd een breed scala aan ontwerpopties biedt, dan is laminaat zeker het overwegen waard.

Lavanta blank eiken laminaat vloer
Lavanta blank eiken laminaat vloer

Overwegingen voor jouw levensstijl

Nu je meer inzicht hebt in zowel de eigenschappen als voordelen van zowel PVC vloeren als laminaat, is het tijd om te kijken naar welke vloer het beste aansluit bij jouw unieke levensstijl en behoeften. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen die je kunt maken:

 1. Verkeer en gebruik:Denk na over hoe intensief de vloer belopen zal worden. Heb je een druk gezin met kinderen en huisdieren? PVC vloeren staan bekend om hun duurzaamheid en waterbestendigheid, wat ze een uitstekende keuze maakt voor huishoudens met veel activiteit. Laminaat is ook bestand tegen slijtage, maar PVC vloeren bieden extra bescherming tegen vochtgerelateerde schade.
 2. Vochtige ruimtes:Als je overweegt om een vloer te leggen in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens of kelders, is het belangrijk om te kiezen voor een vloer die waterbestendig is. PVC vloeren zijn van nature waterdicht en kunnen gemakkelijk omgaan met vochtige omstandigheden, terwijl laminaatvloeren enige voorzichtigheid vereisen om waterschade te voorkomen.
 3. Huisdieren en kinderen:Huisdieren en kinderen kunnen soms onbedoelde schade veroorzaken aan vloeren. PVC vloeren met hun krasbestendige en duurzame eigenschappen zijn over het algemeen een goede keuze voor huishoudens met huisdieren en actieve kinderen. Laminaatvloeren kunnen ook bestand zijn tegen dagelijkse activiteiten, maar de mate van bescherming kan variëren afhankelijk van de specifieke vloer en afwerking.
 4. Gewenste esthetiek:Overweeg welke esthetische uitstraling je wilt bereiken. Beide vloersoorten bieden een breed scala aan designs en patronen, maar de textuur en visuele beleving kunnen enigszins verschillen. Als je op zoek bent naar een vloer die authentieke hout- of steeneffecten biedt, is laminaat een goede keuze. Voor een meer diverse reeks ontwerpen, waaronder realistische hout- en steenimitaties, biedt PVC vloer verschillende mogelijkheden.
 5. Budget:Budget is vaak een belangrijke factor bij het maken van een beslissing. Beide vloersoorten hebben verschillende prijspunten, afhankelijk van de kwaliteit, merk en design. Laminaatvloeren staan over het algemeen bekend als kosteneffectief, terwijl PVC vloeren vaak iets duurder kunnen zijn vanwege hun waterbestendige eigenschappen en duurzaamheid.

Door deze overwegingen in gedachten te houden, kun je een weloverwogen keuze maken tussen een PVC vloer en laminaat, en ervoor zorgen dat je nieuwe vloer naadloos aansluit bij jouw levensstijl en behoeften. Ongeacht je keuze, beide vloersoorten bieden unieke voordelen die kunnen bijdragen aan de schoonheid en functionaliteit van je ruimte.

Installatie en kosten

De installatie en kosten van zowel PVC vloeren als laminaat kunnen een cruciale rol spelen bij je uiteindelijke beslissing. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten op het gebied van installatie en de bijbehorende kosten.

PVC vloer: Installatie en kosten

Het installatieproces van een PVC vloer kan variëren afhankelijk van het type PVC en het gekozen legpatroon. Over het algemeen worden PVC vloeren geleverd met klik- of lijmverbindingen, waardoor ze relatief eenvoudig te installeren zijn. Voor een professionele installatie kun je rekenen op de volgende stappen:

 1. Voorbereiding van de ondervloer: De ondervloer moet schoon, vlak en droog zijn voordat de PVC vloer wordt gelegd. Eventuele oneffenheden moeten worden opgelost om een glad oppervlak te creëren.
 2. Leggen van de vloer: De PVC stroken worden nauwkeurig geplaatst volgens het gekozen patroon. Bij klik-PVC wordt een zwevende installatie uitgevoerd, terwijl lijm-PVC vastgelijmd wordt aan de ondervloer.
 3. Afwerking: Randen en hoeken worden afgewerkt met plinten of profielen om een strakke en nette look te garanderen.

Kostenindicatie voor PVC Vloer (Inclusief Installatie): Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor een PVC vloer, inclusief professionele installatie, variëren van €30 tot €70 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit van het PVC, het gekozen patroon en de complexiteit van de installatie.

vtwonen Royal dryback roasted PVC vloer
vtwonen Royal dryback roasted PVC vloer

Laminaat: Installatie en kosten

Laminaatvloeren worden vaak geleverd met een klik- of kliksysteem, wat betekent dat ze vrij eenvoudig te installeren zijn, zelfs voor doe-het-zelvers. Hier is een overzicht van het installatieproces:

 1. Voorbereiding van de ondervloer: Net als bij PVC vloeren moet de ondervloer schoon, vlak en droog zijn voordat het laminaat wordt gelegd.
 2. Leggen van de vloer: De laminaatplanken worden in elkaar geklikt en op de ondervloer geplaatst. Er is geen lijm of spijkers nodig.
 3. Afwerking: Net als bij PVC vloeren worden de randen en hoeken afgewerkt met plinten of profielen.

Kostenindicatie voor laminaatvloer (Inclusief Installatie): Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor laminaatvloeren, inclusief professionele installatie, variëren van €20 tot €50 per vierkante meter, afhankelijk van het laminaatmerk, de kwaliteit en het installatiegemak.

Bedenk dat deze kostenindicaties slechts richtlijnen zijn en kunnen variëren op basis van factoren zoals locatie, vloeroppervlak en specifieke installatievereisten. Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Bij het vergelijken van installatie- en materiaalkosten is het essentieel om rekening te houden met de duurzaamheid, levensduur en de lange-termijnwaarde van je keuze. Beide vloersoorten hebben hun eigen unieke voordelen, dus kies degene die het beste aansluit bij je budget en behoeften.

Primaro bruin eiken laminaat vloer
Primaro bruin eiken laminaat vloer

Welke vloer past het beste bij jou?

Nu je een grondig inzicht hebt gekregen in zowel PVC vloeren als laminaat, is het tijd om te bepalen welke vloer het beste aansluit bij jouw specifieke situatie. Hieronder vind je een handige tabel die de belangrijkste kenmerken van beide vloertypes samenvat, zodat je gemakkelijk kunt vergelijken en de juiste beslissing kunt nemen.

KenmerkenPVC VloerLaminaat
DuurzaamheidUitstekend bestand tegen slijtage, krassen en vlekkenGoed bestand tegen slijtage en krassen
WaterbestendigheidWaterdicht, geschikt voor vochtige ruimtesNiet waterdicht, voorzichtig in vochtige ruimtes
Geluidsabsorptie en ComfortAbsorbeert geluid, comfortabel om op te lopenIets minder geluidsabsorptie, stevig gevoel
DesignoptiesBreed scala aan designs en patronenVeel keuzemogelijkheden in ontwerpen
OnderhoudsgemakEenvoudig te onderhouden met dagelijkse schoonmaakEenvoudig onderhoud met regelmatig schoonmaken
InstallatiegemakKlik- of lijmsysteem, professionele installatie aanbevolenKlik- of kliksysteem, gemakkelijk voor doe-het-zelvers
KostenGemiddeld hogere kosten, vooral vanwege duurzaamheid en waterbestendigheidGemiddeld lagere kosten, goede prijs-kwaliteitverhouding
Geschikt voor huisdieren en kinderenZeer geschikt vanwege duurzaamheid en waterbestendigheidGeschikt vanwege duurzaamheid en krasbestendigheid

 

Deze tabel biedt een overzicht van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen tussen een PVC vloer en laminaat. Afhankelijk van je levensstijl, voorkeuren en behoeften, kun je nu een weloverwogen keuze maken die perfect past bij jou en je woning. Beide vloertypes hebben unieke voordelen en zullen een prachtige toevoeging zijn aan je interieur.

Ben je er nog niet helemaal over uit? Naast PVC vloeren en laminaat, zou je ook nog andere alternatieven kunnen overwegen, zoals tapijt en vinyl. Op de website van Ambiant kan je meer informatie hierover vinden.

Bekijk ook:
Voordelen en nadelen van PVC vloer
Visgraat vloeren

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate